MS Margareta cere sprijin pentru Ucraina: „Să anticipăm următoarea criză”

Evoluţiile din Orientul Mijlociu, sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană a Moldovei şi Ucrainei şi primirea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen au constituit constantele discursului Custodele Coroanei, Margareta, la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.

„Mulţi dintre dumneavoastră reprezentaţi naţiuni din afara continentului european, cu propriile preocupări şi provocări. Şi urmărim cu toţii cu îngrijorare şi tristeţe evoluţiile tragice din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente afectează profund România, nu doar pentru că securitatea Orientului Mijlociu este şi securitatea Europei, ci şi pentru că ţara mea are legături istorice şi emoţionale profunde cu această regiune. Sute de mii de israelieni afectaţi de actualele lupte îşi au rădăcinile familiale în România. Iar sute de cetăţeni români s-au trezit prinşi în războiul din Gaza”, a subliniat MS Margareta.

Războiul din Ucraina a figurat, de asemenea, printre preocupările Casei Regale, evidenţiate de Custodele Coroanei.

„Aceste tragedii nu sunt cu siguranţă mai puţin semnificative decât cele din Europa. Cu toate acestea, sper că veţi înţelege dacă vă voi îndrepta atenţia asupra situaţiei precare din regiunea noastră. Niciodată nu am fost de acord cu cei care susţin că războiul din Ucraina este o chestiune limitată care priveşte doar o singură ţară. Naţiunile noastre sprijină eforturile de autoapărare ale Ucrainei, astăzi, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere juridic, ci şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent. Iar Finlanda şi Suedia au decis să se alăture NATO pentru că au înţeles că ceea ce se întâmplă în Ucraina răstoarnă toate ipotezele noastre anterioare cu privire la aranjamentele europene de apărare”, a arătat Custodele Coroanei.

Legătura dintre războiul din Ucraina şi situaţia Moldovei este evidentă pentru toată lumea şi continuă, a accentuat MS Margareta.

„Cu toate acestea, cu mult înainte ca tancurile ruseşti să încalce suveranitatea Ucrainei, Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune şi strategii care au devenit ulterior şi soarta Ucrainei. Moldova a supravieţuit, dar a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă. Şi tocmai când a ales un lider pro-occidental şi un guvern hotărât să elimine corupţia şi să consolideze instituţiile democratice, invazia Ucrainei a plasat Moldova într-o situaţie extrem de periculoasă”, a spus MS Margareta.

Ea a subliniat că „trebuie neapărat să combatem aerul de deznădejde care ameninţă să ne paralizeze gândirea cu privire la acordurile de securitate europeană în acest moment”.

„Şi putem face acest lucru concentrându-ne asupra a trei abordări interdependente. Da, războiul din Ucraina nu dă semne că se va sfârşi. Şi, da, speranţele noastre de la începutul acestei veri că valul războiului se întorcea în direcţia Ucrainei nu s-au dovedit a fi cele aşteptate. Dar să nu uităm niciodată curajul şi reuşita Ucrainei de a continua să ţină piept agresorului. Ar trebui să rămânem alături de Ucraina atâta timp cât vor dori, deoarece alternativele sunt pur şi simplu prea îngrozitoare pentru a fi contemplate. În al doilea rând, încercările Rusiei de a destabiliza Moldova vor continua să crească, aproape invers proporţional cu luptele din Ucraina. Asigurarea faptului că Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este o parte inseparabilă de asigurarea faptului că Ucraina prevalează în apărarea sa; cele două sunt feţe ale aceleiaşi monede. Şi, în cele din urmă, trebuie să ne amintim că, în paralel cu respingerea agresiunii ruseşti, singura modalitate de a asigura stabilitatea şi prosperitatea este de a continua integrarea Ucrainei şi a Moldovei şi – la momentul potrivit, şi a Georgiei – în Uniunea Europeană şi în orice altă structură europeană de securitate sau de cooperare. Dacă aceste structuri sunt bune pentru noi, ele sunt potrivite şi pentru ei; este atât de simplu”, a îndemnat MS Margareta.

Majestatea Sa a reafirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova şi Ucrainei în structurile de securitate ale continentului.

„În acest an, am trecut de la o simplă discuţie teoretică despre integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la punerea efectivă a bazelor acestei integrări. Diferenţele care existau anterior între Kiev şi Bucureşti, multe dintre ele inventate de despoţii comunişti din Uniunea Sovietică, au fost eliminate. Şi, deşi este clar că integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova va fi costisitoare şi complicată, majoritatea factorilor de decizie din majoritatea capitalelor europene au acceptat că alternativele vor fi probabil şi mai costisitoare. Aşadar, suntem pe drumul cel bun. (…) Da, decalajul de bogăţie dintre Moldova şi UE rămâne mare. Şi, într-adevăr, există probleme grave de guvernanţă în ţară. Dar, în acelaşi timp, moldovenii sunt probabil unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai Europei. Iar populaţia este de o mărime modestă, astfel încât procesul de integrare şi preţul care trebuie plătit pentru aceasta rămân modeste. Oricând războiul din Ucraina se va încheia, Ucraina va avea nevoie de garanţii de securitate şi de fonduri uriaşe pentru reconstrucţie economică şi niciuna dintre acestea nu va produce rezultatele necesare dacă Moldova nu este inclusă în ecuaţie”, a adăugat MS Margareta.

Ea a accentuat că obiectivul pe care şi l-a asumat, cu sprijinul atât al Guvernului României, cât şi al Guvernului Republicii Moldova, este acela de a se asigura „că Republica Moldova nu este consumată de tragedia care afectează acum Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit în atingerea obiectivului său şi că poporului moldovean i se permite să îşi decidă propriul viitor, în loc să fie determinat de alţii”.

Custodele Coroanei şi-a exprimat speranţa că „dezbaterea îndelungată privind includerea României şi Bulgariei în Schengen va fi rezolvată”, pentru că „nu există nicio justificare obiectivă pentru continuarea acestei discuţii”.

„Într-adevăr, controlul frontierelor şi chestiunile legate de imigraţie se numără printre cele mai presante provocări actuale ale Europei. Cu toate acestea, este nevoie de o cooperare adecvată între toate statele membre ale UE, mai degrabă decât de o mare ostentaţie din motive de politică internă. O logică similară se aplică şi în cazul NATO: trebuie să contribuim cu toţii mai mult şi să muncim mai mult pentru continuarea coeziunii şi a transformării operaţionale a alianţei noastre. Trebuie să fim capabili să demonstrăm în mod convingător aliaţilor noştri de peste Atlantic, care rămân cruciali pentru apărarea noastră, că suntem cu adevărat uniţi. Ştiu că avem multe alte priorităţi în faţa noastră astăzi şi toate necesită atenţia noastră. Cu toate acestea, cu riscul de a spune ceva evident, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Haideţi să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Făcând tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să reziste agresiunii şi că Moldova rămâne întreagă şi liberă”, a încheiat Majestatea Sa Margareta.

Ambasadorul Libanului la Bucureşti, Rana Mokaddem, Decan al Corpului Diplomatic acreditat în România, a prezentat Familiei Regale „cele mai calde urări de bunăstare şi fericire”.

Menţionând că „am fost loviţi de primul război dezastruos din Europa în 2022 şi apoi de cel de-al doilea război cu dezastre din Orientul Mijlociu anul acesta”, care a generat „suferinţe imense pentru mii de vieţi umane, civili nevinovaţi, inclusiv femei şi copii şi dezastre uriaşe de infrastructură”, diplomatul libanez a făcut un apel la „revenirea la diplomaţie, la dreptul internaţional, la justiţie”.

Rana Mokaddem şi-a exprimat speranţa ca România, care „are multe de oferit (…) ca punte între Est şi Vest” să adere la Spaţiul Schengen, afirmând că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple „foarte curând”.

La eveniment au luat parte, alături de ambasadori şi diplomaţi acreditaţi în România, ASR Principele Radu, Principesa Sofia, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Apărării Naţionale.

Serile Regale în onoarea Corpului Diplomatic au început în anul 1866, în primul an de domnie al Principelui Suveran Carol I. Din acel an, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I au păstrat neîntrerupt tradiţia onorării legăturilor diplomatice dintre România şi ţările lumii.

După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiţia Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la Bucureşti.

Custodele Coroanei a găzduit personal aceste evenimente, neîntrerupt, începând din anul 2009. Serile au avut loc la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleş şi, din anul 2016, în Sala Tronului din Palatul Regal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

30 de Comentarii

  1. Casa regala domne alogenii paraziti ne tin lectii de morala. Bravo Rusia ca pune lichelele cu botul pe labe.

  2. Patrioata se agata de U-kraina, doar-doar ca rusii sa nu ajunga sa spulbere ideea de monarhie in România, idee ce inca staruie (desi anacronica) in unele capete.

  3. Margareto, te rog du – te in Ucraina si lupta cu rusii!.. Asculta sfatul meu! Ca intre republicani si democrati egali eu am ascultat sfatul tau dar nu sunt fan Ucraina…NU sunt fan al unei Colonii…Sunt fan al unui stat Suveran cum e Rusia, SUA, China…

  4. planul e simplu
    cica e o criza majora in Justitie, nu sint bani:
    -ii rezolva chiar Klaunus
    dar creste putin T.V.A.ul…..

    putzin nu Putin: 1-5%,
    20-24
    cum citeste dancila.

  5. Alo, alo…?…pe cine reprezinți madam?…
    Suntem pe ultimul loc în europa și tu vi cu aiureli de 2 lei…
    Ne ajunge un mediocru…

  6. Ce maiestate, ce casa regala? Niste paraziti care capuseaza statul roman. Asta chiar a pus capac rabdarii romanilor. Hai marsh, ne-am saturat de voi pana peste cap de satra regala, neam degenarat. Prins Pol (printul paul) bandit condamnat, aduceti-l acasa. carol al 2-lea degenerat priapic, obsedat sexual, rejina maria o alta nimfomana, toata sleahta regala o adunatura de degenerati

  7. In ce calitate isi exprima doamna asta parerile ,de cum trebuie Romania sa procedeze ?

  8. Asa se intimpla cind n-ai ce face, vegetezi si maninci renta statului roman, batindu-te de musca toata ziua ! (ma rog, de muste, ca „e mai multe” si se string roiuri deasupra acestei mizerii care a devenit „casa regala”) Mai scoti din cind in cind capul, precum cucul din ceas, ca sa-ti dai cu parerea despre „soarta Planetei” !

  9. Cand Moldova a ales un lider pro-occidental bla bla bla. Ne-am saturat de lideri pro-occidentali marionete , slugi proaste si incompente. Vrem lideri care sa fie pro-Romania si pro-Moldova competenti si payrioti. Lozincile astea cretinoide care immpart in pro occidentali si pro rusi ca sa poata speria lumea si mentine aceste marionete incapabile la putere mai pacalesc doar pe prosti si fraieri.

  10. In sfirsit, o luare de atitudine laudabila din partea doamnei Margareta.

    Cu mentiunea ca diferentele dintre Bucuresti si Kiev, intr-adevar create de satrapii de la Moscova, au fost rezolvate exclusiv prin plecaciunile pina la pamint ale Bucurestiului, in fata unui Kiev oportunist si rapace, deci nu tocmai rezolvate.

    In alta ordine de idei, este o miopie crasa (adica incompetenta) din partea politicienilor UE a asocia Romania cu Bulgaria si Ucraina cu Republica Moldova. Sint entitati total diferite, din toate punctele de vedere, cu evolutie istorica diferita, deci nu exista nici un motiv sa fie puse la gramada.

    Educatia doamnei Margareta, experienta domniei sale in Occident, ar fi trebuit sa sezizeze aceste aspecte, cu repercusiuni importante asupra spatiului romanesc.

  11. @axon:

    Tu nu poti fi nici fan SUA si nici China.

    Tu, un komisar bolsevic de nivel gazeta de perete din Gagauzia si RMN, poti fi fan de Rusia si Coreea de Nord, in nici un caz de Cuba, China, Vietnam, care practic s-au lepadat de comunism ca de satana. Poti fi insa fan de Putin, care calca virtos pe urmele lui Stalin, dar s-ar putea sa mearga pina la urma pe cele ale lui Hitler.

  12. carcaleta lu’ duda zispula ne ,, esplică” în ceva cuvinte că hohențoleru lpizdii lui hy tler a făcut bine că a omorât urși (slavi) , ceea ce vrea muistaregală să cacăfacă-n continuare, dar , ce să vezi, nu mai are argați sclavi ai cocioabei regulare ( a se citi cacasa regală), așa că din lipsă de orgasm se atârnă de o lesbilibaneză care pare a o pupa pe portofel ? Când antonescu lupta alături de idolul ei (hitler)( deh, eram alături de naziști ( ca și acum) ) nu a deranjat- o, acum mumia asta neobrăzată are din nou pretenția și tupeul să ne mai bage odată în răzbel , pe vremea himenului ei, românii 1 200 000 de morți, franțujii cucurulabătaie 650 000 de ,,patrioți” morți . Marș , fă , la groapa istoriei, și nu numai ! SLAVĂ PĂCII , a saptea spiță cacaregală !

  13. sa doneze MS din cele 50 de milioane pe care-i da statul ca sa-si tina traiul.

  14. Ca va convine sau nu, @Margareta (de unde „M.S.”? când titlurile se merita!!!) face o declaratie împotriva României. E o tradatoare de tara, care nu-si justifica ascendenta, pe Carol I, Ferdinand, Mihai I (intrat în Istorie prin lovitura de stat de la 23 August 1944). Rusine. Cucoana ar fi trebuit sa-nvete istoria tarii, nu sa-si manifeste rusofobia. Dimpotriva, VICTORIA RUSIEI în Ucraina fiind ESENTIALA pentru România, care-si poate rediscuta granitele actuale, prin prisma existentei minoritatii românesti din tara, persecutate de regimul de la Kiev, si a trecutului istoric al Moldovei (lui Stefan cel Mare, nu al Sorosistei de Oaia S(andu? Soros, nu Sandu!), tradatoare si aia a intereselor propriei tari. SINGURUL viitor pentru România redevenita Mare (însa fara tradatoarea de Margareta, si fara miliardarii corupti de UrSSula-Jale-nski-Oaia S.) e pacea din Ucraina în termenii Rusiei, nu ai lui Ciolacu, Johannis, Odobescu, Geoana si restului clicii de vânzatori de la Bucuresti.

  15. MARGARETA S-A EXPRIMAT GRESIT …MISSPOKEN …DESPRE UCRAINA …SE REFEREA LA BUCOVINA PAMINT ROMANESC CE-L VREA INAPOI IN ROMANIA SA SPELE RUSINEA LUI MIHAI INTIIUL CARE A FOST MEDALIAT DCE STALIN PENTRU TRADAREA FATA DE ANTONESCU LIDERUL ROMANIEI DE ATUNCI…

  16. sunt siderat! (fara gluma!)…sa ti se impuna un astfel de discurs la o traditie diplomatica a casei regale si sa-l si rostesti este cel putin jenant!…ca mizeria sa fie completa mai urmeaza sa-l decoreze pe mascariciul de la Kiev cu decoratia „Nihil sine Deo” (care oricum a fost o alta mizerie impusa, nu doar emblema casei regale)…am uitat ca rusii au fost alaturi de noi romanii si de regalitaea H-S in razboiul de independenta?!…se pare ca vointa Dumnezeului romanilor face ca stirpea H-S sa se stinga!…ce vor cu aceste alocutiuni „diplomatice” impuse , sa ne ia cu ei?! Nu vor reusi, dar ce a mai ramas din casa regala H-S se stinge urat!

  17. Mi-aduc si acum aminte cu drag, dragi babuini, cand MS magda l-a decorat pe raposatul ultrastalinist Sora, omul anei pauker de pe vremea regretatului generalisim din rusia,si care regretat si-a incheiat frumoasa lui cariera politica, sucindu-se cu 180 grade si trecand la pupat amerloci, tot in fund, ca pe rusi in 50, alaturi de sorosistii nostri dragi Pai tot sa fi monarhist , coane fanica!

  18. O ficțiune caricaturală, zisă Casa Regală a României, cu Principesa Margareta pe post de Custodele Coroanei (asta-i bună, cred că au luat-o din Games of Thrones, că-n lumea non-ficțională nu există așa …funcție!). Domniță, cu Pricipe consort cu tot, de ce strici ce a mai rămas din ideea de monarhie?

  19. Cine ii pune in gura discursurile astea ??? Stapanii lumii ? Rusia si Ucraina – dusmanul dusmanului nostru! Ucraina a profitat de destramarea URSS in detrimentul nostru. Cred ca asa vad romanii lucrurile, despre cand era Romania regat! Ca a fost Iliescu in privinta Moldovei sau Adrian Severin cu Milica, nu te bagi mai bine in ciorba asta, daca iti aduci aminte de Romania cand era Regat!

  20. @I.R.:

    Oaia esti tu, nu Maia Sandu. Asa se vorbeste in Ferentari, nu pe Sena sau la Metz. Ma refer la cei educati, nu la migrantii care au luat si naravul cu ei.

    Ucraina infrinta inseamna sa avem iar Rusia vecina la Prut si Dunare, nicidecum reintregirea tarii. Ba, mai mult, avind in vedere anumite gesturi ale diplomatiei ruse si duioasa relatie cu Ungaria, s-ar putea ca Putin, dimpreuna cu Orban, sa vizeze frontiera pe Carpati, ca odinioara Stalin si Horty.

  21. @cedan:

    Nu rusii au fost alaturi de noi in razboiul din 1877-1878 ci noi am fost alaturi de rusi, salvindu-i de la o rusinoasa infringere in Balcani, rusinoasa prin frivolitatea belicoasa, cu care Rusia a inceput razboiul.

    Drept multumire, Rusia a ocupat iar Bugeacul, ba, mai mult, refuza evacuarea tarii, ceea ce evoca pretentia Rusiei din razboiul din 1806-1812, de a avea frontiera cu Imperiul Otoman pe Dunare. Aceeasi pretentie a avut-o si in 1853, cind a ocupat Principatele.

    A fost nevoie de somatia Germaniei, pentru ca Rusia sa se retraga din Romania. Atunci, Rusia s-a conformat, pentru ca nu uitase inca experienta din Razboiul Crimeiei. Atunci, Occidentul s-a coalizat exemplar pentru a-i bara expansionismul. Acum, Occidentul cam da cu stingul in dreptul.

  22. @Anonim: Ai dreptate. Când am scris de Oaia Sandu, insultam oaia. Scuzele mele cele mai sincere. Si da, victoria Rusiei = a o avea vecina. Românii fiind discriminati în Ucraina regimului nazist de la Kiev, si-n R. Moldova tipei care nu-i oaie, lucru pe care tu, în marea ta întelepciune, l-ai uitat. La fel cum ai uitat si faptul ca Transilvania e, astazi, româneasca, datorita lui Stalin si-mpotriva lui Horthy. Du-te si pe la scoala, nepretuitule.

  23. La scoala trebuie sa mergi tu, incepind cu cei 7 ani de acasa.

    Fostele teritorii romanesti, care sint azi in Ucraina, sint parte din raptul facut de URSS in 1940 si 1944. Ucraina este doar oportunista. Fara sa fi fost parte a URSS, nu s-ar fi ales niciodata cu nici o palma de pamint romanesc.

    Rusii au inceput persecutia romanilor, odata cu prima ocupatie a Basarabiei si tot ei o continua si azi, prin presiunea asupra Republicii Moldova, prin instigarea la secesiune a unor grupuscule fara busola, cum sint gagauzii si secuii, in fine prin promovarea falsei identitati moldovenesti, chipurile distincta de cea romana.

    La conferinta de pace de la Paris, nu a existat nici un vot in favoarea Ungariei, indiferent de subterfugiile la care a recurs ea. Diktatul de la Viena nu era recunoscut nici de Aliati nici de URSS, deci nu se poate spune ca Stalin a dat Transilvania Romaniei. Chiar daca va fi sustinut Romania, a avut grija sa ne fericeasca cu o enclava etnica, Regiunea Mures Autonoma Maghiara, pe care iredenta ungureasca vrea sa o reinfiinteze. Mai mult, se pare ca tot Stalin l-a salvat pe Horty, pentru ca URSS nu a insistat pentru extradarea sa, asa cum cerea Iugoslavia.

    Putin vrea refacerea imperiului lui Stalin, ceea ce pentru Ucraina si Republica Moldova inseamna iar ocupatia ruseasca. Crezi ca romanii de acolo o vor duce mai bine? Nu pare deloc asa din experienta trecutului.

  24. @Anonim: uiti VOLUNTAR de Tratatele de pace de dupa WW2 si de faptul ca România a fost 3 ani aliata lui Hitler în WW2. Mai „uiti” si ca nu-i vorba de „rusi” când vorbesti de persecutori, ci de UCRAINIENI. Amesteci borcanele în ultimul hal, asa ca ma-ntreb daca n-ai Alzheimer. Conferinta de pace de la Paris a fost DUPA WW2 si DUPA paktul defensiv, pentru URSS, date fiind Acordurile de la München, 1938, soldate cu disparitia Cehoslovaciei de pe harta, în favoarea Poloniei, inclusiv. Stalin înca mai spera sa-i evite URSS un razboi, si la Conferinta de Pace de la Paris, DE DUPA WW2, delegatia sovietica a vrut si obtinut Trasilvania româneasca. Regiunea Mures AUTONOMA Maghiara: în Vest e plin de REGIUNI AUTONOME: Walonia si Flandra, în Belgia, Catalonia, în Spania, si semi-autonome, Tara Bascilor, Bretania, în Franta, cu propriile parlamente, bugete, scoala si-n limbile materne respective, posturi TV, etc. MARSILIA fiind chiar un exemplu de cvasi-stat în stat. Bani de la buget, insuficienti, asa ca administrata de banii din droguri. Neoficial, însa adevarat. Putin NU VREA alt URSS. Si cretinii de americani care vorbesc de „rafacerea” „imperiului lui Stalin”, în numarul carora si tu te afli, „omit” ca Rusia TZARISTA tot un IMPERIU a fost, si ca SUA însele sunt un IMPERIU COLONIAL la concurenta cu Imperiul COLONIAL britanic, pe care l-au distrus. Aberezi. „Ocupatie ruseasca”? CÂND, si dimpotriva, tembela de la Cernauti PERSECUTA MINORITATEA RUSA din tara, la fel cum fac si nazistii din Ucraina-Tarile baltice?!!! E mai bine-n imperiul CELALALT, ALMERICAN, NAZISTO-REVANSARD? nu te vezi de cum aberezi? nu esti constient, ce dracu’?!!!

  25. erata: Stalin înca mai spera, în 1939, sa-i evite URSS un razboi ..;

  26. @I.R.:

    Delirezi, nu din cauza de Alzheimer ci invirtutea tupeului tau de komisareasa bolsevica.

    Imperiul Rus bolsevic, adica URSS, a impins Romania alaturi de Germania. Nu este de uitat nici azi ocupatia in forta a teritoriului dintre Prut si Nistru, cuprinzind Bucovina de Nord si Basarabia, dupa cum nu sint de uitat nici nesfirsitele provocari ale URSS chiar si dupa acceptarea ultimatului, prin desele incursiuni aeriene, ciocniri la noua frontiera, ocuparea in forta a insulelor de pe Dunare si Delta, noi si noi ingerinte cum ar fi pretentia de a permite accesul navelor militare sovietice pe Dunarea Maritima, acestea fara a uita nici de crimele comise de bolsevici in teritoriile ocupate, care au lasat urme de nesters atit in documente cit si in memoria locuitorilor.

    Cu aliantele traditionale anihilate, Romania nu a avut incotro decit sa accepte garantiile germane. De notat ca Germania curtase demult Romania, dar fusese respinsa la inceput chiar de Carol al 2-lea. In schimb, Romania manifestase deschidere fata de URSS, prin negocierile dintre Titulescu si Litvinov din 1936, prin acceptul dat in 1937 de Carol al II-lea pentru tranzitul trupelor sovietice in caz de criza in Cehoslovacia, accept repetat de Petrescu-Comnen in 1938. Este de presupus deci ca, daca nu ar fi existat agresiunea sovietica, Romania ar fi fost de partea URSS. In fond, pina in 1940, intre Rusia si Romania nu existase inca niciodata o stare de razboi. Raspunderea pentru grava deteriorare a relatiilor dintre ele revine exclusiv Rusiei, ceea ce este si azi valabil. Subiectul este insa prea vast si greu de priceput pentru komiarii si komisaresele bolsevice, cu mintea in cizme si Naganul de la centura.

  27. @I.R.:

    Tot minciuna de komisareasa bolsevica este sa spui ca Stalin spera la pace in 1939. Nu, Stalin se pregatea demult de razboi si isi crease instrumentul necesar. Astfel, Armata Rosie dispunea de cea mai formidabila forta blindta din lume, probabil depasind-o pe toata a lumii intregi, la fel trupele aeropurtate. Ambele sint exclusv forte de soc, destinate unei campanii agresive, de atac.

    Pactul de la Munchen din 1938 nu are nimic de a face cu pactul dintre Germania si URSS din 1939. Primul a fost un act las, de neputiinta, al doilea a pregatit terenul pentru agresiunea nazisto-bolsevica, purtata umar la umar, pina in 1941. In Est, victimile s-au succedat una dupa alta: Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia, Romania. URSS a sustinut campania din Vest a Germaniei, pina in ziua atacului german, ultimul tren cu livrari svietice plecind spre Germania chiar in acea zi.

    Stalin se orientase spre Hitler imediat ce acesta a luat puterea. De acum inainte, politica noastra externa va fi legata de Germania; nu mai exista nici un profit pentru noi in acest cadavru putred care este Franta, se discuta in conducerea sovietica in anii premergatori pactului Hitler-Stalin.

    Evident ca amicitia era de suprafata, doar in scopul distrugerii lumii democratice. In subteran, conflictul era generat de viziunea asupra deznodamintului. Acesta a iesit la suprafata prin pretentiile exagerate avansate de Molotov la Berlin in noiembrie 1940. Din acel moment, calea spre confruntarea directa era deschisa. Raminea de vazut cine va lovi primul. Spre nenorocul ei, a facut-o Germania. Daca mai astepta, foarte probabil o facea URSS o luna mai tirziu (Mark Solonin).

  28. @I.R.:

    Komisar Rollasova, nu numai delegatia sovietica a obtinut Transilvania pentru Romania, ci toti participantii la Conferinta de Pace, pentru ca nimeni nu a votat in favoarea Ungariei iar cele 2 abtineri nu au insemnat nimic. Stalin avea toate motivele sa sustina revenirea Transilvaniei la Romania din cauza ingratitudinii Ungariei. Stalin decisese pedepsirea Ungariei inca din 1941, spunindu-i aceasta verde in fata lui Antony Eden chiar de la prima intilnire.

    Acum te pomenesti ca sustii si enclavizarea Transilvaniei. Nici ca trebuia mai mult ca sa te ghicesc de komisareasa bolsevica, napirlita in putinism. Transilvania nu a fost niciodata autonoma pe bucati. Ia-ti deci exemplele acelea si latra-le la Tiraspol si Comrat. Halal transilvaneanca….

    Ucrainenii in raport cu romanii sint doar niste ingrati, profitori de pe urma cirdasiei cu Rusia. Nu Ucraina a invadat Basarabia si Bucovina si nu Mazepa ci Kutuzov injuga pe romani la tunuri, spunind ca nu le va lasa decit ochii ca sa aiba cu ce plinge. Nu Ucraina ci Rusia a ocupat iar Principatele in 1853, de a trebuit scoasa cu forta. Idem in 1878, cind a fost de ajuns doar amenintarea. In fine, in URSS politica interna si internationala se facea la Moscova nu la Kiev.

    Da, Rusia a fost mereu un imperiu, unul barbar care a adus mai mult distrugere pe unde i-a calcat cizma, indifernt forma sa, tarista sau bolsevica iar Putin vrea sa faca acelasi lucru. Faptele sale vorbesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.