Primul contract pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica anunță avansarea Proiectului Retehnologizării Unității 1 prin semnarea primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unității 1 și OEM (Producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, în faza a II-a a proiectului.

În cadrul contractului, Candy Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit “retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF). De asemenea, Candu Energy va oferi și servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.

Reactoarele CANDU au o durata de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urmă unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, această fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) , în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiași raport.

Proiectul Retehnologizării Unității 1, demarat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiență și practică internațională din domeniu.

Faza I a Proiectului Retehnologizării a fost demarat în urmă Hotărârii nr. 9/28.09.2017, prin care actionarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Faza I, derulată în perioada 2017-2022 a constat în: Demonstrarea capabilității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa peste 210.000 de ore la putere nominală, până cel puțîn la sfârșitul anului 2026, definitivarea scopului lucrărilor Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022 cu aprobarea AGA a Studiului de fezabilitate și a deciziei de investiție.

Faza a II-a a Proiectului Retehnologizării Unității a fost demarată în urmă aprobării în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din dată de 23 februarie 2022, a deciziei de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde Euro. Faza a ÎI-a se va derula în perioada 2022 – 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1; Negocierea și atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC); Procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricație; Obținerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare demarării proiectului etc.

Faza a III-a, care se va derula în perioada 2027-2029, începe odată cu oprirea Unității 1 și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029.

Beneficiile proiectului Retehnologizării Unității 1 sunt încă 30 de ani de operare începând cu anul 2029; aprox. 5.5 mil MWh energie curată, netă livrată anual în SEN, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; sute de noi locuri de muncă; contribuții în economie; peste 5 milioane tone CO2 evitate anual, susține compania.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani. De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea în atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. De cand Donald i-a infundat sapca pe urechi, iresponsabilul nostru da miliarde de dolari pentru inarmarea (?) tarii in loc ca banii sa mearga spre obiective nationale de stricta necesitate ca aceasta centrala. Acum slugile vorbesc de retehnologizare si deloc despre constructia reactoarelor 3 si 4. Cand au vrut chinejii sa le faca, Johanis le-a dat peste maini la ordinul Europei. Acum am fi avut curent si pentru export. Concluziile le trageti singuri.

  2. Cehii si-au lichidat reichsprotektorul. Noi ce mai asteptam?! Vizionati filmul ” Anthropoid „.

  3. MINUNAT! TOTUL VA FI MINUNAT…PÂNĂ LA FAZA : cu oprirea Unității 1 (ACEASTA SE VA REALIZA) și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029. DE LA constă în derularea….DUMNEZEU MAI ȘTIE -BANII VOR FI FOST CHELTUIȚI PE STUDII„FEZABILICE” ȘI PE LICITAȚII SUPRAEXPIALIDOLICE!

  4. Totul merge Romaneste, se retehnologizeaza in perioada de maxima criza ca sa se opreasca unitatile furnizoare de energie pentru lucrari.
    Destepti politicieni, alesi pe spranceana de partenerii nostri LGTB.
    Iesim in strada doar cand suntem impinsi sau ademeniti, niciodata pentru drepturile noastre.
    Asa luptam asa avem.

  5. lasati bah vrajeala
    „societatea umana” s-a dus dracu pe planeta asta!
    (minciuni,minciuni,minciuni
    pana se prabusheste TOTUL
    la asta sa va asteptati).

  6. @CD-„totul merge romaneste”

    -nu:
    ultimul reactor candu din canada de la point lepreau,
    nume predestinat,
    a intrat in functiune cu intarziere de 10 ani
    si cu un pretz de 10 ori mai mare

    pai e frumos mah,
    catziva fura si distrug
    si toti romanii sunt de vina?
    -blesteme pe capu neamului TAU!

  7. retehnologizarea unităților nucleare….în medie 32 USD/MWh (nicaierea in lume nu s-a mai facut asa ceva)
    „și a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh” in 22 de ani
    adica 173 milioane MWh pe 30 de ani

    rezulta un cost de 5,5 MILIARDE $ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    din alta parte aflam ca
    „retehnologizare un cost estimat de 1,85 miliarde euro”

    pentru 380 de tzevi……

  8. Independența Sibiu mai primește comenzi pentru “ (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF)”? Nu mai primește fiindcă în locul Cazamgeriei e Lidl cu parcare, sediul e închirat pantru Tibunalul Sibiu, Musterul Justiției plătin anual chirie suma cu care a fost cumpărată de un “investitor” toată uzina. În uzina INDEPENDENȚA, care oricum o jalnică ruină, se pot face filmări despre ce au facut rușii în Ucraina.

  9. cateva bombe paste lucrarea aia sa curate tara de tatarii de teleorman, ardevar focu de scursuri subhumane. Sa ajuns numa cu bombe atomice scapa tara aia de voi.

    dativa drumu injos pa dunare, tatari spurcati, sa scape pamantu de catastrofa nucleara, aleagasar cenusa de neamu vostru negru de tatari.

  10. Eu cred ca noi romanii avem o gena defecta. Vrem sa ne dezvoltam dar sa nu schimbam nimic.Cum vrea unul sa faca ceva in tara asta, imediat apare corul de bocitoare, vai se fura, vai suntem sclavi, vai suntem colonie.
    Daca te iei dupa astia ar insemna ca China este cea mai mare colonie din lumea asta. Este impanzita de multinationale occidentale si ii merge bine.

  11. Asta-i buna ! Ce s-o mai retehnologizam , mai bine haideti s-o vindem si pe ea si pe Unitatea 2 si pe celalalte doua unitati , incepute de comunisti si neterminate nici acum ! Este clar : tara nu are nevoie de energie electrica ! Ce sa ne mai batem capul si cu Nuclearelectrica ! Mai bine ….dans!

  12. Se rezolva problema cu reactoarele experimentale,superpoluante,a caror siguranta nu este cunoscuta!Americanii nu fac asa ceva la ei acasa,insa la parteneri da!
    Cum este posibil acest lucru?Cu ajutorul ticalosilor tradatori care ne conduc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.