Washington: acuzațiile legate de laboratorul secret din Georgia sunt ”propagandă”

Noi evoluții în scandalul SUA-Rusia privind pesta porcină

Centrul Național pentru Controlul Bolilor și Sănătate Publică din Georgia a transmis agenției de presă ruse Sputnik că este gata să primească mai mulți experți ruși pentru inspecția Centrului pentru Sănătate Publică și Cercetare ”Richard Lugar” din Tbilisi, acolo unde Moscova pretinde că Pentagonul are un laborator secret pentru arme biologice. Inițial, guvernul georgian a refuzat accesul experților și presei ruse în această facilitate. ”Suntem gata să acceptăm ca experții ruși și orice voluntari să se uite și să verifice dacă aici se întâmplă ceva similar cu ceea ce ei acuză”, se arată în comunicarul Centrului Național pentru Controlul Bolilor.

Centrul Richard Lugar, a fost înființat în 2013 și a fost finanțat de SUA. Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a lansat teoria cum că aici ar fi găzduit un laborator biologic secret, bazându-se pe informațiile furnizate de un fost ministru georgian de interne pro-rus, care a condus ministerul la începutul anilor 1990. Comandantul forțelor Radiologice, Chimice și Bacteriologice ale Armatei Ruse a declarat că laboratorul american din Georgia este folosit pentru a testa substanțe toxice pe populația locală și că s-ar fi înregistrat peste 70 de decese din această cauză, în intervalul 2015-2016. Presa rusă a mai speculat că acest laborator ar fi și cauza izbucnirii epidemiei de pestă porcină, care s-a extins din Georgia în Rusia, Ucraina, țările baltice și mai apoi către vestul Europei.

Acuzatiile aduse de generalul rus au fost relatate de The Washington Post în urmă cu o săptămână. Reacția guvernului american a venit sub forma unui comunicat al Ambasadei SUA la Tbilisi. Pe 8 octombrie, ambasada a precizat că informațiile legate de Centrul Lugar sunt ”fără sens și o dezinformare rusă tipică în războiul propagandei”. Ambasadoarea Elisabeth Rood a declarat că Rusia a refuzat să participe la un eveniment medical de la Tbilisi care urmează să demonstreze încă o dată transparența Centrului Lugar. ”Georgia, cu sprijin german, va organiza în luna noiembrie o evaluare colegială a transparenței Centrului Lugar. Rușii au refuzat să participe”, a spus ambasdadoarea.

Acuzațiile Rusiei au fost lansate miercuri, 3 octombrie, într-o conferință de presă organizată în grabă, imediat dupa ce Moscova a aflat că va fi înștiințată de expulzarea din Olanda a patru cetățeni ruși acuzați de un atac cibernetic asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Este motivul pentru care presa occidentală consideră că acuzațiile legate de Centrul Lugar erau menite să distraga atenția de la incidentul din Olanda. Informațiile oferite de fostul ministru de Interne georgian Igor Giorgadze erau cunoscute încă de pe 11 septembrie, însă Ministerul Rus al Apărării a amânat momentul prezentării propriei analize.

În contextul creat de acuzațiile loansate de Moscova, guvernul de la Tbilisi a comunicat că în acest moment Centrul Lugar este deținut în totalitate de statul gerorgian, prin Ministerul Sănătății, și toate activitățile sale sunt finanțate de la bugetul de stat al Georgiei. Trimisul georgian pentru legături cu Rusia (Georgia nu are în acest moment o ambasadă la Moscova și este reprezentată prin intermediul Ambasadei Elveției) a declarat că acuzele Moscovei sunt absurde. Eric Pahon, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că laboratorul de la Tbilisi este deținut și operat de guvernul georgian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Vai de bietii georgieni si mai ales de cei care cred ca au un „cap de pod” in Georgia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.