Și Ministerul Mediului intervine în problema canalului Bâstroe

Ministerul Mediului va împiedica toate lucrările de pe Canalul Bâstroe care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării, în condiţiile în care nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are două proceduri de mediu deschise cu partea ucraineană cu privire la investiţii în zona Deltei Dunării. Ambele proceduri se bazează pe legislaţia naţională ucraineană şi pe cea din România, respectiv pe convenţii internaţionale – convenţia ESPOO în mod special. Nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea şi ecosistemele din Delta Dunării”, a transmis ministrul Mediului într-o declaraţie video.

În ceea ce priveşte lucrările care au avut loc în zona Deltei de partea ucraineană, Tanczos a subliniat că ministerele de resort vor urmări toate lucrările care vizează canalele navigabile.

„Sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluţiile de comunicare cu partea ucraineană. Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, a adăugat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Ministerul Afacerilor Externe afirmă referitor la informaţiile privind lucrări de dragare desfăşurate de Ucraina pe canalul Bîstroe, că a solicitat încă din 13 februarie date Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Poliţiei de Frontieră, iar în funcţie de răspunsurile autorităţilor române de resort, va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activităţi având ca scop adâncirea rutei de navigaţie. De asemenea, MAE precizează că a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât şi autorităţilor ucrainene că autorităţile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în reţeaua transeuropeană de transport – propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014 – întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului.

Precizările MAE au venit la o zi după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt semnale că Ucraina desfăşoară lucrări de dragare pe Bâstroe.

”Cu referire la informaţiile apărute recent în presa română privind desfăşurarea de către autorităţile ucrainene a unor lucrări de adâncire a aşa-zisului „canal de navigaţie Bâstroe”, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, anterior apariţiei acestor informaţii publice, nu a fost informat de nicio autoritate română competentă în materie cu privire la desfăşurarea de către Ucraina a unor astfel de activităţi. În urma apariţiei informaţiilor publice menţionate, MAE a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informaţii cât mai complete şi actualizate privind eventuale activităţi desfăşurate de partea ucraineană în sectorul „canalului de navigaţie Bâstroe” şi evaluarea instituţiei privind impactul acestora, iar ulterior MAE a solicitat şi Poliţiei de Frontieră Române transmiterea informaţiilor rezultate în urma monitorizării activităţilor efectuate de autorităţile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul „canalului de navigaţie Bâstroe”, precum şi evaluarea caracterului acestora”, afirmă MAE.

În funcţie de răspunsurile autorităţilor române de resort, MAE spune că va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activităţi având ca scop adâncirea rutei de navigaţie.
Ministerul Afacerilor Externe precizează, de asemenea, că Direcţia Generală Mobilitate şi Transporturi din cadrul Comisiei Europene a solicitat un punct de vedere al autorităţilor române cu privire la cererea Ucrainei de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T), fiind însă neconforme cu realitatea informaţiile publice potrivit cărora Comisia ar fi cerut, prin acest demers, acordul României pentru adâncirea aşa-zisului „canal de navigaţie Bâstroe”.
MAE transmite că a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât şi autorităţilor ucrainene că autorităţile române nu sunt de acord cu  propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în TEN-T (propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014), întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului.
Răspunsul la solicitarea recentă a Comisiei Europene, în cuprinsul căruia va fi reiterată aceeaşi poziţie de dezacord faţă de propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în TEN-T, urmează a fi transmis de către MAE, pe baza contribuţiilor autorităţilor române competente (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Transportului şi Infrastructurii), în termenul indicat de Comisie (16 februarie).
MAE subliniază că pentru formularea unui punct de vedere la solicitarea Comisiei au fost consultate Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. În urma solicitării de către MAE a opiniei acestor instituţii, Ministerul Transporturilor a convocat o şedinţă, în cursul zilei de vineri, 10 februarie, cu scopul obţinerii unor detalii suplimentare de natură a sprijini fundamentarea poziţiei acestei instituţii ca răspuns la solicitarea Comisiei.
La data de 11 mai 2004, autorităţile ucrainene au iniţiat mai multe lucrări hidrotehnice în vedere realizării, pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, a unui canal care să ofere navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos. Proiectul ucrainean presupunea efectuarea de lucrări considerabile de dragaj pe braţul Bâstroe (aflat în întregime pe teritoriul Ucrainei), crearea unui dig de protecţie a gurii braţului Bâstroe şi lucrări de dragaj în mai multe puncte critice pe braţul Chilia, care formează frontiera dintre România şi Ucraina. Deşi, conform planificării iniţiale, proiectul ucrainean urma să fie realizat într-o singură etapă, ulterior s-a luat decizia ca acesta să fie divizat în două faze, cea de-a doua constând în creşterea adâncimilor de navigaţie obţinute în urma dragajelor din prima fază şi prelungirea digului de protecţie de la gura de vărsare a braţului Bâstroe în Marea Neagră.
Ca urmare a eforturilor internaţionale, autorităţile ucrainene au anunţat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunţa la proiectul iniţial şi că vor respecta cu stricteţe cerinţele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul iniţierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigaţie. Având, însă, în vedere că proiectul iniţial fusese parţial realizat, s-a cerut autorităţilor ucrainene să evalueze impactul lucrărilor efectuate până la acel moment.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a Canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului ar trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze.

„Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI. Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării (…)”, a spus Grindeanu.

La jumătatea lunii iulie 2022, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că partea română şi-a dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina pe braţul Chilia şi prin Canalul Bâstroe. Construcţia acestui canal de către partea ucraineană este un motiv de dispută între România şi Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

28 de Comentarii

  1. Normal, tovarsul ministru ROMANESC de externe, NU joaca PENTRU Romania. El joaca dupa cum ii ordona americanii. Iar americanii i-au ordonat sa joace PENTRU Ucraina.

  2. Prietenia Ucraina,Romania.!??.O GLUMA PROASTA !!..asa multumeste poporul ucrainean si Zelenski,pentru ajutorul umanitar, militar si economic dat de Romania. Putin si Rusia au dreptate cand afirma ca Zelenski este un „asasin nazist fara scrupule”, dirijat de bosorogul-senil de Joe Biden.

  3. Norocul nostru ca e un ungur la Mediu.
    Dacă era vreun ARGINTiu, eeeeh ??

  4. Hai mey tovarasci ca poate sa vina destula apa pentru Delta pe canalele ce pleaca din bratzele Sulina si Sf.Gheorghe,iar daca le mai si desfundati pe canalele alea ce le-ati lasat in paragina,sau le-ati distrus cu shalupe de sute de cai putere,poate Delta o ducea si mai bine fara sa mai va legati si de ucrainieni ca vor si ei sa isi adanceasca canalul lor si partea lor de Dunare,de fapt,un lucru normal in toata lumea civilizata mai ales ca stiti ca in zona aia de la ucrainieni traiesc si romani pe care ii vreti inapoi in Romania si pe care ii tot jeliti aiurea ca,vezi Chiorete,”ucrainienii nu le dau drepturi romanilor”.Dar decat sa creati dusmanii prostesti intre ucrainieni si romani,de ce nu negociati cu ei ca daca ei vor ce vor,atunci si noi romanii vrem una alta de la ei,adica granita sa fie pe bratul Chilia pana la varsare in Mare,retrocedarea insulelor nelocuite Delerul Mare si Delerul Mic luate de rusnaci cu japca de la noi,insulitze care nu fac parte din Bugeacul revendicat si incalecat de rusnaci pe vremuri,dar mai apoi incalecate si insulitzele astea tot de talharii muscali,care atunci au omorat aiurea pe una dintre insule singurul granicer roman de acolo. Apoi sa se rezolve,conform legislatiei Dunarii,problema insulei Maican din granitele Ucrainei,care este tot mai aproape de Romania si mai departe de Ucraina pentru ca s-a schimbat latimea apei din jur in favoarea Romaniei.Si apoi poate si ucrainienii sunt civilizati si accepta cate ceva,oferindu-le si noi asemenea,dupa cat sant si ei de dispusi,iar daca refuza,asta e,ne despartim prieteni si ne vedem fiecare de treburile si interesele noastre.

  5. se trezi si pretinul romanilor! Ce mai plange el pentru saracuta Delta Dunarii, pentru tarisoara noastra, Romaniaaaa!

  6. …UCRAINA SAPĂ ÎNAINTE !ROMANIA CITEȘTE HÂRTII CARE NU MAI AU NICI O-VALOARE-TOT CE CONTEAZĂ ESTE CE VREA UCRAINA–CEA MAI CORUPTĂ ȚARĂ DIN LUME -da pentru ei-UE-nu face cercetări ! așa că olanda își va vedea visul cu toți ochii PE DUNĂRE DE LA GALAȚI ÎN AMONTE VOR CIRCULA BĂRCUȚE -!

  7. —-DEJA CANALUL DUNĂRE -MAREA NEAGRĂ E O …BLA…BLA !

  8. cica ministerul mediului, ministerele lui peste…, mai bine fara ele, fara presedinte, prim ministru ca nu am citi si vedea atatea prostii. Astia tin de sase

  9. Așa începe orice poveste. Cu a fost odată. A fost odată Delta Dunării.
    N-am nicio îndoială că domnul Barna Tanczos va face totul pentru povestea asta. Pe care le-o va povesti frumos nepoților domniei sale din Ținutul Secuiesc. Și apoi va merge să bea o bere Csiki Sör cu prietenul său Borboly Csaba.

  10. Pana vorbesc e GATA treaba ! Ucraina oricum nu da 2 bani pe Romania !

  11. Așa-i cum zice cineva mai sus „…aia sapa de zor și noi căutăm pretexte prin legi și reglementări, adică hîrțogărie…” iară am cazut în alt caz de tip Shengen și suntem depășiți în manevre practice pe front. Interesul brusc pt canale al guberniei este dat de necesitatea altora din u€ de a-și scoate rapid cerealele pe barje în Dunăre… deci bani, și cînd banu’ cîntă, muzica tace !

  12. Acest aurescu e ministrul de externe al Romaniei sau al ucrainei?e plin ochi guvernul Romaniei si palatul Cotroceni de tradatori de tara de cea mai joasa speta.iohanis si guwernul lui au adus la rang de arta tradadarea de tara si batjocorirea intereselor Romaniei.asta va ramane in urma lui iohanis.

  13. Alo Trabucel !!! Ești cu degetul în nas ? din nou ? Vezi că rușii nu au treabă cu noi ,mai degrabă stăpânii tăi ucraineni… fă ceva și măcar de ochii lumii

  14. „nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit”
    Hai sa fim seriosi. Conteaza ce vrea slava Zelinski. Restul sunt umili executanti sau k.rpapier (legile).

  15. ucraina a fost, este si va fi atat timp cat va mai exista, o tara agresoare si dusmana pentru romani si Romania. Statul artificial ucraina trebuie sa dispara.

  16. @deeper Probabil ca sunteti etnic ucrainian ca de aia sariti sa ii laudati pe ei si sa aruncati cu noroi in romani. Puteati sa o faceti si intr-o postare mai scurta si nu intr-una kilometrica. Amara este oricum painea pe care o mancati denigrand tara in care ( presupun ) ca locuiti

  17. Care armata lupta pentru tara altora in detrimentul propiei tari. Li se trage de la banii multi primiti de la evvreii americani. Cat costa Romania cate 1 glontz pentru fiecare tradator de asta.

  18. Vai deeper iti pasa tie de Delta Dunarii precum Ucr de romanii care traiesc acolo. Cu razboiul asta nu veti mai avea nimic, totul va fi distrus ca asa vrea actorul. Credeti ca toata lumea va va ajuta la infinit?!!!

  19. … cam asa se prezinta situatia; avem Delta, dar ea lipseste cu desavarsire!Daca ar fi o situatie corecta, d.p.d.v. juridic, ar trebui sa mergeti toti la inchisoare pe viata; toti care „ati avut grija” de aceasta Delta, din 1990 – 2022!!!

  20. SRI a informat in toti acesti ani, despre atacul Ukrainei la teritoriul Deltei Dunarii romanesc ?! Ziarul COTIDIANUL, in numele cititorilor sai, sa solicite la SRI ce a intreprins impotriva acestei violari de teritoriu romanesc, de catre o Tara barbara si dusmanoasa cum este Ukraina. Asteptam raspuns SRI.

  21. Infectiile aurescu-trabucel si johanis au ceva de zis inaceasta noua provocare ucrainiana? LE MAI DAM ARMAMENT SI SPRIJIN LOGISTIC?LE MAI SUFLAM IN CUR LA NIZISTI DIN UCRAINA SI LA USA?ca sa nu fiu ipcocrit,eu sper ca in cel mai scurt timp rusii sa distruga ucraina ca stat.ucraina inarmata la maxim e pentru mine cel mai mare pericol pentru Romania.cred ca rusia si polonia vor dezmembra ucraina.si atunci ne putem revendica si noi pamanturile noastre stramosesti.deci,cu cat crapa ucraina mai repede,cu atat mai bine.noi sa ajutam umanitar,si atat!!
    Ps:sunt troll rus?

  22. Opriti apa pe bratul Chilia si sa vedem ce fac cu canalul lor…sau poate se scufunda un vapor pana la acel canal…Dar suntem prea fraieri pt asa ceva

  23. Ce NESIMTITI!!!

    Dupa ce ca statul roman i-a ajutat atata Zelinki cat este el de-al dracu ca si-a gasit fraierii.
    Orice nas isi nasul, pacat de zecile de mii de morti de civili si militari luati de strazi si fortati sa lupte.

    Cate ajutoare au trimis romanii personal, astia au aceleasi politici de cat au rasturnat si scufundat nava Rostok intentionat in scop vadit de a bloca canalul navigabil Sulina. Acum si-au pus in gand sa distruga Delta Dunarii sa-si sa nu saraceasca oligarhii lui Zelinski. Cata grija pe americani sa le confiste iahturile oligarhilor rusi pe cei ucrainieni ii lasa sa faca ce vrea muschiul lor de oligarh.

  24. Ministerul Mediului al domnului Tanczos și celelalte instituții de resort vor urmării activitățile Ucrainei ce cu finalitate distrugerea Deltei Dunării din România cu aceleași rezultate precum de 33 de ani ministere, SRI și alte instituții de resort urmăresc activitățile UDMR și ale Ungariei în Ardeal constând în ignorarea autorității Statului România în Transilvania, scoaterea în evidență doar a trecutului austriac, austro-ungar și săsesc spre a induce sentimentul că românii majoritari în Ardeal de 1000 de ani nu există.

  25. Face ceva UKr pe Romania, o tara condusă mai prost pe plan extern dar și intern nu exista. Din câte știu UKr termina lucrările în curand

  26. Un oficial ucrainian intrebat de un reporter roman despre activitatile lor ilegale de largire a canalului a raspuns ca Ucraina are alte prioritati actualmente. La fel si Romania trebuie sa isi vada de prioritatile si interesele ei adica: sa inchida accesul cerealelor ucrainienie prin Romania, sa cheltuie banii pe romanii saraci nu pe ucrainieni si sa se ingrijeasca de romanii minpritari din pamanturile romanesti luate de ucraina, sa ne vedem si noi de interesul nostru nu numai ucrainienii.

  27. Ăștia nu s-au prins că UKr deja a făcut lucrările de adâncire la 10 m a canalului??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.