Oficial BNR: Lupta contra inflației va fi tot mai grea

Rata anuală a inflației a rămas neschimbată în luna august, la 9,4%, în condițiile în care alimentele s-au scumpit cu 12%, mărfurile nealimentare cu 7%, iar serviciile cu 11,7%.

Conform lui Cristian Popa, membru în CA al Băncii Națională, lupta cu inflația nu devine însă mai ușoară, iar intervențiile recente ale statelor în mecanismul de formare a prețurilor pot crea dezechilibre care, în final, vor complica și încetini procesul dezinflaționist.

”Zahărul a continuat să înregistreze cele mai mari scumpiri, cu o creștere de 30%, urmat de ouă (+20%) și de pește (+18,7%).
Într-o analiză recentă, colegul meu, Csaba Bálint, făcea o paralelă remarcabilă cu situația din urmă cu 20 de ani și observa că tranziția de la un nivel ridicat al inflației la unul scăzut se face într-o anumită ordine: în prima fază, alimentele procesate intră într-un proces de dezinflație, apoi bunurile durabile, urmate de bunurile nedurabile, iar în cele din urmă de servicii.
În prezent vedem că alimentele procesate și bunurile durabile au depășit punctul de cotitură, dar inflația serviciilor indică presiuni ample, persistente, dat fiind faptul că această categorie implică o pondere a forței de muncă substanțială în costuri, extrem de sensibilă la modificările salariale. Este dificil să aduci inflația la 2,5% când salariile cresc cu 15%.
Pare că o dezinflație imaculată, adică fără relaxarea pieței muncii, este tot mai greu de realizat”, a spus Popa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

11 Comentarii

  1. BNR e pe nume propriu, Isarescu. De peste 30 de ani. Omul e in Guinness. Noi in rahat, tot de peste 30 de ani. Orice asemănare cu realitatea nu e deloc întâmplătoare.

  2. Frazeologie comunista, sistem in care s-au format inutilii de la BNR

  3. Poate ar fi timpul ca acel Tutankamon cocotat de peste 30 de ani la sefia BNR, sa se indure, manifestand mila pt bietul popor si sa ramana la putin meritata pensie putand astfel sa-si savureze posirca lui Bachus

  4. Colonia Marginală Eșuată cu PESTE 150 miliarde coco datorie externă se îndreaptă vioaie spre FALIMENT !
    Întrebarea e dacă ne cumpără și pe noi tot Rat’sChild, ca pe Urcaci. Să ne trimită să luăm URSul la trântă, măRog…🤮

  5. Și profiturile băncilor straine păstorite de BNR vor fi tot mai mari.

  6. astora de la bnr le-as lua dreptul la libera exprimare ca oricum ce spun ei nu este decat o propaganda enervanta…daca ii tin curelele sa asaneze ei masa monetara tiparita anapoda care nu face decat sa distruga economiile populatiei (pentru ce intelegeti si singuri!) si sa vezi „nana” cum scad preturile de rpd…daca le mai taiem elanul sindicalistilor sa ceara mariri de salarii si pensii (ca idiotii!) si statul IMPUNE definitiv si iremediabil scaderea pretului carburantilor pana ne proptim in deflatie (avem resurse nationale suficiente ca sa nu stam cu mana intinsa la (m)UE si altii!) puteti fi convinsi ca nu mai auzim de inflatia bagata pe gat de lumea financiar bancara …ar mai fi si alte solutii daca s-ar renunta la …bani si…burse! dar cum ar mai trai lumea jafului si speculei astfel?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.