News alert: Comisia de la Veneția a publicat RAPORTUL privind Legile Justiției!

Comisia de la Veneţia a publicat în urma cu puțin timp raportul privind modificările aduse atât codurilor penale, cât şi legilor justiţiei. Experţii critică dur modificările adoptate de Parlament. Raportul conține 36 de pagini în care sunt criticate schimbările votate în Parlament de PSD-ALDE cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

În plus, Comisia de la Veneţia recomandă României să reanalizeze sistemul de numire şi destituire a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

„Deşi au fost aduse unele îmbunătăţiri binevenite la aceste proiecte după criticile formulate şi după decizii ale Curţii Constituţionale, ar fi dificil să nu vedem pericolul că aceste instrumente, împreună, ar putea genera presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor şi, că, în final, pot submina independenţa justiţiei şi a membrilor sistemului judiciar; în plus, cuplate cu aranjamentele de retragere din activitate, aceste elemente pot submina eficienţa şi calitatea justiţiei, cu efecte negative asupra acţiunilor de combatere a corupţiei”, anunţă Comisia de la Veneţia în avizul privind legile justiţiei.

Modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute în grabă, fără transparenţă şi fără să ţină cont de opinia sistemului judiciar, acuză specialiştii. Mai mult, au dus la divizarea societăţii şi la ciocniri între instituţiile statului, aşa că specialiştii fac apel la calm şi deschidere spre dialog.

Recomandarea principală – autorităţile din România să reevalueze modificarea codurilor, mai ales că ea este necesară, având în vedere numeroase decizii ale CCR încă netranspuse în legislaţie, potrivit Digi 24. Experţii critică dur, în raportul preliminar privind Codul Penal  și Legile Justiției, modificările adoptate de Parlament.

 

RAPORTUL poate fi citit AICI!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Din ciclul ” provincialii Europei … ” dacă ‘recomandările’ CV se regăsesc aidoma în legislația tuturor statelor membre ale Uniunii atunci, doar atunci, se pot aplica și la noi, altfel …?!

  2. ziceam în 6 iulie curent:”codurile astea două vor fi modificate, pentru că duc în derizoriu justiţia şi, în plus, unele prevederi sunt cu dedicaţie, nu neapărat pentru grenadă, cât pentru coledzii din cloaca politică şi camarila asociată. Nimeni, începând cu ccr şi terminând cu comisiile şi comitetele din ue, ca să nu mai vorbim de partenerii strategici, nu va lăsa să treacă aceste coduri în forma actuala, care l-ar face să plângă de ruşine şi de ocară, până şi pe kim jong un…aici, ciordache, nicolicea, şerban nicolae şi cine-o mai fi, au făcut cel mai mare deserviciu pesedelei şi vor simţi reacţia…dar, pe prost nu-l convingi decât cu argumente rupte din gard…în cazul nostru, din gardul parlamentului…să nu ziceţi că nu v-am avertizat…”. Thank you for your time…

  3. Berbecii si democratia sau cum sa mai punem un pumn in gura unui stat mai putin corupt decat ale noastre.
    Sa fim seriosi. Un capitan sta drepti in fata unui general si-i prezinta raportul. Generalul primeste raportul, dupa care saluta respectuos, face stanga-mprejur si pleaca la Cartierul General, cartier intesat cu miopi unidirectionati si surzi de urechea care trebuie.
    Ps. De startegia si tactica pumnului in gura se ocupa generalul dupa ce a primit raportul. Asa ca noi, oricat ne-am stradui nu putem mai mult. Daca am fi Sarbi sau Polonezi și n-am avea vanzatori de tara si de copii in fruntea ei, atunci alta ar fi ecuatia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.