Mega-cadoul primit de turci

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a eliminat miercuri cerinţa privind vârsta de pensionare, o decizie care permite ca peste 2 milioane de angajaţi să se pensioneze imediat, cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri, transmite Reuters.

Anunţul prezidenţial a survenit în cursul unei conferinţe de presă. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, a oferit o majorare considerabilă pentru salariul minim săptămâna trecută, ca parte a unei campanii pentru a recâştiga sprijinul politic erodat de inflaţie, o scădere a lirei şi o scădere bruscă a nivelului de trai al populaţiei.

Anterior, vârsta de pensionare era stabilită la 58 de ani pentru femei şi la 60 de ani pentru bărbaţi.

Opoziţia din Turcia este însă încrezătoare că va reuşi să îl înlocuiască pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan la următoarele alegeri, după cele două decenii ale acestuia la vârful puterii.

„Oamenii s-au săturat de Erdogan. Spun că este prea mult”, a declarat pentru DPA Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalului partid secular de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Majoritatea oamenilor duc dorul „democraţiei, libertăţii şi justiţiei”, a adăugat el de la sediul partidului din Ankara.

„Va începe o nouă eră”, a mai spus liderul CHP, făcând referire la alegerile critice programate pentru mijlocul lui 2023.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Turcia sunt programate pentru mijlocul lunii iunie, însă media locale au speculat recent în legătură cu posibilitatea unui scrutin anticipat.

Un bloc de opoziţie format din şase partide, condus de CHP şi de formaţiunea naţional-conservatoare Iyi (Bine), ar urma să anunţe un candidat comun care să încerce să câştige în faţa lui Erdogan.

Acest bloc politic, care este o combinaţie rară de social-democraţi şi musulmani conservatori, promite revenirea la sistemul parlamentar, punând capăt regimului prezidenţial sub care Erdogan şi-a consolidat puterea începând din 2018.

În ciuda puterilor sale tot mai mari, de la cele judiciare la cele financiare, popularitatea lui Erdogan este în scădere din cauza problemelor economice şi a unei inflaţii record, de peste 80%, potrivit lui Turhan Çömez, fost consilier al lui Erdogan şi membru al partidului de opoziţie Iyi.

„Poporul se pregăteşte să îi dea o lecţie lui Erdogan la urne”, a spus el pentru DPA.

În ciuda unor reforme şi a eforturilor de a adera la UE din primii ani ai regimului Erdogan, observatorii spun că, în Turcia, multe realizări – de la drepturile omului şi statul de drept, la sistemul judiciar şi economie – au slăbit semnificativ, în special de la tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan, nu pare însă impresionat de încrederea în sine pe care o afişează opoziţia unită.

Deşi dificultăţile economice vor juca un rol important la viitoarele alegeri, majoritatea votanţilor încă au încredere în capacitatea lui Erdogan de a rezolva problemele, a declarat un oficial al AKP, sub protecţia anonimatului.

Conform unor sondaje de opinie recente, votanţii au o încredere scăzută că opoziţia poate rezolva problemele financiare ale ţării, a spus Özer Sencar, şeful institutului de sondare a opiniei publice Metropoll.

Oponenţii lui Erdogan sunt „prea optimişti”, iar preşedintele încă poate câştiga „împotriva unui contracandidat slab”, a declarat el pentru DPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Turcia a raportat descoperirea unor zacaminte importante atat de petrol in SE-ul tarii cat si de gaze in Marea Neagra. Devine astfel o tara care va dispune de energie foarte ieftina care-i va permite accelerarea dezvoltarii in toate planurile. Impreuna cu zona araba adiacenta devin un loc tot mai tentant pentru investitori care intr-o Europa saraca in resurse sunt sortiti falimentului.

  2. Iată un Conducător cu adevărat în slujba neamului său și a patriei !

  3. Cum era Turcia acum 32 de ani si cum este acum.Nu avea industrie . Romanii furau suruburile,piulitele din fabrici [nu mai vedeai un surub cazut pe jos],rulmenti de la fabrica din Alexandria si vindeau la turci. Acum ,cumperi absolut tot de la ei.[ tevi,tabla,electrocasnice,sanitare,haine etc] Turcia este respectata , punctul de vedere a lui Erdogan este luat in considerare.La noi conducatori fara prestanta, fara constiinta duc tara in epoca de piatra . Tarile din lumea a treia incep sa se dezvolte,noi ne indreptam rapid spre prapastie.Ai nostrii in afara de distrus,furat,vandut nu sunt in stare de nimic. In preajma sarbatorilor ,dau legi, iau hotarari impotriva poporului si a tarii.

  4. @ viki (din tesaloniki?)
    In anii 90 consignatiile, pietele si apoi si magazinele gemeau de marfa din turcia.
    Dupa 2000 cam la fel, doar ca acum venea si din polonia (de aici 3 sferturi era chinezeasca).
    Industria noastra usoara nu a reusit in 15 ani sa faca o reforma minimala.
    Daca industria de consum mai flexibila prin definitie n-a reusit, cum ar fi reusit industria grea?
    Ce au facut turcii? Nimic special, au copiat produse din vest, eventual schimband cate ceva sa nu fie acuzatii juridice.
    NOI NU AM FOST IN STARE NICI SA COPIEM.
    In plus, dupa cum mentionezi si tu, daca muncitorii furau pe rupte oare ce faceau cei din conducere?
    Argumente halucinante dar realiste: trebuia sa cedam sistemul bancar si alte sectoare strategice, intrucat nu mai puteau fi salvate de coruptie. Odata preluate datoriile de catre stat, cresteau iar exponential. Or romania era pe perfuzii.
    De ce toate astea? Evident originea rezida in anii 80, o catastrofa istorica, insuficient analizata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.