O nouă manevră pentru schimbarea lui Zgonea

Dragnea spune cu subiect şi predicat ce va face PSD. Când a vrut să-şi securizeze funcţia de preşedinte al Camerei, PSD a schimbat regulamentul în favoarea sa. Stenogramă cu scandal. Un condamnat definitv în conducerea Camerei.

Respectarea regulamentului blamată de Dragnea

Astăzi, în comisia de regulament a Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PSD ar urma să impună o nouă – a „n”-a în ultimii ani – modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor. Modificarea are un singur scop: schimbarea lui Valeiu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei. Acest lucru a fost recunoscut deschis de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, luni seara la Antena 3. „După ce a fost exclus din PSD, în mod firesc Valeriu Zgonea trebuia să îşi dea demisia. S-a blocat, s-a ascuns după nişte proceduri regulamentare. Am înțeles de la colegii mei, astăzi (ieri – n.a.) că au început demersurile pentru schimbarea Regulamentului, se poate întâmpla rapid, într-o săptămână, maxim două, pentru a nu mai exista niciun fel de posibilitate de contestare sau de contestaţie (…) O să aflăm mâine (azi – n.a.) când se convoacă Comisia pentru Regulament, ea teoretic trebuia să se convoace astăzi (ieri – n.a.), dar iar s-au blocat într-o procedură. Cred ca mâine o să se ţină Comisia pentru Regulament şi o să urmeze programarea în plenul Camerei Deputaţilor cât de curand”, a spus Dragnea. Astfel, în loc să legifereze, în loc să se ocupe de problemele importante ale ţării, PSD are altă prioritate: schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor. De remarcat că problema nu este că Zgonea ar mai merita să mai stea în această funcţie şi nu doar pentru că nu s-a deosebit cu nimic de Roberta Anastase în „zilele ei bune”. Problema o reprezintă procedura prin care se vrea înlocuirea lui. Din declaraţia lui Dragnea, mai reiese un aspect şi este destul de grav. Când spune „s-a ascuns după nişte proceduri regulamentare” se poate interpreta că preşedintele PSD blamează respectarea regulamentelor. Pentru că până una, sau alta, Zgonea nu încalcă regulamentul prin rămânerea în funcţie

Articol schimbat în funcţie de interese de partid

Cine crede că regulamentele parlamentare sunt elaborate pentru bunul mers al instituţiei se înşală. Foarte multe articole servesc intereselor de partid. Şi asta nu de ieri, de azi. Să facem un apel la istoria foarte recentă. După Mircea Geoană a căzut în dizgraţia lui Victor Ponta, PSD s-a chinuit cumplit ca să-l schimbe de la şefia Senatului. L-a schimbat, dar Vasile Blaga a fost ales preşedinte al Senatului, pentru că PDL împreună cu UNPR (pe atunci aliaţi) aveau majoritatea. În iulie 2012, USL i-a schimbat pe Blaga de la Senat şi Roberta Anastase de la Cameră. Hotărârile de schimbare au fost conttestate la Curtea Constituţională de PDL, dar judecătorii Curţii au respins constestaţii ca fiind inadmisibile, motivând că schimbarea preşedinţilor Camerelor nu reprezintă o problemă de natură constituţională. După ruperea USL, cei din PSD au modificat în 2015 regulamentul Camerei, pentru a face imposibilă schimbarea preşedintelui instituţiei. Acum, PSD trebuie să modifice din nou regulamentul, pentru a-l da jos pe „rebelul” Zgonea.

Ce articol se modifică

PSD intenţionează să modifice art.26 din regulament, care prevede următoarele:

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele”. Ultima teză a acestui articol face imposibilă schimbarea lui Zgonea, pentru că el fiind exclus din PSD, nu mai aparţine grupului parlamentar al acestui partid. Pe vechiul regulament, Zgonea putea fi schimbat, deoarece exista formularea „liderul grupului parlamentar care l-a propus pe preşedinte”.

Ceartă în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor

Publicăm fragmentul din stenograma şedinţei din 4 mai a.c. a Biroului Permanent a Camerei Deputaţilor, când s-a pus problema „Zgonea”.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Vreau să vă spun că Grupul parlamentar PSD a depus ieri la secretarul general o solicitare de revocare şi nu apare pe ordinea de zi astăzi.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Normal. A fost şedinţa grupului parlamentar la ora 15.00. La ora 16.00, dumneavoastră şi chestorul Camerei aţi ieşit la presă.

Noi avem un regulament pe care l-am hotărât în unanimitate, după ce a fost în dezbaterea liderilor, că tot ce vine după ora 15.00, luni pentru marţi sau pentru miercuri şi pleacă vineri după ora 15.00 să nu fie introdus pe ordinea de zi decât cu aprobarea în unanimitate a liderilor grupurilor parlamentare. Aşa este regulamentul.

Domnule Panciu, citiţi-le din regulament poziţia. A fost discuţia noastră.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, sunt norme.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Normele Biroului permanent pentru circulaţia documentelor, a fost un scandal monstruos iniţiat de către Grupul parlamentar PSD şi după aceea de PNL cu privire la documente, unde sunt, de ce nu sunt la noi, sunt la Secretariatul tehnic al Biroului permanent, sunt la domnul secretar general şi dumneavoastră aţi făcut acest regulament, liderii grupurilor parlamentare.

Noi, în Biroul permanent, după câteva săptămâni, l-am aprobat şi el stabileşte circuitul documentelor. N-am nici o problemă. Dacă există unanimitate între lideri, o introducem şi pe aceea. Este o chestiune absolut legală, n-am nici o altă problemă. Nu vreau decât să fie totul ca la carte, legal. Ultima dată, în plen, domnul Nicolăescu m-a acuzat că nu aduc nu ştiu ce documente în Biroul permanent. M-au acuzat şi colegii de la UDMR şi cei de la Minorităţi şi, în urma acestor discuţii succesive, am făcut acest regulament, care este aprobat în unanimitate de membrii Biroului permanent. I-am ameninţat şi pe angajaţi că nu ştiu de ce le ţin ei, de ce sunt trei semnături pe ele şi trei numere de înregistrare.

Pe cale de consecinţă, ca să nu mai fie nimeni de vină, noi am hotărât chestia aceasta. Şi fiind un document normal, ori că este astăzi discuţia, ori că este luni, tot în plenul de marţi se discută punctul suplimentar. Şi am zis că cea mai bună soluţie este aceasta de astăzi. Dacă există unanimitate între liderii grupurilor parlamentare pentru a o introduce, o suplimentăm în partea cealaltă. N-am nici o problemă.

Domnule Neacşu, vă rog frumos.

Domnul Marian Neacşu:

Eu cred că scopul – şi ştiu cum au fost aprobate normele şi este corect – dar cred că scopul principial, dincolo de faptul că este normal ca în fiecare moment să ştim unde este fiecare document, a fost ca să se închidă într-un anumit termen depunerea documentelor pentru şedinţa de Birou permanent de luni şi respectiv de miercuri, cum era atunci, vineri şi respectiv luni, din considerentele practice, cred eu, pentru a se putea întocmi o ordine de zi la care toată lumea să aibă acces şi să poată fi consultată. Bănuiesc că acesta a fost scopul principal, eu cel puţin aşa îmi aduc aminte şi pentru asta am votat acest lucru. Cred că şi colegii mei sunt de aceeaşi părere.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Am fost de acord cu toţii să avem o procedură legală, astfel încât să nu fie acuzat nici un angajat al Camerei sau un lider de grup parlamentar că a depus la preşedintele Camerei, preşedintele Camerei nu a scris pe ea şi dumneavoastră aţi făcut – dumneavoastră eraţi lider atunci când aţi făcut – şi am făcut această procedură pe care eu o urmez cu stricteţe, ca să nu existe nici o problemă. Când am introdus ultima dată achiziţiile publice, ştiţi foarte bine, aceeaşi procedură a fost, unanimitate între liderii grupurilor parlamentare şi am introdus-o pe ordinea de zi.

Şi aici fac acelaşi lucru. Dacă există unanimitate între liderii grupurilor parlamentare, documentul a fost înregistrat după ora 15.00, tocmai ca dumneavoastră, eu să pot să-mi dau avizul pe ordinea de zi, cum scria, acea ordine de zi să fie dezbătută de către Comitetul liderilor, cum este procedura parlamentară scrisă în regulament, şi proiectul ordinii de zi să fie trimis Biroului permanent. Nimic în plus.

Deci, dacă un lider de grup şi ceilalţi lideri care sunt prezenţi astăzi aici îşi dau acordul în unanimitate să fie introdus pe ordinea de zi, atunci n-avem nici o problemă, totul este perfect legal. În ambele cazuri, eu am respectat ceea ce dumneavoastră aţi hotărât, nu pot să mă abat de la acea decizie a Biroului permanent luată în unanimitate şi nici un angajat al Camerei nu poate. Documentul respectiv nu a fost înregistrat la mine, ci la domnul secretar general. Domnul secretar general l-a trimis la mine, eu mi-am pus apostila pentru Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, vedeţi că este semnătura. Dar fiind după ora 15.00, nu mi-am permis de capul meu să-l iau fără acordul liderilor grupurilor parlamentare, ca să nu fiu acuzat.

Domnul Marian Neacşu:

Asta am înţeles, domnule preşedinte şi este perfect corect. Ce mi se pare, dacă vreţi, puţin imoral, este faptul ca această explicaţie era normal să ne-o ofere cineva de la Secretariatul general al Camerei şi nu dumneavoastră, atâta vreme cât hârtia respectivă vă viza. Mi se părea normal ca să vă abţineţi de la a face dumneavoastră comentariile şi mi se părea normal ca ele să vină din partea Secretariatului general.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Procedând cu documente, domnule chestor, nu există decât legalitate. Chiar dacă mă vizează pe mine, eu sunt obligat să respect legea. Decizia Biroului permanent pentru mine este o decizie internă a angajaţilor şi a mea, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, pe care trebuie s-o respect cu stricteţe. Dacă dumneavoastră îmi spuneaţi acum sau liderul grupului parlamentar, există unanimitate, se introduce pe ordinea de zi şi era pe ordinea de zi. Totul este perfect, făcut ca la carte.

Vă rog.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Am înţeles.

Stimaţi colegi, Grupul parlamentar PSD vine cu această solicitare de introducere pe ordinea de zi, deşi, repet, ea a fost depusă încă de ieri, această solicitare de revocare a domnului Valeriu Ştefan Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Eu cred că nu avem motiv să nu fim de acord cu trecerea pe ordinea de zi, pentru că eu zic că este forţată netrecerea pe ordinea de zi, ca să nu mai spun şi faptul că astăzi, pe la 11.30, încă nu aveam ordinea de zi, în condiţiile în care în celelalte zile, din câte ştiu eu, întotdeauna ordinea de zi a Biroului permanent apare cu 24 de ore înainte. Nu ştiu dacă este cazul să pun această întrebare „De ce nu s-a pus pe ordinea de zi?”. Dar eu solicit colegii mei, liderii, dacă sunt de acord cu trecerea pe ordinea de zi.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule Pâslaru!

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Lăsaţi-mă, vorbesc cu liderii. Vorbesc cu colegii mei.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Dacă o puneam pe ordinea de zi, ca s-o trimit la dumneavoastră ca să vă întâlniţi, înseamnă că documentul pe care dumneavoastră l-aţi pus ieri la ora 16.00…

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Nu, nu. La ora 15.00 a fost depus.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu puteaţi să-l depuneţi înainte. Deja aţi făcut o ilegalitate.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Din păcate, dumneavoastră nu aţi fost prezent la şedinţa de grup. După ce s-a întâmplat în grup şi după acordul grupului, am depus această hârtie.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule Pâslaru, îmi cer scuze că vă spun.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Dar eu vorbesc cu colegii, cu liderii de grup.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Eu vă învăţ ca un bun prieten.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Nu este nevoie să mă învăţaţi, lăsaţi că le ştiu eu.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Înainte de ora 15.00, Biroul permanent şi Comitetul liderilor nu au hotărât o şedinţă de grup parlamentar în care dumneavoastră să puteţi să discutaţi ceva.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Şedinţa de grup parlamentar o hotărăşte grupul parlamentar, nu Comitetul liderilor.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Dar dumneavoastră nu puteţi să fiţi şi la şedinţă până la ora 14,45 şi la şedinţa de grup.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Vă spun eu că am fost şi la şedinţa de grup şi am şi depus hârtia când trebuia.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Am înţeles.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Eu vă solicit, dragi colegi, să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea de zi a acestei solicitări a Grupului parlamentar al PSD.

Nu sunt obiecţii, domnule preşedinte.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Cred că începem să ne batem joc de Camera Deputaţilor şi de Regulament şi de proceduri, lucru pe care eu îl resping şi cu care nu sunt de acord şi cu care nu am fost niciodată, şi ştiţi foarte bine că am insistat cât am putut de mult să introducem reguli.

Avem reguli şi le respectăm, ne respectăm pe noi în primul rând şi respectăm şi instituţia.

Comitetul liderilor trebuie să se întrunească înainte de şedinţa Biroului permanent, ca să ia decizii.

Cred că, dacă domnul Pâslaru avea o asemenea problemă, înainte de întâlnirea Biroului permanent ne propunea să ne întâlnim – liderii – şi ne spunea ce are ca scop pentru acea întâlnire.

În acest moment eu nu cred că în timpul şedinţei de Birou permanent liderii se întrunesc, hotărăsc ei aşa, peste noapte.

Nu îmi plac şi nu cred că sunt corecte asemenea atitudini.

Deci eu, în consecinţă, consider că nu este o şedinţă a Comitetului liderilor şi nu avem ce discuta.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă mulţumesc foarte mult.

Vă rog.

Domnul Ion Răducanu:

Domnule preşedinte, mie mi s-au mai dat lecţii aici, în Biroul permanent, despre cum trebuie respectat Regulamentul, şi eu sunt silitor, sunt disciplinat, am învăţat, deci eu susţin să se respecte Regulamentul absolut la literă, la virgulă, aşa că nu sunt de acord.

Domnul Marian Neacşu:

Am o solicitare de făcut: din norma aceea, dacă puteţi să mi-o citiţi şi mie, cu câtă vreme înainte se publică ordinea de zi, vă rog mult? Ca să fim foarte riguroşi, aşa cum ne place unora să spunem.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Cu două ore.

Domnul Marian Neacşu:

Cu două ore. Atunci, poate cineva să îmi precizeze la ce oră a fost ridicată astăzi pe site ordinea de zi?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Eu am primit mapa dumneavoastră la ora 11,30.

Domnul Marian Neacşu:

Şi suntem riguroşi aşa?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Eu de aceea v-am cerut să fie două ore, dar dumneavoastră la începutul şedinţei aţi spus că vreţi ora 12,30.

V-am rugat să fie ora 13,00 pentru ca să aibă toată lumea acces la documente, ca să fim riguroşi.

Domnul Marian Neacşu:

Nu. Dumneavoastră ne-aţi rugat, şi am stabilit cu toţii ca să depunem până la ora 15,00 a zilei anterioare ca să fie vreme pentru a putea să luăm act.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu eu, domnule Neacşu. Dumneavoastră singur aţi făcut acel articol. Eu nici nu am intervenit la el, în urma scandalului în Comitetul liderilor. Noi am aprobat în Biroul permanent.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Degenerează discuţiile, din păcate, ca urmare a conflictului dintre preşedinte şi Grupul PSD. Deci, degenerează discuţiile, ceea ce nu este normal.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Îmi cer scuze. Eu i-am reamintit colegului meu din Parlamentul României draftul făcut de domnia sa şi ideea pe care domnia sa a avut-o pentru ca să nu mai avem aceste scandaluri. De fapt, sunt stenogramele Biroului permanent.

Haideţi să închidem şi să trecem mai departe, vă rog mult.

De acord? Vă mulţumesc foarte mult.

Un condamnat definitiv, chestor al Camerei

A doua zi după ce DNA a început urmărirea penală în ceea ce îl priveşte, Ludovic Orban (PNL) şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţlor. Cu câteva luni în urmă, un alt liberal, Dan Motreanu a procedat la fel. Marian Neacşu de la PSD, care este condamnat definitiv, este în continuare chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. La noi, ca la nimeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.