Cu Orban la CCR

Nu mai e cale de-ntors: „Sesizarea la CCR, depusă cu certitudine luni”

Începe altă săptămână de foc în politica românească. Marcel Ciolacu a anunțat că sesizarea la Curtea Constituțională privind desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier va fi depusă cu certitudine luni.

Acesta a întrebat retoric cum poate fi desemnată o persoană pe care nimeni nu a zis că o va vota?

„Va fi depusă cu certitudine mâine (sesizarea către CCR – n.r.). Un singur lucru o să invoc astăzi din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneţi dumneavoastră ce forţă politică sau ce parlamentar a anunţat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă. În aceeaşi şedinţă l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către preşedintele României domnul Orban şi în aceeaşi şedinţă au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice şi mie cum văd ei această interpretare constituţională şi mai ales cum poţi să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze. Presupun că CCR o să ne lămurească”, a afirmat duminică Ciolacu, la finalul Conferinţei extraordinare a PSD Bucureşti.

Întrebat dacă parlamentarii PSD vor boicota şedinţa în care va fi supus votului guvernul Orban, Ciolacu a spus: „Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenţi, ar trebui să aşteptăm totuşi răspunsul, să vedem dacă este constituţional sau cineva a declanşat un conflict de natură juridică constituţională”

Tot luni, este așteptat și Ludovic Orban să depună la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare. Între timp, premierul desemnat Ludovic Orban a ironizat intenţia lui Marcel Ciolacu, de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la a doua nominalizare a sa după ce a fost demis prin moţiune de cenzură. „Nimic nu-l poate împiedica pe preşedintele PSD să se facă de râs”, a susținut Orban.

Ce spune un avocat

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător,  spune că până ce Curtea Constituțională nu se va pronunța Parlamentul nu poate programa un vot asupra învestiturii Guvernului desemnat.

„După sesizarea Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președintele României, determinat de desemnarea drept candidat pentru funcția de prim ministru a d-lui Ludovic Orban (prin Decretul nr. 82/6.02.2020), întreaga procedură de învestire a Guvernului este blocată. Printr-o astfel de cerere se invocă crearea unui blocaj instituțional, respectiv imposibilitatea supunerii votului de învestitură a unui candidat desemnat nu pentru a forma un Guvern ci doar pentru a fi respins, situație neprevăzută de Constituție, care face referire doar doar la o desemnare făcută cu bună credință, în vederea rezolvării crizei guvernamentale și a învestirii unui nou Guvern, iar nu a agravării ei și a provocării unei crize constituționale, cum este dizolvarea Parlamentului. Singura autoritate cu competență în rezolvarea acestui grav blocaj instituțional este Curtea Constituțională, care va trebui să arate și calea de depășire a acestuia, respectiv atitudinea corectă constituțională pe care trebuie s-o aibă Președintele României și Parlamentul României. Desemnarea unui fals candidat pentru funcția de prim-ministru fiind actul juridic prin care se invocă crearea unui blocaj și conflict juridic de natură constituțională, părțile implicate în conflict au obligația să aștepte soluționarea lui de către singurul interpret oficial al Constituției, Curtea Constituțională. Potrivit Constituției (art. 103 alin. 2) premierul desemnat cere Parlamentului „votul de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, adică să fie învestit un nou Guvern, iar nu „votul de neîncredere”, respectiv să fie respinsă învestirea unui nou Guvern. O astfel de situație nu este reglementată în Constituție și Curtea Constituțională trebuie să lămurească dacă este un comportament democratic, permis de Constituție, ori dimpotrivă, nu, așa cum mulți constituționaliști bănuim.

Până ce Curtea Constituțională nu se va pronunța Parlamentul nu poate programa un vot asupra învestiturii Guvernului desemnat, pentru că dacă ar face-o s-ar substitui abuziv singurei autorități constituționale care poate rezolva conflictul juridic de natură constituțională dintre Președinte și Parlament”, a scris Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8527 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Să fie sesizat Sovietul Suprem de la CCR asupra mardelii ce și-a furat-o Crudutza.
    În baza atribuțiunilor din ce în ce mai extinse ale Sovietului Constituțional Suprem *, acesta este competent să soluționeze conflictele dintre parașutele de la ”Puterea Dragostei” (în fapt tot o putere a Rröemenicii babuinizate) precum și conflictele de natură adulterină dintre pițipoance și liubovnicii lor croați.
    Apăi dacă-i circ, atunci circ să fie să ne hlizim și noi oleacă!

    —-
    * nota: poate un șobolan de magistratură, cu „școală multă și examene grele” poate să explice la plebe dacă-i kosher să se legifereze în materia dreptului constituțional printr-o prevedere inclusă într-o lege organică?
    Așa cum lasă loc de întors ”back-door”-ul implantat hoțește la art. 147 lit. l) din Constituție.

    „l) îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii.”

    Nu de alta dar plebea cea năroadă și nătângă n-are „școală multă și examene grele” dar știe că pe ușa din dos, clandestină, lăsată deschisă de un complice, ÎNTOTDEAUNA INTRĂ HOȚII.

  2. Se confirma inca odata ca nu a fost revolutie, ci lovitura de stat in decembrie 1989 stabilita la Malta! Iliescu a jucat o piesa de teatru cu „emanatu” ca sa creAda visatorii ca si-au primit ratia de libertate. Si Mentorii constitutiei au crezut ca a fost revolutie si nu au precizat clar in constitutie ca jocurile se fac afara. S-a modificat constitutia cand a vrut Iliescu, acum s-au prins prostii si nu mai vin la niciun referendum pana la distrugerea totala a poporului roman. Unde sunt doi „romani”, unu e sefu! Si dai si lupta si lupta si dai! Totul este o comedie de 30 de ani jucata pe spinarea prostilor de romani care si-au pierdut bogatiile solului si subsolului si care au vazut usa intredeschisa si si-au luat talpasita. Tinerii nevinovati din 89 care au luptat cu piepturile goale in fata gloantelor au facut prozeliti astazi cu USR-ul! Idealistii USR-isti sunt visatori pana la aruncarea peste bord! A facut cineva vreun referendum si a intrebat poporul roman daca vrea in .U.E.?

  3. Au gasit „certitudine”? Era o problema..Nu o puteau depune fara certitudine,nu se face….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.