O săptămână neagră pentru Trump

„Cea mai mare înfrângere a lui Trump“ și „Triumful incompetenței“, scrie The New York Times despre eșecul înregistrat vineri de echipa de la Casa Albă în încercarea de a abroga „Obamacare“, legea asigurărilor de sănătate a administrației Barack Obama.

Donald Trump a discutat personal cu 120 de congresmeni pentru a obține victoria la votul programat vineri. Nu a reușit. Votul din Camera Reprezentanților nici nu a mai avut loc, având în vedere opoziția din partid.

În plus, președintele Trump a primit încă o lovitură din partea FBI, care a anunțat că investighează legăturile dintre membrii echipei sale de campanie și oficialii de la Kremlin. Mai mult, FBI și NSA au infirmat supozițiile președintelui cum că președintele Obama ar fi ordonat interceptarea convorbirilor echipei sale de campanie.

Aparent, săptămâna trecută a fost una neagră pentru Donald Trump: a pierdut prima mare bătălie politică din Congres împotriva Obamacare (care ar fi trebuit să fie primul pas în reforma fiscală promisă în campanie) și și-a văzut imaginea grav afectată de scandalul legăturilor cu Rusia.

Dar scandalurile care îl paralizează pe Trump nu au de-a face cu legăturile sale cu Rusia, cât cu problemele pe care le poate crea Rusiei, dacă politica sa va fi pusă în aplicare. Președintele a semnat vineri, în ziua „triumfului incompetenței“, decretul pentru construirea oleoductelor Keystone XL și Dakota Access Pipeline, care, alături de extracția prin procedeul fracturării hidraulice, va reduce prețul hidrocarburilor și poate transforma SUA în mare exportator – o lovitură pentru Rusia.

Apoi, Trump a majorat bugetul Apărării (redus de Obama) și a declarat că Tratatul START pentru limitarea arsenalelor nucleare semnat de SUA și Rusia „este un alt acord prost pentru SUA“, pentru că prevede paritatea arsenalelor. Declarația a fost „un motiv de îngrijorare“ pentru președintele Comisiei pentru relații internaționale din Duma de Stat de la Moscova.

Presa americană vorbește în schimb despre legăturile dintre echipa președintelui și Rusia. Managerul campaniei lui Trump, Paul Manafort, s-a oferit să depună mărturie în fața Congresului privind legăturile sale cu Rusia. Se așteaptă informații importante, iar președintele Comisiei de control a serviciilor secrete din Camera Reprezentanților, Devin Nunes, a deschis seria acestor dezvăluiri: Barack Obama a ordonat interceptarea oamenilor lui Trump și, mai mult, în cursul acestei operațiuni echipa sa a avut acces la nume și informații brute din partea serviciilor, ceea ce constituie o ilegalitate. „Așa ceva este fără precedent.

Ne putem imagina doar cine a avut acces la informația brută“, spune Pete Hoekstra, fost președinte al comisiei de control amintite, cu referire la membrii echipei fostului președinte, care sunt suspectați că au transmis presei informațiile care au inițiat și alimentat scandalurile ce paralizează administrația Trump. Bob Woodward, reporterul care a deschis scandalul Watergate, spune că, în cazul confirmării acestor informații, „e vorba de încălcări grosolane“ care pot fi „penale“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.