Mircea şi Crin, înapoi în ring: PSD se va renaşte în chinuri, PNL n-are parte de congres decît în toamnă

În timp ce parlamentarii PDL sau UDMR ascultă lectura amendamentelor iniţiate de opoziţie la varii articole ale proiectului legii bugetului, PNL şi PSD se comportă ca şi cum au nevoie unii de ceilalţi pentru a putea funcţiona normal, fără leziuni interne. Când rămân singuri, liberalii între ei, dar şi social-democraţii, de capul lor, fac ce ştiu ei mai bine: se ceartă, se scindează sau pun de-o renovare a partidului.Când e vorba de un interes clar şi comun, deşi au depus câteva mii de amendamente, parlamentarii celor două partide şi-au canalizat energia, împreună, în cursul zilei de miercuri, doar pe două dintre ele, care privesc exact modul în care se face alocarea resurselor bugetare către autorităţile locale pentru finanţarea lucrărilor de investiţii, scrie ziarul Gândul,, care merge şi mai departe afirmând că iniţial, ar fi existat chiar un deal între opoziţie şi PD-L.

“Conştienţi că restul de aproximativ 6.000 de amendamente ar fi picat, oricum, la vot, liderii PSD şi PNL au încercat să negocieze cu reprezentanţii puterii ceea ce îi interesa de fapt cel mai mult. În primă instanţă, cele două părţi au căzut la înţelegere: social-democraţii şi liberalii renunţă la toate amendamentele depuse la proiectul Bugetului în schimbul adoptării celor referitoare la finanţarea comunităţilor locale. Cu o seară înaintea dezbaterii în plen, democrat-liberalii au fost de acord cu încheierea acestui târg, însă, dimineaţă, ei s-au răzgândit şi nu au mai susţinut adoptarea amendamentelor, ajungându-se, în final, la un adevărat scandal în Parlament, iar şedinţa întrerupându-se în mai multe rânduri pentru pauză de consultări la solicitarea PSD”, scrie Gândul,dezvăluind şi motivul ruperii deal-ului: premierul Boc, expus presiunilor făcute de primarii PD-L.

Drept urmare, Parlamentul a sfârşit prin a discuta, miercuri, toate articolele proiectului legii bugetului de stat, senatorii PNL şi PSD citind în plen 6000 de amendamente depuse. N-au trecut însă decât cele acceptate iniţial în comisii şi avizate de Ministerul de Finanţe (au picat , de exemplu cele 5 măsuri fiscale propuse de PNL, inclusiv suspendarea impozitului minim, sau TVA de 5% la construcţia de locuinţe noi).

Când nu au un interes comun cu PNL şi nu se întorc din vacanţe de la vila lui Dinu Patriciu din Hawaii, aşa cum nu face Mircea Geoană, liderii PSD exersează “spiritul critic” (vezi lista lui Miron Mitrea cu cele 12 greşeli de care se face vinovat partidul şi preşedintele său).

Mircea Geoană cel criticat pare însă tot mai încrezător în a doua şansă de a deveni preşedinte de partid, anunţând o mai veche "renaştere" a PSD. Astfel, în opinia social-democratului, şi cu vorbele sale complexe, PSD "va dezamăgi ca partid, dar… în sensul bun".
Lista lui Mitrea nu l-a descurajat prea mult. "Singura declaraţie a sa care m-a frământat un pic a fost aceea că, dacă Geoană câştigă Congresul, este un risc de spargere a partidului, să se creeze un alt partid şi că este dispus să creeze alt partid", a spus Mircea Geoană.
Cât despre susţinerea lui Cristian Diaconescu în fruntea PSD, Geoană a replicat, autoritar: "Diaconescu îşi va decide singur soarta, nu Mitrea îi spune lui Diaconescu. (…)Nu e problemă de Diaconescu, ci dacă cineva are interesul ca PSD-ul să aibă hemoragie, să se spargă, să devenim un fel de căţeluşi de pază ai lui Băsescu. Asta este, de fapt, adevărata întrebare", explică citat de Realitatea.net preşedintele “foarte democratic, dar unul mai autoritar" al PSD.

Dar PSD nu trebuie să-şi piardă speranţa. Există preocupări care vor scoate acest partid din orice fel de "hemoragie". Obţinerea de bani pentru biserici, de exemplu, i-a întărit, miercuri, pe social-democraţi. Au simţit pentru câteva ore pline cum e să-şi înalţe discursul câţiva centimetri desupra colegilor, adresându-se sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, dar şi să fie iertători (“Pentru a şterge supărarea faţă de Ştefan cel Mare care nu a finalizat biserica în această localitate, au cerut 400.000 de lei pentru terminarea bisericii în acest an", scrie Gândul).

În total, parlamentarii au votat peste o mie de amendamente care privesc bisericile, în majoritatea cazurilor împotrivă.

Iar când nu s-a mai putut şi nu s-a mai putut, au cerut un pahat cu apă şi l-au primit îndoit cu vin, după cum scrie Hotnews: “Dezbaterea bugetului de stat s-a încheiat mai devreme pentru ca parlamentarii PSD sa meargă la un şpriţ la Calul Balan"

Conform surselor Hotnews.ro, parlamentarii PSD au fost invitaţi la un şpriţ de către conducerea partidului la restaurantul "La Calul Bălan”. „Nu e ziua nimănui, ci ni s-a spus ca invitaţia a fost facută ca să mai socializam şi noi între noi colegii de partid", a declarat un deputat PSD.

 Dar liberalii?

Liberalii sunt, la rândul lor, într-o nesfârşită campanie electorală internă. “Crin amână congresul ca să-l ţină pe Călin în opoziţie”, scrie Evenimentul zilei.

"Conducerea PNL ia în calcul organizarea congresului în luna septembrie şi nu în mai aşa cum se discuta iniţial, amânarea echivalând practic cu rămânerea în opoziţie a liberalilor. Potrivit unor surse din partid, cooptarea PNL la putere ar avea ca dead-line luna mai, iar eventuale schimbări la vârf după acest termen nu ar mai avea efect. Călin Popescu-Tăriceanu a dat, miercuri, un prim semnal despre modul cum îşi va desfăşura campania electorală în interiorul PNL. “Noi fie stăm în opoziţie, fie intrăm la guvernare, dar o facem oficial”, a sintetizat fostul şef PNL strategia sa, scrie Evz.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.