Mesajul gol al președintelui de Ziua Veteranilor

În fiecare an, la 11 noiembrie, este celebrată Ziua Veteranilor. Cunoscută anterior ca „Zi a Armistiţiului”, această dată marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, căci la ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului.

Potrivit unui Comunicat de presă al MApN din 10 noiembrie 2014, pentru Armata României, semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, acesta fiind primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, scrie Agerpres.

Acum, 11 noiembrie 2019, Ziua Veteranilor vine după ziua celor mai bizare alegeri prezidențiale din România. Este ziua în care par să se ascută cuțitele, nu ziua unui armistițiu într-un război româno-român. Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, la o zi dupa primul trur al prezidențialelor, cu ocazia Zilei Veteranilor. ”România îşi îndeplineşte cu profesionalism angajamentele asumate ca aliat şi membru al comunităţii internaţionale şi este un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu multe şi dinamice provocări de securitate. Datorăm acest lucru, în mare măsură, militarilor prezenţi în teatre de operaţii din afara teritoriului naţional. Îmi exprim aprecierea faţă de cadrele militare române care participă la misiunile din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo şi care constituie adevărate exemple de competenţă profesională, de simţ al datoriei faţă de ţară şi de spirit de sacrificiu. Militarii noştri se bucură de respectul camarazilor din statele aliate şi partenere şi sunt adevăraţi ambasadori ai României, acolo unde interesele ţării noastre o cer”, spune Iohannis în mesajul sau.

 

Asemenea mesajelor liderilor din SUA și Europa, mesajul este unul standard, golit de semnificația originară ”să nu se mai întâmple vreodată” a Zilei Armistițiului. Pare a fi expresia unui ”joc sarcastic al sacrificiului, un joc care nu este pentru bunăstarea veteranilor, ci pentru ca un partid sau altul să obțină un succes înainte de următoarele alegeri naționale”. Aceasta este concluzia unui editorial publicat de veteranul american Danny Sjursen în revista American Conservative, care tratează Ziua Veteranilor în SUA. Reproducem mai jos articolul.

 

Odată ca niciodată, un președinte american care-și spunea progresist și care a fost reales doar pentru că a vut sloganul ”El ne-a ferit de război” a condus SUA în mijlocul celei mai sângeroase conflagrații mondiale din istorie.

Europenii l-au numit Războiul cel Mare. Americanii îi spun acum Primul Război Mondial și îl consideră precursorul unui și mai violent Al Doilea Război Mondial. De fapt, justificarea democratului Woodrow Wilson pentru intrarea în război a fost cea a unei cruciade pentru libertate, ca un fel de ”război care va încheia toate războaiele”. A fost însă o justificare care masca susținerea unui grup de imperii (francez și britanic) împotriva altui grup de imperii (german și austriac).

Dintr-un anumit punct de vedere, a fost un război al bancherilor. În timp ce ”neutrele” State Unite au participat la blocada navală impusă de Marea Britanie împotriva Germaniei, Washingtonul a livrat fraților englezi furnituri de război și a acordat Londrei credite de miliarde de dolari. Evident, în 1917, după trei ani de masacre macabre, Washingtonul avea interesul ca britanicii să iasă victorioși.

Aceasta este o versiune a Primului Război Moindial pe care americanii din școlile elementare și licee nu o învață. Și mai puțin cunoscut este cinismul cu care ”progresistul” președinte Wilson a suprimat libertățile civile. Tactica sa: arestarea activiștilor anti-război, întemnițarea pacifiștilor, condamnarea jurnaliștilor critici în baza Legii Spionajului. Și mai rău a fostul modul în care ”stânga” progresistă și-a urmat președintele. Stângiștii se mănâncă între ei, poate că așa a fost dintotdeauna. Marea parte a ”progresiștilor”, la fel ca și socialiștii din Europa, l-au susținut pe Wilson și au susținut războiul, în ciuda orientării lor mult mai pacifiste din trecut. Apoi, ei au recurs la atacuri și i-au ruinat profesional sau i-au arestat pe compatrioții pe care i-au numit ”radicali”.

Având în vedere ororile, futilitatea și absurditatea Primului Război Mondial, veteranii războiului au ieșit din tranșee cu o filosofie incisivă care spunea ”să nu se mai întâmple asta”. Au sărbătorit împreună momentul în care armele au tăcut în sfârșit: în al 11-lea minut al celei de-a 11 ore din a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918. Se credea, într-un mod romantic, că acesta va fi ultimul război. Milioanele de supraviețuitori norocoși au ieșit din tranșee vrând să se asigure că așa va fi. Mulți dintre cei mai mari scriitori ai secolului 20 au fost unii dintre acești veterani – Hemingway, Graves, Fitzgerald, Sassoon și mulți alții – marcați pentru totdeauna de experiența unui război fără rost.

După 20 de ani și un alt război mondial, Ziua Armistițiului a fost redenumită (cel puțin în America) Ziua Veteranilor. ”Frumusețea” celebrării de acum a zilei de 11 noiembrie are o natură foarte anodină. De această zi nu mai sunt legate speranțe, visuri, nici chiar politică. Ziua se rezumă la o scurtă pauză cât pentru a spune repede ”mulțumesc” veteranilor pentru ”serviciul” lor.

Mai mult, în 2019, la un secol și un an de la ziua originară, americanii nu numai că nu știu aproape nimic despre istoria acestei zile, dar par să repete istoria, la început ca o tragedie, acum ca o farsă. Sistemul neoconservator al republicanilor poartă o responsabilitate mare pentru războaiele fără sfârșit ale țării. Însă ”stânga” intră și ea, din nou, într-o luptă perpetuă.

Asta are de-a face mult cu ceea ce am numit ”sindromul Trump” – înclinația democraților de a se opune oricărui lucru pe care îl dorește președintele și de a sprijini tot ce președintele nu dorește. De aceea avem un Congres ciudat, în care democrații votează împotriva războaielor care îi plac lui Trump. Este vorba despre partizanat, nu despre prudență. Si apoi există complicitatea republicanilor în jocul tribal în urma căruia veteranii au ajuns să fie considerați niște pioni într-un joc sarcastic al sacrificiului, un joc care nu este pentru bunăstarea lor, ci pentru ca un partid sa altul să obțină un succes înainte de următoarele alegeri naționale.

Jocul este măsluit și noi nu facem parte din el! Drept dovadă, uitați-vă în această zi de luni la politicienii democrați și republicani și la presa de ambele orientări. Uitați-vă și vedeți cum îi laudă pe soldații americani care ucid și sunt uciși pentru circa 30.000 de dolari pe an, soldați care sunt desfășurați în zone de luptă pe care doar câțiva cetățeni americani știu să le localizeze pe hartă. Ăsta e un fapt și este edificator. Veteranii nu au nevoie de mai multe mulțumiri. În schimb, avem nevoie de atenția voastră, de sprijinul vostru, de decizia ca sacrificiile noastre să fie numai pentru apărarea celor mai importante interese naționale și a patriei înseși. Cei mai mulți veterani au nevoie de resuscitarea visului Zilei Armistițiului – o sărbătoare plină de speranțe și visuri pentru o lume mai bună. Cel puțin pentru o țară care decide să nu poarte războaie nesfârșite.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Am hotarit sa-mi schimb Numele din Petre Adamaroaiei in Petrica J(ohn) Demolatorul. Da bine la alegatori mioritici la anul cind voi cantida ca Independent la parlamentare. Am suficient timp sa-mi schimb si acsientul ancestral. Trebuie sa invat respiratia Europeana si eventual citeva cuvinte americane – mentenanta, istablishment si money. Astea fiind spuse imi voi alege ca tinta electorala tarani si oraseni agramati care vor aprecia virtuti simple – Integritate, onestitate, religiozitate – virtuti pentru care alogenul de la Cotroceni n-ar da nici macar un scuipat. A vorbi astazi despre Veterani intr-o tara ca Romania in care lumea moare de foame Suna Fake News. Al Dumneavoastra Petrica J(ohn) Demolatorul.

  2. Mesaj gol am gasit tocmai din anul 2000, cand s-au hotarat toate inclusiv:”vreau o tara ca afara”! Harababura in absolut toate domeniile! Astia spun despre aparare,de fapt ce apara? O pleasca! Nici bancile nu mai prezinta garantie privind cardurile bancare,degeaba platesti comisionul de administrare daca te trezesti fara bani in cont! Mai precis,azi am interogat contul sa vad cat am sa imi programez toate cheltuielile pentru o luna! Ce sa gasesc,banii au fost deja scosi de tranzactionistii in euro si lira sterlina pentru vacante in spana si marea britanie, dar cu acceptul bancii bcr! Ca utilizator al cardului bancar,la fiecare cumparare online,pronesc un cod pe care obligatoriu trebuie sa il trimit pentru finalizatea tranzactiei! Niciun cod dar nici bani in cont! Alearga badie de la banca la politie,niciunii nu mai prezinta seriozitate,spun clar:”sa vedem ce putem face”,dar niciunii nu isi pun intrebarea: cu ce traieste si cum isi achita datoriile la stat si utilitati omul o luna de zile? Latratorii obliga cetateanul sa isi bage banii pe card,dar niciunii nu se gandesc la securitatea bancara,la securitatea contului bancar! De fapt,sunt alegeri si complicitatile bancaro-politicieni si mari capi sunt accelerate! Nu au nicio legatura cu cetateanul! Bolanzii astia alearga dupa functii prin orice metoda dar nu ai nimic in comun cu traitorul de rand din Romania!

  3. Daca si matale ai incredere in „mafia gulerelor albe” (banci, asigurari, statul in general, …) … decit cu un director de banca cred ca e mai recomandabila o intilnire si o intelegere cu Fane Spoitoru’ …

  4. dece „ziua celor mai bizare alegeri”, dece „mesajul gol”? matale te cam joci cu vorbele, dar daca iese banul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.