Bulgarii pot investi în megaproiectul GNL de unde s-a retras Romgaz

Operatorul de stat de transport al gazelor Bulgartransgaz  primește  aprobarea Concurenței din statul vecin pentru a  achiziționa  20% din acțiunile dezvoltatorului de terminal GNL din Grecia, din Alexandropoulis, Gastrade, relatează seenews.com Autoritatea de reglementare a permis Bulgartransgaz să exercite controlul comun asupra Gastrade împreună cu firma greacă DEPA Commercial, GasLog Cyprus Investments și persoana privată Asimina-Eleni Kopelouzou, a declarat Comisia pentru protecția concurenței (CPC).
Bulgarii au intrat în acest proiect, care va fi alimentat cu gaze de către americani, dar și țări din Orientul Mijlociu, precum Qatar, în locul companiei românești Romgaz. Producătorul de gaze local făcuse demersuri pentru a intra în acest proiect, primise și aprobarea AGA, în acesr sens, dar, apoi, ceva s-a întâmplat iar Romgaz nu a mers pana la capăt. Renunțarea la proeictul Alexadropoulis a fost bazată pe rezultatele unui studiu de fezabilitate, care ar fi relevat că implicațiile finaciare ar fi fost prea mari față de beneficiile așteptate ulterior.
În august 2020, Bulgartransgaz a semnat un acord pentru achiziționarea unei participații de 20% laGastrade.   În   ianuarie   2020,   guvernul   bulgar   a   declarat   că   Bulgartransgaz   va   dobândiparticipația la acțiuni prin finanțarea a 20% din costul construcției terminalului GNL.
„Investiția   pe   care   Bulgartransgaz   a   făcut-o   astăzi   în   proiectul   GNL   are   o   importanțăstrategică pentru dezvoltarea pieței gazelor naturale din Bulgaria și din regiune. Acest   lucru   va   garanta   lichiditatea   pieței   gazului   și   prețuri   competitive   pentru   clienți.Terminalul GNL din Alexandroupis completează realizarea conceptului de guvern bulgar -Balkan Gas Hub „, a declarat atunci Vladimir Malinov, CEO Bulgartransgaz
Terminalul GNL din Alexandroupolis, care se așteaptă să devină operațional la începutulanului 2023, este planificat să cuprindă o unitate plutitoare de stocare și regazificare a GNL(FSRU), care va fi o nouă poartă de energie independentă pentru piețele din sud-estul șiEuropa Centrală. Stația va avea o capacitate de stocare a GNL de 170.000 de metri cubi și o capacitate dealimentare cu gaze naturale care va depăși 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul național de gaze naturale al Greciei printr-o conductă  lungă   de  28  km, prin   care  GNL regazificat   va   fi transmis  piețelor   din   Grecia,Bulgaria și regiunea mai largă, din România, Serbia și Macedonia de Nord până în Ungaria,Moldova și Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1088 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.