Moscova: Scutul de la Deveselu, îndreptat 1000% împotriva Rusiei

Desfășurarea scutului antirachetă american în România este o ”amenințare” pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agențiile internaționale de presă.

”Indubitabil, desfășurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o amenințare pentru securitatea Federației Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi luate, sau nu, măsuri; sunt luate măsuri pentru a menține securitatea Rusiei la nivelul necesar. Dați-mi voie să vă amintesc că însuși președintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui funcționează acest sistem și împotriva cui va funcționa el în viitor?”, a afirmat Peskov într-o conferință de presă, potrivit TASS, citată de Agerpres.

”Nu este nimic nou. Această activitate, acest proces de activare a sistemului de apărare antirachetă este bine cunoscut. Toate agențiile noastre de resort, care se ocupă cu menținerea apărării și a securității țării, sunt familiarizate cu aceste planuri”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.

”La început au existat lungi explicații indicând o potențială amenințare cu rachete dinspre Iran. Ne amintim toți bine acele declarații făcute la diverse summituri al NATO, de la Washington și din capitale europene. Acum știm că situația implicând Iranul s-a schimbat în mod esențial. Însă întrebările puse în mod repetat de la Moscova, inclusiv cele din partea președintelui Putin, își păstrează relevanța”, a mai spus Dmitri Peskov.

„Este o amenințare directă pentru noi. (…) Toate acestea sunt 100, 200, 300, 1.000% direcționate împotriva noastră. Nu Iranul, ci Rusia și capacitățile sale de descurajare nucleară sunt vizate. (…) Suntem capabili să trecem de acest sistem de rachete. Vom consolida capacitățile noastre defensive, în special în regiunea arctică, prin amplasarea de sisteme detecție și de interceptare”, a declarat și președintele Comitetului de Apărare din Parlamentul rus, Vladimir Komoiedov.

Întrebat dacă inaugurarea scutului va înăspri poziţia Rusiei, adjunctul Secretarului Apararii al SUA, Robert O. Work, a spus: „Sper că nu. Ideea acestui sistem datează dinaintea mandatului Obama. Ne-am oferit să arătăm Rusiei ce facem, sa ne asigurăm că ei înţeleg despre ce este vorba, să-i asigurăm că acest sistem nu îi vizează, sperăm că vor rămâne deschise canalele de comunicare şi vom continua să lucrăm asupra problemelor cu care nu suntem de acord”.

Premierul Dacian Cioloş, prezent la Deveselu, a declarat: „Acest dispozitiv nu e orientat împotriva Rusiei. E un sistem de apărare, nu de atac. Cred că e legitim pentru oricine să se apere. Sper că şi NATO va integra aceasta facilitate în dispozitivul de apărare. Specialiştii va pot spune că sistemul e construit astfel încât să fie orientat spre apărare şi nu spre atac, şi cu atât mai puţin spre Rusia”.

„Sistemul nostru nu poate submina sau slăbi puterea strategică a Rusiei, nu putem doborî rachetele lor continentale nici din România nici din alte locuri unde construim, spre exemplu în Polonia. Interceptorii sunt în aşa fel aşezaţi încât nu pot intercepta şi doborî rachetele intercontinentale ruseşti. Nu e un sistem care sa ne apere de Rusia ci de alte rachete venite din afara Europei. Centrul este pentru rachete cu rază medie, e un sistem de apărare împotriva pericolelor care vin din afara Europei”, a declarat la Deveselu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.