Nu rataţi premiera cu Livada de vişini de pe scena mare a TNB

Irina Movilă

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera, la sediu, a spectacolului Livada de vişini de A.P.Cehov, în regia lui David Doiashvili, spectacol a cărui premieră internaţională a avut loc în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru din Tbilisi.

Ioan Andrei Ionescu

Sâmbătă 11 noiembrie şi duminică 12 noiembrie, de la ora 19.00, vă invităm pe scena Sălii Mari la o nouă versiune a cunoscutei piese cehoviene. Regizor georgian de prim rang, David Doiashvili – aflat la a doua colaborare cu TNB după impresionantul Rege Lear din stagiunea precedentă – propune o construcție barocă spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, o permanentă nevoie de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică.

Livada de vişini

Cu această piesă Cehov a inovat arta dramatică, propunând tehnica „acțiunii indirecte” – evenimentele importante se petrec în afara scenei, iar noi suntem martorii reacțiilor personajelor la ce se întâmplă. Iar David Doiashvili a surprins chiar această convenție a „martorilor în acțiune” – de la felul în care sunt dispuse gradenele pe scena Sălii Mari, până la compoziția plastică a spațiului și arhitectura luminilor. Totul este construit în așa fel încât spectatorii să privească printr-un colț de fereastră în casa și sufletele acestor oameni, mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a prinde timpul din urmă.

Istvan Teglas

Pentru rolurile principale din Livada de vişini alegerea lui Doiashvili s-a oprit la Monica Davidescu şi Irina Movilă (jucând alternativ rolul Ranevskaia), pentru Lopahin la Ioan Andrei Ionescu, iar Mihai Constantin este memorabilul Firs, cel uitat de toţi cei pe care i-a slujit cu credinţă o viaţă întreagă. Celelalte roluri, la fel de bine reliefate temperamental şi artistic, sunt interpretate de: Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Rareş Andrici, Vitalie Bichir, Istvan Teglas, Idris Clate, Ana Covalciuc, Silviu Mircescu. Muzica spectacolului este compusă de colaboratorul statornic al regizorului, renumitul muzician Nikoloz Rachveli Memanishvili, scenografia ingenioasă și plină de poezie este semnată, în colaborare, de Tamara Kvesitadze (Georgia) şi Gabi Albu, iar coregrafia aparține artistului Florin Fieroiu.

Crina Semciuc şi Raluca Aprodu

Acest spectacol nu are voie să fie o melodramă, precizează regizorul David Doiashvili, trebuie doar să ne deschidă ochii asupra unor adevăruri: sunt momente în care crezi că eşti tânăr, că ai puterea să muţi din loc munţii, dar îţi dai seama că ai îmbătrânit, că nimeni nu mai are nevoie de tine. Atunci înţelegi că ai avut viaţa în mâini, dar că, fără să simţi, ai rămas de partea cealaltă a timpului, în afara vremurilor pe care le trăieşti şi că nu mai eşti de folos nimănui. Să râdem așadar!”.

Monica Davidescu

Nu rataţi această Livadă, veţi descoperi caractere, situaţii şi înţelesuri nebănuite, chiar dacă piesa este pentru dumneavoastră una din cele mai cunoscute creaţii ale literaturii universale. Următoarele reprezentaţii sunt programate pentru zilele de 8 şi 9 decembrie 2017, de la ora 19.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.