Audieri mamut în dosarul „Revoluției”

revolutie

Aproximativ 6.000 de părţi civile şi vătămate, precum şi urmaşi ai acestora, urmează să fie chemate la audieri de procurorii militari în dosarul Revoluţiei, potrivit unui anunţ al Parchetului General.

„Din verificările efectuate până în acest moment, se estimează numărul total al persoanelor vătămate și părților civile la aproximativ 6.000. (…) Toate persoanele vătămate, părțile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din București, Iași, Cluj și Timișoara sau la inspectoratele județene de poliție din județele în care acestea își au domiciliul, respectiv la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliției judiciare, în baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorii militari de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate și părților civile, precum și orice alte documente referitoare la existența unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite și prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989”, arată Parchetul într-un comunicat de presă.

Parchetul General mai precizează că având în vedere numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităților de parchet sau de poliție indicate în citații, numai la data și ora menționate.

În acest dosar sunt urmăriți penal pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României şi Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României, în dosarul Revoluţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Va dati seama ce bascalie?Ies cca 3 generatii de procurori militari la pensia speciala si tot nu vom vedea vreodata finalizata bascalia asta numita,popular , „Dosarul Revoluției”!Inutil si dosarul,inutili si procurorii militari….

  2. Si cine nu s-a gandit sa-si scoata certificat medico-legal?

    La mine in apartament a ajuns un glonte ratacit care mi-a spart oglinda din baie. Cand m-am dus sa vad ce se intamplase, m-am taiat, la laba piciorului, intr-un ciob de sticla. Dar m-am tratat singur (m-am dezinfectat si bandajat). Ca mine or fi multi. Destui bucuresteni au suferit vatamari corporale din culpa celor care trageau cu arma. Chir si dintre cei impuscati, si ajunsi prin spitale, cati s-au gandit sa ceara eliberarea unui certificat medico-legal? In lipsa unei răni de glonte, era dificil de dovedit ca ai fost ranit indirect, in urma EFECTELOR tirului tragatorilor – fie ca acestia erau „teroristi”, militari in termen, sau alte categorii de posesori de armament si munitie.

    Va fi greu de probat ca Iliescu & Co. au fost complici la impuscarea civililor. „Teroristii sunt de vină! Ei au tras in popor.”

  3. Daca justitia din Romania nu solutioneaza macar acum in ceasul al 12-a acest dosar cind inca mai sint in viata criminalii,atunci va ramane o pata neagra in istoria Romaniei.
    Destul de multi vinovati au dat dejea coltul avind avantajul ca acest dosar a fost ascuns bine ca sa nu se rezolve timp de 29 de ani, iar criminalii au trait bine nederanjati de nimeni.Acum au mai ramas o mana de criminali care trebuesc sa fie judecati cit mai repede si condamnati cu executare pina la sfirsitul vietii lor,indiferent de virsta lor sau de bolile care le au.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.