Mărturia unui comandant afgan în New York Times: De ce s-a prăbușit…?

Generalul Sami Sadat, comandant în fosta armată guvernamentală din Afganistan, explică într-un articol publicat în New York Times cum de s-ar fi ajuns ca trupele afgane să fie înfrânte atât de rușinos. El dă vina pe partenerii americani și pe corupția de la Kabul.

Iata traducerea articolului, prezentată de aktual24.ro:

In ultimele trei luni si jumatate, am luptat zi si noapte, fara oprire, in provincia Helmand din sudul Afganistanului, impotriva unei ofensive talibane sangeroase si in crestere. Fiind atacati frecvent, i-am tinut pe talibani inapoi si le-am provocat pierderi grele. Apoi am fost chemat la Kabul pentru a comanda fortele speciale afgane. Dar talibanii intrasera deja in oras; era prea tarziu.

Sunt epuizat. Sunt frustrat. Si sunt furios.

Presedintele Biden a declarat saptamana trecuta ca „trupele americane nu pot si nu ar trebui sa lupte intr-un razboi si sa moara intr-un razboi in care fortele afgane nu sunt dispuse sa lupte pentru ele insele”.

Este adevarat ca armata afgana si-a pierdut dorinta de a lupta. Dar acest lucru se datoreaza sentimentului tot mai mare de abandon din partea partenerilor nostri americani, precum si lipsei de respect si de loialitate ale domnului domnului Biden din ultimele luni. Armata afgana nu este lipsita de vina. A avut problemele sale – clientelism, birocratie – dar, in cele din urma, am incetat sa luptam pentru ca partenerii nostri o facusera deja.

Ma doare sa vad ca dl Biden si oficialii occidentali dau vina pe armata afgana pentru colaps, fara a mentiona motivele care au stat la baza acestui lucru. Diviziunile politice de la Kabul si Washington au sugrumat armata si au limitat capacitatea noastra de a ne face treaba. Pierderea sprijinului logistic de lupta pe care Statele Unite il furnizau de ani de zile ne-a paralizat, la fel ca si lipsa unei orientari clare din partea conducerii americane si afgane.

Sunt un general cu trei stele in armata afgana. Timp de 11 luni, in calitate de comandant al Corpului 215 Maiwand, am condus 15.000 de oameni in operatiuni de lupta impotriva talibanilor in sud-vestul Afganistanului. Am pierdut sute de ofiteri si soldati. De aceea, oricat de epuizat si frustrat as fi, am vrut sa ofer o perspectiva practica si sa apar onoarea armatei afgane. Nu ma aflu aici pentru a absolvi armata afgana de greseli. Dar realitatea este ca multi dintre noi au luptat cu curaj si onoare, pentru ca apoi sa fim dezamagiti de conducerea americana si afgana.

In urma cu doua saptamani, in timp ce luptam pentru a tine orasul Lashkar Gah din sudul tarii departe de mainile talibanilor, presedintele Ashraf Ghani m-a numit comandant al fortelor speciale afgane, cei mai de elita luptatori ai tarii. Mi-am parasit cu reticenta trupele si am sosit la Kabul pe 15 august, gata de lupta – fara sa stiu cat de grava era deja situatia. Apoi, domnul Ghani mi-a incredintat sarcina suplimentara de a asigura securitatea Kabulului. Dar nu am avut nici macar o sansa: talibanii se apropiau, iar domnul Ghani a fugit din tara.

Exista un sentiment enorm de tradare aici. Fuga pripita a domnului Ghani a pus capat eforturilor de a negocia un acord interimar pentru o perioada de tranzitie cu talibanii, care ne-ar fi permis sa mentinem orasul si sa ajutam la gestionarea evacuarilor. In schimb, a urmat haosul – ceea ce a dus la scenele disperate la care am asistat la aeroportul din Kabul.

Ca raspuns la aceste scene, dl Biden a declarat la 16 august ca fortele afgane s-au prabusit, „uneori fara sa incerce sa lupte”. Dar noi am luptat, cu curaj, pana la sfarsit. Am pierdut 66.000 de soldati in ultimii 20 de ani; aceasta reprezinta o cincime din forta noastra de lupta estimata.

Deci, de ce s-a prabusit armata afgana? Raspunsul este triplu.

In primul rand, acordul de pace incheiat de fostul presedinte Donald Trump in februarie 2020 cu talibanii la Doha ne-a condamnat. A fixat data la care expira interesul american in regiune. In al doilea rand, am pierdut sprijinul logistic si de intretinere al contractorilor, care este esential pentru operatiunile noastre de lupta. In al treilea rand, coruptia endemica din guvernul domnului Ghani, care a ajuns pana la conducerea militara de rang inalt si care a paralizat mult timp fortele noastre pe teren, ne-a impiedicat iremediabil.

Acordul dintre Trump si talibani a modelat circumstantele pentru situatia actuala prin reducerea esentiala a operatiunilor de lupta ofensiva pentru trupele americane si aliate. Regulile de angajare a sprijinului aerian al SUA pentru fortele de securitate afgane s-au schimbat efectiv peste noapte, iar talibanii au fost incurajati. Acestia au simtit victoria. Inainte de aceasta intelegere, talibanii nu castigasera nicio batalie semnificativa impotriva armatei afgane. Dupa acord? Pierdeam zeci de soldati pe zi.

 

Cu toate acestea, am continuat sa luptam. Dar apoi domnul Biden a confirmat in aprilie ca va respecta planul domnului Trump si a stabilit termenii retragerii SUA. Atunci a fost momentul in care totul a inceput sa o ia la vale.

Fortele afgane au fost antrenate de americani folosind modelul militar american bazat pe unitati speciale de recunoastere foarte tehnice, elicoptere si lovituri aeriene. Ne-am pierdut superioritatea in fata talibanilor atunci cand sprijinul nostru aerian s-a epuizat si munitia s-a terminat.

Antreprenorii ne-au intretinut bombardierele si avioanele de atac si de transport pe toata durata razboiului. Pana in iulie, majoritatea celor 17.000 de contractori de sprijin au plecat. O problema tehnica insemna acum ca o aeronava – un elicopter Black Hawk, un avion de transport C-130, o drona de supraveghere – urma sa fie oprita la sol.

Antreprenorii au luat cu ei si software si sisteme de armament brevetate. Au indepartat fizic sistemul nostru de aparare antiracheta pentru elicoptere. De asemenea, a disparut accesul la software-ul pe care ne bazam pentru a ne urmari vehiculele, armele si personalul. Informatiile in timp real despre tinte au disparut si ele.

Talibanii au luptat cu lunetisti si dispozitive explozive improvizate, in timp ce noi am pierdut capacitatea armelor aeriene si a celor ghidate cu laser. Si, din moment ce nu puteam realimenta bazele fara sprijinul elicopterelor, soldatii au fost adesea lipsiti de instrumentele necesare pentru a lupta. Talibanii au invadat multe baze; in alte locuri, unitati intregi s-au predat.

Retragerea completa si accelerata a domnului Biden nu a facut decat sa exacerbeze situatia. A ignorat conditiile de pe teren. Talibanii aveau o data de incheiere ferma din partea americanilor si nu se temeau de represalii militare pentru nimic din ceea ce faceau intre timp, simtind lipsa de vointa a SUA.

Si astfel, talibanii au continuat sa accelereze. Soldatii mei si cu mine am avut parte pana la sapte atentate talibane cu masina-capcana zilnic pe parcursul lunii iulie si in prima saptamana din august in provincia Helmand. Cu toate acestea, am ramas pe pozitii.

Totusi, nu pot ignora cel de-al treilea factor. Pentru ca americanii nu puteau face prea multe cand venea vorba de coruptia bine documentata care ne putrezea guvernul si armata. Aceasta este cu adevarat tragedia noastra nationala. Atat de multi dintre liderii nostri – inclusiv in armata – au fost instalati pentru legaturile lor personale, nu pentru pregatirea lor. Aceste numiri au avut un impact devastator asupra armatei nationale, deoarece liderii nu aveau experienta militara necesara pentru a fi eficienti sau pentru a inspira increderea oamenilor carora li se cerea sa isi riste viata. Intreruperile ratiilor de hrana si ale aprovizionarii cu combustibil – ca urmare a jafurilor si a alocarilor de contracte corupte – au distrus moralul trupelor mele.

Ultimele zile de lupta au fost suprarealiste. Ne-am angajat in lupte intense la sol impotriva talibanilor, in timp ce avioanele de vanatoare americane zburau deasupra noastra, fiind efectiv spectatori. Sentimentul nostru de abandon si tradare a fost egalat doar de frustrarea pe care pilotii americani o simteau si ne-o transmiteau – fiind fortati sa asiste la razboiul la sol, aparent incapabili sa ne ajute. Coplesiti de focul talibanilor, soldatii mei auzeau avioanele si intrebau de ce nu ofereau sprijin aerian. Moralul a fost spulberat. In tot Afganistanul, soldatii au incetat sa mai lupte. Am tinut Lashkar Gah in batalii crancene, dar, pe masura ce restul tarii a cazut, nu am avut sprijinul necesar pentru a continua lupta si ne-am retras la baza. Corpul meu, care a continuat chiar si dupa ce am fost chemat la Kabul, a fost unul dintre ultimii care a renuntat la arme – doar dupa ce a cazut capitala.

Am fost tradati de politica si de presedinti.

Acesta nu a fost doar un razboi afgan; a fost un razboi international, cu multe armate implicate. Ar fi fost imposibil ca o singura armata, a noastra, sa se ocupe de aceasta misiune si sa lupte. Aceasta a fost o infrangere militara, dar esecul politicienilor este principala cauza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

34 de Comentarii

  1. Acest „pattern” afgan ar fi bine să-l rețină toate liftele, toate cozile de topor, toți undercoverii și toți securicii din Kolonia Rroemenika.
    Cu precizie de ceas atomic, acest scenariu SE VA REPETA și în Rroemenika, atunci când interesele economice, militare, strategice ale yankeilor se vor dilua sau vor dispărea.
    Atunci SE VA REPETA SCENARIUL DESCRIS DE GENERALUL AFGAN ÎN ARTICOLUL DE MAI SUS.
    Până la acea dată, putem constata până la coincidență că suntem în etapa premergătoare colapsului: cea în care yankeii ne vând tot felul de tehnologii al căror software, a căror mentenanță și-o rezervă exclusiv.
    Nu în ultimul rând, suntem în etapa în care în fruntea armatei sunt numiți tot felul de figuri mediocre, dar de un veleitarism exacerbat: tot felul de jenerălași făcuți la apelul bocancilor, cea mai mare parte dintre ei aparținând eșantionului mediocrilor și repetenților. Singurul lor merit în dobândirea gradelor și ocuparea funcțiilor este meșteșugul de a pupa vreun kur yankeu sau finețea culegerii scamelor de pe reverele unui politruc analfabet.
    Și suntem în etapa în care resursele ce ar trebui să fie alocate bunului mers al diferitelor domenii de activitate sunt întrerupte, sunt fraudate, sunt delapidate de tot felul de contracte dubioase, puse în aplicare de oligarhia politico-militară PROTEJATĂ ACTUALMENTE DE YANKEI.
    Peste ceva timp, Rroemenika va reprezenta un sequel perfect al scenariului afgan.
    AM ZÂS!

  2. 12 feb. 2015 · Descoperire bulversanta intr-un parc din Sectorul 6, al Capitalei. Un turc, in varsta de 66 de ani, a fost gasit impuscat, …

  3. Dupa razboi multi viteji se arata !Probabil a fost scos din Afganistan printre primii,are timp sa depene amintiri recente strict pentru nepoti..

  4. Concluzia e că americanii i-au tradat pe afgani.Nu cumva totul are că scop inundarea Europei cu refugiati afgani?

  5. he,. păi bre ciumete,. Tocmai voi yankeii ați afirmat cum că Afganistanul este ”cimitirul imperiilor”. Acu ce puii mei vă lamentați căutați țap ispășitor.. Sunteți proști grămadă, ce mai.. Iar acu o belițzi, șa cu ochii cu gura, de imperiu.. Și mai grav, mai trist, este că nu există un plan de ”pe urmă”..Dumnezeu cu mila.. Păi a meritat ??

  6. Ia mai lasati-ne cu Afganistanul! Problema e cum scapam noi de americani. La sfarsitul razboiului i-am asteptat degeaba, iar acum au venit fara sa-i chemam. Si se vede cat de ticalosi sunt.

  7. Cata dreptate are acest general din AFGANISTAN.Yankeii,pe unde au fost au lasat JALE si AMARACIUNE.Oare cine i-a inarmat pe talibani,cand in AFGANISTAN erau rusii?Nu cumva acest JANDARM MONDIAL,care vrea sa ramana stapanul lumii?Nu ei cu lozinca ca lupta impotriva TERORISTILOR,au investit in dotarea TALIBANILOR,sute de milioane de dolari? Ba da.Iar acum acesti YANKEI,au tradat din nou acest popor.Cine credeti ca a profitat de investitiile facute de acesti americani in AFGANISTAN?PAKISTANUL,unde se pregateau acesti talibani si unde traiau bine merci.Acesti TRADATORI de americani,asa au procedat peste tot unde au actionat cu ajutorul cozilor de topor din zona respectiva.Va rog sa-mi dati un singur exemplu,unde au mers si statul respectiv prospera? Ei merg in zonele respective pentru interese personale si de stat.Ce ar face marile companii de productie a tehnicii militare,daca nu ar mai fi razboaie,unde se duc zacamintele minerale din statele respective? Cine profita de pe urma lor? Va rog sa va amintiti de interventia lor in:Vietnam,in Coreea,in Iugoslavia,in Egipt,in Siria,etc.Ei nu au avut razboaie in SUA,dar au provocat in alte spatii geografice.Da,talibanii au pus mana pe o imensa cantitate de tehnica de lupta,care era indreptata spre dotarea armatei afgane,dar tradarea SUA,probabil facuta cu buna stiinta a dus la dezastrul acestui popor.

  8. Romania e aici, nu e in Afganistan. Hai sa ne ocupam de tara noastra. De aceea e anarhie si haos generalizat si intretinut in Romania. Ce rost avea ca Belzebutul Soros sa investeasca 500 milioane de dolari incepand cu cativa ani inainte de Dec. 89 si pana astazi in Romania??? Deschizand ONG Soros in care sa-i scoleasca pe cei alesi sa ocupe functiile cheie din SRI, SIE, MAI, MAN, DNA, ICCJ, DIICOT, Presidentie, Guvern, Parlament, Partide de dreapta, Mass-media romaneasca ……. A facut toate acestea pentru a ne ajuta benevol, dezinteresat si nepecuniar pe noi romani??? Sau el practic a investit in Romania ca odata oamenii scoliti de el ajunsi sa conduca economic-politic-financiar Romania sa indrepte tara spre derapaj economic si indatorire masiva a finatelor tarii pe Piata de Capital Extern pana cand datoria Romaniei va depasi PIB??? Ca odata Romania adus in imposibiliatea de plata, cumparand Datoria Externa a tarii Belzebut Soros sa distruga mai apoi Romania, ca tara si popor. Vanzand tara pe bucati. Romania si noi poporul roman fiind in final sterse de pe harta. Belzebutul Soros facand acesta investitie de 500 milioane dolari ca sa castige mai apoi mii si mii de miliarde de dolari de pe urma vanzarii si distrugerii Romaniei. Acum v-ati prins ca Petre Roman a facut afirmatia cum ca „industria tarii e un morman de fiare vechi” chiar de la Brucan via Belzebutul Soros???

  9. O poveste lacrimogena buna pentru adormit copiii diplomatilor fugiti din Kabul.
    Toata lumea stie ce a insemnat asa-zisa armata afgana: o adunatura de mercenari locali sponsorizata si utilata de ocupant. Exact ca si armata rusa a generalului Vlasov, care in al doilea Razboi Mondial lupta contra propriei tari, de partea ocupantului. Asa ceva poporul nu iarta niciodata.
    Exemplele in acest sens sunt multiple in istorie, nu e nevoie de un desfasurator.

    @9:41 O sinteza lamuritoare despre statutul si rolul tarii noastre in mult-trambitatele acorduri si aliante internationale, o simpla colonie care poate fi oricand parasita printr-o retragere aureliana, sau tranzactionata pentru zeci de ani pe un servetel.

    Mai mult decat atat, este evident ca SUA si-au tras un glont in propriul picior, cheltuind mii de miliarde pentru o aventura de 20 de ani in inima Asiei, intr-un experiment al carui final gaseste lucrurile mult inrautatite fata de momentul invaziei. O intrebare foarte buna este daca sefii, conducatorii, clasa decidenta din SUA doreste binele americanilor sau intentionat duc tara inspre prapastie, dupa reteta bolsevica din 1914-1917: razboaie exterioare epuizante si aducatoare de saracie, care sa produca teren fertil pentru revolutii si haos? Armatele proprii departe de propria tara, ca sa nu-si poata apara Constitutia si cetatenii de o lovitura de stat interioara?
    Timpul va lamuri aceste lucruri, dar din 2001 incoace totul pare un scenariu abil pus la punct de takeover al SUA din interior, cu ajutorul unor stari de urgenta/asediu manipulate prin controlul absolut al presei.
    Un exemplu in acest sens fiind si plandemia televizata.

  10. Unchiul Sam este gol. Este bolnav si periculos. Isi cauta dusmani pentru a isi justifica existenta criminala.
    Edel, bine ai zis.

  11. Ce nu spun ,,alesii,,si tac ca aia in popusoi e ca Romania odata cu fuga armatei din Afganistan e un stat..invins in ultimul razboi la care a participat.Trebuie sa fii tembel binee fecut sa pui armata sa marsaluiasca pe sub Arcul de Triumf,sa imparti medalii si grade ,si basca sa mai tragi un spici de multumire pentru ,,contribuitia,,in Afganistan de parca n-au fugit cu coada intre picioare de acolo.Dar,nah,trebuia sa avem si noi ,,bidenul,,nostru mioritic cu origini nemtesti..Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.

  12. General afgan scolit de americani, identic cu generalii romani din anii 50-60, care erau scoliti la rusi,identic cu generalii romani actuali scoliti la americani. General intr-o armata care NU AVEA NICI-O MOTIVATIE NATIONALA sa lupte. Sa lupte pentru ce? Pentru ca Afganistanul sa ramana colonie americana pe veci?!?

  13. In acord cu cele spuse de catre Republica Bananiera,constatam ca si la noi armata cozilor de topor lupta alaturi de ocupant impotriva propriului popor.
    Si #rezistenta lor a fost doar pentru intresele ocupantului,cand vine vorba de interesele nationale,tac precum mortii-n papusoi.Ieseau ca niste zombi ridicoli si faceau parada de lanternute sa-i vada ocupantul la datorie.
    Rezistenta in fata adevaratei ciume rosii care sta sa vie a intrat la naftalina.
    Si decidentii nostri ne vor in prapastie,asta este agenda globala.Daramam tot ca sa BBB.

  14. Cam așa, Doamne ferește va imploda și Armata României dotată cu tehnică USA și dependentă de logistica NATO și cu ministru la armată ce poate fi confundat cu șeful popotei. Asta au înțeles de mult ungurii și polonezii vulnerabilitate scumpei și lăudatei dotari a armatei cu mijloace de luptă “armonizate” NATO sofisticate de fapt complicate inutil ca să-și motiveze prețul și parșivă fiindcă o poți folosi numai când și cum vrea vânzătorul, fiind dependent de el ca mentenanță și programare. Pe acestă realitate inconștientul de ministru al economiei Claudiu Năsui vrea să desființeze prin privatizare și bruma de industrie de apărare care a rămas. Cum există infracțiunea “Zădărnicirea combaterii bolilor” trebuie să existe “Înaltă trădare pentru membrii CSAȚ și conducătorii armatei în lista faptelor de înaltă trădare și de “Zădărnicirea acțiunilor de apărare a României, prin înarmare insuficientă și alianțe nesigure”.

  15. Cultii astia-n cap sa asculte noile piese ale lui Eric Clapton si ale lui Van Morrison poate simt ca au devenit niste manelisti ipocriti dezicandu-se de maneaua grosolana instalata in fibra lor.

  16. Acum că am luat bătaie în Afganistan mă tem să nu plătim despăgubiri de război, așa cum am plătit predând toată economia occidentului după pierderea războiului rece.

  17. Imperiu Satanic pamantean!!! „Nu este lipsit de interes să ne reamintim că S.U.A. au luat drept pradă de război cea mai mare parte aurului și valorilor de tezaur jefuite de cel de al treilea Reich, din care au susținut apoi Planul Marshal, având grijă să recupereze ulterior tot ce au investit, până la ultimul cent. Mai trebuie adăugat și faptul că eminențele cenușii ale naziștilor, inclusiv criminali de război, au fost extrase, puse la adăpost și exploatate în beneficiul Imperiului American, pentru susținerea Războiului Rece și a regimului juntelor militare din mai toată America Latină, dar și a subversiunii împotriva stângii vest-europene.
    Eșecul unui deceniu de război în Vietnam și a două decenii de război în Afganistan, la care se mai adaugă războaiele din Golful Persic, Balcanii de Vest, Irak, Siria, diversiunile „primăvara arabă” și „Statul Islamic” , sancțiunile și amenințările împotriva Iranului și Coreii de Nord ș.a. , toate relevând lipsa de realism a țintelor strategice și obținerea unor rezultate colaterale, chiar contrare scopurilor declarate, nu pot decât să semnifice acumularea masei critice a vulnerabilităților care erodează credibilitatea sistemului de securitate garantat de Statele Unite.
    In 245 de ani de la fondare, Statele Unite ale Americii au avut parte de doar 21 de ani de pace, cu mențiunea că războaiele clandestine ale C.I.A. au acoperit și perioadele de pace ( sursa Global Research). O astfel de statistică nu demonstrează, oare, că numai permanența războaielor și mobilitatea armatei sale a conferit și poate menține primatul și avantajul geostrategic global al S.U.A. , că fără acest primat, susținut de „complexul militar industrial”, Statele Unite nu și-ar putea atenua inevitabilul declin, fiindcă nu sunt adaptabile unei conviețuiri pașnice consensuale?”

  18. De ceva timp, destul de mult, tot spun: nu intrati pe fente aruncate intentionat! Toate fentele ascund actiuni perverse si ingrozitoare! Ma bucur ca, sunt destui cetateni care au deschis ochii la timp si nu cad in plase aruncate! Felicitari tuturor!

  19. Ma doare sa vad ca dl Biden si oficialii occidentali dau vina pe armata afgana pentru colaps

    In primul si in primul rand colapsul la fost la Washington cand au preluat puterea „democratii” o adunatura nu de incompetenti o adunatura de idioti si cretini singurul criteriu si cel mai imporant sa fie un minoritar **corect politic**. Atat. Eventual sa aiba spatele asigurat de mafia globalista. Tot o forma de coruptie e si asta. Un sistem subrezit si gaunos pana la baze ce altceva poate producem daca e fabrica politruci cretini. Mai erau si non-albi, negri sau LGBTQ care au faceau campanie pentru Trump. Facebook si altii au avut marea grija sa-i blocheze si pe aia ca pe oricare altii. Intr-un mare rahat la Casa Alba, un mare rahat a iesit in Afganistan. Tot treaba mare cat Casa Poporului a rasarit la Palatul Victorie si primaria sectorului 1. Cam tarziu ca e prea tarziu.

  20. Mi-a plăcut afirmația unui general din Nato la plecarea din Afganistan, „.. de acum înainte trebuie să ne gândim bine cand ne alegem aliații!!.”..mare vorbă!!..

  21. Colapsul si demoralizarea armatei afgane a inceput odata cu declaratia lui Trump ca SUA trebiuie sa-si retraga trupele din Afganistan. Biden a continuat pe aceeasi tema punand lumanrea pe coliva.
    Mentalitatile milenare ale unui popor inapoiat, lipsit de carte, nu pot fi schimbate in 20 de ani. Este exact ceea ce ,,comunistii” romani au inteles dupa 23 Aug 1944, acordand foarte mare importanta invatamantului in Romania socialista.

  22. Ce a făcut Trump si apoi Biden este impardonabil,RUSINOS este delicat spus. Cu cine au negociat si cui au predat americanii Afganistanul,rămâne o mare pată urâtă pe ..

  23. Ai fugit de lupta ca un las ,acum te dai lovit.Tu si toti astia cu care se pricopseste acum Occidentul.Cica ai provocat pierderi grele talibanilor.Ma,ne lasi?

  24. Încă un aspect ce trebuie de reținut: atitudinea SĂNĂTOASĂ a membrilor forțelor armate afgane: așa cum este de un sănătos bun-simț, soldații amărășteni au dar draaqului aburelile yankee și au preferat să se consacre asupra siguranței personale, a familiei lor, a viitorului lor.

    TOT AȘA, peste ani și ani, în Rroemenika, atunci când va fi chemată „opinca” la oaste ca să apere ”interesele” „BSO&G”, „Exxon”, „Bechtel”, Raytheon”, „Lockheed Martin”, „Boeing”, „Northrop Grumann” , „General Dynamics” etc., aceasta din urmă – opinca – va pune cu seninătate palma în kur și va declina elegant (Hai siktir!”)solicitarea răpănoșilor guvernanți, lăsându-i să meargă în prima linie pe tot felul de politruci care, în zeci și zeci de ani, au vândut Țara en-gros și en-detail.

    Iar aceste „batalioane de linia I”, alcătuite din politruci, cozi de topor, beizadele de securici și plozi de undercoveri CIA-NSA-FBI vor fi conduse către glorioasă „înfrângere” de tot felul de generali – pulifrici, cum ar fi caraghiosul acela de ciucă – eroul de mucava de la Nasiriyah, sau clăpăugul acesta de petrescu, care cică-i șeful S.M.A.
    —-
    Apropo de clăpăugul acesta de Petrescu: el este leat cu mine, fiind șeful promoției 1992 a Școlii militare de Pifani. (Les Enfants du Terre). Io* n-am rămas în armată, că am șters-o iute încă din 98. Dar stau acum și mă întreb crucit: ce căcat de fapte eroice a comis clăpăugul de petrescu de a ajuns la rangul de general cu 3 stele, în condițiile în care cea mai mare parte a colegilor lui de leat sunt actualmente rezerviști, sau dacă sunt activi sunt cel mult la gradul de colonel?
    Cu ce a binemeritat de la patrie acest petrescu de i s-au cocoțat constelațiile pe umeri?
    E doar un căcăcios ridicat automat pe sforicica lui ciucă sau e un excelent pupincurist și lingău de clanțe yankee?

  25. Ce ar mai fi de spus,ca toate comentariile sunt cit se poate de pertinente?Pai ar fi de spus ca USA nu poate exista fara razboaie,pentru americani pacea inseamna faliment!In cei 250 de ani de existenta a USA ,200 de ani numai razboaie au provocat;pai de la astia poti astepta pace?Niciodata.Mai vine Marele Jak Cristoiu din Gagestii Vrancei si ne spune ca americanii s-au retras din Afganistan in urma unui acord.Cu cine au avut americanii acest acord?Cu talibanii,nu,Marele Jak Cristoiu!Si atunci pt.ce s-au dus acolo in urma cu 20 de ani,sa incheie un acord cu cei impotriva carora au pornit razboiul?Adevarul e in prima parte a acestui comentariu;America/USA nu pot exista fara razboi iar costurile dupa caz:contribuabilul american,slugile ce au achizitionat ruginiturile americanilor(recte Romania lui Ioha si Ciuca/Maciuca),si alti prosti ce s-au dus pe acolo.

  26. Sa mai adaugam un aspect la cele spuse aici indreptatit.
    Pe langa bugetul monstru al departamentului apararii, muls din taxele contribuabililor americani, isi mai fac si parte grasa (pt elite si corporatii) din resursele naturale ale teritoriilor ocupate. Ca sa ilustrez, amintiti-va ce spunea deschis domnul Tufis, drept argument imbietor pt invazia Irakului — din exploatarea si vanzarea marile rezerve petroliere irakiene se vor amortiza costurile razboiului, plus, profituri. Restul bla-bla-ului pt invazii despre democratie si drepturi sunt calul troian al departamentului propagandei pt fabricarea abila a consensului aliatilor in jurul unui casus belli si selectarea/momirea colaborationistilor din teritoriile tinta. Partea trista este insa ca esticilor europeni le-au trebuit peste 30 de ani sa inceapa sa priceapa ceva. Unii inca si acum o tin langa ca doar democratii sunt dracu’ gol si numai din cauza lor se intampla toate. Incep si eu ca Marin, teziti-va!! Cand vine vorba de interese globale, profituri si dominatie, culoarea politica este doar kabuki pt naivi. Banii n-au miros ideologic!

  27. Si dorinta de putere,mai nou atotputernicie este lipsita de absolut orice scrupul,emotie. Vedem niste psihopati care numai umani nu sunt care pe repede inainte vor sa ingenuncheze planeta.

  28. Niste bezmetici viseaza viata normala sau macar aproape normala.
    Istoria se repeta si intotdeauna dupa ciuma,vin foamea si razboiul.

  29. Conducerea celei mai mari alianțe militare din lume e zero barat. S-a retras învinsă că au fost talibanii s-au altceva tot învinsă rămâne. Talibanii i-au învins pe progresiști și liberali care cică luptă cu corpții încât „coruptia endemica din guvernul domnului Ghani, care a ajuns pana la conducerea militara de rang inalt si care a paralizat mult timp fortele noastre pe teren, ne-a impiedicat iremediabil”
    Taman sub nasul anticorpților. Dacă n-a fost la Kabul ambasador Gitenstein și cu ăla al Olandei. N-au avut pe Macovie, Ciooloș și Barna să lupte cu corupții. Și #rezist

  30. Banul e ban. Nu nici american, nici britanic, german, afgan. Niște șmecheri au avut acoperire 20 de ani să facă afaceri de trilioane și-au luat banul. Au închis afacerea și s-au cărat. Au rămas șomerii să se descurce.

  31. Moștenirea – aparatul de război tehnologic sofisticat și costisitor de întreținut a rămas inutilizabil de izbeliște, exact punctul slab. Un lucru care practic nu i-a ajutat cu nimic.

    Dotările talibanilor arme ușoare și mașini de teren s-au dovedit eficace împotriva dotărlor americane tocami prin simplitate.

    Contra unor șepcuțe unii au cumpărat la fel armament de multe miliarde. Să nu ajungă la fel de (in)util.

  32. De unde se poate deduce usor razboiul antiterotist din Libia, Iraq, Afganistan a fost o mare butaforie a CIA, FBI, NSA, armata SUA, NATO, aliați si parteneri strategici, cat timp au avut americanii nevoie de ei, dupa s-au spalat pe maine de stretegici ce erau.

  33. Ca orice declaratie de la stfel d3 petdonsje cintine adevaruri di kkturi.
    Daca a pie5dut 60000 de subordonati, cati talibani a scos din luptă?
    Aici se vede valoarea.
    Cat despre parteneri, multa la maie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.