Moody’s anunță vineri ratingul României! Analiști: scăpăm de retrogradare

Analiștii BCR consideră că România va scăpa la mustață de trimiterea la categoria ”junk”, adică nefrecventabilă, de către cele trei mari agenții de rating, Moody’, S&P și Fitch. Moody’s are în calendar o revizuire periodică a ratingului de ţară al României pentru vineri, 23 octombrie. În prezent România are ratingul Baa3 cu perspectivă negativă. ”Credem că ratingul va fi păstrat pe cea mai de jos treaptă recomandată investiţiilor iar Moody’s va nota din nou poziţia fiscală fragilă a României şi deficitul de cont curent mare. Ne aşteptam ca ratingul suveran să fie păstrat neschimbat la finalul acestui an de către cele trei mari agenţii de rating”, susțin oficialii BCR. După Moody’s urmează Fitch cu o revizuire periodică a ratingului suveran pe 30 octombrie şi S&P pe 4 decembrie. „Incertitudinele politice s-au intensificat în apropierea alegerilor locale din 27 septembrie şi ale celor parlamentare din 6 decembrie, ducând la episoade de vânzare de scurtă durată în cazul obligaţiunilor de stat în lei pe maturităţi mai lungi. În ciuda contextului politic, cererea investitorilor pentru titlurile de stat a fost consistentă, în general, fiind influenţată de randamentele relativ ridicate ale titlurilor de stat româneşti. Investitorii par să împărtăşească opinia agenţiei de rating S&P conform căreia guvernul va face tot posibilul pentru a amâna majorarea pensiilor cu 40% după alegerile generale”, au arătat analiștii BCR Cercetare.

Deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia României, a scăzut cu 18,5% în perioada ianuarie-august 2020, față de primele opt luni ale anului trecut, conform informațiilor prezentate de Banca Națională a României. Astfel contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,789 miliarde de euro, comparativ cu 7,099 miliarde euro în perioada ianuarie-august 2019, pe fondul pandemiei. Pentru că mulți români s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor din martie și până astăzi, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, s-a diminuat ieșirea banilor din țară. Deocamdată, economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state. O revenire a economiei românești ar adânci din nou acest deficit.

Recent, Alexandra Dimitrijevic, Global Head of Research la agenţia de rating S&P, a declarat că România şi Columbia se află, alături de alte peste 100 de firme, pe lista entităţilor care ar putea intra în categoria „îngerilor căzuţi”, cu ratinguri care au putea ajunge la categoria „junk”. Reuters notează că 2020 este pe cale să devină un an record pentru „îngerii căzuţi” – companii sau ţări ale căror ratinguri sunt reduse de la „investment grade” la categoria „junk”.

Criza generată de pandemie a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii sau ţări, datorii de aproape 400 de miliarde de dolari intrînd în teritoriul „junk”. Numărul „îngerilor căzuţi” a depăşit deja 25 în acest an, cu nume importante la nivel mondial precum Ford, Kraft Heinz, Renault, Occidental Petroleum, Delta Air Lines şi Macy’s, fiind afectate datorii de 360 ​​miliarde dolari. Cei 119 potenţiali îngeri căzuţi aflaţi în pericol, conform S&P Global, au obligaţiuni de 595 miliarde de dolari, iar pe listă se află şi două ţări, Columbia şi România.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut în iunie ratingul de ţară al României, (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei. „Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se arata în raportul S&P din acel moment.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Normal, este dictatura. in noua china Romania nu mai exista retrogradare daca implinim maretul vis al lui soros si al securimii bideu de Romania. hai cu escurile!

  2. astia nu sunt aia care dareau SUA ratinguri de A+++++++++++……+++,cu vreo luna inainte sa se sparga bula in 2008?Pe bani desigur!

  3. Oricum, ratingul va scadea din cauza imprumuturilor fara justa dreptate, din cauza nivelului de trai si sanatatii in tara, din cauza neindeplinirii sarcinilor pe care si le-au asumat initial! Nu are legatura cu pesede, cu politica pesede sau cu votantii pesede! E strict legat de cotroceni si guvernul in care ministrul de finante indatoreaza tara pe zeci de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.