Ministrul francez al Forțelor Armate a venit în România

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Forţelor Armate din Franța, Florence Parly, aflată în vizită oficială în România.

Administraţia Prezidenţială arată într-un comunicat că, în cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa şi perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de apărare, agenda NATO şi cea a Uniunii Europene, precum şi pe evoluţiile recente în plan securitar din regiunea Mării Negre.

Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis a apreciat evoluţia şi rezultatele foarte bune ale cooperării bilaterale dintre ţara noastră şi Franţa în domeniul apărării, inclusiv pe timpul misiunilor executate în comun sub egida NATO, UE, ONU şi OSCE, precum şi în cadrul exerciţiilor multinaţionale.

Iohannis a precizat, cu privire la criza de securitate din zonă, că aceasta nu produce efecte doar la nivelul regiunii Mării Negre, ci afectează securitatea întregului spaţiu euroatlantic, subliniind şi importanţa unităţii şi solidarităţii la nivelul Uniunii Europene şi al NATO.

În acest context, preşedintele Iohannis a transmis mulţumiri Franţei pentru disponibilitatea de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în ţara noastră, ca parte a răspunsului aliat la deteriorarea mediului de securitate în estul Europei.

În ceea ce priveşte agenda europeană, şeful statului şi-a exprimat aprecierea pentru obiectivele foarte ambiţioase stabilite de Franţa pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, obiective care vor contribui la continuarea progreselor în domeniul securităţii şi apărării, şi a dat asigurări privind sprijinul României pentru materializarea acestora.

„În contextul diversificării provocărilor de securitate, preşedintele României a reliefat faptul că parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană este esenţial pentru securitatea europeană şi a accentuat necesitatea de consolidare în continuare a acestuia, în spiritul complementarităţii şi sinergiei eforturilor”, arată Administraţia Prezidenţială.

Ministrul francez al Apărării a apreciat relaţiile de cooperare bilaterală cu România şi a reliefat interesul Franţei de a continua dezvoltarea şi diversificarea acestora.

Florence Parly a prezentat priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe Busola Strategică, proiectele subsumate Cooperării Structurate Permanente şi Politicii de Securitate şi Apărare Comună, politica spaţială şi cooperarea în domeniul securităţii cibernetice.

Oficialul francez a evidenţiat şi contribuţia semnificativă a ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi al NATO pe componenta de apărare, subliniind foarte buna colaborare dintre cele două state în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, cu accent pe participarea la misiunile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.

Întrevederea are loc după anunțul lui Emmanuel Macron potrivit căruia Franţa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România.

„Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide”, a declarat Emmanuel Macron.

Anterior, în discursul din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, Emmanuel Macron a pledat pentru un dialog sincer cu Rusia şi a evidenţiat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia în domeniul apărării.

„Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate”, a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. „Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului”, a subliniat Emmanuel Macron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Franta are un echipament nuclear mult mai sofisticat decat UK,care l-a primit moca de la americani (ca si Israel de altfel) sa zica lumea ca au si ei arma atomica!

  2. Louis de Funes redivivus,. la,. ia române niște corvete,. că nu ești chiar coate goale și mai sunt proști care te imprumută,..

  3. Un clasic in viata (inca, din pacate !) ar fi spus : „A venit sa-si ia tainul !”

  4. Rectific, am confundat cu ministrul lor de externe, un mosulică coleg de azil cu Biden … da’ si Parly asta e o matracucă proastă de dă-n gropi, un fel de „Zăroni” feminin !

  5. AU PRINS MOMENTUL FRANTUJII SI ACCELEREAZA PANA NU SE TREZESTE IAR MACIUCA SA PUNA PIEDICA IAR LA SEMNAREA CONTRACTULUI DE CORVETE.
    PANA SA VINA VRUN PLUTON DE SOLDATI FRANCEZI EI VOR PLATA INAINTE CA LA CURVE !,ORI CONTRACT SEMNAT ORI IL SUSTINEM PE PUTIN ,
    CURVASARIA POLITICA SI SCULAMENTUL L-AU LUAT ROMANII DE LA FRANCEZI !.

  6. Pe lângă asigurările date, doamna (domnul?) ministru al AF Française, a mai înmânat d-lui Klaus un vagon de steaguri albe, ca contribuție majoră la securitatea României, în caz de Doamne-ferește.
    Dânsul (dânsa) a mai declarat că contravaloarea ștergarelor se va achita în avans, indiferent.
    „Indiferent de orice. Țara lu’ ăștia vă va da banii”, a completat Klaus.

  7. …o datatoare de viata, seful ucigasilor legali…nu-i asa ca traim vremuri ciudate?…

  8. Și încă 1,2 MILIARDE de Euro împrumutate, plus câteva zeci de milioane euro instruirea, plus câteva zeci de milioane euro întreținerea plus câteva sute de milioane muniția. Cine va veni să ne atace pe mare dinspre Deșertul tătarilor? Și noi cu corveta Pânzarul lui Stefan “ținem pieptul la hotare”… Grupurile 3, 4 de la Cernavodă pot să mai aștepte, ce 20 de hidrocentrale părăsite deși erau aproape gata în 1990 pot să mai aștepte, autostrada Pitești-Sibiu sau Târgu Mureș-Moldova pot să mai aștepte că corvetele trebuie corvete vor pune pe fugă flota de la Sevastopol. Asta nu e subminarea economiei naționale și atragerea României într-un conflict devastator pentru interesele USA?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.