Martie, lună neagră pentru benzinari, energeticieni și petroliști

Piața carburanților s-a redus la jumătate în luna martie 2020 față de martie 2019, iar consumul de electricitate și de gaze natuale a suferit o dimunuare tot cu 50%, a declarat Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cadrul video-conferinţei „LeaderTalks in Energy”. În plus, piața gazelor traversează o scădere a preţurilor în zona angro, la producător, și din această cauză există posibilitatea ca investitorii să oprească activitatea de extracţie pentru că nu mai au unde să stocheze gazele.

„Scăderea pieţei la carburanţi a fost aproape de 50% pe luna martie faţă de anul trecut. La fel, este o scădere importantă la consumul de energie electrică şi gaze naturale şi aici, la gaze, mă refer la factorul meteorologic, pentru că în ultima perioadă am avut temperaturi ridicate care au generat scădere în piaţă. Pe pieţele spot, preţurile energiei electrice au scăzut la jumătate faţă de valoarea pieţelor pe termen, de la 260 de lei la 130. Au scăzut şi cantităţile, pentru că sunt probleme de gestiune pe piaţa angro între producător şi furnizor referitoare la aceste două elemente, preţurile spot şi preţurile la termen. La gaze naturale, la fel, o scădere foarte mare la piaţa angro, şi în special pe pieţele europene”, a spus Havrileț.

Ovidiu Demetrescu, partener London Brokers şi OCD Capital & Resource, a precizat că în ultimele două săptămâni din luna martie, de la instituirea stării de urgenţă, se constată o scădere a consumului total de energie electrică de 4,5%. „Din datele Transelectrica, în perioada 15 martie – 1 aprilie avem o scădere a consumului total de energie de 4,5% comparativ cu 2019. Acesta este primul semn, o scădere de 5 procente a consumului energetic ne duce cu gândul că probabil vom avea per total un consum energeric afectat în această zonă de 10%. Daca suprapunem un efect cumulativ al consumatorilor care cer amânarea la plată, stresul pe cashflow al sistemului energetic va deveni unul consistent. Întrebarea e simplă: cine finanţează acest deficit de cashflow şi cine va purta povara acestei finanţări şi pe cât timp ne putem permite să finanţăm aceste deficite de cashflowuri din sistemul energetic”, a spus Demetrescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cetatenii romani au pus in practica ce a spus un tanar usriso-pnlist: cei care nu-si permit, n-au decat sa inchida gazul sau lumina! Problema e pe plan mondial, poate ca si astia au prins firul acestui biped prin telepatie? de au scazut pretul! Oricum, de la granita romaniei pe interior preturile sunt la cheremul excrocilor si lacomilor.

  2. Cine finanțează cui, domnule Demetrescu? Cei care au produs răsaduri de flori în sere încălzite, răsaduri, sau tot în sere ridichi de lună, varză, salată, verdeață etc… și piețele s-au închis? cine le finanțează pierderile zilnice, cine le plătește gazul și curentul. Domnul ministru Câțu se ocupă de Banci iar domnul Dumitrescu de finațarea Băieților deștepți. Cei ce produc și vând mâncare să se descurce cum pot. Magazinele marii de materiale de construcții și bricolaj vând probabil fără cincurență rasaduri de flori din Olanda.,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.