Mii de sinistraţi în urma inundaţiilor din Australia

Premierul australian Julia Gillard a mers vineri să încurajeze victimele gravelor inundaţii din nord-estul ţării, care au determinat evacuarea forţată a mii de persoane, informează AFP, citată de Agerpres.

Pe o suprafaţă egală cu cea a Franţei şi Germaniei, zeci de localităţi din statul Queensland sunt acoperite de apă, fiind izolate de restul ţării. „În cazul acestor inundaţii devastatoare, constat că guvernul şi personalul din serviciile de urgenţă ajută cât se poate de mult”, a declarat presei Julia Gillard în oraşul Bundaberg, unul din cele mai afectate.

Inundaţiile au fost provocate de trecerea ciclonului Tasha prin această regiune agricolă şi minieră din apropierea capitalei statului Queensland, Brisbane. Un adevărat potop a acoperit drumurile, a produs pagube căilor ferate şi a perturbat producţia de cărbune.

Anna Bligh, premierul statului Queensland, a estimat pagubele „fără precedent” la câteva miliarde de dolari şi a afirmat că dezastrul este departe de a se sfârşi pentru că se aşteaptă ca apele să crească în zilele următoare.

Companiile miniere din zonă au anunţat probleme de producţie în minele care asigură un sfert din exporturile australiene de cox şi carbon, destinate mai ales oţelăriilor asiatice. Autorităţile se tem şi de o creştere a preţului bananelor şi zahărului în urma distrugerii unei mari părţi din recoltă. Se tem şi de o penurie de alimente în unele zone izolate, ca şi de epidemii, dacă locuitorii consumă apă murdară.

Serviciile de meteorologie au anunţat formarea unui alt ciclon în largul coastei vestice. În schimb, în Australia meridională şi în statul Victoria, temperaturile extrem de ridicate pot produce incendii de pădure.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.