Oamenii de afaceri îl contrazic pe Cîţu: Pierderi uriaşe

Câte 500 de milioane de euro pe zi. Atât a pierdut economia din cifra de afaceri a companiilor ca urmare a închiderii business-urilor în starea de urgenţă. Un milion de români au ajuns în şomaj, iar efectele crizei încă nu s-au resimţit în totalitate.

Economiştii îl contrazic pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care susţinea luna trecută că avem bani destui pentru a mai sta câteva luni în izolare şi că nu ne trebuie împrumuturi externe.

„Nu se poate face o supravieţurie a societăţii româneşti ţinând lumea în casă şi împărţind sărăcia, o iei de la unii şi o duci la alţii. Va trebui, poate, să stabilim o relaţie cu Fondul Monetar Internaţional”, a spus Mircea Coşea, economist.
Între timp, oamenii de afaceri au venit cu un plan de redresare a economiei.

„Mediul de afaceri a venit cu propuneri de finanţări de 30 de miliarde euro. Suntem între două extreme: mediul de afaceri care vorbeşte despre 30 de miliarde şi domnul Cîţu care vorbeşte despre faptul că nu avem nevoie. Necesitatea şi prioritatea trebuie să fie proiectele de investiţii, care să absoarbă şomajul masiv care se creează, şomajul intern şi şomajul românilor care s-au întors, a spus, la rândul său, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Un milion de români au astăzi contractele de muncă suspendate sau au rămas fără loc de muncă din cauza crizei. Cele mai afectate sectoare sunt industria, comerţul, hotelurile şi restaurantele şi chiar construcţiile.

Dacă Guvernul este optimist şi spune că PIB-ul României va scădea cu 1,9% anul acesta, analiştii văd o cădere puternică în a doua parte a anului, care va duce la o scădere economică de până la 10%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Pana nu se pronunta Camera de Comert din Tandarei,opinia rasuflatului tovaras general in retragere Pogonaru suna in desert!Asteptam si o reactie a mediului de afaceri din Barbulesti!

  2. FVC incearca sa dea o nota de optimism situatiei. Daca Germnania va avea o scadere de 8%,cu economia puternica, dar noi cu trei surcele. Procedeaza exact ca in criza din 2008 ca sa nu piarda alegerile. Dar vom avea serios de tras si somaj mare.
    V

  3. Spania, Italia, Germania si alte tari estimeaza scaderi de pana la 10%, Catu vorbeste de 2%… de deficit nu stiu daca mai are rost sa discutam, ca omul e prea specialist. Catu e Base 2.0, „Romania refuza sa intre in criza”

  4. Ce se intampla cu tara asta ? Suntem in plina criza de pandemie ( era sa scriu nebunie), si economistii , analistii , specialistii si politicienii nu sunt capabili sa informeze populatia despre adevarata stare a economiei ! Se contrazic unii pe altii , isi dau cu cifrele in cap unii altora ! Ce demonstreaza asta ? Ca ,cel putin, o parte din ei sunt incompetenti si habarnisti si nu stiu pe ce lume se afla . Da’, ce vina avem noi de trebuie sa-i suportam , si sa nu putem iesi din ceata in care suntem ! Aduceti , experti din afara , ca sa ne lumineze si sa ne scoata din marmelada in care ne-au aruncat cei pe care i-am pus sa ne conduca !

  5. @Didos:pe masura ce trece timpul apreciez tot mai mult postarile tale!Tot ce pot sa iti spun este ca INS este depasit,cei de acolo habar nu au de economia reala,BNR e plin de sfertodocti,nu sunt in stare sa spuna ceva corect si concret economic,iar oamenii de afaceri mint de ingheata apele!Ramane ca altii sa faca analizele,tip WB sau Eurostat
    Pentru mine este o „ënigma’cum o tara,care producea de la ceasuri de mama la avioane in 1989, cu proiecte publice in derulare uriase ,era „saraca”,iar astazi cu un sfert din populatie plecata din tara,e bine mersi!

  6. „Nu se poate face o supravieţurie a societăţii româneşti ţinând lumea în casă şi împărţind sărăcia, o iei de la unii şi o duci la alţii. Va trebui, poate, să stabilim o relaţie cu Fondul Monetar Internaţional”, a spus Mircea Coşea, economist.

    Stiu tovarasu Cosea stiu… Mataluta si cu alti specialisti l-ati aburit pe Ceausescu in 1972 sa semneze cu FMI si tot din cauza „specialistilor” poporul roman a stat in frig si a suferit de foame din 85 pana in 1989…..Tot voi „specialisti” ati promovat marea privatizare prin care toata economia romaneasca s-a transformat intr-un morman de moloz!
    E plina Romania de „specialisti” de genul matale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.