Noul subiect politic la modă: Prețul carburanților

USR a depus luni un proiect de lege pentru reducerea prețurilor la carburanți prin scăderea TVA-ului de la 19% la 5%. Dacă proiectul va fi adoptat, prețurile la carburanți ar scădea la nivelul celor de anul trecut, spun inițiatorii.

Peste jumătate din prețul unui litru de benzină sunt taxe luate de stat, sub formă de TVA și accize, arată USR. Luna aceasta, preţul litrului de benzină a depășit 7 lei, iar cel de motorină standard este pe la același nivel.

În contextul crizei energetice și a inflației galopante, anunțate de Banca Națională a României, care va depăși 10%, USR atrage atenția că se impun măsuri de reducere a taxării pentru a ușora povara impusă de stat asupra consumatorilor.

Astfel, USR a depus un proiect de lege prevede reducerea TVA pentru comercializarea carburanților de la 19% la 5%. Efectele acestei modificări se vor simți în ușurarea poverii fiscale asupra românilor și va duce la scăderi de prețuri pe întreg lanțul în economie, spun inițiatorii.

Cristina Prună, deputat în comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, atrage atenția că explozia prețului carburanților afectează întreaga economie și puterea de cumpărare a tuturor românilor. Prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu țin pasul cu aceste creșteri.

„Prețul carburanților a explodat începând cu luna ianuarie 2022 și am ajuns să plătim chiar și peste 7 lei/litru la pompă. Această creștere se vede în prețul produselor din supermarket. Din prețul carburantului, statul ia jumătate prin accize și TVA. Principalul beneficiar al acestor creșteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflație. Facturile au crescut, iar inflația le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulți bani în buzunarele oamenilor”, declară Cristina Prună.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, subliniază că țările europene au luat deja măsuri pentru combaterea crizei prețurilor, însă guvernul României e împotmolit în dezbateri nesfârșite în coaliție.

„Depunem azi (luni – n.r.) un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți de la 19% la 5%, minimul permis de Uniunea Europeană. E o măsură simplă și clară care ar coborî imediat prețurile carburanților. Odată cu prețurile la carburanți, scad și prețurile la toate bunurile transportate. Efectul în economie fiind major. Criza prețurilor este mai gravă la noi decât în Europa tocmai din cauza lipsei de reacție a guvernului. Peste tot în Europa, guvernele au combătut criza, la noi încă ‘se discută în coaliție’. Sperăm ca și celelalte partide să înțeleagă urgență prin care trece populația și să voteze repede acest proiect”, declară Claudiu Năsui.

În același timp, deputata USR Denisa Neagu atrage atenția că adoptarea acestei inițiative legislative nu trebuie să fie întârziată, așa cum au fost toate propunerile USR care ar fi scăzut prețurile facturilor la energie electrică și gaze.

„USR are, din nou, o soluție cu efect imediat pentru scăderea prețurilor. De data aceasta la combustibili: reducerea TVA de la 19% la 5%. De șase luni, actuala coaliție de guvernare se face că lucrează și că încearcă să caute soluții pentru criza energiei. Au trecut șase luni și încă se „discută”. Nu mai putem aștepta încă șase luni pentru ca actualul guvern să „discute” și potențiale soluții pentru prețul carburanților. Avem soluția la îndemână și ea trebuie adoptată de toate partidele, de urgență, în Parlament” declară Denisa Neagu.

USR solicită actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR să adopte cât mai repede proiectul de lege pentru că românii deja simt în buzunare efectele în lanț ale creșterii prețurilor la carburanți.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ şi că ”o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, Potrivit liderului PSD, cu o astfel de măsură, preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru şi a adăugat că va merge cu propunerea, marţi, în şedinţa coaliţiei.

„Am cerut ministrului de Finanţe o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. A ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, un preţ deja ca efect, la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie, pe o perioadă limitată, a înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, a declarat Ciolacu la Parlament.
Întrebat ce efect ar avea o astfel de măsură, Ciolacu a arătat că, ”din calcule, preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru”.
Ciolacu a precizat că ”perioada pe care s-ar putea aplica măsura ar fi una limitată, în funcţie de cât suportă bugetul de stat”.
Preşedintele PSD a spus că va merge în Coaliţie cu propunerea.

Și Florin Cîțu, liderul PNL, a fost întrebat despre posibilitatea reducerii accizei pentru carburanţi, în contextul în care preţul la pompă este de 7 lei: „Aş putea-o lua în calcul, bineînţeles”.

„Toţi avem idei, soluţii, dar e bine să fie structurate. Guvernul are toate cifrele, ştie exact cât este execuţia bugetară, ştie exact cât poate să mai întindă, în ce direcţie. Apoi, trebuie prioritizat, ce putem face cu aceşti bani. Noi spunem că trebuie investiţi. Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburanţi, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine. Dacă oricum preţul nu scade, cererea există, s-ar putea să vedem că reducerea accizei nu se transferă într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. M-am uitat dimineaţă pe preţul petrolului. A crescut preţul barilului, urma să se vadă şi la pompă. Să vedem cum putem”, a declarat Florin Cîţu, luni la Parlament.

El a adăugat că Ministerul Finanţelor şi Banca centrală trebuie să colaboreze în vederea reducerii preţurilor.

„Atât timp cât cele două instituţii lucrează împreună, vom vedea preţuri mai mici în România. Eu zic că cel mai devreme în mai-iunie să vedem o scădere a inflaţiei. Cu curaj şi ambiţie, ar trebui să revenim sub 5% spre finalul anului”, a explicat Cîţu.

Chestionat când a făcut plinul la maşină ultima dată, liderul liberalilor a replicat: „Acum două weekend-uri. Nu ştiu dacă am făcut plinul de vreo trei sute de lei. Am făcut un drum până la Vâlcea şi înapoi. Cred că mai am ceva”.

Acesta a mai afirmat că ultima oară a fost la cumpărături şi a cumpărat puţine lucruri, iar la întrebarea cât costă o pâine, Cîţu a răspuns că „doi lei”.

„La cumpărături, ultima oară am cumpărat nişte paste şi nişte sos. Am luat lucruri foarte puţine. Nu iau aşa de multe lucruri deodată. A fost doar pentru o masă”, a explicat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Am luat-o razna rau de tot cu pretul la carburant si energie

  2. Scaderea TVA reduce incasarile la buget iar ptr popoolime este doar un ajtor pe termen foarte scump. Pe langa faptul ca nu garanteaza reducerea pretului la pompa este o reducere unica, Azi reduci TVA si scazi pretuol cu ceva iar in 2 sapatamni pretul urca la loc cu TVA redus cu tot.
    Plafonarea pretului prin plafonarea adaosului comercial pe tot lantul de productie si distribuie este solutia. Dar asta ar ajuta populatia si partial statul dar ar afecta profiturile nesimtite ale producatorlor si distribuitorilor. Ori USR dar si PNL o mare parte activeaza in beneficiul mediului de afaceri si in paguba cetateanului. De asta nu se propun masuri care sa afecteze profitul nesimtit ci doar buzunarul cetateanului si bugetul de stat. Si cetatenul si statul numai bune de muls…

  3. Populism ieftin.e inflație.preturile cresc atunci când inunzi piata cu bani.

  4. Vrăjeală! Orice reducere de taxe este în final băgată în buzunarul distribuitorilor, lasă prețul final dar virează mai puține taxe. Ca să facă ceva în favoarea consumatorului final trebuie găsită modalitatea de a-i returna acestuia o parte din taxe.

  5. Este foarte clar. USR este tzepuitorul statului roman. Adica intermediarul isi ia banii unflati si doar sratul pierde. Sa se puna la producator,inportator un pret fix care sa fie pretul minim din europa plus 10% profit. Distribuitorul tot profit max 10%. Si gata se reduce specula din lege. USR trebuie adumati toti si puscarie lunga si grea. Sunt un pericol.

  6. Piata nu mai regleaza pretul ? Concurenta nu mai scade pretul ? Nu mai sunteti cretini de dreapta si v-ati transformat peste noapte in cretibisnuitini de stanga ? Nici dumnezeu nu mai vede si nu mai regleaza el ? Este ca solutia este in aia disparuti de 75 de ani ? Nu-i problema, noi suntem obisnuiti cu navigarea.

  7. Do’n’șoară Prună, (editat)
    De unde și pînă unde scazi tu T.V.A.-ul la hoții care împart benzină și motorină? …să ajungem și la ăștia ca la hoții de lemne, care au T.V.A. 0% (ZERO!) la lemnul brut furat din pădurile nostre sub ochii voștri (editat)? (editat)
    Scade tu T.V.A.-u’ la pîine, pentru ăia 250000 de copii care se culcă flămînzi în fiecare seară!

  8. Taie TVA-ul anul asta, o sa aiba o mega gaura la incasarile bugetare, in 2023 o sa umfle alte taxe si impozite, plus o sa mai adauge cateva. Din ce o sa plateasca ei pensiile speciale pentru toti „magistratii” si alte categorii de baieti cu ochi albastrii

  9. Finanțistul de renume național Vasile Cîțu: “Eu zic că cel mai devreme în mai-iunie să vedem o scădere a inflaţiei, cu curaj şi ambiţie, ar trebui să revenim sub 5% spre finalul anului”. “ BNR: Inflația va ajunge în iunie la 11,2%, rămânând în decembrie 2022 la 9,6 la sută”. Care-i prost și care minte?

  10. USR sunt prosti, reducerea TVA nu va ieftini niciun produs. Solutia e plafonarea preturilor, sa zicem la nivelul iunie 2021, pe o anumita perioada, pana piata isi revine cat de cat.

  11. Ce face Norvegia cu petrolul? L-a dat la austrieci,la nemti,au facut privatizarii strategice,cum au facut inteligentii de politicieni ai nostrii?Cumpara petrolul lor de la bursa ? NU. O parte din profitul extractiei si productiei de petrol il imparte la toti cetatenii,pentru ca petrolul este din pamantul si apele norvegienilor,este al tarii ,nu este propietatea politicienilor ,sa dispuna sa-l vanda cui vor si in orice conditii si sa se procopseasca din el.Cine ne asigura ca daca se micsoreaza TVA-ul ,preturile nu vor creste?Toate preturile ,produselor care nu mai platesc vama sau au avut TVA micsorat,toate au crescut.Timpul trece si ei ne amgesc,cu promisiuni,proiecte de legi,etc pana se obisnuieste omul cu preturi mari.Minciuni si vorbe-s in toate.,,Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece?,,,,Azi cand fraza lustruita nu ne poate insela/Altii ,astazi sunt de vina,domnii mei nu este -asa?,,

  12. Aceeași mafia pnlista securista ca și din energie , unde înainte de liberalizare au cumpărat la preturi avantajoase pe 5 ani cu plata lunara in rate. Contractele sunt publice pe opcom

  13. Romania, tara capitalismului plafonat ! Pe tot ce punem noi mana, transformam in ridicol.

    Apropo, Putinescu a urcat ieri pretul la petrol la peste $100/baril. Urmeaza plafonarea mersului cu masina !

  14. Publicați lista HIDROCENTRALELOR,TERMOCENTRALELOR,PLATFORMELOR SOLARE ȘI EOLIENE CE POT FI PORNITE SAU REPORNITE–PUNEȚI-LE LA MUNCĂ -ASIGURAȚI ENERGIA ȚĂRII FĂRĂ IMPORTURI ȘI LĂSAȚI FANDOSELILE CU TVA,ACCIZE,PLAFONĂRI…,FAMILII DEFAVORIZATE …!!! TRĂIȚI PE PICIOARELE VOASTRE NU PE A ONG-urilor și „prietenilor ”DUȘMĂNOȘI !!!

  15. Statul incaseaza jumatate din pretul carburantului, plus TVA la pretul masinii, plus impozitul pe proprietatea masinii, plus rovigneta. Dumnezeul nostru Statul! Bai nene, dar cat sa mergi ca boul pe strada si sa nu te intrebi cine-i Statul si ce face EL cu tine ? Poate raspunde vreun bugetar…ha,ha,ha !!!!

  16. Avem o gandire economica liberala profund plafonata, noi, idiotii de liberali nu intelegem, ca tradatori fiind, economia se inchide, datorita zelului unora dintre noi, impingem romanii sa plece din tara, si asa ce avem numai este al nostru, este al altora

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.