Marile investiții de la Cernavodă, puse în pericol

Nuclearelectrica, una dintre perlele economiei românești, riscă să rămână fără bani din cauza Ordonanței 114 care plafonează prețurile la energia elecrică. Într-un document al Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE) în care au fost sintetizate opiniile participanţilor la piaţă cu privire la metodologia propusă de ANRE, potrivit căreia producătorii vor trebui să livreze energie în contracte reglementate cu un profit de 5%, se arată că indicatorii de profitabilitate ai Nuclearelectrica (SNN) vor scădea de peste şase ori prin vânzarea energiei electrice la preţuri reglementate. Și din această cauză, investițiile majorie ale companiei deținută de Ministerul Energiei sunt puse în pericol. Este vorba de retehnologizarea reactorului 1 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă și instalația de detritiere apă grea (CTRF). „SNN va obţine, în condiţiile vânzării întregii producţii de energie disponibile cu metodologia preţului reglementat (cost +5%), un profit brut estimat la 90 de milioane de lei, în scădere cu peste 450 milioane de lei faţă de nivelul estimat iniţial, în condiţiile vânzării energiei electrice disponibile pe piaţa liberă”, spun reprezentanţii SNN în documentul menţionat, citat de Agerpres. Ei au adăugat că scăderea de peste şase ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN prin vânzarea energiei electrice la preţuri reglementate afectează major capacitatea entităţii de a finanţa proiectele majore de investiţii aflate în derulare (retehnologizarea Unităţii 1, investiţie de 1,5 miliarde de euro, şi CTRF – investiţie de aproximativ 200 milioane de euro).
„În aceste condiţii, SN Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-şi asigure finanţarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 în proporţie de 100% din fonduri proprii. Modelul nostru iniţial prevedea pentru retehnologizare o finanţare cu structura 43% fonduri proprii şi 57% împrumuturi”, spun reprezentanţii SNN. De asemenea, oficialii Nuclearelectrica au mai arătat că, în condiţiile în care SNN ar livra 65% din energia produsă cu preţ reglementat, contribuţia companiei la bugetul de stat al României ar fi redusă cu 252 milioane lei/an (reprezentând aproximativ 17 lei/MWh aferent unui consum casnic anual naţional de 15 TWh).
Unitatea 1 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă va fi oprită timp de doi ani, începând cu 2026, pentru lucrări de tehnologizare. Aceste lucrări vor permite prelungirea duratei de funcționare a reactorului încă 30 de ani. Unitatea a fost pusă în funcțiune în 1996.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Poateera mai bine sa se faca intai celalalte doua rectoare , care de 30 de ani le tot „face”, ba canadieni , ba chinezi ! Si uite asa din minciuna in minciuna tara merge inainte ! Incet , incet se alege praful de tot ce au construit parintii nostrii Vai de mama noastra !

  2. „Mari investitii”este o hiperbolizare a unui nimic! Centrala era proiectata pentru 5 grupuri(se pot numara oricand pe platforma) cu chiu cu vai au fost puse in functiune doua si de cca 5 ani o freaca cu chinezii sa mai puna doua in functiune La mana securistilor si a Fondului Proprietatea care controleaza aceasta centrala,nimic interesant nu se va intimpla…Au firma de proiect care toaca bani de 10 ani,nu au proiectul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.