Ce spune medicul chemat la Ilie Balaci

Moartea lui Ilie Balaci este cercetată de poliţişti ca un suspectă, precizează oamenii legii. De asemenea, modul în care a acţionat ambulanţa în cazul decesului lui Ilie Balaci este cercetat de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, a anunţat Sorina Pintea. Traian Măgală, medicul care a ajuns primul la domiciliul lui Ilie Balaci, a povestit cum a decurs intervenţia. „ Apelul este pe fişa mea 9.39, venită din partea aparţinătorilor care ne anunţau că Ilie Balaci e inconştient. Ne-am urcat în maşină, eu fiind echipaj tip C2, medic asistentă ambulanţă. Este un echipaj complet, cu o maşină cea mai bună din dotare şi ne-am deplasat în regim de urgenţă la solicitare“. Medicul a mai precizat că o data ajunşi acasă la Ilie Balaci a găsit acolo o vecină, medic de profesie, care, desi era în timpul liber, începuse deja manevre de resusucitare.

În locaţie găsim pacientul cu faţa în sus i se făceau deja manevre de resuscitare din partea unei doctore care lucrează la UPU, vecină, în timpul liber. Am adus în locaţie toate echipamentele necesare resuscitării şi am început manevrele avansate, intubaţie, administrare de medicaţie specific stopului cardio-respirator(…) S-a luat decizia de către medicul coordonator ca să se trimită un echipaj C1 adică SMURD ul, medic, asistent plus doi paramedici în ideea că la domnul Ilie Balaci ar fi survenit un infarct, iar pe maşina respectivă a SMURD-ului există medicaţie specifică trombolizei“. Medicul a mai afirmat că a continuat manevrele de resuscitare până la venirea ambulanţei SMURD. „Eu până pe la 10.25-10.30, când au sosit dânşii, am susţinut resuscitarea prin compresiuni toracice, administrarea medicamentaţiei specifice stopului cardio respirator. Noi am părăsit scena de acolo lăsându-i pe ei să parcurgă etapele resuscitării“. Cadrul medical spune că a încercat şi manevre de intubare.

Eu, personal, am încercat de două ori. A fost o intubaţie dificilă. Iniţial, am crezut că dânsul s-a înecat cu un corp strain. Am luat decizia să încercăm intubaţia pe rînd. Pentru că dânsa, fiind de competenţă superioară de la SMURD, la a doua încercare a reuşit cu o sondă mai mică. De exemplu, la un adult -bărbat se poate intuba şi cu diametrul 8. Dînsa a reuşit cu 6. O diferenţă destul de mare“.

Medicul Măgală a încercat să lămurească şi alte aspect legate de situaţia medicală a lui Ilie Balaci. „Nu pot spune că a fost şoc anafilactic, unele persoane pot avea baza limbii mai mare anatomic, pacientul fiind întins pe jos avea din start o intubaţie dificilă. Noi ne-am culcat pe jos, pe burtă, sprijinit cu coatele pe pardoseală. Nu e ca la spital, să ai abordare ca la carte“.

Ilie Balaci, unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti români, a murit duminică, la Craiova, în urma unui infarct miocardic şi a unei insuficienţe respiratorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.