Noua cursă a înarmărilor

SUA s-au retras din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare cu rază medie de acțiune. Urmarea acestei decizii nu va fi războiul, ci o nouă epocă de creștere economică globală. Pentru că industriile din domeniul apărării sunt cel mai bogate în colaterale (pe orizontala industrialismului).

A doua consecință a acestei decizii va consta în faptul că SUA obligă astfel China și Rusia să cheltuiască mai mult pentru înarmare, ceea ce va diminua ritmurile lor de creștere. În fond, URSS a fost învinsă pe această cale.

Acesta e paradoxul erei nucleare: înarmarea produce creștere economică pentru unii și descreștere pentru alții (care, având ambiții militare globale, n-au resurse suficiente).

Marile corporații ale complexului militar-industrial din SUA nu mai au nici un motiv să saboteze politicile lui Trump. Fiind cele mai puternice din lumea globalizării actuale, ele vor avea acum interes să-l apere pe Trump în fața altor globaliști, supărați pe naționalismul republicanului de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Trump va avea încasările la buget care să-i permită să facă ce a promis pentru America First. Încetișor, pas cu pas, cum visa Iohannis pentru sine, Trump devine un președinte cu o greutate politică pe care soroșismul din SUA nu o credea posibilă.

Pentru noi, veștile nu sunt chiar bune. Pentru că, în afara SUA, Trump rămâne un globalist neclintit, ceea ce va da viață lungă sistemului SRI – justiție pe care l-a mantelat FBI în România.

Avem de sperat că măcar abuzurile născute din orgolii locale vor putea fi oprite.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.