O termocentrală care nu interesează pe nimeni

La licitația pentru vânzarea termocentralei Mintia Deva, aflată în proprietatea Complexului Energetic Hunedoara, nu s-a prezentat nicio companie până la termenul limită pentru depunerea unei oferte, marți 12 iulie, ora 12.00. Conform administratorului judiciar al CEH, Emil Gros, o nouă licitația va avea loc în data de 15 iulie, la același preț, 91,23 milioane de euro, fără TVA. Dacă nici atunci nu va veni nimeni, pe data de 29 iulie, va avea o ultimă licitație la prețul respectiv, conform lui Gros, citat de Agerpres.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia se va relua în 12 august şi ulterior în 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie, aşa cum au aprobat creditorii societăţii.

Procedura de valorificare a acestui activ a fost aprobată de adunarea creditorilor CEH în cadrul şedinţei convocate de administratorul judiciar, SC Expert Insolvenţă SPRL, la data de 20 mai 2022.

Printre condiţiile impuse de Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 MWh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026.

Termocentrala Mintia din Hunedoara, închisă şi aflată în conservare de aproape un an, a fost scoasă la vânzare prin licitaţie publică, a anunțat Prefectura Hunedoara. Printre condițiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziționa termocentrala se află și obligativitatea realizării unei noi capacități energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026. „Guvernul României, prin premierul Nicolae Ionel Ciucă, consideră că o astfel de investiție este deosebit de importantă atât pentru Sistemul Energetic Național cât și pentru impactul social și economic pozitiv pe care îl are pentru județul Hunedoara. În calitate de reprezentant al executivului în județul Hunedoara, voi acționa instituțional, ori de câte ori va fi nevoie, pentru ca activitatea de producție a energiei electrice la Mintia să continue, să se modernizeze și să se dezvolte”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Într-un comunicat transmis de „Expert Insolvență” SPRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, se precizează că prețul total de pornire al licitației care va avea loc în data de 15.07.2022 la sediul CEH SA din Petroșani, este de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA.

Condițiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul ședinței convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022. De asemenea, în comunicat se arată că prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot și pulberi și Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmărește trecerea de la producția de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile.

„Privind în perspectivă importanța majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a țării și nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitație investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producția de energie electrică și să o dezvolte mai departe.” declară Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Guvernul roman face prostiile inchipuite de liberalii fara minte. Nu se vinde asa un activ, statul trebuie sa bage bani imprumutati in modificarea centralei si imprumutul se plateste din pretul imens de la curent. Solutia e simpla, orice gurvern o face, doar idiotii liberali de dreapta nu, partid inexistent, liberalii in toata lumea si vremea sunt de stanga !

  2. Ca în toate situațiile prin care sa ras de pe fața României o industrie construită cu sacrificii și inteligență timp de 100 de ani, Mintia o va lua cineva, o va vinde la fier vechi, v-a imploda tururile de răcire, va mai vinde și ceva teren și se va declara în faliment. Independență energetică înseamnă nu centrală pe gaz metan 100% importat, ci termocentrală pe cărbune românesc completat cu ceva mai de calitate din import, se aducea pe cale ferată din Polonia! Dar la o aducă te descurci și cu ce ai. Cărbunele pentru iarnă era stocat din timp. Cu Virgili Polescu și Nicolae Drulă e ca declarațiile lui Aurescu despre Școala de vară din Secuime. Aurescu îi atenționează și Ungaria prin Laszlo Tökes și Vitor Orban ațâță în România pe unguri contra integrității teritoriale a României. Vai de capul nostru ce am ajuns.

  3. Acum s-a gasit tembelul ala de Virgil Popescu sa vanda o termocentrala amenajata pe bani multi pentru carbuni si nu pentru gaz asa cum pune kktu conditie acum cand nici nu prea exista gaz in plus si mai ales ca costa si tranzitia de la carbune.Pai cine sa fie prostul care nu ar lua-o nici degeaba decat poate un alt harabete care sa nu respecte conditiile si sa faca ce vrea el cu ea,respectiv cotete de gaini,ca harabii mananca gaini de rup productia europeana si granele tarii,dupa care le duc la copiii si neveste lor acasa.Dar petrol nu mai dau decat putin si scump ca sa nu-i supere pe rusnaci cu care s-au varat impreuna in OPEC PLUS.Dar noi vindem de toate la toti pe nimic si aruncam aiurea cu miliarde imprumutate de nimeni nu stie unde s-au dus si nici nimeni nu intreaba ca apoi vine cineva si il salta pentru te miri ce nod in papura si ii mai gaseste si altuia vreo balta ca Belina,furata si dusa cu sacu acasa la el,sau in Brazilia.

  4. Am inteles că sunt cateva oferte din Ukraina!!..vor să-și mute laboratoarele în tunelurile dacice!!..varză,mânz,barză, viezure..

  5. In primul rand ar trebui sa fie interesat STATUL ROMÂN,dar pe asta nu-l intereseaza NIMIC,s-a debarasat de orice obligatie si a lasat poporul la mâna smecherilor.Ce simplu e sa fii ”guvernant”,nu te doare capul de nimic, doar executi ordine din afara si-ti urmaresti interesul personal.Câta imbecilitate!Doar ca nu merge asa la nesfârsit ca ti se infunda chiar tie…

  6. „energie regenerabilă”?
    …o centrală termo-electrică?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Ce, îi agață elici de turnurile de răciore? …îi pun panouri fotovoltaice pe ‘coperiș?
    HAHAHAHAHAHAHA!
    Mare-i grădina Ta, Doamne, și mulți lăbărali dă profesie filozofează în ea….[Rumburak]

  7. Nimic nu m-a contrariat mai mult decat inversunarea care a cuprins societatea in parte, mai ales dupa 90, impotriva turnatoriei. Dincolo de mizeria caracteriala a celui care a turnat din propria-i intentie, s-a genert unnsistem social legiferat al delatiunii, pentru care nu a platit nimeni din cei care l-au gandit. S-a lovit si pus la stalpul infamiei doar delatorul santajat, la modulk cel mai abject cu putinta. Cum fac parte din generatia deschiderii din anii 70 si care a ajuns sa creasca profesional pe un mare santier, din multele care au cladit ceea ce apoi dupa 90 a minutios demolat, dupa ce in martie deja fusese impartit, nemuritorul de la bnr este singurul care stie cum si cui, am ocolit malacsorul racolarii mijerabilei turnatorii, fiind preluat in sitemul educatei tinetetului de atunci si al elitei universitare pe care mi-o asigurasem, cu mjulta perseverenta, in competitia diabolica a miilor, care candidau pentru cateva zeci de locuri. Asa ca pot sa spun fara vtagada si fara drept la replica, traim vremuri demente in care impostura si reaua vointa ne ingroapa pe mai departe incercand sa legalizeze raptul moral – turnatoria – precun un negricios prim ministrtu a legiferat intr-un parlament iresponsabil preluarea insasi a rezervelor solului, si ma oporfesc aici. Cine-i opreste ?

  8. La mintea lui Daipar a ajuns Popescu stapanul lui Johanis si Ciuca. Profita de faptul ca pe cei doi nu-i ajuta mintea si a devenit seful lor in materie de energie.

  9. cum poolimea doarme si nu misca in front de frica „curentului” d e la geam sau de la usa, „legea” discretionar si abuziv. „licitatia” ESTE O CRIMA ORGANIZATA IMPOTRIVA ROMANIEI SI A POPORULUI ROMAN, pentru a scadea VALOAREA. astfel va putea fi „cumparata” de „cine trebuie” si distrusa! sau pur si simplu repusa in functiune, dupa ce au furat un pic din fierarie, ca sa nu poata relua activitatea. ma intreb de ce ati mai facut copii? pana si maimuta isi apara locul in care isi aseaza „comunitatea” si puii…

  10. Hai sa vedem si celalalt aspect.
    Faptul ca nu se baga nimeni arata cat de rentabil e sa investesti in retehnologizare.
    Unii spun ca trebuie sa o preia Statul. Sa mai finantam o gaura neagra.
    Mintia mergea pe 50% pierderi.

  11. Băi fraierilor, aduceti cărbune din exterior dacă pe intern ați închis tot mineritul pe huila.Sa poti produce energie electrica si termica, mai ales in conditiile actuale si tu stat român sa vinzi asemenea intreprindere,e o actiune demnă de Dorel,pe numele lui adevarat Popescu si Virgil.În țara asta numai necalificați sunt la conducere ????!!!

  12. Statul nu poate face investitia? 1. poate plati in timp datoria CTE Mintia, 2.poate accesa fonduri europene pt reconversie energetica sau cum se numesc acele fonduri. poate si are totul, orice datorie se poate renegocia…In guvern este unul CA CAtu care vrea sa privatizeze sistemul energetic pe doi lei si apoi sa devenim dependenti in totalitate de energie pe carbune, dar din Ukraina.

  13. ce va scadea pretul la 10%, cum probabil se urmareste, va apare si ” investitorul strategic”.
    Daca aveam 2-3 absolventi de liceu tehnic prin guvernul de academicieni , poate propuneau trecerea pe gaze naturale, ca tot ne spun ungurii ca nu avem la ce le folosi.
    Dar, nu-i nimic, mai facem inca 200 miliarde imprumut!

  14. tu chiar esti asa de visator? 1.nu stii cum sunt licitatiile…cu fiecare amanare se scade pretul, deci adevaratul cumparator nu alearga din prima. 2. CTE are un teren de 32 de hetare pe care se poate dezvolta si un camp fotovoltaic sau/si eolian, Macar terenul care nu are nevoie de scoatere din sectorul agricol are o valoare…Centrala spre deosebire de alta care ar trebui construita nu are nevoie decat de schimbarea sistemului de incalzire a cazanului de pe carbune pe gaz, deci un arzator. Pe vremuri in sobele de teracota in Ardeal si poate si in alte parti unii aveau arzator pe gaz… ce-i o CTE. Intr-un cazan se arde un combustibil, carbune, gaz, e un schimbator de caldura, apa din tevi se transforma in abur cu presiune mare care ajunge pe o turbina si se produce energie electrica.

  15. Vor sa traga pretul initial in jos,asta e smecheria cu „repetarea licitatiei”!Truc ieftin..

  16. „Asasinul” energetic Popescu, sa anuleze licitatia si sa pregateasca Mintia pentru reluarea productiei! Se poate face asta pina la 15 octombrie! Oamenii din zona Hunedoarei si Devei trebuie sa iasa in strada masiv pentru asta! PS. Poate ajuta si SRI un pi,c cum a facut-o cu „demonstratiile” contra PSD din 2017-18!

  17. Pai, ordin din occident sa nu ne intereseze. Noi inchidem centralele pe carbune ei le redeschid. Noi urmand sa cumaparam curent de la ei. Ei construiesc centrale pe gaz noi amanam (Iernut), urmand sa cumparam curent de la ei. Politicantii romanesti, adevarati badrioti, sustin interesul national. Dar a carei natiuni oare?

  18. Mai baieti, viitorul omenirii este energia nucleara.
    La schimbarile climatice existente nu se stie cat o sa mai bata vantul. Sa ocupi toate campurile agricole cu panouri fotovoltaice iar nu e o solutie.

  19. @ „traian.oproni”, 13 iulie 2022 la 0:03
    „un negricios prim ministrtu a legiferat intr-un parlament iresponsabil preluarea insasi a rezervelor solului”…
    Te referi la nemernicul brătian, care în șParlamentu’ lăbăral obținut în 1922 prin falsificarea împreună cu riga încornorat Ferdi’ a alegerilor inclusiv în Transilvania (transilvănenii se confruntau atunci pentru prima dată cu obiceiurile astea balkanice – ce dăinuie și azi! – sub ungurii „asupritori” N-A EXISTAT FALSIFICARE!) a impus adoptarea unei constituții (în ciuda protestelor Partidului Național Român din Transilvania, Banat și Partium în frunte cu Maniu, cei care au făcut unirea din decembrie 1918,
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Maniu#%C3%8En_Regatul_Rom%C3%A2niei
    pentru că NU ERA „Adunare Constituantă”) de că’t, ILEGALĂ (nici acum miticii nu spun adevărul despre asta!), destinată creșterii puterii centrale, de care apoi a profitat ca să impună în 1924 o nouă lege ce în Apuseni le-a FURAT moților aurul (ungurii și austriecii sute de ani nu s-au atins de drepturile lor de proprietate asupra subsolului!) și altora totul:
    http://www.romania-actualitati.ro/legea_minelor_din_anul_1924-119912
    Și, de atunci, tot așa fack… Deși în 1928 s-au confruntat cu „Marșul asupra Bucureștilor”, inițiat de 100000 de țărani ardeleni adunați la Alba ca să anuleze actul din 1918!

  20. O vor cumpera investitori din Bèkechaba si vor face un Hab de import energie din Hungary , in timp ce faimosul ministru Virgin Popescu isi va numara argintii rezultati ca curaj de a inchide capacitati romanesti certe , in vederea deschiderii in viitor a unor concepte revolutionare si fara orizont . Ne facem sclavi la noi in tara . Sper ca Simion sa iti puna bratari si sa schimbe legea privind pedeapsa capitala pentru tradare de tara .

  21. Facem pariu că un cuscru din Viena va „câștiga” și va planta acolo același bloc energetic ca la Brazi? Pentru care alt motiv s-ar fi impus condiția ca puterea nou instalată de către achizitor să fie de 800 Mw pe gaze naturale? Cine altcineva mai dispune de gaze naturale în România norrrrmală?
    PS Ar cam fi timpul ca domnul redactor pe teme energetice de la Cotidianul să învețe și să știe ce înseamnă Mw și ce înseamnă Mwh. Nu e prima dată când confundă noțiunea de „putere” cu cea de „energie”.

  22. Facem pariu că un cuscru din Viena va „câștiga” și va planta acolo același bloc energetic ca la Brazi? Pentru care alt motiv s-ar fi impus condiția ca puterea nou instalată de către achizitor să fie de 800 Mw pe gaze naturale? Cine altcineva mai dispune de gaze naturale în România norrrrmală?
    PS Ar cam fi timpul ca domnul redactor pe teme energetice de la Cotidianul să învețe și să știe ce înseamnă Mw și ce înseamnă Mwh. Nu e prima dată când confundă noțiunea de „putere” cu cea de „energie”.

  23. Tembelii ăștia de așa ziși lideri n-au nici cea mai vagă idee în cutia goală de la ultimul etaj despre ce e aia energia și ce e o termocentrală de magistrală cum e Mintia.Să arzi gaz metan în CAFurile unor grupuri desute de megavați în iarnă e de domeniul sf. Până și numai ca să aduci metan pe platformă îți trebuie o țeavă prin care să poți merge cu motocicleta, luuungă de kilometri.Gazul metan nu-l cari cu trenul decât la desene animate.Plus că o centrala de talia ei pornește în zile, nu e bmwx7.Dar slugile Bruxellesul n-au stres cu mărunțișuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.