Anchetă la cea mai mare maternitate din Moldova

bebelusi, copii, program, screening, ministerul sanatatii

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a demarat o anchetă la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi, unde patru bebeluși ar fi fost infectați cu Klebsiella în secția de neonatologie, iar doi dintre ei au murit.

„A fost o infecţie asociată asistenţei medicale. E clară treaba acolo. E Klebisella preumoni. Au fost patru copii infectaţi, dintre care doi au decedat. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunţaţi de spital. Am efectuat un control medico sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supraaglomerării, pentru că sunt primiţi copiii prematuri din toată regiunea. Ţinând cont că secţia de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, uneori există şi 30 de paturi şi chiar mai mult pentru că deserveşte întreaga zonă a Moldovei şi secţia este în permanenţă supraaglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistaţi 318 nou-născuţi. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe ţară”, a declarat directorul DSP Iași, Liviu Stafie.

Ancheta este într-o fază preliminară.

„Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat şi noi probe de sanitaţie, de sterilităţi, de ape sterile, medici şi echipament personal. Aşteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare”, a mai spus Stafie.

Situația a fost semnalată și de către un consilier județean, fost director administrativ al spitalului. Acesta a trimis un comunicat de presă prin care solicită înființarea unei comisii care să analizeze situația de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie ”Cuza Vodă”. Potrivit acestuia, în cursul lunii noiembrie la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuți.

Poliția a fost sesizată în acest caz.

Explicațiile maternității

Reprezentanţii Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi susţin că cei doi bebeluşi care ar fi murit din cauza unei bacterii aveau o patologie ce le-a agravat starea de sănătate. iar mama unuia dintre ei a avut, pe parcursul sarcinii, Klebsiella.

Dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatologie şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă” Iaşi, a declarat că spitalul a făcut un control epidemiologic întrucât cele două decese s-au produs în aceeaşi zi.

”Având în vedere că cele două decese s-au întâmplat pe parcursul unei singure zile, noi ne-am autosesizat și am efectuat un control epidemiologic, care la toate, absolut toate probele recoltate nu au fost identificate germeni patogeni. Neşansa celor doi copii – un copil a avut 8 zile, celălalt a avut 18 zile – a fost să fie născuţi prematuri. Repet, prematuritatea reprezintă prin ea însăşi un mare risc de potenţial infecţios, pe lângă patologia respectivă. Având în vedere acest context, spitalul s-a autosesizat. Menţionez că un copil a trăit 8 zile, celălalt 18 zile, un copil avea 1100 de grame, provenea dintr-o sarcină de 31 de săptămâni, cu patologie cu hipertensiune arterială, celălalt copil, mai mare, 1600 de grame, dar mama la toate examinările efectuate şi amniocultură avea un germen, un microb, respectiv această Klebsiella”, a spus medicul.

Ceilalţi doi copii la care a fost depistată bacteria sunt acum bine.

”Ceilalţi copii sunt stabili, sunt bine, mănâncă, nu mai au perfuzie, deci sunt copii perfect echilibraţi. Ca un copil să moară, în afară de ceea ce s-a întâmplat, există şi o patologie care să predispună la aşa ceva, respectiv o patologie severă. Cel de 1100 avea şi restricţie de creştere intrauterină, aceasta înseamnă că nu s-a dezvoltat cât trebuie pentru vârsta lui de gestaţie, în burtica mamei orice copil trebuie să stea 40 de săptămâni, din păcate aceşti copii nu au putut sta”, a declarat medicul.

Cei doi bebeluşi care au murit în urma infecţiei cu bacterie Klebsiella nu au stat în acelaşi salon.

“Un copil a fost la rezervă, celălalt a fost în salon. (…) A fost o coincidenţă nefastă să aibă decesul în aceeaşi zi, repet, cu patologii diferite şi cauze diferite. Unul a avut restricţie de creştere intrauterină, a avut probleme de la naştere, celălalt a avut patologie pulmonară, deci sunt lucruri diferite”, a spus Anca Bivoleanu.

Potrivit acesteia, bacteria menţionată trăieşte pe corpul fiecărui om, iar în condiţiile unui status special poate deveni patogenă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.