Miliarde de lei pentru schimbarea la față a unui colos energetic

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia – CEO, unul dintre cei mai mari producători naționali de electricitate, va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanții companiei și ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenței.

Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult șase luni sau, în cazul în care situația financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare.

În acest context, soluția viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei și de către guvern, o reprezintă continuarea activității și, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiții semnificative în următorii ani. Astfel, CEO va începe un proces de modernizare și dezvoltare a unor capacități noi de producție prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluții mai puțin sau deloc poluante precum unități de producție pe bază de gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiții noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfășura pe perioada 2021 – 2026 și se ridică la suma de circa 7 miliarde lei.

CEO va continua producția pe bază de cărbune, dar într-o proporție care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiții de circa 2 miliarde lei.

Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de circa 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de circa 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de circa 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița. Construirea de noi capacități de producție va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional, dar și reconversia profesională pentru unii dintre salariații CEO, susțin reprezentanții companiei.

Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de circa 1,5 miliarde lei, prin contribuția la bugetul de stat, bugetul local și fondul de mediu și indirect, prin păstrarea colaborării cu alți angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenții economici locali și prin dezvoltarea de noi activități în cadrul societăților prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiții, dar și prin punerea în funcțiune a noilor capacități.

Pe durata procesului de tranziție, pe măsură ce se vor optimiza capacitatile de productie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o condiție pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană și intenția este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariați se va obține majoritar în mod natural, prin pensionare, precum și prin reconversie profesională și disponibilizare voluntară.

Finanțarea efortului de restructurare, a celui investițional precum și a proiectelor care vor determina impactul social și economic din regiune va fi realizată atât din surse proprii, cât și din surse bugetare în combinație cu instrumente – cheie lansate de Uniunea Europeană pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare și Fondul pentru Tranziție Justă).

La finalul procesului de restructurare și decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puțin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susține în continuare economia locală și națională.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung. CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4608 Articole
Author

7 Comentarii

  1. inchideti carierele si termocentralele aferente, o sa ajungem la mila vecinilor.
    Francezii folosesc incalzirea electrica, ii costa cca. 800E pe an, la o casa.
    Apoi, iarna, cand nu e apa in baraje, care va fi sursa tampon?

  2. Inainte de lichidarea „termoelectrica”, alocati bani pentru regularizarea cursurilor de apa din Romania ( cam in 25 de ani )! Asta inseamna : baraje si hidrocentrale , deci energie electrica extrem de ieftina , apoi lacuri de acumulare care vor prelua eventualele viituri si nu vor mai fi inundatii , va fi apa pentru localitatile riverane, va fi apa pentru irigatii , se va putea face piscicultura si … sa nu radeti , unele rauri ar putea deveni navigabile ! Abia apoi putem , trage pe dreapta „termoelectrica ” , cu toate termoncentralele ei poluante ! Asa ar fi intr-o tara normala ! In Romania ,”normal ” inseamna sa distrugem ce avem si apoi sa ne gandim ce punem in loc ! Ma rog , poate delirez !

  3. Singura salvare este preluarea de catre Hidroelectrica a CE Oltenia si CET Mintia,astfel va apare un producator zonal cu cca 10.000 MW si un mix energetic,asa cum peste peste tot in lume..Alta solutie pentru asigurarea consumului in baza in Romania nu exista!

  4. Germania a declarat ca intentioneaza sa renunte la carbune prin 2047!
    Fotovoltaicele au cel mai mare randament in noptile cu luna plina sau cand se pune lanterna pe panouri!
    Vantul bate la comanda si daca ne suparam, tot poporul ne intoarcem cu fundul catre Dobrogea si tragem vanturi si producem energie nu numai cand bate hula dinspre mare !
    Cand e seceta punem furtunul de la chiuveta in baraje si producem energie, ca oricum in mare parte sunt colmatate si se reumplu repede!
    Nucleara e nucleara!Nu te joci cu ea!

    Gazul e o rezolvare, dar va fi mult mai scump fata de carbune!

    Domnule Cosmin Pam Matei ,poti sa te interesezi , daca nu ma crezi, insa retine un aspect: Cea mai mare centrala pe carbune din Polonia,Belchatow a emis CO2 in 2019 cat toata industria Romaniei inclusa in schema EU-ETS!
    Noi ca industrie nu contam , deci nici nu poluam sau oricum nesemnificativ!
    Problema majora a Romaniei dpdv al.mediului este gestionarea deseurilor si defrisarile aiurea ca sa faca profit smecherii!

    In 5 ani CEO e istorie !Un grup pe gaze nu e desevervit de mai mult de 250 de oameni, iar un parc fotovoltaic doar de cativa !

    Incercati sa faceti un articol despre ce se va intampla atunci cand intr-o iarna geroasa cu peste 20 de zile de temperaturi sub -10-15 grade lacurile de acumulare sunt bocna(daca mai e si seceta mai al dracu), eolienele oricum nu merg la temperaturi din astea, noaptea luna nu incalzeste iar ziua soarele nu se vede prin pacla si ce sa-ti spun ca si gazele nu mai au presiune!
    Vecini bineinteles o sa-ti dea doar surplusul pe care nu-l au ,ca, de tot omul baga caloriferul in priza!

    Poti sa incepi din ianuarie 2019’cand am.fost apropare de blackout ca nu mai era carbune si se inchidea Rovinariul!
    Cu programul asta Romania e in bezna!
    Vezi ca a scris frumos dnul Nistorescu despre IMGB!

  5. Ipocrizia lui și laie și bălaie. “ Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de circa 1,5 miliarde lei, (…) prin păstrarea colaborării cu alți angajatori din regiune, prin asigurarea de NOI LOCURI DE MUNCĂ pentru agenții economici locali și prin dezvoltarea de Noi activități în cadrul societăților prestatoare de servicii” . “Ca conduce la O AJUSTARE A a PERSONALULUI la noul model de afacere. ACEASTA ESTE O CONDIȚIE pentru AOROBAREA PLANULUI de restructurare de către Comisia Europeană și intenția este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariați se va obține în mod natural…” bla lma bla! Deci partea cu Noi lucuri de muncă uitați-o! Rețineți aia cu O condiție este Restructrarea personaluli… Sigur Comisia Europeană care se perpelește de dragul Impacului social minim reconversie socială adică de 30 de ani cursuri de tinichigii auto și chelneri! Dacă nu se fac rapid grupurile 3 și 4 la Cernavodă cu Chinezii și o nouă centrală Nucleară cu 4 grupuri de 600 MW undeva în Țară pe lângă mâști în curând ne vom bate pe lumânări și petrol lampant și vom orbecăi pe strazi mai ceva decât ultimii ani ai lui Ceaușescu. Atunci era putere instalată dar insuficientă pentru industria forțat dezvoltată și sacrificau consum casnic. Dar acum tot inchizând IOC, nu mai e de unde și vom cerși pe bani grei!!! la Unguri care vor da numai în Ardeal și bulgari care au centrale noi nucleare. Criminali descreerați.

  6. Poivesti, articol de propaganda platita, bineinteles de rusi si de chinezi, nu de nemtii si austriecii lui iohanis!

  7. Da, restructurarea CEO va fi ca la CEH.Inchis tot,dat fier vechi.Carbunele nu are viitor pentru romani din motive de lipsa conducatori competenti.Cu fripturisti si tradatori care si-ar vinde si pe mă-sa,Romania nu are viitor in nici un domeniu,nu numai in cel energetic.Polonia a reusit sa-si salveze inteligent industria extractiva,Germania,da Germania va renunta la carbune abia in 2030…Vai noua cu asemenea necalificati si tonti la conducere,viitor sumbru ne asteapta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.