O poveste cât o palmă peste ochi pentru primar: „Să-ți fie rușine!”

Sociologul Gelu Duminică, de origine romă, spune povestea familiei sale într-o replică pentru primarul din Târgu Mureș Dorin Florea, care afirma zilele trecute că propune introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile ce vor să aducă pe lume copii, care să ţină cont de dovada unui loc de muncă, a unei locuinţe stabile, o „situaţie financiară acceptabilă”, „un nivel de educaţie minim stabilit prin lege” şi o vârstă minimă. Florea făcea referire la romi.

Replica lui Gelu Duminică a venit într-un articol intitulat „Sunt rom crescut în sărăcie și ăsta este răspunsul meu pentru primarul rasist din Târgu Mureș„, publicat de site-ul vice.com.

Iată povestea:

În concepția edilului, eu si frații mei nu ar fi trebuit să existăm, pentru că ai mei erau săraci și slab educați.

Ai mei s-au căsătorit acum 60 de ani. Aveau 20 de ani și erau săraci, așa că sărăcia tatei și cu cea a mamei au generat una și mai mare. Mama era a treia generație a robilor eliberați din Țigănești și Negrilești, iar tata făcea parte dintr-o familie care fusese deportată de regimul Antonescu. Pentru cei care i-au deportat familia, nu contase că bunicul din partea tatălui meu luptase în Primul Război Mondial și nici că, în 1942, era activ combatant pe frontul de est. Tot ceea ce conta era faptul că erau romi săraci lipiți, după ce casa și toată avuția le fusese distrusă de bombardamentele armatei americane. Așa că, parte dintre ei, inclusiv tata, au fost nevoiți sa cerșească pentru a supraviețui, lucru care le-a pecetluit soarta.

La Bug au murit mulți. De foame și de frig, din cauza tifosului, ca urmare a violurilor sau a bătăilor primite de la bravii soldați români. Când s-au întors, cei care au supraviețuit au refuzat sa vorbească despre ce s-a întâmplat acolo. O făceau doar când unul dintre ei murea și după ce își anesteziau simțurile cu o cantitate destul de mare de alcool.

Ai mei au pornit de tare jos. Tata avea doar șapte clase și mama niciuna. În primii ani, au locuit într-un grajd închiriat, alături de cal si de căruța. Munceau din greu zi de zi, mama la măturat străzile și tata ca muncitor docher în port. Strângeau pâine și alte resturi alimentare din tomberoane, pentru a crește porci pe care să îi vândă și să strângă bani pentru a-și cumpăra o casă. Au făcut-o când deja aveau doi copii, iar casa pe care pe care au putut să și-o ia a fost destul de mică (două camere de 40 de metri pătrați) și aproape distrusă. Au făcut lut și au lipit-o. Peste câțiva ani, când au mai strâns bani, au făcut vălătuci (un amestec de pământ galben, cu balegă de cal și paie) și au făcut pereții ceva mai trainici. Podele de dușumea am avut când eu, cel mai mic dintre cei cinci copii, aveam vreo 12 ani. Țin minte și acum cât de mult s-a bucurat mama.

O dată, într-una dintre iernile mai grele ale anilor 80, am rămas fără lemne și nici bani să cumpăram altele nu erau. Ai mei ne-au îmbrăcat mai gros și au început să consume lemnele doar pentru a găti și a dezmorți aerul înainte să ne băgam în pat. Noi, cei patru băieți ai familiei – cel mai mare a murit înainte să mă nasc eu, din cauza unei boli incurabile -, am hotărât să mergem în parcul din cartier și să tăiem un copac pe care să-l aducem acasă. Am făcut-o fără ca ai noștri să știe, conștienți că ne vom lua o mamă de bătaie zdravănă când vom spune de unde avem lemnele. Ceea ce s-a și întâmplat.

Mama devenise femeie de serviciu la CFR, după care s-a transferat la Poșta Română, după care a ajuns la Liceul de Marină din Galați. Pe lângă munca ei, seara lua punga cu semințe și se ducea în parcul auto al Combinatului Siderurgic de la Galați să le vândă. Tata a lucrat în port vreo 40 de ani și a ieșit la pensie după 89. Banii nu au fost niciodată mulți și lipsurile materiale au fost mari, însă am avut parte de zâmbete, bucurie, familie și dragoste.

În concepția primarului Florea, de la Târgu Mureș, eu si frații mei nu ar fi trebuit să existăm, pentru că ai mei erau săraci și slab educați. Ai mei ar fi trebuit sterilizați sau, dacă totuși mama ar fi rămas gravidă, ar fi trebuit sa fie decăzuți din drepturile părintești și să li se ia copiii.

Noi, cei patru frați, am reușit sa răsplătim munca și chinurile alor mei, cum am știut noi mai bine: cel mai mare a servit, ca subofițer, armata română timp de 25 de ani, a participat la misiuni naționale și internaționale și a fost decorat pentru merite deosebite în misiunile de salvare. Al doilea a luptat în Revoluție și pe urmă a rămas în armata română ca militar angajat pe bază de contract timp de zece ani, până s-a îmbolnăvit de diabet și a fost clasat pe caz de boală. Cât a mai putut munci, a fost pompier civil și a salvat multe vieți, iar acum este pensionar pe caz de boală. Al treilea lucrează în industria construcțiilor de nave și este la al nu-știu-câtelea contract pe marile șantiere ale lumii; marțea trecută a plecat să onoreze un nou contract în Olanda. Al patrulea sunt eu, profesor, sociolog. Toți avem familii, copii și împărțim în jurul nostru zâmbete, bucurie și dragoste de familie.

Povestea familiei mele nu este o excepție în spațiul românesc. Mai toți ne tragem din unele care la un moment dat s-au zbătut în sărăcie, ignorantă și foame. Mai toți suntem unde suntem în prezent pentru că, undeva, în trecut, familia noastră a avut parte de oameni care au ajutat și nu au văzut „problemele”, ci potențialul de dezvoltare al viitoarei generații.

Să-ți fie rușine, domnule Florea! Să-ți fie rușine că nu înțelegi rolul cu care te-au mandatat cei care te-au ales: români, romi și maghiari deopotrivă!”

Foto Părinții sociologului, alături de un nepot

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8518 Articole
Author

19 Comentarii

  1. La cat trancanesti pe la televiziunile de pubela, N-at trebui sa te cheme Duminica, ci Saptamana. Lasa-ne!

  2. Foarte frumos. O orânduire centrata pe om, pe munca și pe nefurt a salvat o familie cu copii valoroși. Sa vedem ce face capitalismul.

  3. Primarul Florea să facă bine și să doneze o sumă pentru a mentine vie amintirea lagărelor naziste .Anul acesta se împlinesc fac 75 de ani de la Holocaust. Niciodată omenirea nu trebuie să mai treacă prin asemenea orori. Primarul să facă programe de educare,locuri de muncă decent plătite, ăsta este rostul dumnealui.

  4. Primarul de Targu Mures este un neomarxist fara limite. Aluzia lui la familiile care nu ar trebui sa aiba copii sau la familiile sarace nu se refera la romi. Eronat fara limite! Aluzia a fost aruncata in spatial public pentru a vedea ce reactive au pavlovienii(romanii fara creier, care pun botul la toate manipularile).O astfel de lege, odata votata de parlament si promulgata, va fi arma cu care neomarxistii vor lua cu forta copiii din familiile bune. Nu ati vazut ce se intampla in tarile nordice??? Cati copii se iau din familii sarace si dezorganizate si cati copii se iau din familii bune, pentru ca poarta pullover mov in loc de portocaliu, pentru ca li se da la micul dejun lapte in loc de ceai sau pentru ca …

    • Florea este pervertit definitiv de ideile cretine raspandite si la noi de tot soiul de neispraviti aciuati prin oengeurile finantate de batranul Seoros. Nu este de mirare ca niste capete patrate l-au ales si reales primar.

  5. Treci ba romule la romii aia de care zice primarul ca sunt putori si traiesc din alocatii si convinge_i sa munceasca si sa-si dea copiii la scoala, ca sa-i crape primarului obrazul de rusine. Ia fa tu treaba asta, ca de croncaneala ieftina ne-am saturat! Scoala e gratuita, doar de tine depinde ca din comunitatea aia sa scoti 10 academicieni. Motiveaza-ti conationalii sa se integreze! Si primarul ala o sa moara de rusine!

  6. Primarul din Târgu Mureș Dorin Florea este cunoscut Blonzilor din Alabama ca un Cetatean care Poseda Bani dar Incapabil sa procreieze deoarece Sexul la Tirgu Mures este inca Manual, deci Truda pentru Saraci. Blondul Gelu Duminica nu se sperie de lucru manual si se ofera sa-si ajute Primarul la muncile casnice, atit de obositoare pentru Dinsul.

  7. Bravo, praleo! Îți bați joc de „bravii soldați români”. Ai evoluat de la „țigan” la „rom” și s-au umflat mușchii pe tine.

  8. Dupa parerea mea propunerea primarului este si logica si necesara din moment ce cuplurile care fug de munca [si nu doar cele de etnie rroma] sunt cele mai prolifice.
    La aceste cupluri subzistentza este asigurata din ajutoarele sociale si din alocatiile ptr copii, cuplate cu furturile si cersitul.
    Acesti copii au toate premisele ptr a se transforma in viitori infractori.
    Asteptati sa se dubleze alocatiile si sa vedeti atunci ce natalitate se va inregistra la aceste categorii sociale.
    Nu vad ptr ce cresterea copiilor proveniti din familiile fara capatai trebuie asigurata din banii celor care muncesc, in timp ce parintii acestor copii refuza sa munceasca.
    Acordarea alocatiilor ptr copii ininte de 1989 era mult mai normala si cinstita, fiind conditionata de angajarea unuia dintre parinti.

  9. Citez (9AMnews-2011)”Gelu Duminica este cel mai mic copil dintr-o familie simpla, din Galati, romi traditionali: tatal a fost judecator de stabor, iar mama analfabeta”Remarc ca tatal ca judecator de stabor nu are pensie speciala:))!
    Nu imi plac pozitiile lui pe la diverse televizuini,datorita faptului ca nu sunt pe aceiasi lungime de unda !
    SAm doua imagini in cap:
    _am trait o perioada in India si va spun sa ne fereasca Dumnezeu de o a doua invazie a indienilor! Aia de la 1200-1300 a fost suficienta!
    -de ce ii latra cainii instinctiv cand trec pe trotuare (chiar daca isi dau cu Roja Great Britain sau No. 1 by Clive Christian),oare ce amintire e pastrata in ADN-ul canin?
    -nu mai suport sa manance kkt cand au locuri rezervate la universitatile de stat,cand au ONG pe bani publici de le-au pierdut sirul,cand au imparati,regi,cand javre politice ca Basestii s-au si incuscrit cu ei..
    -daca un primar vrea un oras curat,dpdv salubritate,e rasist,bai Duminica?Nu avem dreptul la civilizatie ca ne interziceti voi prin comportamentul vostru agresiv?
    -pe cine credeti ca pacaliti,peste 1000 de ani sunteti aceiasi..

  10. Va inteleg si aveti dreptate ca fiecare are dreptul sa traiasca si sa-si oranduiasca viata. Insa nu va victimizati vorbind ca ati trait in saracie. Nu sunteti singura familie de muncitori necalificati din Romania si care a avut patru copii. Statul comunist v-a oferit sigur un apartament in Galati, tot statul va oferit alocatie si burse scolare/univ. pt ca proveniati din familii cu venituri mici. O colega a avut parintii pensionari de boala TBC si erau trei surori, au trait dintr-un venit mult mai modest decat Dvs. cu parinti sanatosi. Acea colega a ajuns profesoara de istorie si spre deosebire de presedinte si-a luat si gradul I, avand in facultate numai zece, pt ca era singura sansa de a supravietui mai ales ca a avut un copil, iar tatal copilului, muncitor, n-a vrut s-o ia de sotie pe studenda, ca era prea saraca, preferand o muncitoare. In facultate de asemenea am avut colegi care proveneau din mediul rural cu venitri foarte mici, nu erau dintr-o anumita etnie. Asa ca ar fi bine sa nu va victimizati. La Tv au fost prezentati copii sub pragul saraciei care erau blonzi cu ochii albastri deci nu incercati sa va considerati singurii defavorizati. Situatii dramatice au si copiii romani, maghiari, etc. din zonele izolate tarii.

  11. Handicapul multora este ca ii baga pe toti in aceeasi oala! Familia lui Gelu Duminica este o familie model pt multi romani care au cazut sub toate aspectele atit de jos incit fac degeaba umbra pamintului.
    Toata stima pentru oameni care reusesc sa ramina normali intr-o societate imbecilizata si plina de preconceptii!
    Romani uitati-va in oglinda! Nu ati fi reusit niciodata performanta de a ramine in picioare daca ati fi fost in aceeasi situatie cu familia Duminica! Chiar si in BIBLIE scrie clar – „si cei din urma vor fi cei dyntii”
    Lumea se schimba si multi tot nu reusesc sa se desprinda de hazna!

  12. Cu respect pentru domnul Gelu Duminica, povestea familiei dumneavoastra nu este una de exceptie in societatea romaneasca dintre cel de-al doilea razboi mondial si revolutie, as zice si o decada dupa… realitatea este ca AZI, ea ESTE o exceptie. Te-as invita in Ferentari, sa vezi cum pe o strada unde aveam familii de tzigani muncitori, calificati pe domenii dificile, respectati de vecini, si care se ofereau sa dea o mana de ajutor stiind ca daca aveau si ei nevoie vreodata o sa fie ajutati, in mai putin de 2 generatii au ajuns sa traiasca strict din ajutoarele sociale pentru copii.
    Sunteti sociolog, nu vedeti ca acest fenomen se generalizeaza la nivel european? La momentul actual se practica migratia dupa asistenta sociala, spre UK, spre Franta, spre Suedia, etc… pentru au o legislatie care permite abuzarea sistemului.

  13. In acest moment(miercuri 15 ianuarie 2020, ora 22:25)urmaresc un reportaj la televiziunea canadiana de limba franceza , un reportaj despre,,ce au devenit copiii lui Ceausescu?”. Sunt 3 tineri talentati,adoptati din Romania de catre canadieni francezi; o tanara studenta la Facultatea de muzica din Montreal(Rodica Kean- dupa adoptie)are o voce de soprana superba,si povesteste , intr-o perfecta franceza din Quebec- despre dragostea cu care au inconjurat-o parintii adoptivi; Nicoleta si George Richard, doi copii adoptati in iunie 1992, sunt de asemenea studenti la Facultatea de muzica- tanarul studiaza pianul,sora lui solista de opera , in devenire. M-am simtit trist dintr-un punct de vedere: de ce , dupa 30 de ani copiii din Romania traiesc aceeiasi mizerie ca in epoca ,,dictatorului”? Sunt bucuros din alt punct de vedere ca unii dintre copiii de ieri sunt adulti crescuti in familii de adoptie,dar fericiti. Nu stiu ce a vrut sa spuna primarul de Targu Mures, dar astept sa spuna ceva clasa politica romaneasca despre adopriile care inca mai functioneaza si azi…pentru Canada!

  14. Prea multa gargara inutila ,primarul are dreptate ! Inainte de a procrea trebuie asigurate conditiile minime de trai pt cresterea unui copil ! Ai conditii , faci copii , nu ai nu faci , copiii nu sant obiecte , jucarii sau mijloace de a obtine alocatie pt crasma ! Aceasta recomandare este valabula pt toti ,indiferent de etnie .

  15. Atatea discutii …dar poate ca vreunul dintre toti „ne-nazistii”care fac spume pe la televiziuni va face un efort si va traduce legislatia europeana privitoare la subiectul in dezbatere (macar pe cea din Ungaria- te bagi,”Mare Urs”?vad ca de „Pardallian”ai stiinta…) sa vedem daca primarul vorbeste aiurea ;apropo,daca il faceti nazist ,spuneti-mi,va rog,cum ar trebui sa se numeasca acei care arunca praf in ochi sau vor sa innabuse o dezbatere asupra unei realitati dureroase,dar certa? bolsevici,cumva?astia au fost mai buni decat nazistii ? Domnule Socolovici,”minuni”precum in Canada s-au intamplat si se intampla si in Romania – un exemplu ar fi chiar dl.Duminica (sau acel „Pardallian”la care face aluzie „marele urs”in postarea sa);dar e vorba de altii,cei pe care-desi primesc alocatii-ii vezi cersind pe strazi,trimisi sa fure etc;va propun un experiment :filmati ,va rog, cozile „la alocatii”si pe cele la plata impozitelor-veti trage concluzii interesante

  16. @ Anonim : Exact,asa cum cersetoria,ciordeala,exploatarea minorilor(propriii copii sau ai altora) etc.inseamna „libertate” , „democratie”,”toleranta”,iar riposta(verbala,N.B.) se cheama „rasism”,”xenofobie””nazism”etc

  17. Ion Voicu si as mai adauga fratii B…, doi au devenit ingineri, al treilea a dat la Drept,in anii’70, traind in familia biologica. Sunt in Romania multi tineri care au reusit sa invinga greutatile. Nici unul de la CAP n-a fost bogat, dar si-a dorit ca urmasii sa o duca mai bine, asa ca nu etnia este problema ci lipsa de vointa a unora. Am vecini de mai multe etnii, pot spune ca pe undeva este si soarta de avea mereu grija de rudele multe, unele cu probleme grave de sanatate si chiar daca faci eforturi tot greu iti este. Apoi o mama cu instruire slaba nu face decat efortul zilnic de a-si ajuta familia. Nu-si da seama ca ar putea sa se joace cu un alfabetar sau niste betisoare, invatandu-si copiii in schimb pot ajunge sa se joace pe un telefon. Trist este ca si parintii educati isi lasa copiii pe ”mana” unui telefon din care nu ies informatii ci doar imagini in miscare…Societatea fie stagneaza intr-o stare arhaica, fie se degradeaza…”stiintific”, unii constiinciosi se ”indoapa” cu literatura fie de specialitate fie universala, dar majoritatea nu are decat un ecran de telefon…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.