Birocrația împiedică folosirea unei aparaturi noi

Maternitate modernă cu lacăt pe ușă

Modernizată și inaugurată în luna octombrie a anului trecut, Maternitatea Brașov este o adevărată bijuterie care așteaptă să fie folosită. Numai că degeaba. Cele șase săli de operație perfect utilate, nouă săli de naștere individuale, care garantează intimitate, și 30 de saloane pentru mamă și copil stau sub cheie de patru luni pentru că nu pot fi date în folosință.

Primăria Brașov susține că Ministerul Sănătății nu a emis anumite acte, însă oficialii de la minister spun că autorizarea este o problemă strict locală. Modernizată în urma unei investiţii de 6 milioane euro şi a unor lucrări care au durat trei ani, Maternitatea Braşov este acum o adevărată bijuterie. În prezent, la Maternitatea Braşov, mămicile şi nou-născuţii sunt despărţiţi şi stau în saloane diferite. Sălile de operaţie sunt mereu solicitate pentru urgenţe, aşa că alte intervenţii chirurgicale trebuie programate cu grijă. Femeile nasc toate în aceeaşi încăpere, iar paturile lor sunt despărţite doar de perdele.

Lipsesc niște semnături

„Condițiile nu sunt chiar bune. Cel mai mult contează copiii, să nu ia microbi unul de la altul. Este înghesuială. Sunt cam îngrămădiți așa“, spune unul din viitorii tătici care așteaptă la poartă. Lucrările de modernizare au fost încheiate anul trecut, în luna octombrie, cu o investiție de 6 milioane euro, după trei ani de lucrări. Însă Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că s-au făcut modificări la clădire care nu erau prevăzute în proiectul iniţial. Aşa că a solicitat ca primăria să elibereze o nouă autorizaţie de construcţie. Problema e că Ministerul Sănătăţii, care a coordonat întregul proiect, nu a trimis documentele necesare. „Noi le aşteptăm şi, când primim acele documente, eliberăm imediat autorizaţia de construire, să se poată face recepţia finală pentru această lucrare. Din ce am discutat la minister, ni s-a promis că azi vor fi trimise toate documentele“, spune Sorin Toarce, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.

Saloanele stau închise

Imediat după inaugurarea din octombrie, reprezentanții Consiliului Județean Brașov anunțau că acest corp vechi reamenajat va fi dat în folosință „în perioada următoare“. „Suntem pregătiți pentru inaugurarea corpului modernizat al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. A.I. Sbârcea», o investiție de peste 5 milioane euro, care va face din Maternitatea Brașov un etalon de calitate și performanță a serviciilor medicale atât pentru spitalele publice, cât și pentru cele private. În acest an am alocat Maternității un buget de 5.767.200 lei, din care 5.414.842 lei sunt fonduri pentru dotarea cu aparatură de ultimă oră a corpului de clădire modernizat“, spunea, la vremea respectivă, președintele CJ, Adrian-Ioan Veștea.

Maternitatea Brașov este ultima dintr-un program finanțat de Banca Europeană de Investiții și derulat de Ministerul Sănătății, pentru reabilitarea unor spitale de acest gen din România. Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „A.I Sbârcea“ Brașov a intrat în acest program încă din 2008, însă procedura de licitare a lucrărilor a fost una mai mult decât complicată. În prezent, la Maternitate, saloanele noi stau închise. Conducerea Maternităţii refuză accesul în noul corp de clădire şi nu comentează situaţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.