Niall Ferguson: războiul imperiilor care pretind că nu sunt imperii

”Lumea de astăzi este dominată de două imperii: Statele Unite, care își au originea în colonizarea britanică a Americii de Nord, și Regatul de Mijloc dominat de etnia han, căruia îi spunem Republica Populară Chineză. Mai sunt și foste imperii care continuă să joace un rol disproporționat în politica mondială: Imperiul Rus șchioapătă sub forma Federației Ruse; Imperiul Persan este acum Republica Islamică Iran; fostul mare Sfânt Imperiu Roman s-a reîncarnat sub forma Uniunii Europene și este slab și construit tot în jurul Germaniei”, scrie istoricul Niall Ferguson, într-un eseu publicat de Bloomberg.

”Recent, am observat că termenul ”război mondial” a fost un soi de iluzie optică. Ceea ce medalia primită de bunicul meu patern numea ”Marele Război pentru Civilizație, 1914-1919” a fost, fapt, o sumă de războaie: al Austriei împotriva Serbiei; al Germaniei împotriva Rusiei și a aliatei Franța; al Marii Britanii pentru a menține neutralitatea Belgiei; al Marii Britanii și al Franței pentru a pune mâna pe coloniile germane de peste mări și pentru împărțirea Imperiului Otoman.

Bunicul din partea mamei a luptat în Royal Air Force în Birmania și India, între 1942 și 1945, și s-a întors acasă trecând printre ruinele Germaniei. El a luptat în războiul care trebuia sa-i împiedice pe japonezi să pună mâna pe imperiul Asiatic al Marii Britanii. Însă au fost mai multe războaie: al Japoniei împotriva Chinei; al Germaniei și al URSS împotriva restului Europei; apoi al Germaniei și al unei mari părți din Europa împotriva URSS; iar apoi al Statelor Unite împotriva puterilor Axei.”

Războiul dintre imperii care pretind că nu sunt imperii

”Iar după războaiele mondiale a urmat Războiul Rece. Ne putem gândi că a fost un război între doua imperii care pretindeau că nu sunt imperii: SUA și URSS. Însă zonele de conflict au fost definite de procesul decolonizării, pe măsură ce imperiile europene se dezintegrau.

Ca și războaiele mondiale, Războiul Rece a fost o sumă de conflicte. Ce s-a întâmplat în Vietnam are puțin a face cu ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu sau în sudul Africii. Singurul lucru comun este că superputerile aveau câini de luptă pe care îi înarmau și îi finanțau, extinzând și prelungind conflicte locale, transformându-le în războaie prin procură.

Aceste mari conflicte au fost fenomene dominante în secolul 20, când au transformat pretutindeni viața economică, socială și politică. Însă în perioada recenta, importanța acestor războaie a început să fie uitată. Se poate spune că în perioada 1991-2018 – cu alte cuvinte, perioada dintre Primul Război Rece și Al Doilea Război Rece – economiștii și-au pierdut interesul pentru război.

Pentru că războaiele din această perioada au fost relative mici (Bosnia, Afghanistan, Irak), semănând mai degrabă cu operațiuni de poliție colonială, am uitat că războiul este fenomenul care de-a lungul istoriei a dus cel mai repede la inflație, faliment și foamete.”

”Războiul pe scară largă distruge capacitatea de producție, afectează comerțul și destabilizează politicile monetare și fiscale. Haideți să comparăm victimele războaielor dintre state cu datele internaționale despre inflație deținute de OECD. Veți vedea că în spatele erei de stabilitate economică cunoscută drept ”Marea Moderație” a fost o perioadă de reducere a conflictelor care a durat de la începutul anilor 1970 și până la războiul de acum din Ucraina. Pacea a acționat cu o întârziere, la fel ca politica monetară.

Evenimentele din 2022 ne-au amintit ce se întâmplă în cazul unor războaie între marile puteri. Războiul din Ucraina poate fi socotit astfel, pentru că Rusia este încă o putere suficient de mare pentru a-și fi atins până acum obiectivele, dacă nu ar fi existat marele sprijin financiar, militar și tehnologic oferit Ucrainei de Statele Unite, UE și alte state asociate. Acesta este un război mare atât din punct de vedere al bilanțului victimelor, cât și al costurilor.

Un studiu care se bazează pe informațiile adunate de Banca Angliei vreme de patru secole arată că bilanțul băncilor centrale a fost afectat în egală măsură de crizele financiare și de cele geopolitice. Cantitatea uriașă de obligațiuni ale guvernelor deținute acum de băncile centrale nu este deloc ieșită din comun, dacă este să o raportăm la standardele secolului 18 și ale secolului 20 (perioada 1815-1914 a fost lipsită de conflicte foarte mari și costisitoare).

Războiul din Ucraina vine după o pandemie ce a avut impactul unui război mondial

Economiștii tind să considere că războaiele sunt ”șocuri exogene” și nu le includ în modelele lor. Din punct de vedere al istoricilor, războaiele nu sunt însă exogene, ci sunt principalele impulsuri endogene ale proceselor istorice – războaiele sunt „mama tuturor lucrurilor”, așa cum spunea Heraclit.

Sunt de notat două chestiuni. Prima este că războaiele au jucat un rol important în istoria estimării inflației. Datele adunate începând din secolul 17 de Banca Angliei arată că previziunile legate de instabilitate se aliniază aproape perfect cu războaiele. Singura excepție este creșterea economică din 1975.

În al doilea rând, războaiele au fost deseori responsabile pentru discontinuitatea dobânzilor. A existat o tendință de scădere a dobânzilor începând de la ciuma din secolul 14. Iar întreruperea acestei tendințe și creșterea dobânzilor au fost asociate cu războaiele, în special cu cele care au generat mari datorii.

Mai neobișnuit este că pandemia din 2020 a avut consecințele fiscale și monetare ale unui război mondial. Este ceva fără precedent. Nicio pandemie de până acum, nici măcar devastatoarea pandemie de gripă din 1918-1919, nu a dus la reacții comparabile din partea ministerelor de Finanțe și a băncilor centrale.

Pentru că majoritatea (nu toate) țările au urmat modelul Statelor Unite de a injecta bani pentru a compensa șocul închiderii economiei, la care se adaugă modificările de comportament care au venit odată cu transferurile generoase și cu expansiunea monetara, primul an al pandemiei a dus la deficite mari, comparabile cu cele din timpul războaielor mondiale.

Marile greșeli din anul 2021

Din păcate, în 2021 au fost comise mari erori de politică. Proaspăt aleasa administrație Biden s-a angajat să ofere un stimul fiscal mult prea ambițios și ”transformator”, în timp ce Federal Reserve si-a menținut politica de până atunci, chiar dacă apariția vaccinului permitea revenirea la comportamentul social și economic normal. La fel ca și cei care se gândeau că pandemia va fi veșnică, cei care au spus că inflația va fi „tranzitorie”, cum a fost după Al Doilea Război Mondial, s-au înșelat. Au avut dreptate cei care au făcut analogia cu marea greșeală a Federal Reserve din anii 1960 (marea inflație din anii 1970 este pusă pe seama războiului de Yom Kippur, în 1973, și a embargoului petrolier al statelor arabe din OPEC, însă este și mai importantă reducerea dobânzilor de către Fed, în 1968, la apogeul intervenției SUA în Vietnam, în paralel cu politicile sociale ale administrației Johnson, care au creat un deficit fiscal mare). În 2022, un nou război a turnat gaz peste focul inflației. Prețul alimentelor și energiei a sărit în aer după izbucnirea războiului din Ucraina și după sancțiunile impuse Rusiei de SUA și UE.

Un război mare pe fondul unei instabilități mai grave decât în perioada Watergate

Sunt voci care spun că anii 2020 nu vor avea o inflație atât de mare ca în anii 1970, pentru că acum nu mai există sindicate atât de organizate, iar riscul unei spirale salarii-prețuri este mai mic. Însă eu cred că circumstanțele de acum sunt mult mai îngrijorătoare.

În primul rând, cantitatea de bani din economie a crescut mult mai mult între anii 2020 și 2021 față de orice interval din anii 1970. Creșterea productivității este mai mică acum decât în anii 1970, pentru toate țările dezvoltate. Tendințele demografice sunt mult mai proaste în acest moment, cu mult mai multe persoane dependente raportate la populația activă. Datoriile guvernelor raportate la PIB sunt mult mai mari acum decât în anii 1970. Piețele financiare sunt mult mai complexe și, prin urmare, mult mai fragile acum decât în anii 1970. Atunci exista poluarea; acum avem schimbările climatice. Stabilitatea noastră politică arată mai rău decât în perioada Watergate. Războiul din Ucraina durează mult mai mult decât cele 19 zile ale războiului de Yom Kippur. Apoi, nu avem semnale că va veni o perioada de destindere, precum în Primul Război Rece; dimpotrivă, există riscul unei confruntări SUA-China pentru Taiwan. Se adaugă încercările Iranului de a fabrica arma nucleară, iar niciun guvern israelian nu va accepta un Iran înarmat nuclear.

Dacă avem noroc, am putea repeta anii 1970.

Strategia de securitate a SUA: una spune, alta face

Dar există un scenariu mult mai rău, care ne apropie de anii 1940, cu conflicte regionale care pot duce la Al Treilea Război Mondial, doar că vor fi armate mai mici, aparate care nu sunt pilotate de oameni, bombe mult mai puternice și mai precise.

Ce mă face să mă tem de acest scenariu este Strategia Națională de Securitate a administrației Biden-Harris. ”Nu vrem conflict sau un nou Război Rece”, spune documentul, care apoi începe să expună o strategie tipică Războiului Rece. ”Era post-Război Rece s-a încheiat, iar acum are loc o luptă între state pentru a stabili ce urmează”, arată strategia. Cu alte cuvinte, a început Al Doilea Război Rece.

Dacă eliminăm din Strategia de Securitate a administrației Biden toate chestiunile progresiste despre ”schimbarea climatică”, ”nevoile celor mai marginalizați, inclusiv comunitatea LGBTQ”, am vedea că rămâne partea esențială a Strategiei de Securitate a administrației Trump, din urmă cu cinci ani, care vorbește despre ”competiția dintre marile puteri”. De fapt, acest cuvânt apare de 44 de ori în strategia actuală, față de 25 de ori în cea precedentă.

Planul lui Biden pentru Rusia a fost descris în mod cinic ca lupta până la ultimul ucrainean, însă cu ce scop? Se pare că SUA sunt hotărâte să ”susțină Ucraina în lupta pentru libertate”, însă adevăratul război este ”erodarea capacității Rusiei de a mai purta războaie de agresiune”. De aceea SUA nu au făcut eforturi pentru a ajunge la încetarea focului, pentru a nu mai vorbi despre pace. Se pare că Casa Albă vrea ca războiul să continue, deși cred că asta se va schimba după alegerile din noiembrie.

Batem Rusia ca să priceapă China

Dar de ce vor SUA să prelungească un război în Europa, atât timp cât prioritatea administrației este China? Consilierul de Securitate al Casei Albe a oferit un răspuns într-un discurs recent. El a vorbit despre controlul exporturilor de tehnologie și a arătat că sancțiunile împotriiva Rusiei au demonstrat că acest control al exporturilor poate fi o strategie eficientă. Cu alte cuvinte, războiul economic al SUA împotriva Rusiei este o variantă demo pentru China: ”asta va putem face și vouă”. Și este remarcabil că SUA nu au așteptat o invazie chineză în Taiwan pentru a impune asemenea sancțiuni, ci au recurs la interdicția transferului de cipuri performante încă de acum. Scopul este de a împiedica China să dezvolte inteligența artificială. Este extraordinar că aceste măsuri nu au dus la comentarii în presă. Trump nu a făcut ceva atât de radical. ”O superputere a declarat război unei mari puteri”, scrie Financial Times despre sancțiunile impuse Chinei de administrația Biden.

Reacția Chinei l-a adus în prim-plan pe fostul președinte Hu Jintao. Umilirea fostului lider, ridicat de pe scaun și scos din sala Congresului PCC, este o scenă dură. Intenția este limpede: să arate lumii că în China, pentru prima dată după 1976, este un lider la fel de puternic și dur ca Mao Zedong.  Xi pare să-l fi dat afară pe Hu Jintao pentru a arăta, ca în clanurile mafiote, că are nevoie doar de consilieri de război.

Al Doilea Război Rece, preludiul celui de Al Treilea Război Mondial

Imperiile se prăbușesc. Poate că voi trăi să văd prăbușirea imperiului comuniștilor chinezi, al fasciștilor ruși, al teocraților iranieni. Însă să nu facem greșeala de a presupune ca SUA sunt un imperiu indestructibil, pentru că nu există imperii indestructibile. Administrația Biden nu este prima administrație democrată aleasă de un electorat progresist și care ajunge într-un mare război: au pățit-o și Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Harry Truman și Johnson. Rezultatul – două victorii, o remiză și o înfrângere.

Washingtonul a condus un imperiu care se întindea din America de Nord peste Atlantic și Pacific și mai departe. Washingtonul a găzduit recent întâlnirile FMI și au fost multe dovezi că imperiul încă rezistă. Restaurantele erau pline de reprezentanți ai țărilor mai sărace – ”sudul global”, așa cum își spun ei – al căror scop este renegocierea datoriilor, nu turismul. Guvernatorii băncilor centrale mai sărace au participat la dezbateri, însă șeful atotputernic al Federal Reserve a absentat.

Își poate imagina cineva că actuala Casa Albă va fi un soi de Palat al Dogilor sau un fel de Capitoliu de la Roma, o ruină pe care să o studieze istoricii. Răspunsul: se prea poate, dacă vom merge pe calea celui de Al Doilea Război Rece, până când vom cădea în Al Treilea Război Mondial”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 36

22 de Comentarii

  1. Nu bre,..Victima ești tu bre, prostu căscat care le incasezi cu virusul, cu sancțiunile, cu clima, cu armele depășite și chiar cu gazul din mare..Imperiul american e in agonie,.Nu face față cerințelor mileniului și te mână turmă proastă spre afganistanizare,.Iși mai permite să danseze pe cadavrul tău..In rest evident știe că are zilele numărate, căci și-a creat o societate ”emancipată” care se va ingropa singură sau ciorile pe albi…La fel vrea și cu europa,..se vrea ca sluga să moară înaintea stăpânului și islamizează..Acu europa e in dificultățile create de licurici,.Licuriciul a provocat, a finanțat și alimentează războiul ukran, unde toți lichele și slugi trebuie să latre la unison..Finalul nu e greu de prevăzut..

  2. @ Marele Urs 15:27
    +10 !?
    Licuricii se autodistrug. Cel puțin 5 milioane de migranți au trecut prin frontiera sudică, practic inexistentă, în cei 2 ani de mandat ai Bidonului. Plus fentanilul, devenit fenomen de masă…?

  3. nu dati cu pietre… omul spune ce gandeste.

    iar propriile lui cuvinte graiesc adevarul cu privire la ceea ce se intimpla in lumea asta:
    „Bunicul din partea mamei a luptat în Royal Air Force în Birmania și India, între 1942 și 1945, și s-a întors acasă trecând printre ruinele Germaniei. El a luptat în războiul care trebuia sa-i împiedice pe japonezi să pună mâna pe imperiul Asiatic al Marii Britanii. ”

    unii si altii se conseidera indreptatiti sa aibe imperii, sa stapineasca in dezacord cu populatia locala, teritoriile lor. baza ori carui imperiu este exploatarea umana, a resurselor, dezvoltarea propriilor interese. Credeti ca vreunul dintre aceste interese se intilneste cu interesele celor exploatati? Nu. Deci concluzia este ca bunicul distinsului autor a luptat intr-un razboi criminal, in care bunicul sau a ucis fara niciun fel de discernamint, la comanda pentru pastrarea beneficiilor pe care imperiul britanic le avea.

    seamana a autodenunt numai ca nu este el cel in cauza. ciudata optica au „istoricii”. legitimarea crimei nu este o virtute, o cale de manifestare umana. razboaiele mai mici care nu ar fi avut influenta globala, cele pe care le numeste „politie coloniala” sint insa tot crime. iar crimele sint infaptuite mereu de cei care se considera civilizatii. daca asa stau lucrurile, ori inventam cuvinte noi care sa desemneze enunturi nealterate de eroderea sensului impamantenit, ori ne schimbam obiceiurile ca si umanitate. criminalii vor alege prima varianta. nu se impiedica ei de cuvinte. acum avem teatre de razboi… si culmea astia care fac razboaiele vind bilete al dracu de scumpe… FED stie… SUA se arata in toata splendoarea ei: de ghioaga. este folosita de anumite grupuri care vor suprematie si control pentru un scop bine definit. SUA minte, fura, inseala, ucide, distruge. si nu e singura.

  4. Bla, bla, bla …
    Foarte multi de bla.
    Ne ia nenea asta de imperiul roman si imperiul Han si de la ciuma din secolul 14 si gaseste mintea lui a seaca fel de fel de analogii.
    Doar de Marea Resetare n-a auzit.
    Ma mir, ca si pe vremea lui Adam si Eva a fost o Marea Resetare!

  5. In seara asta au anuntat la tv ca Soigu a dat ordin de retragere din Kerson/Kharghiv zona Zaporojdie. E FALSA STIREA VU INDIVIDUL, A ARUNCAT O ALTA PLASA IN CARE CAD DESTUI NAIVI! Vad live pe camerele de pe youtube din ukraina ca sunt lupte ingrozitoare in Kharghiv, la limita caselor de langa terenul cu panouri solare in Kerson si zona Zaporojdie, se vad semnele activitati exploziilor in aer pe intuneric, camerele sunt pe infrarosu. In plus, am citit azi pe scrollul live-ului ca cel putin 80 sau 800 rusnaci au fost ori ucisi ori saltati de ukrainieni, ori raniti, stirea a trecut foarte repede pe scrol. Ceva se intampla urat cu rusnacii, asta nu inseamna ca vor parasi frontul sau zona! Cat despre ce spune manipulatorul mincinos Ferguson, e tocmai invers din ce spune, e batalia orgoliilor pe acaparari de terenuri bogate ale altor tari dar cu forta!

  6. Blă bla bla.Kusher bla bla.Am cedat de la primul paragraf, cel cu colonizarea Mericii de catre britzi.Serios??.Am mai citit ceva despre Primul Mondial, tot pe draftul primit de la Ministerul Adevarului.

  7. @ zamolxis 17.27… in traducere, adica omul e agent la a treia generatie.

  8. „Sunt 30% șanse ca problemele economice să ducă la instabilitate politică. Acesta este rezultatul a 27 de estimări făcute pentru Bloomberg de o serie de specialiști.” Minciunile astea le scriati pe 26 februarie 2016 !!! Nu v-ati saturat de „o serie de specialisti” in dezinformare ? Continuati … vorbim peste 6 ani, daca mai existati.

  9. Imperiul Englez, Francez, Rus, Turc, American, Austriac, Olandez,Spaniol, Portughez, japonez…Mongol ramas ca mica Bozghorie . De toate trebuie sa ne ferim.

  10. America trage sa moara si cel mai trist este ca nici macar nu are cine sa ii mai aprinda o luminare.

  11. Din acest conflict s-a cimentat alianta Rusia-China. China a vazut cum poti fi sanctionat peste noapte cum se pot bloca=fura banii din banci si ca vestul nu e un partener pe care se poate conta. De aceea BRICS. „Elitele” americane de azi adica democratii sunt un dezastru, niste „usristi” mondiali agresivi si incompetenti.

  12. „Pentru că […] țările au urmat modelul Statelor Unite de a injecta bani pentru a compensa șocul închiderii economiei, la care se adaugă modificările de comportament ce au venit odată cu transferurile generoase și cu expansiunea monetară, primul an al pandemiei a dus la deficite mari”, „…circumstanțele de acum sunt mult mai îngrijorătoare. În primul rînd, cantitatea de bani din economie a crescut mult mai mult între anii 2020 și 2021″…
    Adică amerlocii au tipărit hîrtie igienică numită $$, cu nemiluita!
    https://previews.123rf.com/images/nerthuz/nerthuz1804/nerthuz180400262/100353928-100-dollar-bills-toilet-paper-isolated.jpg
    Rezultatul îl sințiți acum, la buzunar: prețurile au săltat cu 100%, 200%… VOI PLĂTIȚI porcăriile făcute de guwernu’ S.U.A…..[Rumburak]

  13. Pe ce partea a fluviului va fi inundatia catastrofala daca bubuie cineva barajul ala, pe dreapta ?

  14. Cine mai e si povestitorul asta Ferguson? Este numai varza in capul sau pe care incearca sa le-o vanda unora ca el. Ipoteze aiurea si concluzii aiurea! Am pierdut timpul. Adrian Severin poate sa-i fie profesor acestui student mediocru in orice probleme de externe.

  15. Imperiile sunt conduse de împărați care pretind că nu sunt împărați.

  16. chiar daca se numeste pompos Ferguson.
    In momentul in care ”analizeaza” politica Federal Reserve am incetat lectura, deoarece idi… ia in seama cea mai odioasa creatie a secolului 20, aceasta fabrica de bani fara acoperire. Restul constructiei se face astfel pe tărâm friabil.

  17. Nu voi obosi sa repet, pe Marchievici nu-l scoate nimic din ale lui, fapt pe care-l demonstreaza cu fiecare pseudoanaliza comisa prin altii!!! Preferati sunt pseudoistoricii si pseudoanalistii a caror conceptii put de marxism/bolsevism…Omu nu numai ca nu cunoaste Istoria omenirii, dar nici atat cat stie nu e capabil sa interpreteze corect si marefer la Ferguson! Individul acesta
    nu realizeaza ca TOATE TARILE Lumii sunt rezultatul unor COLONIZARI MILENARE si in consecinta SUA NU ESTE UN „IMPERIU”, fapt pe
    care Marchievici trebuia sa-l sanctioneze prompt din ratiuni deontologice! In ce priveste MACELURILE BOLSEVICE MONDIALE le-am demascat AUTORII fara sa fiu ceea ce numeste Marchievici „istoric”, atat primul macel, cat si al doilea, inscenate de ILEGALI BOLSEVICI, exact ca astazi cand Partidul Comunist(bolsevic) chinez a declansat AL TREILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL prin EXPORTUL VIRUSULUI BOLSEVIC, iar Uniunea Sovietelor de Oligarhi KGB/GRU/GRU a INVADAT MISELESTE STATUL SUVERAN Ucraina, in ambele situatii
    ILEGALII BOLSEVICI de azi din Occident avand reactiile comandate fara de care nu era posibila catastrofa umanitara la care suntem supusi!

  18. EXCEPTIONALA SI LA OBIECT ANALIZA. SUA, CEA MAI MARE SI IMPUTITA CLOACA A OMENIRII, SURSA TUTUROR PROBLEMELOR MONDIALE APARUTE DE LA INFIINTAREA EI. AR FI TREBUIT SA RAMANA PE VECI LA STATUTUL DE COLONIE BRITANICA. LA FEL VORBEA SI HITLER DESPRE PACE, IN TIMP CE EL INARMA GERMANIA SI O PREGATEA DE RAZBOI.
    OMUL, CEL MAI SALBATIC SI CRIMINAL ANIMAL APARUT PE PLANETA PAMANT DE CAND EXISTA PLANETA. PLACEREA OMENEASCA DE A DISTRUGE, DE A UCIDE DIN PLACERE SI DISTRACTIE ESTE CARACTERISTICA ACESTUI ANIMAL PERICULOS. IN FINAL, VA DUCE LA EXTINCTIA VIETII PE PAMANT SI LA DISTRUGEREA COMPLETA A PLANETEI. ASTA DACA CEL DE SUS NU ARE TOTUSI ALTE GANDURI CU ANIMALUL NUMIT OM SI CU PLANETA PAMANT.
    DOAMNE AJUTA OMENIREA!!

  19. Viitorul este Asia si BRICS restul Amerlica ce viitor poate avea cind 80 la suta din tineret se drogheaza si merg spre fatalai si transexuali ,iar UE este degenerata un colhoz expirat care traieste din istorie si pe propaganda Diavolul drogat si criminal amerlicann

  20. mishteaux spune ca Brazila ca avea in curand o … lovitura de stat
    soldata [ 😉 ]
    cu moartea lui LULA
    esti pe faza ? … urmaresti CACIALMAUA ?
    O crezi posibila, curand = vezi semne ? … 😀

  21. Rușii pot fi multe, dar nu pot fi fasciști. Cu ce naiba gândește omul ăsta?? Crimele așa ziselor de către el civilizații tot crime sunt, ba chiar mai mult, dacă sunt făcute pentru ceea ce toți știm că urmăresc toate imperiile: Jaful. O astfel de lume nu mai poate continua. Războiul este inutil dacă nu ești de partea vieții, dreptății, adevărului. Iar Vestul nu mai este. A fost oarecând? Greu de crezut.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.