Oficial ONU: Separația puterilor în stat, „amenințată” în Polonia

Diego Garcia-Sayan, raportorul special al ONU pentru Independența judecătorilor și avocaților, a declarat că separația puterilor în stat și independența justiției sunt „amenințate” în Polonia, în urma reformei sistemului de justiție pe care a inițiat-o Guvernul de la Varșovia.

„Să fie foarte clar: reforma făcută de Guvern, prezentată ca un remediu, pare să fie mai gravă decât maladia care afectează sistemul juridic polonez”, a declarat oficialul ONU după o vizită de cinci zile în Polonia, potrivit postului France 24.

„Astăzi, independența sistemului de justiție și alte standarde democratice cruciale, precum separația puterilor, sunt amenințare în Polonia”, a completat Diego Garcia-Sayan.

Încă de la preluarea puterii, în octombrie 2015, formațiunea de guvernământ Partidul Dreptate si Justitie (PiS) a inițiat o serie de reforme ce au vizat toate palierele sistemului de justiție din Polonia, aceste schimbări fiind criticate atât societatea civilă din țară, cât și de Comisia Europeană.

Oficialul ONU a mai afirmat că măsurile par să fie „parte dintr-o politică ce are ca efect, dacă nu ca obiectiv, să submineze serios” sistemul juridic.

Witold Waszzczykowski, ministrul polonez de Externe, a replicat că afirmațiile lui Garcia-Sayan sunt doar „păreri personale”.

Garcia-Sayan urmează sa-și prezinte anul viitor raportul la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, instituție care însă nu are puterea de a sancționa în vreun fel Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Se pare că una din puterile statului de drept, justiția, a fost preluată și folosită mai mult sau mai puțin la vedere de noii stăpâni ale fostelor țări socialiste, naive în credința că stăpânul de la est va fi mai permisiv decât stăpânul de la est. Cei care s-au lămurit cu cine au de aface și cum sun sabotați din interior le-au limitat puterea la obiectul muncii justiției, obligatoriu dacă nu din convingere în afara aranjamentelor politicului. Simțind că-și pierd “punctele de sprijin” cu cre pot mișca lucrurile în interesul lor țipă pe toate canalele și prin toți mercenarii despre subminare, dictatură, naționalism, imixtiune și ce alte cuvinte “cheie” or mai fi.

  2. Spre a se asigura fata de eventualele „surprize „, Westul a creat in Est un sistem prin care printr-o singura parghie poate controla intreaga viata politica. Este mult mai simplu si mai sigur. Aceasta parghie este „justitia independenta”. Nici ca putea fi gasita alta mai potrivita si, in acelasi timp, mai „constitutionala „.Sub amenintarea actionarii in justitie ( care nu da socoteala nimanui decat propriilor organe de conducere,adica tot ei), celelalte doua puteri se supun.Prin cenzurarea oportunitatii actelor guvernamentale, justitia a ajuns sa se substituie guvernului, respectiv conducerii efective a statului. Cool ! isn’t ? Ei bine, Polonia si-a reactivat conducerea proprie a tarii.De aici toata inversunarea.Simplu

  3. Se pare că una din puterile statului de drept, justiția, a fost preluată și folosită mai mult sau mai puțin la vedere de noii stăpâni ale fostelor țări socialiste , naive în credința că stăpânul de la est va fi mai permisiv decât stăpânul de la est. Cei care s-au lămurit cu cine au de aface și cum sunt sabotați din interior sunt imediat puși la zid prin toate mijloacele madia și organizațiile internaționale și făcuți vinovați că subminează democrația, sunt naționaliști, anti europeni etc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.