Măsurători independente vor dovedi dacă există particule care pot depăşi viteza luminii

Noi investigaţii şi măsurători independente vor trebui să confirme sau să infirme existenţa particulelor elementare, numite „neutrino”, capabile să depăşească viteza luminii, au afirmat reprezentanţii Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), citaţi de agenţia EFE şi preluaţi de Agerpres.

Cel mai important laborator de fizică pe plan mondial a reacţionat cu prudenţă la publicarea rezultatelor unui experiment la care a luat parte şi potrivit căruia particulele neutrino ar avea o viteză superioară vitezei luminii, considerată ca fiind limita superioară a vitezei cosmice.

„Date fiind implicaţiile semnificative ale unui asemenea rezultat, sunt necesare măsurători independente înainte de a nega sau afirma categoric acest fapt”, a semnalat organismul de cercetare într-un comunicat.

Descoperirea a avut loc în cadrul experimentului internaţional Opera, când s-a constatat că particulele de neutrino au parcurs cu o viteză mai mare decât viteza luminii distanţa de 730 de kilometri care separă laboratorul CERN de la frontiera franco-elveţiană de laboratorul Gran Sasso din Italia. Rezultatul s-a bazat pe observarea a 15.000 de neutrini.

CERN a reamintit că posibilitatea ca neutrinii să fie mai rapizi decât lumina „nu concordă cu legile fizicii”, care sunt considerate la ora actuală ca fiind certe, dar a recunoscut în acelaşi timp că pe măsură ce ştiinţa avansează „paradigmele stabilite se pot schimba”. Acesta este motivul pentru care s-au realizat numeroase investigaţii pentru a verifica posibile ‘devieri’ de la teoria relativităţii lui Einstein, care susţine că nimic nu este mai rapid decât lumina. Totuşi, în ciuda intenţiilor, până la ora actuală nu s-a găsit „nici o evidenţă” care să pună la îndoială teoria celui care este considerat părintele fizicii moderne.

„Limitările care decurg din aceste observaţii fac puţin probabilă interpretarea măsurătorilor din experimentul Opera ca o modificare a teoriei lui Einstein’, mai precizează CERN, care insistă asupra necesităţii ‘de a se efectua noi măsurători independente”.

„După mai multe luni de studii şi de analiză a informaţiilor nu am găsit nici un efect instrumental care să poată explica rezultatul obţinut” a declarat purtătorul de cuvânt al experimentului Opera, Antonio Ereditato, citat în comunicat.

La rândul său, directorul de cercetare al CERN, Sergio Bertolucci, a recunoscut că, dacă descoperirea va fi confirmată ca fiind certă, „acest lucru va schimba perspectivele noastre asupra fizicii, dar trebuie să fim mai întâi siguri că nu există alte explicaţii mai lumeşti”.

Experimentul Opera a fost inaugurat în anul 2006, cu scopul principal de a studia transformările (oscilaţiile) atipice dintre două tipuri de neutrino.

Toate aceste informaţii ştiinţifice vor fi prezentate vineri după-amiază la CERN în cadrul unei conferinţe ştiinţifice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.