Marţi se dezbate moţiunea USL ”Nesiguranţa lui Igaş – pericol pentru siguranţa cetăţeanului!”

Semnatarii moţiunii cer demisia ministrului Traian Igaş şi atrag atenţia asupra gravelor consecinţe provocate de lipsa de profesionalism a oficialului de la Interne, potrivit documentul remis presei.

„Noi considerăm, astfel, că s-a ajuns într-un impas din care Puterea actuală nu mai poate să iasă. Este prizoniera măsurilor neinspirate şi incoerente pe care le-a tot adoptat Regimul Băsescu. Suite de erori ce produc, deja, efecte peste capacitatea de previziune şi acţiune a instituţiei în care domneşte fără onoare dl. Igaş. Un exemplu elocvent de incompetenţă îl reprezintă reorganizările succesive, clamate cu emfază de către actualul ministru, care au transformat MAI într-o instituţie paralizată de dezordine, cu angajaţi demotivaţi profesional, timoraţi de teama pierderii postului şi neîncrezători în ierarhia de comandă. Slăbirea intensităţii forţei de aplicare a legii concomitent cu tolerarea şi extinderea unor grupări infracţionale – acesta este tabloul sumbru al consecinţelor reformelor conduse de domnul pseudojurist Igaş. Mai exact spus, aceasta este proba indubitabilă a incompetenţei domniei sale!”, se arată în documentul citat.

Parlamentarii USL critică aşa-zisa reorganizare a MAI, care s-a realizat doar prin disponibilizările de personal, şi acestea făcute de criterii politice, pe motiv că nu există bani la buget.

„Concedierile abuzive ale cadrelor din Poliţie, concomitent cu diminuarea salariilor acestora, reprezintă ”marea reformă” iniţiată de Traian Igaş. În argumentarea măsurilor de disponibilizare, acesta a invocat statistici eronate, contrazise de Barometrul European Eurostat. Astfel, în timp ce domnia sa afirma că există 407 cadre poliţieneşti la 100.000 cetăţeni, Eurostat indică un raport de 233 de poliţişti la 100.000 cetăţeni, date confirmate şi de European Police Union. Mai mult decât atât, motivul invocat de ministrul Igaş, respectiv angajările masive din perioada 2007-2008, este cât se poate de fals, având în vedere obligaţiile de completare a forţelor de poliţie agreat cu UE (acord derulat între 2005-2008) şi consecinţa eliminării serviciului militar obligatoriu, după aderarea României la NATO. În realitate, aceste acţiuni demonstrează lipsa unei Strategii a resurselor umane care să cuprindă soluţii pentru compensarea creşterii deficitului de personal – în principal a celui operativ”, se arată în moţiune.

Moţiunea mai susţine, între altele, că prin lipsa de reacţie faţă de boicotarea referendumului de la Constanţa, ministrul Traian Igaş a încălcat legislaţia europeană în domeniu, întrucât, conform prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, populaţia trebuie consultată prin referendum, în cazul modificării limitelor teritoriale.

Totodată, atrage atenţia documentul, comparativ cu perioada similară a anului 2010, numărul angajaţilor MAI învinuiţi de corupţie a crescut cu procentul îngrijorător de 81%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.