Mircea Coșea: Somnul strategiei naște monștri

Analiza economică nu este doar bilanț, buget, grafice sau serii de cifre. Analizând fenomenul economic trebuie ținut seama de faptul că economia este însăși viața. Nu este o exagerare. Viața individului sau a națiunilor este mai bună sau mai rea în funcție de capacitatea acestora de a-și acoperi mai bine nevoile cu potențialul de resurse existent la un moment dat. Asta facem toți, indiferent de cine sau ce suntem. Ne gospodărim în așa fel resursele, fie ele salariu, pensie, venit național sau buget în baza unei logice simple : ne prioritizăm nevoile și încercăm să le acoperim cât mai bine printr-o rațională proporționalitate a lor pe o anumită perioadă.

Acesta este motivul pentru care întotdeauna am încercat să-mi orientez analizele prin similitudini și raportări cu și la fapte și fenomene din viața reală . În multe cazuri, expresii populare sau opinii exprimate literar sau artistic reflectă mai bine fenomenul economic decât orice model econometric sau serie statistică.

Într-o scriere anterioară, am fost inspirat de substratul extrem de real și inteligent al zicalei populare cu gardul și leopardul. În ceea ce scriu acum am ca sursă de inspirație un adevăr de o frapantă realitate și veridicitate exprimat într-o celebră gravură.

Titlul de mai sus este o parafrazare a celebrei gravuri „Somnul rațiunii naște monștri” a lui Francisco de Goya. Am apelat la această parafrazare pentru că este perfect aplicabilă actualei stări în care se află România, doar că am înlocuit ”rațiunea” cu ”strategia”.

O „strategie” poate fi considerată o formă a rațiunii deoarece aceasta , într-o manieră rațională, concepe și organizează în timp și spațiu, pe baza unor priorități obiectivele și sarcinile pe care decizia politică le consideră necesare dezvoltării unei națiuni.

Numai că, la fel ca în gravura lui Goya, rațiunea, adică strategia doarme în România, în sensul inexistenței ei ca element concret și operațional de urmat în procesul managementului guvernamental. Strategia dezvoltării este , în realitate, o sinteză a principalelor obiective și priorități, etapizate pe perioade ceea ce , în termeni de specialitate se consideră a fi o ” planificare”.

Din 1990 până în prezent, România nu a putut elabora și aplica o strategie a dezvoltării pe termen mediu și lung. Limbajul politic actual încă se teme de folosirea unor cuvinte/concepte/instrumente cum ar fi cel de ”planificare”. Teama vine dintr-o gravă și condamnabilă neînțelegere a ceea ce înseamnă planificare. Există teama de a fi considerat post comunist sau cel puțin nostalgic, plecând de la ideea că planificarea este o metodă comunistă de conducere a economiei, cu puternice amprente ceaușiste.

În realitate, planificarea nu este comunistă ci, pur și simplu, o metodă științifică de programarea a activităților în funcție de obiectivele propuse, de resursele existente și de perioadele șa care se așteaptă rezultatele.

Desigur, nu este de neglijat faptul că în perioada comunistă planificarea a fost politizată sub influența așa numitelor directive de partid prezentate în documentele congreselor partidului comunist sub formă planurilor cincinale dar, debarasată de influența politică, planificarea devine un instrument necesar și corect al elaborării strategiilor sau programelor de țară.

Așa au procedat toate țările foste comuniste cu excepția României. Toate aceste țări și-au depolitizat organele de sinteză ale planificării și și-au construit strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung care stau la baza succeselor obținute în ultimele trei decenii de țări ca Polonia, Cehia , Slovacia și Slovenia.

Țări dezvoltate care în niciun caz nu pot fi bănuite de tendințe centralizatoare în dezvoltarea economiei, cum sunt Franța, Israel sau Taiwan folosesc instituția planificării ca un instrument importat în elaborarea unor strategii. Recent (2020) Franța a revenit la planificare prin reînființarea Comisariatului General al Planului condus de un înalt comisar în persoana fostului ministru Francois Bayrou. ”Oficiul Înaltului Comisar pentru Planificare propune planificarea și reflecția orientată spre viitor, în special cu sprijinul Strategiei pentru Franța și al administrațiilor și serviciilor de stat care ar putea contribui la îndeplinirea misiunii sale”.

În România, instituția planificării a fost desființată încă din 1990 iar reînființarea unei comisii de programare care urma să elaboreze direcțiile strategice de dezvoltare a fost desființată fără nici o explicație de către guvernarea Ludovic Orban.

Inexistența unei strategii de dezvoltare care ar fi trebuit să beneficieze de consens politic al principalelor partide parlamentare a dus la nașterea ”monștrilor” deoarece fără existența unor obiective considerate priorități ale dezvoltării și modernizării României, structura economico/socială a țării a devenit ” monstruoasă ,în sensul disproporțiilor, dezechilibrelor, inegalităților și contradicțiilor pe care le-a dezvoltat haotic pe parcursul ultimilor trei decenii.

Recurgând din nou la exemple din domeniul artelor, am putea spune că actuala structură este un fel de Quasimoda de la Notre Dame. Cocoșată de marile cheltuieli ale sectorului public, șchioapă prin negarea importanței educației și sănătății, dezechilibrată funcțional prin minimalizarea importanței mediului de afaceri cu capital românesc, structura este nu numai falimentară prin obligația de a se împrumuta permanent dar și departe de a fi compatibilă cu principalele elemente ale funcționării economiei europene. Dovada este nu numai starea de precaritate a economiei dar și incapacitatea de a-și depăși condiția prin rămânerea din 2007 până în prezent tot pe penultimul loc al ierarhiei europene. Mai mult, această structură haotic constituită, fără obiective și priorități precise , nu permite trecerea la zona euro, fiind net depășită de Bulgaria.

În lipsa strategiei, haotica dezvoltare a abordat obiective strict conjuncturale, influențate de interese materiale individuale și de grup sau, în majoritatea cazurilor fără nici o rațiune de analiză economică :

Iată câteva momente care caracterizează lipsa de viziune și de profesionalism, transformate în decizii ale guvernanților sau ale parlamentului și care au adus actuala structură a economiei într-un ansamblu de dezechilibre macroeconomice în contextul uriașe dezechilibre manifestate în existența unui cuplu de deficite periculoase pe termen lung : deficitul contului curent și deficitul balanței comerciale :

1.orientarea politicilor economice spre măsuri de distrugere și nu de dezvoltare și modernizare a bazei materiale industriale. Să ne amintim orientarea pe care a dat-o primul ministru Petre Roman care cerea lichidarea industriei fiind un ” morman de fier vechi”. Nu a spus însă nimic de ceea ce trebuia pus în locul acelui morman;

2. lipsa viziunii privind orientarea investițiilor străine. Investitorii străini au venit în România cu ce au decis ei să producă și s-au localizat unde au decis ei. În alte țări foste comuniste ( Ungaria, Polonia) , statul național, în baza unor obiective strategice, a orientat și a permis investitorilor străini să se manifeste doar în funcție de ceea ce a considerat țara respectivă că este eficient și convenabil intereselor pe termen mediu și lung.

3. lipsa de obiective precise privind rolul și locul agriculturii și industriei procesatoare în cadrul unei eventuale strategii de valorificare pe piața internațională a imensului potențial agricol românesc. Ca urmare, suprafețe însemnate de teren agricol au fost cumpărate ( de multe ori fraudulos) de capitalul străin iar România a devenit importator net de produse alimentare.

4. lipsa unor obiective strategice importante relativ la poziția și rolul României în cadrul UE a determinat preluarea ad literam a unor directive europene fără a fi adaptate specificului stadiului de dezvoltare a economiei românești. Politica agrară și cea energetică europeană sunt exemple revelatoare.

5. Lipsa unei viziuni moderne privind importanța pe termen lung în procesul de dezvoltare a unei națiuni a educației și sănătății a dus la scăderea importanța a calității forței de muncă și la deprofesionalizarea sistemului educațional și medical.

Ne fiind înțeles rolul lor de obiective prioritare, consecința este și declanșarea actualelor mișcări revendicative.

Iată cum lipsa /adormirea strategiilor, adică a unei rațiuni de management guvernamental a creat o structură inadecvată, haotică, ” monstruoasă”.

Desigur, situația se poate repara și reconstrui printr-o serioasă viziune strategică.

Întrebarea este dacă actuala clasă politică poate face această reformă structurală printr-o nouă viziune asupra guvernării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

37 de Comentarii

  1. domnule cine sa faca planificarea? dincolo de planificare trebuie sa avem o selectie a celor care ajung sa conduca, o selectie care sa tina cont de experienta si scoala in domeniul in care vrem planificare, pai uitati-va putin cine au ajuns sa ne conduca, cine sa faca aceasta planificare reala? pe vremuri nu exista asa ceva, vedeai prin centrale si ministere o multime de oameni care au plecat de la munca de jos invatind si mincind in acel domeniu, acum daca x stie sa dea din fleanca si are vorbele la el gata e mare director, pardon manager la 30 de ani. in plus daca papa pune o vorba buna, intai ocupa postul si apoi face scoala sa-si ia (cumpere) diploma nesesara pentru acea meserie si ce pretentii sa ai dupa aceea?

  2. & Domn’ Coșea ”a bătut chintalu'” și a ieșit să se laude că e , ”monstru”, ?

  3. Ce sa mai „planifici”, dle Cosea, ca economia este detinuta majoritar de straini! Credeti ca conceptul de productie integrata, mai poate fi adus din nou in Romania? Un singur lucru mai sta in picioare in Romania , „desfacerea planificata marfurilor straine”, prin marile lanturi de supermarketuri! Adio si n-am cuvinte!!

  4. Dle profesor cine să facă planificare în colonie?…Nu vedeți ce creaturi avem în guvernul meu ?…numai doctori, specialiști, profesioniști…în ale furtului banului public!…
    De fapt nici nu se vrea să facă planificare pentru că atunci se văd unde se scurg banii dumneavoastră!…
    Am ajuns la vorba unuia ca n-o să fim in stare sa zugrăvim blocurile facute de noi în timpul lui ceașcă!…
    De 33 de ani se distruge tineretul, țara ,sănătatea,educația,infrastructura…si toate astea cu bună știință la indicația stăpânilor din america…
    Acum ne transformă în carne de tun în războiul civil din ukraina!…

  5. 33 de ruinare (dezmembrare, înstăinare, etc.) a tot ceea ce însemna industrie către entități străine (cotate sau nu) în folosul unor grupuri de interese, cine și ce să mai modeleze, guvernările ‘își ridică statui’ pentru orice petic de autostradă sau aeroportul de la Ghimbav in timp ce Tarom ‘trage să moară’ în favoarea companiilor străine. Ne-au vrut în Uniune pentru a fi simpli consumatori dar mai ales pentru valoroasele terenuri agricole, păduri si nenumărate resurse naturale ‘dăruite’ pe te miri ce.

  6. Strategia comunista s-a vazut cit de benefica a fost .O putem numi tot atit de bine strategia lipsa .Acum dupa trecerea a 33 de ani de framintari, absolut necesare reconfigurarii nationale ,strategia nu mai este parte a singularitatii .Strategiile de tot felul, de la cele economice la cele militare , au devenit parte a deciziei tuturor statelor membre UE ele fiind obligate de a renunta la strategia asa numita „ de tara” care acum nu mai acopera intregul ea devenind absolut nonnecesara .NATO si Bruxelles decid .Aceste doua entitati supra statale au si imaginea de ansamblu atasata si cunosterea necesara dezvoltarii si au si banii (vezi PNRR ) necesari totul fiind pus in slujba democratizarii si a modificarilor stipulate si acceptate de natiunile membre din UE.Aceste decizii au devenit obligatorii .Planul cincinal ,de format ceausist, doi bani nu mai face chiar daca unora le este inca dor .

  7. „Eşecul în planificare înseamnă de fapt planificarea eşecului.”(Benjamin Franklin)

    Citez:”Platforma Social Liberală, partid înființat de foștii PSD-iști Ilan Laufer și Alexandru Coita, s-a îmbogățit cu „două personalități marcante”: Petre Roman și Mircea Coșea. Aceștia au semnat adeziunea la ”cel mai ambițios start-up politic din Europa”, se spune în comunicatul de presă al PSL.(media 8 feb 2020).

    „Cineva stă la umbră azi pentru că altcineva a plantat un copac cu mult timp in urmă.”(Warren Buffet

  8. Economia României este în mâinile străinilor.
    Ar trebui vorbit cu ei pentru planificare. Adică, să ne spună și nouă ce avem de făcut. Că altceva, ce să le spui slugilor? N-au ele nevoie să știe ce griji au stăpânii…

  9. Păi bre.. așa precum azi politicieni și jurnaliști occidentali afirmă cum că existența pactului de la varsovia a fost garantul păcii și stabilității europene,. acum nu realizezi că ”planificarea” ta ca țară e in mâna NATO, sau in cel mai bun caz a ursulei, care-ți impune de ce fel de gândaci să halești și de care gen să fii..iar românu care-și frământă căciula in cioareci maronii, stă cu capul plecat și acceptă orice..Pe de altă parte se jură că e suveran, independent, neatârnat și al naibii de patriot, priceput la toate..

  10. „Decât să joci fără o strategie, mai bine joci cu una greşită”. Din câte ştiu, regula este aplicabilă în şah însă este utilă orice alt domeniu al vieții. Partidele politice nu au strategii pentru dezvoltarea țării iar cu mici excepții, nici pentru dezvoltarea partidului. Auzisem undeva că P.Roman crease un plan de dezvoltare a partidului cu ceva obiective pentru țară iar acesta ar fi fost copiat, preluat, sustras, etc. de un apropiat al său şi dat lui Băsescu care în felul acesta a câştigat alegerile în partid. Nu ştiu dacă este adevăr sau legendă dar cam aşa s-au distrus toate bunele intenții. Strategii or fi fost dar incompetenți, oportunişti şi sabotori se găsesc la tot pasul. Ne-am furat căciula singuri până am rămas cu capul gol, nu descoperit.

  11. Pentru a înțelege nemernicia celor din țară și din străinătate care au hotărât transformarea României într-o veritabilă colonie, recitiți așa-zisa … Strategie națională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană elaborată de Comisia special constituită în acest scop, in 1995 !
    Autorul ei, cacademicianul prostolache și semnatarii documentului au fost idioţi sau trădători ?
    Aștept și comentariile uneori netoți iremediabili, de teapa esop, gica, bunul samaritean, despre drumul parcurs de România : „ce eram, ce s-a promis și … unde am ajuns !

  12. Înainte de 90 se vorbea în lumea socialistă de planificare iar în cea capitalistă de programare. Aceeași Mărie cu altă pălărie! Prostii înghițeau tot! Nu era prost Ceaușescu cu cincinalul in patru ani și jumătate. Acum se schimba guvernele precum chiloții și nu lasă în urmă decât datorii! Stau și mă întreb cât ne vor mai da credite stăpânii capitaliști stiindu-ne rău platnici?

  13. romanii au demonstrat de mult ca orgoliu,vanitatea,prostia si megalomania sint elemente care determina lipsa simtului realitatii…romania de azi este rezultatul acestei realitati…

  14. Vor creste preturile din Facturi de la Energia Electrica pe Apa ! Deoarece va fi listata la Bursa si va trebui sa le Plătească Miliarde de Euro investitorilor de pe Bursa Pretul im Actiuni !

  15. Romanii tot saraci dar si cu datorii voi in schimb toti miliardari cu bani prin off shore ,ce mai,vip.uri Gold.V.ati batut joc de natia asta cum ati vrut.Aveti pretentii de elite academice si santeti doar o clica de inculti rupti in dos dar sa stiti ca radem de voi,cum va fortati sa pareti importanti di demonstrati cat santeti snob,limitati si farà valoare.Cand iesiti pe strazi cu aerele voastre de personaje importante pline de ele si grandomanie santeti la culmea ridicolului.

  16. Când Miliardarii Investesc Actiuni la Bursa vor sa-si scoată mai multi Bani din Pretzul Actiunilor ! Este la Mintea Cocosului ca vor Creste Pretzurile la Energia Electrica !

  17. Parca mintea ta a clocit cuponiada… Capitalismul fara acțiuni și fără bursa..SRI îl sa trăiască …și implicit dezastrul inceputului așa zis capitalism in romanica..
    Nu ajungi sigur la poarta raiului…dar ești pe drum drept

  18. O CLASĂ POLITICĂ ce se remarcă printr-o crasă incompetență, aroganță, trădarea interesului national, ipocrizie, minciuni fara nr., coruptie și-n somn, pe cât de iresponasabilă și insipidă, pe atat de nesimtită și prostituată, rebuie trasă pe dreapta si trimisă la muncă, la un nou canal siret-calarasi-calafat,la redschiderea minelor și recuperarea utilajelor petroliere si miniere ramase prin orientul mijlociu si tarile arabe si explatate in beneficiul personal de gastișe si clanurile infractionale, putred de bogate:

  19. ce vrei sa produca un popor de nulitati? cele cateva varfuri nu modifica ce-am spus.

  20. Domnule Cosea pari elocvent si bine intentionat, dar mai multa informare poate ar fi facut ca acest articol sa aibe macar o tangenta cu realitatea Romaniei.
    De legea 28 din 1991 semnata de criminalul Iliescu a-ti auzit?
    Ce planificari pot fi facute cand Romania nu are macar statutul unei colonii, este o biata Companie, Romania, Inc. incorporata la marea Corporatie Rothschield?
    Daca esti bun porneste de aici si arata calea de a ne putea planifica liberi, independenti si suverani.

  21. Anticomunismul ne-a dat mult, mult inapoi ! Indepartarea inginerilor, inginerilor sefi, directorilor de intreprinderi, profilor de la politehnica, pe motiv ca erau ingineri comunisti a fost catastrofala ! Nu ne-am revenit nici acum mai ales ca dupa 90 a fost o politica dura de dezindustrializare. Nu mai avem cu cine creste. Ne-au mancat !

  22. @Mircea Cosea (I): stai, draga! Pentru a ajunge la o strategie, e nevoie de un sistem propriu, constient elaborat. Rezultatul unor optiuni mentale. Parte a codului genetic al fiecaruia. Plus ca produci erori COLOSALE-n articol, spui: „Din 1990 până în prezent, România nu a putut elabora și aplica o strategie a dezvoltării pe termen mediu și lung. Limbajul politic actual încă se teme de folosirea unor cuvinte/concepte/instrumente cum ar fi cel de ”planificare”.” Limbajul politic? ce-are laia cu balaia? Strategia tine de INTELIGENTA, DE CAPACITATEA COGNITIVA, DE-un PROIECT, NU de „limbajul politic”. Si-n privinta „planificarii socialiste”: ce-ai fi vrut, dupa un WW2 care lasase tara-n genunchi? si plina de analfabeti, si cu lumea-n cocioabe si-mputzita, la mahala, si-n faliment, si cu despagubiri de razboi de platit. Nu confunda istoria cu tagma jefuitorilor de dupa 1989 si clica de impostori de-a doua generatie care se etaleaza actualmente – si nu numai în România. Tradatorii de dupa ’89 au dezindustrializat tara DINADINS, fiindca „era la moda” în Vest: toate tarile europene + SUA se dezindustrializau si privatizau. Asa ca, de ce sa nu IMITE si clica instaurata la palatele Victoria si Cotroceni, ba si-n bucuria generala ca-n felul asta România ajunge-n UE?! fiindca DEZINDUSTRIALIZAREA, adica MERSUL DE-A-N BOULEA DE UE A fost cerut, CA SA IMITE SUA!!! Ieltzân a-ncercat s-aplice „liberalismul” si-n Rusia, numai ca, si din fericire pentru ea, n-a reusit.

  23. @esop, tu ai vorbele la tine se vede dar hai sa-ti spun un secret: planul cincinal,de format ceausist, care spui tu ca doi bani nu mai face chiar daca unora le este inca dor il gasesti in ziua de azi la toate companiile mari si multinationale care activeaza in romania, el este facut la sediile companiililor din strainatate de oameni capabili si bine platiti, la noi vatafii manageri de care spun eu doar il primesc si il executa! e plan cu bugete pe un an, doi ani, cinci ami si pe termen lung.

  24. @Mircea Cosea (II) : Nu vâri gargaunii cu „ROMÂNIA n-a putut” si-alte bazaconii, când la vârf erau tradatori travestiti în filfizoni, de la Iliescu, Petre Roman, Isarescu, Nastase Adrian si restul. Care-au distrus România. Si-au adus românii la un hal fizic oribil: sa crape-n ei, s-aibe sapte gushe si sapte burtzi. Ori, nici gushile, nici burtile nu elaboreaza strategii. Vezi si acuma : date fiind analfabetizarea reusita a clasei politice amero-UE si tirania instaurata cu succes, ba chiar si fara proteste de nerespectare a libertatilor individuale fundamentale (libertati de care faceau, alta data, caz impostorii nostri obisnuiti, de la Gabriel Hurezeanu la „Famiglia” Maior-Buzura), toata lumea trebuie sa „condamne” Rusia pentru interventia ei (în legitima aparare) în Ucraina. Exclus de-a-ti pune mintea la contributie, de-a ramâne în realitate: esti CONSTRÂNS (cf. sanctiuni economice si NATO, daca nu), sa-i imiti pe americani (respectiv, oficinele lor de la Bruxelles: Comisia Europeana, si Strasbourg: Parlamentul). De-a calca peste cadavre pentru a „face pe-americanul” (« tu vuoi far’ l’americano”, de si cu Renato Carosone, Italia. Tara-n care erau, de altfel, baze militare SUA). De-unde, si „lipsa de strategie” a României (si UE) din 1989 si pâna acuma. „Somnul strategiei” în tzara a-nceput în decembrie 1989, când lumea iesea pe strazi, sa fie-mpuscata, fiindca Stanculescu Victor Atanasie si clica din strainatate (SUA si agenturile) aveau nevoie de victime în falsificarea si diabolizarea trecutului spre a-l diaboliza. La ce te-asteptai, dupa o lovitura de stat sângeroasa, cu „eroi” marionete si-n care SINGURUL lucru autentic erau mortii?! „Fa-te ca scrii, Mircea!”Fiindca tot „Mircea” era si tipul.

  25. @Mircea Cosea (III) : Noroc, însa, ca nici analfabetizarea generala la români, la fel liberalismului în Rusia, n-a reusit, nici ea. Desi prea târziu: tara are, acuma, datorii de neplatit. Strategia, deci, îi face loc încapatânarii de-a supravietui individual. Palatele (Victoria si Cotroceni) si instituiile cumparând, de la Craciun 1989, numai programe de imitatie „politico-economica”. La fel lui Barroso si UrSSulei, de altminteri. A se citi Aristotel, Poetica: (tragedia =) „imitatia unei actiuni/a unui erou”. Cu referire, acuma, la TOATE tarile UE, ale caror „programe” = PLAGIATURI (ale programelor socialist-neo-coloniale ale SUA-NATO). Exemple notorii, pentru consecintele lor, în viata politico-administrativa si culturala româneasca: prim-ministrul Ciuca: „fa-te c-ai doctoratul” si Hossu Longin, cu „memorialul” ei infam, elogiu al legionarilor si altor tradatori din cauza carora România ajunge-n WW2 sa lupte alaturi de Germania nazista. Fiindca si-n WW2 a fost vorba tot de-o imitatie. România, stat abia format (Trianon, 1919), care nu se coagulase nici etnic, nici economic, imita Germania, care subjugase mari puteri coloniale în WW2, în care Hitler si tagma imitau, si ei, Drang Nach Osten al Ecaterinei a II a, cea Mare si nemtoaica, a Rusiei … SUA, fiindca veni vorba, numai din grija ca Europa germana sa n-ajunga mare putere mondiala alaturându-i-se Marii Britanii coloniale împotriva Rusiei, si nu de altceva: „evreii” sau „drepturile umane fundamentale”, etc., se inventeaza, ca motive, mult mai târziu: SUA însele practicând si-n anii ’60 ai secolului trecut, sclavagiqmul privindu-i pe negri (sau latino): „scaun pentru negri”, etc. Sau alegerile „libere”: vorba lui Robinette (la un post TV, la peste 40 de ani de la WW2) : „m-as fi prostituat, le-as fi spus tuturor donatorilor tot ce voiau s-auda, numai s-obtin fonduri electorale” … Z!

  26. Multumesc Domnule Cosea! Articolul este bun si genereaza comentarii pertinente! @comediantii rusine! Nu suntem un popor de nulitati! Suntem condusi de o mafie de nulitati care nici nu inteleg sa-si apere interesele mafiote pe termen lung…In 1989 toti expertii de elita au fost indepartati de la conducerea economiei/insutrie si agricultura, pentru ca Romania sa fie jefuita cum bine zice @nicu olahus. Nu toata economia este pe mana strainilor! Din pacate tradatorii sunt pe cale sa vanda ultimele resurse strategice cum este Hidroelectrica, resurse care ne pot ajuta sa ne ridicam in doar cativa ani. Rezistenta impotriva acestui jaf ar trebui sa vina chiar din randul mafiei mici, birocratilor de stat, pentru ca odata cu acest ultim jaf vor disparea si ei pentru ca vor disparea sursele de bani care le mai pot plati salariile. Noi ceilalti, poporul trezit si muncitor vom continua sa supravietuim si in sclavagismul globalist tocmai pentru ca suntem treziti. SOLIDARITATE!

  27. Domnule, ar fi trebuit ca in snipet-ul de promovare a articolului sa scrieți:

    Din 1990 până în prezent, românilor integri, patrioți si competenti nu li s-a permis sa elaboreze și aplice o strategie a dezvoltării pe termen mediu și lung.

    V-o spun direct: puteți sa donați 1 an din viața dvs sa realizați o strategie completa, corecta si care sa aduca profit 50.000 euro/ roman/an.

    Jegurile din statul paralel care conduc de facto România (kktii corupți care detin 70% din capitalul de pe piața obținut prin furt de la romani) nu o vor implementa niciodata si vor începe campanii de defăimare a dvs ca sa va decredibilizeze in cazul in care faceti public acel plan strategic de țara.

    Puteți sa realizați un plan genial, gratis – nu va fi luat in considerare, in schimb vor realiza licitatii publice sa contracteze servicii de dezvoltare &execuție strategie de la kkturi de firme căpușa prin care patronul corupt si analfabet este făcut multi-milionar din banii romanilor furați prin taxe, sau din fonduri UE care au ajuns, dovedibil statistic, sa intareasca si mai mult marii corupți si sa distruga locurile de munca decente si viitorul romanilor.

  28. @Mărgelatu
    ” Din martie 1969 panà la data de 10 iulie 1970 a functionat precum sef al sectiei culturale a cotidianului “Scanteia tineretului”. ” -Grigore Arbore

    -bravo ne-ai aratat un shobolan!

    sectiei culturale a ORGANULUI DE PARTID COMUNIST “Scanteia tineretului”,
    „cotidianul” asta face spalare de cadavre, fardeaza fosilele comuniste!

    nea cornele
    ce multi ati fost
    si ce multi v-ati prapadit!

    arbore si inger,noaptea?
    -Azazel!

  29. Macro-strategia e simpla, „privatizam” tot… o parte o sa fie inchisa ca sa fie alocate cotele de productie in tarile de bastina ale corporatiilor care au cumparat, iar ce e bun… resurse, energie, infrastructura, etc. se pastreaza spre exploatare de licurici si parteneri. Ajungi o economie de servicii, pana-n momentul cand se gaseste alta alternativa mai ieftina, moment cand ajungi o tzara de sclavi si asistati sociali, dependenti de imprumuturi externe. La momentul actual, prima lege a tzarii e inutila, si e pusa si pe hartie din aia cerata care intinde

  30. Nu mai e nevoie de amintit si aici Ungaria lui Orban a primit de la UE toate „urarile” de bine, lovituri peste lovituri. Nu mai trebuie amintit.
    Pozitia dr ghiocel nu aduce si investitiile straine mult dorite.

    Acelasi ”morman de fier vechi” l-au mostenit cam toti din est. Treaba este ce-au pus in loc. Anticoruptii, curcubee, mcv, pozitii de drepti nu aduc si investitiile mult dorite. Se duc intr-o anumita parte la cateva sute de kilometri.

    Primii la anticoruptie sunt ultimii sa-i caute investititorii. Turcia lui „dictatorului” Erodgan si Ungaria lui „iliberalului” Orban de departe in preferinte.

  31. Romania merge cel mai bine aparent. Cel mai prost in realitate. In afara de orase mai rasarite care de obicei au prosperat din totdeauna restul inceteaza sa mai existe prin depopulare orase mici sau asezari rurale mai exista doat cu numele pe harti, singura strategie, politica de stat si rationament.

    Strategie de tara depopularea sa faca loc altora.

  32. Strategia coloniştilor este aceea de a prăda cât mai mult, cât mai repede, fiindcă nu se ştie cât timp ai la dispoziție s-o faci. Iar pentruva reuşi, îți cumperi şi nişte trădători locali, ca să facă treburile murdare în locul tău. Aşa a fost mereu şi aşa va fi. În România situația asta durează de la lovitura de stat din ’89, de când ne-am pierdut suveranitatea. Cel mai teribil mi se pare faptul că tânăra degenerație se complace în condiția de sclav, care pentru „dreptul” de a se juca cu un telefon renunță de bunăvoie la libertate. Iar Coşea ar face bine să o lase mai uşor. Nu spune decât nişte platitudini reale, amestecate cu uşoare dezinformări, ca să te facă să gândeşti într-un anume fel. Rețeta sigură a manipulării. Practicată şi de prietenul său Petre Roman-Neulander, cu guvernul criminal pe care l-a condus, de eternul Isărescu cel prea-apreciat în cercurile globaliste şi mulți alții…

  33. Khazarii din est shi vest au distrus Romania, mai ales prin oamenii lor, tov.Ylici, Levantzica Tzapului shi pupola lui Zoe Petre, tov.Petrov, tov.Manoli, tov.Petru Romanu, tov.Cap de Mort, tov.MRU, tov.Savarina, dottorul Pontiica, shi multzi altzi. Dar nu avem cu cine, Elita a fost ucisa, ucisa ucisa la Canal, etc.,iar securitatea vanduta strainatatzii a creat statul Parale bune numai pentru unii, romanii muncind in strainatate ca sa supravietzuiasca, iar cei shcolitzi nu se mai intorc in tzara ca pe vremea Regelui. Degeaba a desfiintzat legal Regele chibutzul PCR, pentru ca Sigurantza statului ca shi acum a fost penetrata de cominternishti, iar la votare jandarmul a schimbat urna de se mirau Partidele Istorice. Regele dupa alergarea bolshevica a rromului Ylici, venind acasa, nu shi-a mai recunoscut poporul. Ceashka a spus ca nu dispare kamunizmul pentru ca shi acum, vedea ca nu mai sunt oameni adevaratzi ca sa reporneasca ce a fost rupt in 1947.
    Poate razboiul khazar va duce la sfirhitul dominatziei lor, inclusiv a slavilor cuceritzi de bolshevismul parashutat la ei
    O zi buna.
    Con
    P.S. Fara o analiza politica nu se poate reface economic tzara, mai ales ca sunt ONG-uri create ca fran = politically correct, dar cu misiunii de agenturi straine. Dovada conspiratziei khazare este ca ne-au declarat tzara invinsa in WW2, fiind a 4-a fortza militara contra lui Hitler, nu ca unii care nici macar pe front nu au fost, doar la maturat zapada.

  34. Planul cincinal ,de format ceausist, doi bani nu mai face dar este o sursa nesfarsita de sugestii si inspiratie la PNRR si multe alte locuri. Investitii ‘ceausiste’ scoase de la sertar sau reabilitate. Chiar si investitii nefinozate. Cum ar fi in energie, energii verzi de pe vremea ‘impuscatului’. Sau retele de drumuri, cai ferate ‘uitate’, porturi fluviale in afara celor maritime si care peste granita au activitate intensa, comparativ cu inactivitatea de pe malurile romanesti.

  35. Trebuie rapid de tot chemati Dragnea si Ponta ! Chemati urgent , cerut scuze si pusi sa ne scoata din r.hat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.