”Masca obligatorie” mușcă serios din salariul lunar

Obligativitatea purtării măștilor în spații publice închise sau mijloace de transport în comun va avea efect în scăderea puterii de cumpărare a românilor, impactul situându-se cel puțin în intervalul – 4,12%(pentru cei plătiți cu salariul mediu net) și – 9,64% (pentru cei plătiți cu salariul minim) funcție de nivelul veniturilor, dacă avem în vedere un preț de maxim 2 lei/mască.

Pentru cei cu venituri nete mai mici decât salariul minim pe economie impactul va fi mai mare de 9,64%, acesta crescând invers proporțional raportat la venituri, susține economistul Adrian Cîciu. Potrivit acestuia, s-ar putea interpreta că va crește ponderea cheltuielilor cu sănătatea în total cheltuieli ale populației.

”Practic, aceasta pondere va eroda capacitatea cetățenilor de a-și asigura cele necesare traiului zilnic. În contextul în care nu se iau masuri în compensare vom asista la o protecție a populației prin sărăcire”, spune Cîciu. Înainte de declanșarea epidemiei de coronavirus existau în jur de 2 milioane de persoane plătite cu salariul minim pe economie. Din cauza COVID-19, un milion de contracte de muncă (plătite și cu salariul minim dar și peste) au fost suspendate, provocând astfel mari probleme celor lăsați fără muncă. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat,la finele săptămânii trecute, că peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin măsura şomajului tehnic, în perioada 16 – 31 martie 2020, dar şi alţi 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale sau prin contracte de drepturi de autor. Au fost însă multe voci care au spus că banii nu au ajuns la destinatar.

România va produce un milion de măști zilnic iar prețul uneia va fi în jur de 2 lei, afirmă ministrul Economiei, Virgil Popescu,
„Vom avea minim un milion de măşti zilnic. În două companii, asta e foarte important, e vorba doar în două companii. Mă aştept ca, în urma lansării astăzi a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă toate aceste dispozitive medicale, să știm exact, să facem un recensământ al producţiei. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. De 2 lei va pleca de la ei, probabil că 2 lei fără TVA va fi şi preţ către populaţie”, a spus Virgil Popescu.

La eMAG, un se de 50 de măști, din China, se vinde, cu tot cu transport cu 142 de lei. Asta înseamnă că o mască are preț de 2,84 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Pai e nevoie de mai multe masti ZILNIC/persoana. Au zis medicii la TV ca o masca se poarta 2-3 ore dupa care se arunca. Pai la serviciu stai 8 ore + drumul dus-intors daca nu mergi pe jos sau cu un mijloc de deplasare personal. Apoi nu inteleg cum fac cu copii?! La scoala la fel, drum dus-intors cu mijl. de transp. in comun, stat 5-6 ore in clase (2 masti, nu?). Plus ca de niciun fel nu inteleg cum se poate respecta distantarea in clase?! Cum poti sa faci ca pruncii sa nu-si de-a jos masca in clasa (gradinita)?! Cum faci ca copii sa nu atinga obiecte posibil contaminate, adica sa nu puna mana pe NIMIC? Daca un singur prunc bolnav va fi in clasa (COLECTIV) urmeaza o cascada de imbolnaviri… colegi, parintii colegilor… Masura pare a fi luata ptr a sprijini economia cu tranferul pretului pe sanatatea individului.
    Cum poti interzice mersul la bar, restaurant dar sa obligi mersul in clase la fel de aglomerate?!

  2. O masca reutilizabila de -nspe ori,cu 3 straturi,din care ultimul din bumbac fin,facuta la fratii bulgari(transport gratuit)costa 8-10 lei!Cat de serios mușcă din salariul lunar ” Masca obligatorie”,care costa cat o bere ?(„economistul” Adrian Cîciu lucreaza de acasa sau de la organizatia de sector?)

  3. Hartia igienica nu musca serios?Pasta de dinti,sapunul,samponul,detergentii?Intreb,nu dau cu parul,de deodorante cocosanel nu mai intreeb ca m-am lamurit cu economistul..

  4. Ma poti obliga sa port masca doar daca mi-o asiguri gratuit…
    Nu mi-o asiguri, nu port.

    Cam asta ar trebui sa spuna toti romanii..

  5. @valter COJMAN:sapunul tot gratuit il primesti?Nu ti-l asigura,nu te speli,stim asta!
    Hardaie de murdarie PSD!:))

  6. Tu esti unul din jegosii care sperie lumea. Stai linistit ca nu purtam nici o masca pentru ca e igienic sa stai cu orele cu microbii la gura imbecilule

  7. -ce destinatie au mastile ofertate de crasma din Uzunu la 12 milioane de euro ?
    -de unde a achizitional ministru Tataru mastile pe care le vinde in farmacia pe persoana fizica din Husi la 15lei buc ( o nimica toata pt @ economistul prost care se dovedeste un imbecil ) ?
    – o famile de 2 persoane , 3 persoane,5 persoane cat trebuie sa cheltuiasca pe o zi,o saptamana,o luna ? poate ne explica tampitii care aplauda si apara orice TALHARIE facut de ticalosii care cauta sa ia cati mai multi bani oamenilor beneficiari de somaj,scumpiri de la o zi la alta si atatea ,,beneficii ,, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.