Numai gura e de ei!

O nouă rundă de puciuri în PSD și PNL

Cătălin Zamfir (dreapta), cunoscut pentru dintele pe care-l are împotriva lui Orban

PSD și PNL se transformă într-un veritabil câmp de bătălie până aproape de mijlocul lunii martie. De trei săptămâni au nevoie și liberalii, și pesediștii să facă încă o curățenie serioasă de la vârful partidelor spre bază. Dacă pe pesediști îi interesează un nou format de conducere, un statut mai flexibil, rezoluții favorabile pentru cei care au probleme cu legea și, posibil, chiar un nou președinte care să nu-i mai controleze strict și să-i urecheze pentru orice eroare, liberalii instrumentează și ei un puci intern.

În curtea celor de la PNL mocnește un conflict puternic încă de la alegerea de anul trecut ca președinte a lui Ludovic Orban. Fostului ministru al Transporturilor nu i se reproșează lipsa de performanță probată ani la rândul ca demnitar, ci faptul că s-a luat la harță cu unele grupări liberale. Ba mai mult, i-a marginalizat pe unii câștigători în alegerile locale, cum ar fi Gheorghe Falcă sau Nicolae Robu. Mai au un dinte puternic împotriva lui Orban și o serie de parlamentari, în frunte cu fostul președinte liberal Alina Gorghiu și senatorul Cătălin Zamfir. Cea mai lesne soluție pentru repoziționarea taberelor din PNL ar fi un nou congres, după părerea unora.

Liberalii joacă la pariuri data de 5 martie

5 martie este data când președintele PNL, Ludovic Orban, ar urma să afle, în sfârșit, dacă va ajunge sau nu după gratii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa atunci sentinţa definitivă în dosarul în care preşedintele PNL a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Liderul PNL a fost achitat pe fond, iar la apel procurorii DNA cer un an de închisoare cu executare. Și cum liberalii așteptau o hotărâre definitivă încă de luni, prelungirea termenului alimentează și mai mult disensiunile interioare și jocurile de culise. Unii dintre aceștia, în frunte cu Alina Gorghiu, Cătălin Zamfir și Iulia Scântei, ar fi avantajați de plecarea lui Orban pe ușa din spate a partidului pentru că „moștenitorii“ proiectelor sale nu vor mai avea prea mult succes la o posibilă nouă încleștare între tabere pentru conducerea PNL. În schimb, susținătorii lui Ludovic Orban mizează pe o decizie favorabilă pentru acesta, refuzând să ia în calcul orice variantă prin care președintele lor sare, brusc, din schema decizională. Divergențele din ultima perioadă dintre cele două grupări configurate în rândurile liberalilor par să se fi atenuat, doar că fiecare stă de-o parte și își ascute cuțitele, astfel încât să iasă câștigători.

Orban vrea să taie în carne vie

Spre disperarea unor opozanți de-ai săi fățiși, liderul PNL se așteaptă să fie achitat și pe fond. Surse din PNL susțin că după ce va primi un verdict favorabil, Orban și-a planificat nu doar să-și arate colții către toți cei care s-au delimitat de el. Președinții incomozi de filiale sunt printre primii vizați. Pe lista neagră a lui Orban figurează pe primul loc filiala PNL București, condusă de europarlamentarul Cristian Bușoi. Bucureștiul este urmat de alte 5-6 organizații din țară, ale căror lideri au luat o anumită distanță de linia partidului și de directivele centrului, cochetând cu puterea. Președintele PNL instrumentează această operațiune pentru că își dorește ca în majoritatea filialelor să aibă oameni fideli, dar și îndatorați. Dacă va scăpa de acuzații și de pedeapsă, Ludovic Orban vrea să-și cimenteze pentru un termen cât mai lung poziția, declanșând negocierile interne pentru lista de candidați pentru alegerile europarlamentare din mai anul viitor. Liberalii sunt conștienți de faptul că numărul de mandate pe care le-au câștigat în 2014 în Parlamentul European se va reduce semnificativ. Și asta, pentru că nu mai dispun de notorietatea resurselor umane de acum patru ani și nici partidul nu a reușit să aibă prea mult succes, rămânând tot în opoziție. Altfel spus, PNL este sigur doar de 5-6 mandate eligibile. Tocmai din acest motiv, negocierea internă pentru ocuparea respectivelor poziții va fi una intensă și de lungă durată.

Scopurile PSD, într-o schimbare perpetuă

„Am stabilit data congresului care va fi 10 martie, la Sala Palatului, am stabilit un calendar de organizare pentru acest congres, am stabilit detaliile privind organizarea acestui congres. Mai rămâne să avem un CExN până în data de 10 martie, în care să discutăm câteva aspecte, şi după aceea pe 10 martie – congres“, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre (foto). La fel ca majoritatea liderilor partidului, Dobre nu vorbește decât despre ansamblu de măsuri organizatorice, fără să explice, concret, dacă se va pune cu adevărat problema realegerii întregii echipe de conducere, dacă statutul formațiunii va fi modificat din nou și dacă se va renunța la postul de președinte executiv al PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Adica aveti atata sens incat sa il prezentati pe zamfirica,cotzo-fanul A3, ca un adeversar a lui Orban?:)))))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.