Noul guvern bulgar vrea gaze din Rusia. UE este îngrozită

În timp ce noul guvern interimar de la Sofia reconsideră negocierile cu Gazprom, Rusia ar putea împiedica Bulgaria să își asigure importuri alternative prin reducerea livrărilor de gaze, scrie Genady Kondarev.
Au trecut mai bine de trei luni de când Gazprom a întrerupt unilateral aprovizionarea cu gaz a Bulgariei și Poloniei – primele state membre ale UE rămase fără gaz din Rusia. Bulgaria a reușit să treacă vara acoperindu-și necesarul de gaze din surse alternative, dar în iunie guvernul de la Sofia a fost răsturnat. Acum, noul guvern interimar reconsideră negocierile cu Gazprom, potrivit Euractiv
Acest lucru a fost precedat de o declarație a ambasadorului rus la Sofia, potrivit căreia Rusia este pregătită să reia vânzarea de gaze către Bulgaria – în mare parte încadrată ca o îndeplinire a obligațiilor în cadrul unui contract pe termen lung care urma să expire în toamnă.
Operatorul rețelei de gaze din Bulgaria, Bulgargaz, a început să tragă un semnal de alarmă cu privire la lipsa de gaze. Șeful reinstalat al autorității naționale de reglementare a cerut să se asigure rapid un contract pe termen lung pentru a garanta securitatea aprovizionării în această iarnă. Guvernul a evitat, cel puțin, să recurgă la creșterea livrărilor de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a acoperi deficitul.
O astfel de schimbare de direcție are consecințe semnificative, atât pentru Bulgaria, cât și pentru UE. Rusia a încălcat contractul cu Bulgaria la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce Bulgaria a îndeplinit și a plătit totul conform obligațiilor sale. Acest lucru ar permite Bulgariei, la un moment dat, să intenteze o acțiune în instanță, să apeleze la arbitraj și să ceară anumite compensații.
Cu toate acestea, în cazul în care se constată că Bulgaria a încălcat anumite condiții din partea sa, acest lucru ar putea avea un impact sau ar putea anula cazul. De asemenea, ar putea declanșa un joc al vinovăției care ar limita capacitatea de acțiune a UE. În plus, există îngrijorarea că actualul context politic ar putea facilita livrarea de GNL rusesc prin intermediul unor societăți fantomă controlate de Rusia, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii bulgari.
Prin reluarea furnizării de gaz, Rusia ar putea împiedica posibilitatea ca Bulgaria să își asigure importuri alternative. Bulgaria ar pierde orice pârghie pentru a preveni un scenariu în care Gazprom reia livrările până când Bulgaria pierde aprovizionarea alternativă și apoi închide din nou robinetul.

Împiedică achizițiile comune, trebuie împiedicați să revândă

Însuși începutul negocierilor ar putea submina solidaritatea și unitatea europeană. Presiunea actuală din interiorul Bulgariei de a se grăbi să asigure un contract pe termen lung se opune ideii de achiziție comună a gazelor naturale în UE. De asemenea, ar putea schimba echilibrul puterii în Balcani. Axa de cooperare formată de decizia guvernului bulgar s-ar putea înclina în două direcții.
Cooperarea Atena-Sofia-București va susține politici puternice pro-UE, de independență energetică și de cotă ridicată de energie regenerabilă. Cu toate acestea, în cazul în care Sofia, sub actualul guvern interimar, se reorientează către o cooperare (Ankara)-Sofia-Belgrad-Budapesta, aceasta ar putea reduce sau încetini multe dintre măsurile propuse de UE și ar putea atrage Bulgaria într-o echipă favorabilă Rusiei, anti-UE și cu ambiții scăzute în materie de energie regenerabilă – amenințând securitatea energetică europeană în ansamblu.
O soluție mai bună decât realinierea cu Rusia este necesară și ar putea include urmărirea de către Comisia Europeană a unei transparențe depline în ceea ce privește discuțiile privind achizițiile comune, pentru a preveni speculațiile și pentru a da asigurări Sofiei că se prezintă fluxuri alternative de gaze și că acestea vor fi partajate. Orice acord potențial ar trebui să fie în conformitate cu legislația UE existentă și să nu contrazică sancțiunile.
Ar trebui împiedicată orice clauză (cum ar fi o clauză de destinație) care să împiedice Bulgaria să distribuie în continuare cantitățile de gaz către restul Europei, mai spune oengistul Kondarev.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Mihai Soare 1072 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Herodot : Bulgarii, cei mai destepti baieti dintre traci !

  2. Eu asta ca bulgarii vrea sa ia gaze de la rusi n-o cred! Poate se duc sa ia gaz de la rusi sa il dea apoi moka la nemti? Nu stiu de ce se complica atat!!! Uite ,sa ia exemplu de la ciuca al nostru -doctoru-care chiar fara sa cumpere de la rusi gaze, a fost de acord, ca partener sluga , sa dea gazele Romaniei nemtalailor, ca asa e solidaritatea globalista :la iarna, vatafii la caldurica ,iar servitorii lor sa clantamne din dinti de frig! PS Eu sper, ca bulcarii astia sa se cumintesca, ca vin unii si la ei,ca la noi la Colectiv, sa dea cu artificii in interior, sa se schimbe guvernul Iar parlitii # cretini sa topaie de bucurie!

  3. Herodot a trait intre 484-425 iHr. Citatul este:”cei mai viteji dintre traci sunt getii”. Bulgarii au fost popor migrator de origine turcica care au ajuns in sec. VII d.Hr. in sudul Dunarii, au fost putini, i-au dominat pe slavii si ei sositi in sec. VI dHr. si pe urmasii tracilor si romanilor, au lasat doar numele tarii, limba/scrierea este slava si daca nu ma insel gramatica este ca in limba latina.

  4. Bulgaria si a dat jos guvernul proeuropean si are acum unul prorus si va avea alegeri anticipate. Daca acrasta iarna va fi dificila si cu multe lipsuri, corabia UE va incepe s ia apa. Nunumai Hu si Bg vor fi proruse pentru gaze dar si alte state care nu au asemenea resurse.

  5. Ue are toate motivele sa fie ingrozita- asta e doar inceputul! Dar Bulgaria de ce sa-si inghete cetatenii la iarna? Pentru Zelenschi??? I-au deranjat rusii pe bulgari (romani, nemti, unguri, cehi, etc.) cu altceva decat ca le-au livrat gaz ieftin si sigur? Ah – i-au deranjat pe cei care cred ca li se cuvin toate resursele Rusiei pe dai boj, ca tata le-a mai ramas de furat

  6. Azi pretul pe bursa a ajuns la 2600$ per mia de mc, si pentru ca Europa e condusa de niste imbecili sinistrii care refuza de vreo 4 ani de zile sa mai incheie contracte pe termen lung cu Gazpromul, prognoza e ca o sa ajunga la vreo 4000$ per mia de mc. Pretul asta o sa fie atins probabil prin februarie anul viitor, cand rezervele o sa fie scazute. Nemtii deja au anuntat ca in plus la pretul platit de consumator o sa adauge o „taxa de solidaritate” de 2.4 eurocenti per MWh ca sa sustina companiile. Mai mult, ministrul lor al economiei a anuntat ca modelul economic german bazat pe energie ieftina din Rusia este invechit si trebuie aruncat la gunoi, probabil in favoarea unuia in care nu stiu ce industrie o sa mai poata lucra si concura eficient pe piata mondiala. O sa fie interesant cand comenzile pentru industria rromana o sa cada, sa vezi atunci somaj si „crestere economica” de la gluma aia proasta numita Comisia Economica de Prognoza.

  7. Pai cand au renuntat la gazul rusesc (au refuzat plata in ruble parca) bulgarilor li s-a propus de catre SUA ca vor primi gaz lichefiat la pret mai mic ca cel rusesc.
    Pai ce s-a intamplat? Nu mai este gaz american? Sau odata ce au renuntat la gazul rusesc ieftin instantaneu si americanii au scumpit gazul la un pret de neplatit nici de industria nici de cetatenii bulgari? Brusc s-au trezit bulgarii ca au inlocuit dependenta de gazul rusesc ieftin cu NIMIC sau cu dependeta de gazul american scump?
    @Un patriot, observatia ta e relativ corecta. Doar ca eu n-as face un guvern prorus doar ptr ca vrea gaz, daca se poate ieftin, ptr ca economia si cetatenii sa poata trai decent. E prea simplist/primitiv sa se considere ca tarile trebuie sa fie prorusesti sau proamericane. Ca Ungaria exact asta este, proungaria, nu prorusia si nici proSUA/UE. Trebuie musai sa fim promaericani/proUE chiar si in paguba noastra? O romanie proromania iti poti imagina?
    Ce explicatie este aia ca din solidaritate cu interesele elitelor politice ale SUA si UE cetatenii UE (deci si cei romani) trebuie sa saraceasca, sa stea in frig si intuneric, sa se spele rar si cu apa rece, sa manance carne scumpa o data pe spatamana …etc.? Iar daca o tara, Ungaria zice ca „Ungaria first” (de ce oare doar „America first” e acceptabil, ba IMPUSA fraierilor, te-ai intrebat?) de ce este criticata?

  8. … si, in plus, multi hamburgeri care, daca exagerezi cum faci matale, se depun ireversibil pe creier si pe burta …

  9. @Stalin Adevarul e ca poporul rus libertate ne-a adus…fata de turci. Ca asa a fost conjunctura atunci. Ca marile puteri isi au interesele lor2 iar micile state trebuie să profite de co juncturile care i se ivesc.Nu mai puteau rusii de dragul nostru atu ci, cum nu mai pot americanii de dragul ucrainenilor azi! Întotdeauna, doar interesele celor mari contează.

  10. UE se scufundă cu o viteză amețitoare! A lovit un ghețar plin cu gaze cu efect de seră! Cred că o să rămânem singura națiune din estul Europei fără gaze, loiali planului UE de „înverzire”. Se pare că noi confundam „înverzirea” cu „învinețirea”! Tot incerc să le explic asta autorităților! „Băh, nu-i același lucru: „înverzirea” are loc de la mâncatul insectelor iar „învinețirea” are loc de la frig! Nu poți fi și verde și vânăt in același timp, iarna insectele sunt mai puține!” Ce drăguț! În Canada au apărut primele chipsuri cu făină de greier! Se servește după antivomitiv! Poftă bună!

  11. UE este îngrozită? Care UE? Noi cetățenii de rând nu suntem ai UE? Ce se întâmplă? Mor cetățenii ieoropeni de la căldura obținută prin arderea gazului rusesc ieftin? Sau comisia diktatorială și fascistă ieoropeană moare de inimă rea pentru că noi avem cu ce să ne încălzim la iarnă? În urmă cu 12 ani un videoclip aflat pe Youtube pe care încă îl mai am descărcat arăta cu precizie ce vremuri urmează să trăim noi ieoropenii și cei din state. Cu plandemie, cu criză financiară, cu război, cu controlul populației, etc. Acum videoul nu mai există pe Youtube. Bine că l-am descărcat.

  12. Yoi saraca @ mue , da de ce-i ingrozita ? Ca niste oameni se gindesc la poporul din care provin ? Da tu mai „ziornalist „de kkt de ce crezi ca s-a ingrozit UE ? Ca nu se mai cotizeaza cum vrea Urssula si Timmermans ? Ori esti ziarist ,ori jigodie???? Ia scapa „gulguta”, aia adevarata . Ce zici ? Ca la propaganda ma pricep si eu …..

  13. Ceea ce a facut UE de acceptat și democratic, a fost lozinca cu ”libera trecere a persoanelor, a ideilor și a mărfurilor”., Acu mă intreb de unele state au alte idei, rezolvări, orientări, de ce sunt de condamnat.. ?

  14. @Ghro
    daca nemtii vor urma zicerile ministerului economiei sa se uite bine la Romania ca sa isi cunoasca viitorul..
    Prin anii 90 in Romania diversi politiciebni, dar si asa zisi analisti economici, se intreceau in declaratii despre economia romaneasca ca despre „un morman de fiare vechi”. Pe seama acestui „morman de fiare vechi” s=au facut averi imense, iar Romania este azi dezindustrializata…
    Deci daca vor o Germanie ca Romania chiar cred ca la conducerea Germaniei sunt numai idioto!!!

  15. Bravo Bulgaria! Ramane doar intrebarea la ce pret va importa gazele de la rusi, si care ar finfost pretul GNLului american. Europa nu are de ce sa fie ingrozita, ci doar cetatenii europeni sa fie ingroziti de politica perdanta europeana.
    @xyz: O Romanie pro-Romania este eea ce imi doresc si eu cel mai mult.
    @Wolf: Ai putea sa re-publici filmuletul acela pe YT/FB sau pe alte platforme, sa il redai lumii.

  16. Oengistul omite esentialul.Bulgarii au refuzat sa plateasca in ruble.Poate si au revenit…
    Daea na-re toti ursii coada.
    Bine ca are Babuinia …gaze .Pentru dresori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.