Nuclearelectrica vrea uraniu de 20 mil €

Societatea de stat Nuclearelectrica, operatoarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, a lansat o licitatie pentru cumpărarea a 260 de tone de U308, pentru care este dispusă să ofere până la 97 de milioane de lei (20 de mil. euro). Substanța reprezintă concentrat tehnic de uraniu natural, la minimum 65% conținut de uraniu pur. Cantitățile trebuie să fie livrate într-un an, prețul contează în proporție de 80%, concentrația cât mai mare de uraniu pur, 20%. Uraniul va fi adus la CNU Feldioara, deținută de Nuclearelectrica, apoi va pleca la Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, unde se prelucrează în pulberile ce constituie combustibilul propriu-zis al celor două reactoare CANDU de la Cernavodă.
Furnizorii vor avea obligația să suporte toate costurile asociate transportului, asigurării, obținerii autorizației de export, etc., iar  SNN va suporta costul obținerii autorizației de import/transfer intracomunitar, după caz;
Potrivit Nuclearelectrica, proba de U308 care va fi la dispozitia SNN, din partea furnizorilor interesati, va fi însoțita de următoarele documente: certificat de conformitate si buletine de control care sa demonstreze conformitatea produsului cu cerințele din S.P.-1.03; Autorizație de export/transfer intracomunitar (după caz) eliberata de organismul de reglementare din tara de rezidenta a fabricantului; datele privind identitatea probei de U3O8 (concentrat de uraniu natural) cu conținut de uraniu de minim 65% (lot, masa, concentratie U%, masa de uraniu, etc.).
Cine vinde
Concentratul tehnic de uraniu este un produs de bază standard, comercializabil și comercializat în întreaga lume, la prețuri și în condiții relativ transparente. Acesta reprezintă materia primă pentru producerea de UO2 neîmbogățit și îmbogățit și este produs și comercializat atât de întreprinderi din afara Europei (cum ar fi Cameco), cât și de întreprinderi din Europa (stabilite în Europa), cum ar fi Orano (fosta Areva), RioTinto sau BHP Billiton. În plus, există întreprinderi nou-intrate pe această piață, în diferite stadii de dezvoltare, cu proiecte miniere noi în Spania, Finlanda și Ungaria.
In Romania, acest produs era fabricat la CNU, cu minereu provenit din mina Crucea, insa societatea a trecut prin mari dificultati finaciare in trecut, abia fiind salavata printr-un ajutor de stat, aprobat cu greu de UE. Intre timp, pe fir au intrat francezii. In mai 2017, CNU a primit o ofertă spontană de la Orano privind furnizarea de concentrat tehnic de uraniu de la mina proprie din Niger. Orano ar fi afirmat că este în măsură să îi furnizeze societății CNU întreaga cantitate de concentrat tehnic de uraniu necesară pentru a produce UO2-ul necesar pentru cele două reactoare de la Cernavodă ale SNN.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

4 Comentarii

  1. „Ultimul decret nuclear al lui Trump, înainte de venirea lui Joe Biden la Casa Albă. El se referă la un domeniu extrem de sensibil și strategic. Este vorba de relansarea cercetărilor privind mini-centralele nucleare. Reactoare de mici dimensiuni. Pentru scop militar și spațial.

    „Energia nucleară este esențială pentru securitatea națională a Statelor Unite. Acesta este motivul pentru care am întreprins o serie de acțiuni pentru a-i promova dezvoltarea și a-i facilita utilizarea”, se arată în documentul semnat de Trump.” sursa evz

    Această știre se compilează cu cea de acum câteva zile, referitor la comunicatul nuclear electrica, de a demara identificarea a „noi amplasamente” necesare construirii „centralelor nucleare modulare”.

    Așadar: kolonia este EXPERIMENTALĂ.

  2. Nu există Uraniu 308. Uraniul în stare naturală este compus din doi izotopi U238 99,3% și U235 0,7% fisionabil care este folosit la CNE Cernavoda în reactorii CANDU cu moderator apă grea. La Feldioara din minereu se extrage dioxidul de uraniu din care la Fabrica de Combustibil Mioveni se fac pastilele ceramice care constitie combustibilul pentru reactorii nucleari de la Cernavoda. Deci Nuclearelectrica achiziționează minereu de uraniu pentru fabrica de la Feldioara, recent repusă în funcțiune. Până recent se achiziționa direct dioxid de uraniu.

  3. Francezii iau materialul din Niger ,deci cam se vede de unde vine nivelul ridicat de viatza al francezilor:exploatarea negrilor,….apoi i-ti pui un fuluar cu motive ornamentale la gat,un genunchi la pamant si chipurile ti-ai spalat pacatele,….aho

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.