Monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu, la București. Cum arată

Un monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu realizat de artistul plastic Valentin Duicu şi finanţat de municipalitate a fost dezvelit, miercuri, la Bucureşti. Monumentul este amplasat în sectorul 5, pe Șoseaua Panduri nr. 16-18.

La eveniment a fost intonat Imnul de Stat, a fost oficiată o ceremonie religioasă în cadrul căreia monumentul a fost sfinţit şi au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor.

Luminiţa Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, a spus că dezvelirea acestui monument arată că „eroii niciodată nu mor”.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost prezent la festivitate, afirmând că un astfel de monument este important pentru că România are nevoie de repere, iar Ecaterina Teodoroiu reprezintă o legendă, un exemplu. Consilierul de stat Mihai Şomordolea a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, conform căruia Ecaterina Teodoroiu reprezintă „o figură emblematică a naţiunii române”, care s-a sacrificat pentru patrie pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

El a apreciat „devotamentul său nemărginit” faţă de ţară, curajul şi spiritul de sacrificiu al Ecaterinei Teodoroiu, care a devenit „un simbol al rezistenţei şi al forţei României”.

„Dezvelirea acestui monument subliniază importanţa recuperării istoriei noastre, proces început imediat după Revoluţia din decembrie 1989 (…) acest demers de comemorare a personalităţii naţionale trebuie să continue”, a adăugat Mihai Şomordolea.

La rândul său, Victor Opaschi, consilier de stat la Cancelaria premierului, a transmis mesajul lui Marcel Ciolacu, în care se arată că Ecaterina Teodoroiu a fost „la înălţimea celor mai viteji apărători ai ţării”.

Mesajul lui Nicușor Dan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8531 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Nu cumva impotriva nemtzalailor???
    Si armata de mercenari globalista se inchina la neamtzu Johanis. Am virbit cu Ecaterina prin telepatie si mu-a spus ca la dezvelirea sratuiei i-a venit sa vomite pe voi.

  2. Demnitate și Patrie ! Olteanca României este un exemplu pentru toți românii cu demnitate , iară vânzătorii de patrie , daca vor scăpa de legea românilor celor vii , sigur vor fi judecați de eroi acestei națiuni și batjocoriți , dincolo de moarte. Respect pentru eroi !

  3. Mda, orice poti afla din asa zisul articol, mai putin UNDE a fost amplasata statuia. Bravos, felicitari pt nimic madam ziarist.

  4. Textul îmi pare lipsit de utilitate – nu se spune unde se afla monumentul, nu exista o fotografie clara a acestuia… În schimb, sunt inserate citate fără relevanta din mesajele sterile și formale ale unor politicieni…pe care, evident, nu le citește nimeni…

  5. Foarte bine, Cătălina noastră merita un monument în Capitală. Dar, locul…?! Eroina este la mica distanță de monumentul altui mare gorjean, Tudor Vladimirescu (amplasat pe Calea 13 Septembrie). În plus (și impardonabil), îl „privește” pe acesta din (sau în)… dos!!! Halal gândire urbanistică & administrativă, n-am ce zice!

  6. ati au onorat memoria Ecaterinei Teodoroiu. De o viata au ridicate monumente la Slatina 1921-25, Braila 1928, Tișița 1934, Tg. Jiu 1936, Azuga 1937, sat Muncelu 1972, asa ca mai greu se trezesc unii ca si in Romania au existat mai multe Jeanne d’Arc daca ne gandim ca au existat in mituri si apoi Bolintineanu dedica un poem uneia de pe vremea lui Vlad Tepes, iar tot in Vrancea o copila de 12 ani, Mariuca a transmis dintr-un pom pozitiile inamicului pana a fost rapusa de dusmani. Poate BNR ar pune in circulatie mai multe bancnote de 20 de lei disparute fara urma pt ca si omul de rand sa constientizeze ca eroii nu pier decat daca sunt dati uitarii.

  7. oricat ar fi de discutabil, la români are radacini si intr-o oarecare lipsa de ordine administrativa, de respect pt. istorie.
    Iar dincolo de limbă, monumentele reprezinta temeinic soliditatea unei națiuni. (In opozitie vezi cazurile de la Cluj, Oradea, Turda si localitatile unde românii au pătimit si unde apar ca ciupercile statui ale asupritorilor si criminalilor. Auzi, criminalul lui Horea, Closca si Crisan troneaza in orasul presedintelui Romaniei!?)

  8. Nu se poate vedea cu niciun chip! E ocolit până si de cinemaraton, ca de televiziuni… Pe cine supara?

  9. @Filmul despre Măriuca:

    Supara pe multi. Pe cei care zi de zi denigreaza Romania.

  10. ‘ Ca nuca în perete ‘, nu în 1994 la comemorarea a 100 de ani de la naștere, nici în 2017 comemorarea a 100 de ani de la trecerea în neființă.

  11. Fotografia „clasica” a Ecaterinei Teodoroiu o infatiseaza pe aceasta purtind ochelari … nu putea fi respectat acest lucru ? … Profit pentru a reaminti si ceea ce a spuns un alt mare oltean patriot (si cit de potrivit situatiei actuale !), Tudor Vladimirescu : „Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor” !

  12. Eu m-as fi asteptat la vreun cartof in varf da batz, la vreun Traian in erectie, la vreun arici, la un monument al ungurului care a comandat masacrele de la Ip si Trasnea.
    Nu la un monumemt al unei femei admirabile care a facut cinste Roamniei si care si-a dat viata ptr integritatea tarii noastre si careia nici macar nu i s-a facut onoarea sa aiba chipul pe o bancnota.
    Bine ca macar dupa 33 de ani de ,,democratie” mioritica, i-a venit cuiva si acesta idee mareatza, sa facem un monument al unei femei-simbol ptr neamul romanesc……[Rumburak]

  13. A scăpat Bucureştiul de o nouă „operă” Bolborea! Statuia aceasta arată a fiinţă umană.

  14. Slugoii ucrainei PSD PNL trimit doar msj … SLAVĂ ROMÂNIEI SLAVĂ ACESTEI FETE MINUNATE ECATERINA TEODOROIU EROU AL NEAMULUI ROMÂNESC

  15. Ecaterina Teodoroiu, un adevarat mister… Respect si recunostinta!

  16. ce istorie recuperezi tu? Atat in Regat cat si in socialism au fost ridicate monumente pt Ecaterina Teodoroiu chiar si in sate sau localitati mici, iar tu vii sa spui ca recuperezi, dar cine a furat-o nu cumva voi sunteti cei care de 30 de ani ati ingropat Istoria si Tara in intuneric si ignoranta, generand analfabetism si abandon scolar din lipsa unor valori fiind voi niste intarziati la Bac si minimul de educatie. Cum se numeste demolarea statuilor din Transilvania pt ca slugoii din triunghiul bermudelor romanesti se tarasc la hunii condusi de un european dupa nume Atila aliat cu un trib germanic? Stiu ca nu pica bine, dar cu peste doua sute de ani inaintea lui Hristos a existat un general roman cu un nume asemanator nu identic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.