Memoria  emigrației – o altă față a culturii române

Nu poate exista nici cea mai mică îndoială că toții scriitorii și artiștii români care au părăsit  țara de-a lungul   deceniilor aparțin culturii noastre. Unii dintre ei, în ciuda faptului că au izbutit performanța de a se integra și în culturile țărilor de adopție, realizînd o performanță notorie, aparțin  integral și culturii române. Și, cei mai mulți, au avut o viață și o carieră marcate de o opțiune morală. Au ales să trăiască în alte  țări, plecarea din  România  fiind și o atitudine  față de climatul politic din țară, mai ales după 1940.

Am parcurs pe îndelete cartea lui Florea Firan, Memoria Emigrației, Editura Fundației Scrisul Românesc, Craiova 2023.  Cartea  a apărut în preajma inaugurării Muzeului Cărții și Exilului Românesc, inițiat cu succes de Lucian Dindirică  și își propune să întocmească o panoramă biografică și  literară a  exilului românesc.

Dintru început trebuie spus că  strădania autorului este meritorie, chiar dacă ea suportă adăugiri sau mici corecții în ce privește includerea unor nume care aparțin „diasporei” de după 1990.Lumea literară din exil prezentată în volumul lui Florea  Firan este impresionantă și conține adevărata dramă a culturii române.

În primul rînd, avem de-a face cu destine  dramatice provocate de schimbările bruște ale istoriei  românești și europene. Toată cartea  se constituie dintr-un peisaj uman de caractere puternice ca piatra, care au refuzat direct sau discret ideologia unor regimuri și interdicțiile impuse. Unii au refuzat comenzile epocii și au ales libertatea, înfruntînd izolarea, sărăcia, integrarea  socială dificilă sau chiar teroarea provocată de acoperiții trimiși de acasă pentru a le minimaliza impactul în țările de adopție.

Îmi aduc aminte de întîlnirile mele cu Paul Goma, la Paris. Cît de tensionat, de irascibil și de bănuitor devenea cînd  venea  vorba de scriitori  din țară sau de compatrioți  sosiți în emigrație. Adevărul este că  Securitatea  românească  a dezvoltat, mai ales la inițiativa generalului  Nicolae Pleșiță, o sofisticată activitate de urmărire și scindare a  intelectualilor români din  diaspora. Pe unii, climatul i-a marcat și dovada se află în opera lor. În același timp, dorul de țară, dramele provocate de comunism în familiile lor și  climatul  stîrnit de Securitate între românii din exil i-a încărcat de tensiuni care s-au încheiat dramatic sau chiar tragic.

Oricît s-a străduit critica literară să-i integreze pe unii, multă vreme interziși sau minimalizați, tot nu a reușit pe deplin. Cultura  română a încercat să-i integreze pe cei din exil, mai ales pe cei de mare succes, dar izbînda rămîne parțială. Strădania lui Nicolae Ceaușescu de a aduce acasă personalități de talia lui Mircea Eliade, Eugen Ionescu sau Emil Cioran a eșuat. Încercarea lui Adrian Păunescu de  a-l convinge pe Mircea  Eliade să se întoarcă în țară s-a terminat lamentabil. Operațiunea Securității cu nume de cod „Amiciția” a izbutit doar o singură recuperare importantă. Este vorba de aducerea    inginerului și fizicianului Henri Coandă în țară și de așezarea sa la un loc de cinste în Academia Română și în industria aviației.

Citind cartea lui Florea Firan nu pot evita o întrebare, poate naivă, poate inutilă. Au cîștigat cei care au rămas și au coabitat cu sistemul sau cei care au ales durerea și privațiunile exilului? Istoriile literare recente includ mulți scriitori români pe cale de  dispariție și anonimat, cu operă de valoare discutabilă. De multe vedete din anii comunismului nu mai aude nimeni și nu le mai citește nici dracu. Au fost supralicitate de confrați din diverse motive, în vreme ce personalitățile literare importante ajunse în   emigrație au fost omise sau minimalizate. Dirijorii vieții literare mai ocupă funcții la reviste ilustrate sau la Uniunea  Scriitorilor și beneficiază de o critică de complezență, în vreme ce opera unora din exil, dispăruți de decenii, este ignorată, nepublicată complet sau tratată cu condescendență.

O privire asupra operei și carierei celor care au ales exilul ne spune un lucru care ține de morală, nu de estetică. Există o literatură și o emigrație culturală cu valori etice  indiscutabile, importante pentru spiritul românesc și pentru articulațiile sale perene. Lumea românească din exil rămîne ca o grupare intelectuală masivă, care s-a opus comunismului, în vreme ce literatura română a celor rămași acasă, inclusă în ierarhii aproximative,  supraviețuiește cu problema nedezlegată a coabitării.

Poate de aici rezultă și mizele sale din ce în ce mai mici!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

44 de Comentarii

  1. Da,domne,daca vine romanele din strainatate,ne credc mizele…
    care mize,v-as intreba,domnule?
    ale editurilor poate.
    asa au scris mai ales udpa 89,ca au zdruncinat mapamodul!
    este adevrat,nu cunosc,dar nici dvs.nu ati enuntat vreun ceva care sa ne creasc „mizele”…si care sunt acele mize,dvs.stiti!
    daca sunt pur literare,asta e, vom straluci si noi, cumva pe cerul literaturii adusa din diaspora!
    Empatizez cu „durerea și privațiunile exilului”.
    Stiu clar ca nu as fi putut accepta niciodata exilul.
    Dar fiecare a avut ratiunile sale,trecind poate peste sentimente si legaturi.
    Dau un ex.prost sisubiectiv.
    Sora mea e o persoana simpla,are liceul la baza, s-a realizat ca sa spun asa,dar ce-mi aud urechile de la ea despre romani si Romania nu este placut.
    Orice argument n-o convinge.
    Suntem surori,din ac.mama si tata,insa multe ne despart.
    Trebuie sa fii tare sa suporti trauma transplantului,transplant care pt.unii este imposibil.
    Asteptm ,cu drag,recenzii.

  2. „în vreme ce opera unora din exil, dispăruți de decenii, este ignorată, nepublicată complet sau tratată cu condescendență.” Mai exista si fenomenul ca tot ce vine din occident este de calitate, doar ce facem noi este prost, pe asta s-a marsat la alegerea netotului klaun ot Sighii (lucrul bine facut) si s-au vazut consecintele – tara esuata.

  3. Prozatorul Petru Dumitriu cu a sa Cronica de Familie in 3 vol, geniala si superba fresca a Romaniei intre 1860 – 1960, pt care motive este evitat si cu obstinenta ignorat, de criticii literari de dupa 1990 ?! In romanul fluviu „Cronica de familie” gasim totul despre evolutia Romaniei si a societatii romanesti timp de 150 ani, pana dupa instaurarea regimului bolsevic. Lucrarea se citeste cu sufletul la gura, nu o mai lasi din mana, fiind scrisa de autor, care facea parte dintr-o familie boiereasca si cunostea evenimentele si personajele autentice deoarece se nascuse si traise in high-life antebelic. In prezent, „partidele de dreapta” PNL, USR, PMP nu se regasesc in istoricul politic real si descris pana in 1945, „dreptacii” actuali fiind niste bagabonzi experti in furtisaguri – in comparatie cu inaintasii descrisi si prezentati de unul de-al lor genialul Petru Dumitriu.

  4. Caragiale, acuzat de plagiat de Caion, un obscur publicist invidios, dezamagit, in 1904 pleaca in exil. In prima scrisoare trimisă în ţară îi spunea unui prieten: ”Plânge-mă! În acest moment pun în gură prima franzelă a exilului”.
    Ii raspunde prietenului sau Alexandru Vlahuta care-l chema in Tara:
    ”Pentru nimic în lume n-aş părăsi acest colţ de viaţă străină pentru a mă reîntoarce în patrie. Să mai văd ceea ce am văzut, să mai sufăr ceea ce am suferit, aceleaşi mutre, aceleaşi fosile cari conduc viaţa publică, otrăvindu-te numai cu privirile lor stupide şi bănuitoare. Nu, dragul meu, nu. M-am exilat şi atâta tot. Aerul de aicea îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi n-am ce căuta într-o ţară unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iară munca şi talentul, viţii demne de compătimit”…
    Si, totusi, la un an dupa exil, ar vrea să se repeadă pentru câteva zile în ţară, să-şi vadă prietenii, să mai stea la taifas cu Vlahuţă, cu Delavrancea sau cu Gherea, să asculte muzică naţională!… (Adevarul)

    S-a schimbat ceva? doar cei care mananca „franzela” lui Caragiale ne poate spune.

  5. S-a schimbat ceva? Doar cei care mananca „franzela” lui Caragiale ne pot spune. Iertare, maestre!

  6. Un cuvint aparte pt.dl Paul Goma,emblema si reper a”conștiinței istorice și conștiinței literare”asa cum se afirma pe buna dreptate in analizele critice.
    @ABCD –
    da ,Cronica de familie pe mine m-a plictist,nu-i contest valoare,dar in general nu am rabdare cu aceste genealogii gen Balzac etc.
    Imi amintesc de Pasarea furtunii,a fost si film scris de PD in timpul regimului comunist al carui rasfatt-aparent- a fost,pt.ca apoi a fugit,lasindu-si fiica in tara.
    Se pare ca toti „fugitivii”acestia au avut de-a face cu securitatea ca organ represiv etc.
    Era forma lor d e protest impotriva acelei ideologii.
    Sunt curioasa cum ar reactiona acum.
    Dar pt.ca nu reactioneaza-insemna ca scritorilor,poetilor,crticilor le convine,ceea ce este dezgustator!

  7. Aici radio Europa Libera, este ora 19.10, vă prezentăm Actualitatea Românească! La PSD, fost PSDR, fost Frontul Salvării Naționale, fost Securitatea dinainte de 89′, este șef la campania de alegeri grâul de neghina, dl Tudose din Brăila! Dl Tudose, oxidat, îmbătrânit, decrepit, precum un actor porno din anii 70( RON Jeremy), vrea să mâncăm copii cruzi( cuvinte spuse la TVR, la adresa detractorii dânsului) copii cruzi( spermă), cum ajunge în gura detracturilor? Proverb chinezesc citez: Trăiești în bambus te faci subțire, trăiești în dovleac, te faci rotund! Dacă te-ai născut în mahalalele Brăilei, ai scuipat pe Matematică și Fizică, mai faci ceva bun României? La așa alegători, așa aleși! Copii cruzi? Sunt și io golan, asemenea limbaj nu am auzit nici pe șantier! Viitorii parlamentari? Sau foste lichele, foști și actuali puturoși! Nimic nu se pierde, totul se transformă! Entalpia României tinde la infinit!

  8. Domnule Nistorescu,
    Văzând titlul acestei istorii, spun că merită salutată.
    Cred că prezentarea dvs. are premise nedrepte și greșite.
    Dezaprob ideea contrapunerii literaturii diasporei la aceea din țară, elogiind pe cea a exilului și disprețuind, de fapt, pe cealaltă, împărțind românii în genii afară, netrebnici în țară.
    Ziceți că „De multe vedete din anii comunismului nu mai aude nimeni…”, dar nici nu vreți sa pomeniți pe vreunii care merită citiți si azi. !
    Abordările astea tranșante și contrapunerile ne-au dezbinat rău și în plan social politic. (unii au mâncat „cozonac”, alții salam cu soia)
    Nu am trăit 45 de ani într-un deșert cultural.
    – Da, s-a scris literatură aservită ideologic dar și asta, citită sau frunzărită contrar menirii oficiale de către minți nevirusate, arăta rudimentele propagandei, îi dezvăluia pe apologeții oficiali și modelele lor din viața reală. Genul ăsta nu inocula în mase doar supunere și admirație.
    – În pofida cenzurii sau în anumite perioade de slăbire a controlului politic, s-a scris și destulă literatură pe care românii o cumpărau și citeau, chiar avizi. Timide sau mai incisive, romanele dezvăluiau nedreptăți grave ale comunismului epocii Dej, lipsurile în aprovizionare, opinii negative la adresa unor cadre de partid, reprezentanți ai administrației etc… Ca și splendida „literatură” a bancurilor, cărțile astea au stimulat criticile sociale la nivel de popor, fenomen deloc neglijabil în evoluția conștiinței libere, neîncătușate.
    – S-a tipărit și multă literatură străină valoroasă.
    Revin. Cu acest tip de abordare „progresistă”, golim istoria literaturii autohtone, respingem în totalitate opera unora spre a lăsa loc, după ’89, din păcate, la destui noi autori si opere de duzină.
    Exemple : Eminescu e antisemit, Sadoveanu comunist, Păunescu ceaușist etc
    „Să nu-i mai citească nici dracu” !

  9. Memoria exilului românesc? Dinainte sau după 89? Maestre Măcelar, dinainte de 89 au emigrat o mână de oameni, inclusiv evrei, acum au emigrat „definitiv” 5.5 milioane de români! Cea mai mare emigrare de pe Planetă după Siria! Întrebare de 1 miliard de Euro Maestre! De ce nu a emigrat Adrian Năstase, Profesorul Voiculescu, Popescu Piedone, Tăriceanu, Manole de la BNR? De ce nu au emigrat? Patrioti sau ce? 5.5 milioane de români pierduți pt Eternitate, vs câteva zeci de mii de lepre comuniste care au vândut România, tot pt Eternitate! Trăiește Burghezia Securista Bugetară la limite nemaiîntâlnite în Toată istoria României! O problemă e dureroasă! Cum mai scapi de plaga canceroasa Burghezia Securista Bugetară, când „ei” au la degetul mic, Jandarmeria, Justiția, Armata, Biserica, Banii? Lamentare și exod scrie pe talpa țării, lamentare și exod!

  10. Păstrând proporțiile şi nuanțele, din punctul meu de vedere, autoexilul, indiferent de cauze şi justificări, este totuşi o formă nepedepsită dar „condamnabilă,” de trădare. Cel puțin din punct de vedere moral. Sunt multe motive care m-au determinat să fac această afirmație dar nu este cazul şi nici locul propice a le enumera. Cum milioane de români au ales, cu precădere, în ultimele decenii această cale de „a se realiza”, uneori facilă, alteori la fel de grea ca ṣi a celor rămaşi cu tot greul în țară, ” îmi ridic” probabil multă în lume în cap. Sunt conştient de asta dar o fac în cunoştință de cauză. Nu vreau şi nu încerc să fiu fanul absolut al celor rămaşi care, desigur, au păcatele lor dar greul pe care l-au dus în țară este imposibil de răscumpărat, aşa cum tot imposibil de răscumpărat sunt şi pierderile uriaşe pentru țară, determinate de interminabilele plecări, unele în masă. Or fi ṣi beneficii dar mult prea mici prin comparație cu pierderile. Cum libertatea de a alege cere şi o minimă responsabilitate
    dacă nu una pe măsură iar aceasta nu s-a văzut aproape deloc, fără să judec sau să condamn pe cineva, îmi permit să susțin fără nici cea mai mică rezervă, ideea exprimată la început. Prin urmare, memoria exilului românesc îşi urmează drumul parcurs de atunci când cu bună-ştiință şi l-a ales. Nu avem nici motive nici datoria „sacră” a-i plânge la căpătâi. Cât despre scrieri…nici măcar atât. Una e să scrii din viața reală şi alta din ce ți-au povestit alții ori ți-a „relevat” infinita imaginație în clipele de nesomn cu gândul la caii verzi din copilăria nefericită.

  11. La ” generatorii” de exil românesc, de emigrare în masă a poporului român, să băgați stimate d-le Cornel Nistorescu pe Mamutii, pe Heruvimii Satanei, distrugatorii de Industrie românească, Bombonel, DIP & CO! Diavolu’ are „dincolo” treabă serioasa cu sufletele lor! Fericiți factorii de pace, Fericiți factorii de Uzine, de Fabrici care să dea credincioșilor pâinea lor cea de toate zilele! Nu exil, nu emigrare, nu spălat la cur sbarcit de bătrânețe, de senescanta, ale pensionarilor din Occidentul bogat! Stat drept, senin, cu sufletul împăcat în gradina Maicii Domnului! Morții de la Oarba de Mureș, morți cu țărâna uscată în gură, ca viperele României să îi vândă resursele pentru Eternitate pe zeamă de varză? Mai există tribunalul Militar și Plutonul de Execuție? Suntem mamaligari, cârpe de șters pe jos, sau urmașii lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul?

  12. Trebuie pornit de la ideea ca cine-i plecat, e bun plecat. Emigrarea e ca o moarte. Emigratul ajunge intr-un loc numit Rai si lasa in urma un loc numit Iad. asta-i logica, asta-i realitatea. Din ce in ce mai evident, neamul romanesc dispare, locul va fi ocupat de alte neamuri. Vitalitatea neamului e intr-un declin accentuat si nu se poate gasi o modalitate de revenire. Vina apartine in totalitate ideii de democratie, idee care permite nonvalorii sa se furiseze spre piramida (sau ce-o mai fi gramada asta de nisip) puterii politico economice. Rezultatul nu e numai nul, ci e total contraproductiv pentru mase, favorizatii sunt cei pe care nenorocita de democratie i-a lasat sa se strecoare prea sus pentru obrazul lor. Ce va urma? Sigur un cataclism. Dupa aia?

  13. Mă pufnește râsul! Dl Mircea Dinescu, ospătarul poiet, propetar de crâșmă în Centrul Vechi și foarte vechi, a fost întrebat cu sinceritate, de cine ii este fricăin România? Poietul ospătar, tot sincer a răspuns, mie frică până la moarte de dl Năstase! Dacă avea o putere, fostul PM il băga pe poietul ospătar în H2SO4! Banu’ e ochiu’ dracului! Asta e clasa politică, asta e , nu alta!

  14. Emigrarea este la noi pe bază de lipsă de bani, de silă la adresa clasei politice. de lipsa perspectivei! Parcă aceleași mutre Securiste de 34 de ani? Te plictisești câteodată de tine însuți/ însăți, d-apoi de Burghezia Securista Bugetară! Simți că ti-ai pierdut răbdarea, ți-ai ieșit din pepeni, ți s-a umplut paharul! Tot Burghezia Securista Bugetară iese pe plus! Fără cele 5, 6 miliarde de Euro anual trimise dr Diaspora în România, moneda numită leu, era hârtie de șters la cur! De unde bani de pensii speciale, bani de hrănit imensa pătură Bugetară Analfabeta? De unde? Din Solitaire pe calculator la muncă? Din Freecell? Din tocat mărunt frunze la câini? Ce facem, ca dregem, tot la Plaga Securista Bugetară ajungem!

  15. Cornel, lucrez la ultimele pagini ale cărții mele, “Faptele Lumii”, 520 pagini, despre “naufragiații” pe continentul American, printre care mă găsesc și eu. Cartea prezintă realitatea cruntă a celor care au fost nevoiți să emigreze printre “loazele” anglo-saxone, cu dovezi, video și audio, incontestabile.
    https://ticuisari.weebly.com/

  16. Presa te ridica, presa te coboara:

    1940, Sergiu Malagamba 27 de ani, artistul care promoveaza jazzul şi rhythm & blues-ul.
    1942, în plin război, i-a venit ideea să-şi îmbrace orchestra în cămăşi de aceeaşi culoare. Cu cravate subţirele, cu pantofi cu talpa de crep, în ciorapi albi. Gulerul de la sacou ridicat. Pantaloni stramti cu glezna goala. Tineretul care mai rămăsese prin Capitală a prins ideea şi a adoptat-o imediat. Aşa a apărut moda malagambistului…
    Ura! Subiect de presa! Reporterii de la fapte diverse, in plina efervescenta creatoare: Malagamba a fost bătut de «publicul revoltat», malagambiştii au fost huiduiţi pe stradă… «Malagambiştii» sunt o sectă religioasă, cu scopuri mistice şi politice, având un sediu secret, un cod, un ritual, şi tot ce se putea debita pe tema asta.(lipsesc protocoalele) Exagerări, fantezii, invenţii, pagini întregi în ziarele de la amiază sau de seară, împănate cu amănunte pe acest subiect.
    Urmarea? In noaptea de 2 mai 1942, Antonescu a dat ordin ca toți cei care promovau curentul malagamba să fie arestați…
    (Adevarul)

  17. Te duci în Emirates, te duci în EAU deoarece e climă meridionala? La orele 12 sunt 21 de grade? Nu cumva e deșert 99% și 46 de grade la umbră? Banii vorbesc! Muncitorii se duc pentru bani! În România, fericiți facatorii de Industrii, Uzine, care sunt sublime dar care lipsesc cu desăvârșire! Ne-am vândut viitorul copiilor, strănepoților nostri! Până și calciul (Ca2) din oase le-am vândut! Spurcata Burghezia Securista Bugetară, spurcat aluat, spurcat! Viloaie în Dubai, Berna, Viena, la Dracu’n praznic! Atâta lăcomie de bani, mai rar pe Planetă! Te uiți uluit, prostit! Bă! Ăștia când se opresc din furat, când? Răspunsul este sincer, banal, dezarmant! Niciodată, NI-CIO-DA-TA! Pardon! Numai când Moartea le va despărți sufletul de trupul stricacios, murdar de păcate, de hoția la tonă! Românii emigrează de rău, nu de bine! De Sărăcie, nu de Bogăție! Elementar! Burghezia Securista Bugetară nu emigrează, sta ca cloaca pe ouă!

  18. @un motan intransigent spune:
    07 IAN. 2024 LA 12:15
    Deci ideea de democratie este distrugatoare,nu oamenii care o fac ?
    Si cine a facut in Romania,dmeocratia?
    Securistii,politicenii-elitele de guverne si parlamentele cumva ?
    Deci ele au dus prin politica ce au facut de a „permite nonvalorii sa se furiseze spre piramida (sau ce-o mai fi gramada asta de nisip) puterii politico economice.”
    Vom fi inlocuiti de alte neamuri?
    Nu e mai bine sa-i inlocuim pe ei ?
    „catclismul”inseamna sa-i rasturnam la alegeri, cu toata puterea lor cu tot, cu tot banetul si viclenia lor cu tot!
    deci este nevoie de constienta-constiinta noastra,inclusiv a diasporei!

  19. Important este ca, datorita lor, am castigat in fata ipocriziei.

  20. Un pas mic pentru mine, un pas gigantic pentru omenire! Pentru amărâtul din Huși a emigrat de acasă, care e bine mersi in București, e un pas gigantic pentru el, pentru sănătatea lui! Dar dacă emigrează în Suedia, Elveția, Danemarca, Finlanda? Cum e? De la un muncitor cu ziua, 18 Euro plus un pachet de țigări, asta vara, iarna acasă, cum e acolo pe 3200 de Euro net lunar? Bașca civilizație, cultură? Cum e? Maestre Măcelar, nu mai plângeți la Mormânt Străin! Cainati pe amărâții rămași supt ” talpa bolsevica securista”. Oameni fără inimă, iubitori de argintii lui Iuda! Pe cei rămași cu „minim pe economie” să îi cainati, pe Talpa Țării care tine în cârcă, ține cu sudoarea frunții, blestemata de Burghezie Securista Bugetară!

  21. Cititind pe EVZ, averea fabuloasa a Dianei Tușă, bani făcuți la săpat la porumb și la vândut porumb fiert în piața Chirigiu, zeci de milioane de Euro, te întrebi pe bune! Mai merită „ca” să muncești pe minim pe economie, în salopete jegoase cu ulei, in hale neincalzite, șobolani la vestiare cât pisica? Ați auzit ca în ultimii 20 de ani Diana Tușă să ia cuvântul la Tribuna Parlamentului? Vagoane cu bani a luat, cuvântul nu! Soțul, influentul jurnalist Iosif Buble ( 16 miliarde de lei vechi anual, Listă Firme, ministerul Finanțelor), soția parlamentar pe multe miliarde! Și dl Cornel Nistorescu ține cu amărâții? De ce au emigrat în masă 5.5 milioane de români? D-aia…..

  22. Ddd’raagi rommma’ani vă dd’doorescc de Sf Ilie Tezviteanu sau Bb’otezattorru ssarbvatori flelicite ! Io sss’unt un Ion pppozitiv! Missșto glumă! Aa’m 4 stele și vvv’a iubesc! Aghheazma mmare la ttoți! A vb fostul ministru al Apărării, fost PM, General cu 4 stele al Armatei Române, beneficiar de penzie zpeciala! Concomitent salar plus pensie!

  23. De ziua de Sf Ioan Botezatorul, La mulți ani Ionilor, Ioanelor și numelor derivate din acestea! Să fiți iubiți, să aveți bani și sănătate! Weekend plăcut în continuare.

  24. Puterea corupe! Puterea absolută, corupe absolut! D-le Nistorescu! Ați lecturat vreodată un curs, un seminar de la SNSPA, fost Ștefan Gheorghiu? Lecturat e puțin spus, e ceva gen păpușile Muppets, Circul Globus! Ați auzit de ” Uzufructul Muncii tale” ? Ați auzit? Dacă un profesor de la Ștefan Gheorghiu ( SNSPA) se făcea inginer constructor, câte poduri rezistau dacă trecea pe ele o căruță încărcată cu un porc de Crăciun? Cădea porcu’ în râpă, rămâneai fără șorici de Crăciun? Dacă era Profesorul Epidermă de la SNSPA, medic chirurg, ce ieșea din mâinile lui? Pastă de mici de la Cocoșatu sau chipu’ lu’ Ciorbea? Cred că în spatele pompos de Facultăți și Profesori Universitari, stau impostorii României! Ștefan Gheorghiu actual SNSPA este ca materia din Univers! Nimic nu se pierde, totul se transformă! La ăia dacă se arde un bec simplu la veceu, fac pipi în curte, pe pomi! E greu de găsit fasungul! Generator de Cadre în Politică, în Administrație? Suntem în Honolulu, circulam pe dreapta drumului, învârtim mămăliga în sens trigonometric, in sens invers acelor de ceasornic, cu Pi/2 radiani pe secundă!

  25. Nu am nimic cu DIASPORA CULTURALA ROMANA !!! Dar dupa atentatul impotriva ambasadorului roman la berna , din autorii carora facea parte IDIOATA CULTURALA ??? NIMIC !!! Ii facem STATUIE ???

  26. Spuneam la 9:53 si am repostat la 11:53, 12:37 si 14:10 cu acelasi insucces:

    E imbucuratoare preocuparea constanta a lui Nea Cornel pt CULTURA cu toate ca la un moment dat ne-a marturisit cu mana pe inima ca nu a avut veleitati de a-si face un nume, cu tot talentul sau beletristic descriptiv iesit din comun, ba chiar a recunoscut lipsa sa de interes pt aderarea la Academia Romana…

    Noroc cu „Memoria emigratiei”, o initiativa in principiu laudabila de a-i readuce in actualitate pe FUGITZII ultimului secol, al BARBARIILOR LEGIONAR/BOLSEVICE, unii cativa fiind extrem de controversati, ca LEGIONARI, altii ca „falsi dizidenti”…

    Nu a uitat misiunea din tineretzea revolutionara a lui Paun Nescu in SUA, misiune incheiata cu succes printr-o contactare lasata cu un schimb de informatii vitale…Asa-zisul „esec” fiind o „gogoritza” deoarece o REVENIRE IN ROMANIA a lui Eliade PUTEA SA-I
    PUNA LA INDOIALA CARIERA, atat din tzara, cat si din Franta si SUA unde l-a trimis SOARTA!!!

    Fiind la mintea CUCOSULUI ROSU interpretarea prezumptivei repatrieri drept o CAUTZIONARE a GENOCIDULUI BOLSEVIC contra caruia luptase fara succes in tineretze!!!

  27. Ce urare frumoasa! (17.08)

    Eu as schimba putin formularea:
    sa fiti sanatosi, sa iubiti si sa fiti iubiti, sa aveti bani!

    Multi oameni de arta, scriitori, artisti, sculptori… au acest nume.

  28. D-le Cornel nistorescu! Am prieten pe ziaristul N.L, care v-a fost subaltern! Vă stimează ff mult! Îl știe și pe dl Cristian Parvulescu Decan, Profesor universitar la SNSPA, fost Ștefan Gheorghiu! Zice ziaristul că dl Cristian Parvulescu este ca agheasma, nu face nici bine, nici rău! D-le Cornel Nistorescu vreți să vă dau un Penthouse la Stejarii, pe Jandarmeriei, la un pariu? Ascultați-l 1 oră pe dl profesor universitar Parvulescu și să îmi spuneți dacă înțelegeți ceva? Puteți memora „măcar” o frază, ceva simplu, banal?pierdeți pariul! Și Lucifer, îngerul decăzut, se plictisește teribil, ascultându-l pe Parvulescu!edit Lucifer nu se potcoveste cu altceva! Să iei basculante cu bani vorbind despre nimic! Principalul exercițiu fizic la cursuri să fie inspirația, expirația, peristaltismul intestinal, acumularea de bilă în colecist? Suntem impostori pe banii românilor??? Pe bani mulți?

  29. Tibi. Domnule dragă, eu Tică din Baragan voi ține cont de sugestia dvs! Seară frumoasă! Am postat cam 43%! Am ceva timp liber! De mâine la muncă! Asta e! Bucuroși le vom duce toate!

  30. Am mai povestit acum cativa ani cum tanarul viitor BARD al ANALFABETULUI COMINTERNIST Ceausescu ajuns in SUA la Eliade acasa, dupa ce au perorat pe chestiuni culturnice la un pahar de wysiki, a iesit cu escorta securista de corp in curte unde a facut o miutza ca pe maidanele din Romania si la un moment dat viitorul BARD a sutat mingea in curtea vecinului capitalist…Intrucat pe vremea aia nu-si terminase instructia de front a sarit gardul si a recuperat balonul buclucas ce putea pune Romania pe picior de razboi cu SUA…Abia dupa ce a revenit in curtea capitalistului Eliade a avut brusc revelatia actului sau de eroism prin care si-a riscat viatza daca PROPRIETARUL VECIN era acasa si DESCHIDEA FOCUL!? Si adaug eu, culmea ironiei ar fi fost sa fie secerat cu o rafala de Kalasnikov, ramaneam cu un BARD mai Putin…

  31. Din diaspora în afară de Emil Cioran, Mircea Eliade, Coandă, Eugen Ionesco, câți au citit pe bune alți diasporezi români? E vb după anii 47′ ai secolului trecut, secol XX! Am întrat în secolului XXI? Ion Iliescu are 93 de ani? Maestrul Nistorescu 74? Vânare de vânt e omul pe Pământ. Vânare de vânt! O piatra plină de licheni în Dealul Spirii și o mână de huma neînsuflețita? Și în anii 90 citeam până dimineața Romanul adolescentului Miop, Maiytrey, Oceanografia, Schimbarea la față a României…

  32. In general, literatura română e aia care poate fi citită concordant cu traduceri în germană și rusă, turnesolul și fenolftaleina compusului. Pentru alte perechi, permutări intre franceza, italiana, spaniola, etc sau cu câte un element din perechea primă, cuprinderea epică si lirică descrește până la întrezărirea exilului stingher. Pentru engleză rămâne Eliade only, nașul compușilor itineranți ai lui Petru Dumitriu din strainatate. Pe o scară Mohs a cuvântului, perechea Stefan Zweig-Thomas Mann are rezistența maximă(Goethe), unde Lotte in Weimar a lui Thomas Mann ia forma cuibărită Lui Lotte Zweig, rămasă lângă protestul lui Stefan Zweig, gătit de moarte in cămașa și cravata SS-ului.

  33. Ioan Petru Culianu – istoric
    P. Gheorghe Calciu Dumitreasa – cleric
    https://historia.ro/sectiune/general/exilul-cultural-romanesc-postbelic-din-franta-575451.html
    Nicholas Dima, fost deținut politic, jurnalist și scriitor, fost redactor la Radio «Vocea Americii» (1975-1985; 1989-1999), autor a numeroase studii pe teme geo-politice

    Dar si vanaci ai exilatilor precum se observa aici:
    https://www.cristoiublog.ro/romanii-din-america-si-ziarele-lor-partea-a-ii-a/
    Intai persoana pretinde ca nu vede ziarele, apoi ca e biblioteca mai mare decat ziarele romanilor, si in fine, arunca acuzator premiul de Most Wanted pe capul comunitatii din Cleveland care a indraznit sa fie ortodoxa.
    Citez: În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
    Ceea ce m-am si obligat sa indeplinesc ca doar nu voiam sa-mi zboare palaria din cap cu 2 gloante tintite in scafarlie.

  34. Nu va plce ce somitati papagalicesti avem in tara: plesu, liiicenu, manulescu, blandiana, patapievici, tismaneanu… Cati din cei de afara snnt mai buni ca acestia. Cei din afara au meritul lor ca numai paraziteaza statul roman

  35. @un cititor oarecare:
    „Da, s-a scris literatură aservită ideologic dar și asta, citită sau frunzărită contrar menirii oficiale de către minți nevirusate, arăta rudimentele propagandei, îi dezvăluia pe apologeții oficiali și modelele lor din viața reală. Genul ăsta nu inocula în mase doar supunere și admirație.”
    Ascult. Ce altceva mai inocula maselor literatura aservită?
    Sau aici nu te referi la faimoasa publicație Arici Pogonici?

  36. Vad ca se fac confuzii grave intre exil, emigranti si migranti…bagați la gramada sub notiunea de Diasporă…si inca ceva, cîinele moare de drum lung si prostul de grija altuia…lasati vrajeala cu Diaspora….

  37. Scrii prostii MARI, @Cornele! Emigrantii nu s-au lipit de tarile în care-au emigrat. N-aveau relatii destule. Eliade. Un om care sa faca o primavara. Si Brâncusi. Restul, chiar daca Monica Lovinescu si Paul Goma, ilustri necunoscuti. Viata la Paris întotdeauna a fost scumpa. Asa ca tipii i s-au pus, ca sa traiasca, în slujba Europei Libere. Impozitele platindu-si-le-n Franta. Monica Lovinescu: a tradus-o cineva-n franceza? nu prea. Asa ca nu traia din critica LITERARA, ci POLITICA a „comunismului”. Platita fiind de americani. La fel restului. Securitatea? esti serios? când, ca sa fi avut rezultate, ar fi avut nevoie de BANI, pentru o retea (sublima, dar, în realitate, lipsind cu desavârsire). Noroc, în schimb, ca românii din strainatate se mâncau între ei. Intelectuali, casatoriti, copii, famelie mare, însa nu din români, ci din rudele sotului/sotiei native din Vestul Europei. Plus ca Vestul nu recunostea diplomele scolare si universitare românesti. Era de luat totul de la-nceput, si fara bani, si-n vârsta fiind. Hurezeanu. Aventurier, pe care l-ai si cunoscut bine, alaturi de celebrii Maior. Platiti, într-adevar, de Securitatea româna, pe care-au înlocuit-o, o data afara, cu MI 6 ori CIA. Ulterior, tot de ele fiind platiti, desi tipii redevenisera rezidenti români. Si restul, studenti români în strainatate, protipendada, fanfaroni duplicitari de tipul Petre Roman. Pacepa se refugiaza-n SUA, unde si vinde. Legionari au reusit sa emigreze, imediat dupa WW2. Nobletzea având demult dubla rezidenta, pâna la 1948, nationalizarile. Tipii care-nvatasera cum sa-nnoade frantuzeste nodul cravatei (Eminescu, Epigonii, Junii corupti), si colaboratorii nazistilor din WW2, daca reusesc sa plece din România, se refugiaza mai ales în Germania-SUA, Belgia, si Marea Britanie. Asimilându-se. Si uitându-si originile.

  38. În postromânism, adică după renunțarea la Eminescu, Iorga și Eliade, literatura exilului va fi rău primită de găștile literare. De pildă, în manuale, lupta vizează a-i da afară pe clasicii de până la 1997, pentru a face loc unor scriitori în viață bine susținuți. Șansele autorilor din Diasporă sunt neglijabile. Și mai e și cenzura nouă în continuă dezvoltare.

  39. @Ileana Aurolsson:
    Ce ziceai?

    @restul:
    Rabdare si tutun va urez pentru ca nu renunta nimeni la Eminescu.
    Numai ca 2 strofe din Luceafarul invatate in scoala nu sunt de ajuns cultura.

  40. Mioriță … BUCĂ.laie,

    Prezintă, mai întâi, părerea ta !
    Nu o comenta doar pe a altora.

  41. …ELEV „LA CICLU” elementar fiind da si inainte d asta se pare ca manifestam oarece inclinare catre istorie (ca obiect de studio)nu ca viitoate profesiune…si inca de cand amdashkis ochii in fata unei scrieri istorice am incercat sa descopar orijinile boborlui/neamului din care mi trag seva…citeam cum ajunsese in Europa bulgarii ..apoi cum au ajuns ungurii min Panonia ba mai mult ..am aflat ca ajungad ungurii la nord de MNeagra ..cu o pondera masculine diminuata ..pana aproape de extinctie au intalnit acolo comuninatea de ovrei care au mai regacut pondera masculinitati in tribul in miscare astfel ca la stabilirea in Panonia arata ca bobor baaa si impunea reguli de urmat ..ei am mai aflat despre orijinea scandinava a RUSILOR ..despre miscarile triburilor germanice ..si am totcautat ..orijinea romanilor…asta mai ales dupa ce am aflat ca dacii ereau doar amintire si ca exceptand vreo doua cuvinte nici limba nu a avut cum supravietui..ERAM DISPERAT SI CHIAR MA CONDAMNAM ….CUM DE NU SUNT IN STARE SA GASESC STRAMOSII…asta pana am gasit o carticica modesta ca dimensiuni ..dar lamuritoare pentru mine del putin CARTE scrisa de G.I.BRATIANU se numeste O ENIGMA si ub NIRACOL ISTORIC – POPORUL ROMAN.. si m am linistit..daaaa cestiunea cu boboru roman pentru mine cel putin TOT O ENIGMA A RAMAS…dar cel putin mi am lamurit ..de unde aceasta lipsa de unitate , de omogenitate ..de intelegere chiar ..intre romani..si colac peste pupasa ..afli ca cele mai cumplite razboaie purtate de moldoveni au fost cele purtate cu Tara Romaneasca ..valabil si vicevercea..mai zi ceva..

  42. multi vorbesc de DIASPORA ROMANEASCA..stiu ca nu are nici o legatura ..totusi intreb UNDE I PLASAM PE CEI CARE PRACTIC AU PARASIT ROMANIA MUNCIND …DECI PETRECAND ( 80 – 90 )% din timp si viata in tari despre istoria carora stiu prea putin ori nimic..cat despre ce se intampla n Romania ..cunostintele/interesul se rezuma la familia lor si poate la sport /fotbal/Steaua /bicali etc..sii referitor la acestia care de fapt INTRUNITI REPREZINTA O FORTA si si DE MUNCA ..ATAT DE NECESARA ROMANIEI..forta pentru care guvernantii nu manifesta nici cel mai mic interes..si prin acest dezinteres ducand la SLABIREA pana la EXTINCTIE al tarii si ulterior al neamului romanesc..intereseaza pe cineva ..oare ???

  43. MIRACOL ISTORIC – POPORUL ROMÂNESC format inca din Neolitic anii 6000 BC (dpv. paleo-genetic), acelasi cu cel de astazi (dpv. genetic) … conform (dpv. istoric) Repertoriului Arheologic National:

    Neolitic 6000-4500 BC 2187
    ep. Eneolitic/Cuprului 5000-2000 BC 2462
    ep. Bronzului 3300-1200 BC 5348
    Hallstatt (ep Fierului )1200-500 BC 1858
    Latene (geto-dacica) 500 BC-106 AD 2955
    ep. Romana 106-271 AD 4040
    ep. Romano-bizant 271-375 AD 126
    ep. Migratiilor 375-610 AD 1902

    Pe regiunile traditionale de pe Taramul nostru ROMÂNESC:
    10531 Muntenia
    9587 Transilvania
    4009 Dobrogea
    2993 Moldova
    834 Oltenia

    Sau, la nivel de judete de pe TARAMUL nostru ROMÂNESC:
    Alba 1 420
    Arad 2 482
    Arges 3 226
    Bacau 4 158
    Bihor 5 301
    Bistrita-Nsd 6 410
    Botosani 7 1835
    Brasov 8 416
    Braila 9 291
    Bucuresti 10 163
    Buzau 11 751
    Caras-Severin 12 855
    Calarasi 13 518
    Cluj 14 806
    Constanta 15 776
    Covasna 16 504
    Dambovita 17 597
    Dolj 18 258
    Galati 19 239
    Giurgiu 20 309
    Gorj 21 215
    Harghita 22 776
    Hunedoara 23 1018
    Ialomita 24 162
    Iasi 25 336
    Ilfov 26 268
    Maramures 27 298
    Mehedinti 28 245
    Mures 29 627
    Neamt 30 335
    Olt 31 190
    Prahova 32 913
    Satu Mare 33 193
    Salaj 34 915
    Sibiu 35 447
    Suceava 36 166
    Teleorman 37 1383
    Timis 38 1680
    Tulcea 39 2994
    Vaslui 40 339
    Valcea 41 171
    Vrancea 42 107

  44. MIRACOL ISTORIC – POPORUL ROMÂNESC format inca din Neolitic anii 6000 BC (dpv. paleo-genetic), acelasi cu cel de astazi (dpv. genetic) … conform (dpv. istoric) Repertoriului Arheologic National:

    Neolitic 6000-4500 BC 2187
    ep. Eneolitic/Cuprului 5000-2000 BC 2462
    ep. Bronzului 3300-1200 BC 5348
    Hallstatt (ep Fierului )1200-500 BC 1858
    Latene (geto-dacica) 500 BC-106 AD 2955
    ep. Romana 106-271 AD 4040
    ep. Romano-bizant 271-375 AD 126
    ep. Migratiilor 375-610 AD 1902

    Pe regiuni traditionale de pe Taramul nostru ROMÂNESC:
    10531 Muntenia
    9587 Transilvania
    4009 Dobrogea
    2993 Moldova
    834 Oltenia

    Sau, la nivel de judete de pe TARAMUL nostru ROMÂNESC:
    Alba 1 420
    Arad 2 482
    Arges 3 226
    Bacau 4 158
    Bihor 5 301
    Bistrita-Nsd 6 410
    Botosani 7 1835
    Brasov 8 416
    Braila 9 291
    Bucuresti 10 163
    Buzau 11 751
    Caras-Severin 12 855
    Calarasi 13 518
    Cluj 14 806
    Constanta 15 776
    Covasna 16 504
    Dambovita 17 597
    Dolj 18 258
    Galati 19 239
    Giurgiu 20 309
    Gorj 21 215
    Harghita 22 776
    Hunedoara 23 1018
    Ialomita 24 162
    Iasi 25 336
    Ilfov 26 268
    Maramures 27 298
    Mehedinti 28 245
    Mures 29 627
    Neamt 30 335
    Olt 31 190
    Prahova 32 913
    Satu Mare 33 193
    Salaj 34 915
    Sibiu 35 447
    Suceava 36 166
    Teleorman 37 1383
    Timis 38 1680
    Tulcea 39 2994
    Vaslui 40 339
    Valcea 41 171
    Vrancea 42 107

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.