„Măsura abrogării articolului privind lucrările scrise de deținuți, prea grăbită”

În lipsa unui studiu de impact, abrogarea prevederii referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice ar fi fost o măsură mult prea grăbită, a spus joi ministrul Justiției, Raluca Prună, la sediul CSM.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri are același efect cu abrogarea. Deci, la momentul la care vorbim, această dispoziție nu se mai aplică. Au existat opinii că abrogarea este poate o măsură mult prea grăbită, în condițiile în care nu avem un studiu de impact cu privire la ce înseamnă lucrările științifice și acum, împreună cu Ministerul Educației și cu universitățile, se va face acest studiu. (…) Există o recomandare care spune că, în loc de profesori sau conferențiari, controlul de științificitate trebuie făcut la nivel de catedră și acum aștept ca împreună cu ministrul Educației și cu universitățile să ne spună cum anume se face acest control”, a declarat Prună.

Întrebată dacă cineva din Guvern s-a opus abrogării acestor dispoziții, ministrul a răspuns: „Eu nu pot să intru în asemenea detalii. Știți că hotărârile în Guvern se iau în mod colegial, așa că este irelevant cine și cum s-a opus. Rezultatul este că s-a suspendat aplicarea acestei dispoziții și eu cred că acesta este lucrul cel mai important — că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări științifice în penitenciar”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte forma reglementării după 1 septembrie, Prună a arătat că „este prematur” să spună ce se va întâmpla.

„Depinde de rezultatul acestui studiu de impact și de oportunitate pentru că, sigur, mai rămâne să vedem și cheltuielile antrenate din bugetul de stat pentru a determina că o carte este o lucrare științifică sau nu sau faptul că, probabil, cercetarea științifică nu trebuie să se facă cu precădere în sistemul penitenciar, ci în lumea academică, în centre de cercetare. Deci, toate aceste lucruri vor fi luate în calcul și vom vedea în septembrie. Nu pot la acest moment să vă spun. Sunt mai multe soluții”, a spus Prună.

Întrebată de jurnaliști despre reușita adoptării noii reglementări „având în vedere ce fel de parlamentari există”, ministrul Justiției a subliniat că în final orice act normativ ajunge în Parlament.

„Eu nu vreau să mă pronunț cu privire la ce fel parlamentari avem. Avem un Parlament, suntem într-un stat de drept și sigur că orice fel de act legislativ de tipul acesta, orice OUG pe care o adoptă Guvernul, ajunge finalmente în Parlament. În septembrie, probabil, indiferent de soluție, Guvernul va dispune tot printr-o ordonanță de urgență, care va merge apoi în Parlament, care va avea posibilitatea să respingă OUG, să o accepte sau să o modifice”, a conchis ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.