Măsuri UE anticriză de ”mâna a doua” pentru Europa de Est

De la debutul crizei provocate de coronavirus, statele din zona euro au intrat în lupta pentru așa-numitele euroobligațiuni – mutualizarea datoriilor. De o parte avem Spania, Italia, Franța și alte țări din flancul sudic al UE, iar de cealaltă parte avem ”clubul zgârciților” (Germania, Olanda, Austria, Finlanda), state care se opun punerii în comun a datoriilor suverane.

Ce se întâmplă însă cu statele din Europa Centrală și de Est? Și aceste state, la fel ca cele vestice, înfruntă aceleași provocări: granițe închise, curse aeriene oprite, comerț limitat drastic, șomaj în creștere, o industrie auto care s-a oprit.

Chiar și cu refuzul Germaniei de a gira datoriile statelor cu probleme economice, țările din zona euro pot conta pe măsurile monetare ale Băncii Centrale Europene (care poate furniza băncilor lichidități de 3.000 de miliarde de euro), pe programul BCE de a cumpăra obligațiuni suverane de 1.100 de miliarde de euro sau pe cele circa 300 de miliarde de euro din Mecanismul European de Stabilitate (potrivit unui acord al miniștrilor de Finanțe din zona euro la care s-a ajuns pe 9 aprile).

Țările din Europa Centrală și de Est care nu sunt membre euro nu pot conta pe niciuna dintre aceste plase de siguranță. Acordul aminitit de pe 9 aprilie le va permite să fie parte la un program UE de 300 de miliarde de euro de împrumuturi pentru companii. ”Pe termen scurt, țările euro se pot împrumuta oricât de mult”, spune Richard Grieveson, director adjunct al Institului pentru Studii Economice Internaționale din Viena, citat de Politico. Însă țările non-euro nu pot decât să se bazeze pe băncile lor centrale și pe cheltuielile guvernelor lor pentru a se feri de criză. ”Asta generează temeri că regiunea – în special în țări mai sărace, precum Bulgaria și România – vor avea probleme să reducă impactul crizei, un lucru care ar putea adânci diviziunile din UE”, scrie Politico.

Guvernul Poloniei și-a exprimat deja îngrijorarea că lupta împotriva crizei economice ce vine se va axa pe țările euro, în special cele din Vest. ”Asta nu este o criză a zonei euro, este foarte important să ne implicăm în limitarea impactului crizei în spiritul solidarității europene”, a spus ministrul de Finanțe al Poloniei, Tadeusz Koscinski. ”Situația economică din țările noastre este fragilă. Avem sau vom avea venituri mai mici la buget și va trebui să finanțăm cheltuieli în creștere pentru sănătate, beneficii sociale și ajutoare temporare pentru companii”, a spus ministrul polonez.

Desigur, și statele estice din UE au anunțat pachete de măsuri pentru reducerea impactului crizei. Polonia a anunțat un pachet a cărui valoare este de 3-6% din PIB sau chiar până la 15% din PIB, în cazul în care se adaugă reducerile sau anulările taxelor pentru companii. Cehia a anunțat un program de circa 3% din PIB, care poate merge până la 20% din PIB, dacă se adună și garanțiile guvernamentale. Ungaria a anunțat un plan de circa 20% din PIB. Acestea sunt cazurile fericite, căci vorbim de cele ai puternice economii regionale.

Lucrurile se schimba însă în România, unde pachetul de ajutor merge până la 4% din PIB, scrie Politico. Asta în timp ce companiile își doresc măsuri care sa meargă până la 15% din PIB. În Bulgaria și Croația situația este similară, scrie Politico.

Cifrele spun multe când privim la măsurile luate de Germania. Potrivit think-tank-ului Bruegel, programul anticriză al Berlinului va merge până la circa 60% din PIB. Italia, cea mai afectată de epidemia de coronavirus, a anunțat un program ce merge până la 75% din PIB.

”Scutul nostru de protecție este foarte modest când îl comparăm cu asemenea programe”, a spus Witold Orlowski, consilier economic principal la PwC Polonia. ”Cel mai important este să înceapă să curgă ajutoarele”, a spus el. Care ajutoare? Țările non-euro se califică pentru cele circa 8 miliarde de euro din fondurile de coeziune necheltuite până acum, puse la dispoziție de Comisia Europeană. Însă premierul Poloniei este nemulțumit că nici măcar această sumă nu a fost eliberată. ”Din nefericire, UE nu a oferit până acum niciun eurocent pentru a lupta cu coroanavirusul”.

Singurul avantaj de până acum al statelor est-europene este că au fost scutite de certurile din interiorul zonei euro pe marginea euroobligațiunilor și că băncile lor centrale și guvernele au putut lua măsuri mai repede, câtă vreme nu trebuia atins vreun consens cu partenerii, așa cum s-a întâmplat în zona euro. ”Monedele lor s-au adaptat puțin, până acum sunt OK și au ceva flexibilitate. Însă problema ține de cât de greu va fi în continuare”, spune despre aceste state Timothy Ash, de la BlueBay Asset Management

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

14 Comentarii

  1. Se descurca fiecare cum o putea. Pana trece criza. Vreun solar, ceva, graul din magazie. Sau gradina, sau vaca din batatura, cu gaina, porcu din cotetz. Merkel, la fel ca pana acu ceva timp, poate sa-si pastreze toti banii pentru ea.

    • Taiati pensiile speciale!!!!!!!!! Este normal ca un slugoi de-al lui Ceausescu sa primeasca acum 15.000E/luna pensie ???? Ce, bolsevicul mananca cu 100 de guri ??? Cu banii pe care-i suge de la popor imbuibatul comunist intr-o luna, s-ar putea lua un ventilator si s-ar salva vietile a catorva zeci de romani. Cu banii pe care-i suge fostul demnitar comunist s-ar putea salva, intr-un an, cateva sute de vieti. Dar nu, romanii pot sa moara, burtile lor bolsevice sa se umfle. Iar pensionarul normal are 200 E/luna pensie. O burta bolsevica, care ne-a stricat vietile, ia de 75 x mai mult decat roman care a muncit cinstit in uzinele si pe campiile patriei.

  2. „Ce mutualizare”, a „caror datorii”? si-nca SUVERANE? fiecare sa si le-nghita! „cheltuieli publice” = înselaciuni, montage financiare frauduloase, furturi din buzunarele contribuabilor în scopul remunerarii clientelei politice („tehncieni”, inclusiv!) de ani de zile vandalizând economiile si patrimoniul arhitectural european! si „coronavirus-ul”, sederea la domiciliu: pe cine pacalesc indivizii? sefii statelor, autoritatile administrative si alea ale UE? CINE sta-ntre patru pereti în asa-zisele „cetati” musulmane si traficante (si de droguri, si de carne vie, si de altele…) din periferiile marilor orase (de nebuni)? cine? ZECI de MILIOANE de indivizi (mafioti) carora nici ca le pasa de „coronavirus”, de care nu sunt bolnavi! Toti „corectii politic”, iesind, în schimb în fatza, NEVINDECATI de propria REA-CREDINTA, de INEPTII, de DATORIILE PE CARE EI ÏNSISI LE-AU FACUT (dupa imaginea unor Isarescu-Nastase Adrian-Basescu-Ponta-Johannis în România)! SIK-TIR! Sa le plateasca din propriile lor buzunare. Indiferent c-or fi-n insulele Caiman sau nu!

  3. – Cam/prea multi fura ‘otii din Europa de Est ! Dar, fac ce stiu mai bine : sa se vaicaresca si sa cerseasca.
    Pe os nu-l pun la munca / pe creiere nu-l au … nici pe bun-simt nu-l au ! Dar, se dau oameni mari … vedeti-l pe severin / pacate nationale !

  4. Italiei, Poloniei, Ungariei, etc. cu mult sange in ele sa-si declare nemultumirea si sa le aminteasca unora ca termenul exit este inca in dictionar…UE/CE ori este o uniune cu aceleasi griji, ori nu este…

  5. „solidaritatea” europeana in viziunea occidentala se refera doar la repartizarea migrantilor care vor in vest si tarilor din est. Adica ei au facut comanda dar din solidaritate sa platim si noi. In rest, banu’ la ei, praful de pe toba la noi. Nici vorba de solidaritate, ba daca pot ne jupuie de vii.

  6. Încep să nu mă mai intereseze ştirile. Am intrat în mod evident, în faza de acum cel puţin pentru mine tipic neoliberal reaţionară, în care în locul soluţiilor se caută vinovaţi. Aşadar nici o mirare că şi puţinele soluţii sunt doar pentru unii, mereu aceeaşi. Aşadar nici măcar această pandemie nu pare să schimbe cursul globalizării şi mondializării: cei bogaţi vor deveni şi mai bogaţi, cei săraci- consistent mai mulţi – şi mai săraci, cei de la „mijloc” şi mai dispuşi la renunţarea la libertăţi.

  7. 13.04.2020 File de jurnal politic
    De câteva zile China, şi nu doar, este tot mai acuzată, prin tipicile metode bine cunoscute – uluitor este că oamenii sunt dispuşi să înghită cele mai grosolane manipulări/miniciuni – de pandemia în care suntem. Au intrat în jocul murdar politic, ca de atâtea ori în ultimele decenii, oamenii de ştiinţă, mediile academice, specialiştii!

  8. dati drumul la tiparnita!!!!!!!!!!! numai asa egalam conditiile de piata. ce vor face cu banii altceva decit sa cumpere la preturi de nimic ceea ce altii nu vor proteja???? avem ca decidenti in Romania doar tradatori, vinduti, nemernici!

  9. În perioada asta tulbure e mult mai bine să fii în afara zonei euro.

  10. „Marta surioara lui Sparta”, salutari gemenei „Rollason”, ai ramas fixata pe scoaterea Chinei prin orice mijloace dintr-o
    discutie despre declansarea celui de-al treilea razboi bolsevic mondial. „Matra Cuca”, propaganda bolsevica nu are egal in Lume, asa ca bolsebicii acuza China bolsevica.
    „Istoricul, scriitorul de maculatura si jurnalistul bolsevic”, Timothy Ash, are si veleitati de miliardar rosu care se joaca cu miile de miliarde pt saracirea omenirii !Nici nu putea sa lipseasca acest FALSIFICATOR AL ISTORIEI CONTEMPORANE, care-si cauta si azi dosarul STASI creat special ca sa-i fie spalata activitatea de ILEGAL BOLSEVIC!!! Stim ca pana si teroristul Comintern Carlos avea dosare la toate Securitatile pe unde a fost cazat, dotat cu milioane, bombe si multe alte jucarii, in afara de pasapoarte false, dosarele servind la ceea ce spuneam ca serveau acelea de turnatori pt acoperiti si ILEGALI…

  11. Colhozul Bolsevic nu se desminte nici dupa ce a permis „emigrantilor” chinezi, virusii bolsevici,sa se raspandeasca pe tot continentul, si-a pastrat dogmatismul ce a provocat brexit-ul. Colhozul colcaie de ILEGALI si agenti ce se infrupta copios din bugetul colhoznic supraponderal si acum pune de alte indatorari masive de trilioane dupa ce s-a reusit paralizarea continentului. Sa nu creada cineva ca acesti cominternisti care discrimineaza isi dau seama ca de fapt,contrar intentiilor ne feresc de povara indatorarii disponibilizandu-ne sume modice! „Fericitii”, colhozurile occidentale ce primesc mii de miliarde vor indatora zeci de generatii ce vor plati dobanzi uriase BANCILOR BOLSEVICE, practic, popoare intregi vor fi inhamate la carul de triumf al revolutiei mondiale, globalizarea marxist/bolsevica. Azi dau un alt exemplu de terorist marxist contemporan legendat in Franta si Germania in cadrul partidelor „verzilor teroristi ai anului 1968″ si ai RAF, deputat peste un deceniu in Colhozul Bolsevic, Daniel Cohn-Bandit care in 1914 isi mai exprima o data profesiunea de credinta printr-un epitaf in memoria altui terorist bolsevic, inter si postbelik, Marek Edelman, spunand ca ii este un model fapt ce are legatura, explicatia ca el Banditul bolsevic e entuziasmat de rezistente-revolte-revolutii”! Astia sunt indivizii trimisi de colhozuri sa decida soarta Europei si a popoarelor aservite. Marek Edelman, FOST evreu, dar care a actionat subminand organizatii evreiesti ca si cum nu era ILEGAL BOLSEVIC, in Varsovia provocand 2 revolte armate in 1943 la scara de cartier(gheto), fiind unul din putinii scapati si in 1944 cand a inarmat toti evreii ce scapasera de camere de gazare, sacrificandu-i in lupte de baricade cu bandele SS disponibilizate pt ca Stalin a dat ordin Armatei Rosii sa ia o pauza, exact cat SS-istii i-au macelarit pe evrei,Edelman scapand si de data asta pt ca la bolsevici nu e ca in marina, comandantul sa se duca cu vasul la fund!

  12. As îndrăzni sa-i întreb pe accea care acum striga cu glas tare “solidaritate europeană” unde se aflau când se discuta in EU despre repartizarea “refugiaților” din Siria, etc. Unde era atunci solidaritatea demonstrata de țările die partea de est a EU?

  13. @Marta Nora Tarnea : unul, doi, poate vântul or fi intrat în jocul politic murdar de care spui. Nu si presa, chiar si mainstream, a tarilor vest-europene.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.