Politica de bonusuri și prime

Olguța Vasilescu amenință firmele private fără o bază legală

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat în urmă cu câteva zile că firmele private din România mai pot apela la varianta acordării de bonusuri, în loc de mărire salariale, până la finele lunii martie, urmând ca ulterior angajatorii să întregistreze în Revisal, registrul general de evidență a salariaților, contractele cu actele adiționale care să prevadă noul brut. Numai că Ordonanța de Urgență 82 nu prevede un astfel de deadline ci doar obligă la negocieri colective fără să indice o finalitate. Negocierile sunt obligatorii indiferent de numărul de angajați. „Prin derogare (de la prevederea din Legea dialogului social ce impune negocieri colective numai pentru angajatorii cu minimum 21 de salariați, n.r.), în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie pentru punerea în aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, ce va modifica, la 1 ianuarie 2018, Codul fiscal”, scrie OUG 82. Guvernul a stabilit de asemenea că este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare, pentru punerea în aplicare a modificărilor la Codul fiscal. „(…) în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților”, este precizat în actul Guvernului. De asemenea, dispozițiile OUG nr. 82/2017 prevăd că, „în unitățile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților”. Nicăieri nu apare termenul de 31 martie pentru acordarea de bonusuri și prime. La 31 martie expiră însă perioada în care angajatorii mai pot face modificări în Revisal, însă firmele pot da bonusuri și prime oricând.

„Până pe data de 31 martie, companiile din mediul privat pot să acorde bonificaţii. Până în data de 31 martie, ei (angajatorii din privat, n.r.) vor trebui să vină cu actele adiţionale, cu contractele de muncă, să le introducă în Revisal şi atunci, obligatoriu, vor trebui să transforme cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut în noul brut. Ştim că se preferă bonusurile şi că, din punct de vedere fiscal, este mai bine pentru ei, dat pot să facă acest lucru până la 31 martie. Oricum, vor trebui să respecte prevederile noului Cod Fiscal”, a declarat Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, angajatorii din mediul privat au recunoscut că nu au fost probleme cu transferul contribuţiilor, în sensul că fie nu au scăzut salariile nete, fie au rămas ca în 2017. Un sondaj făcut de Patronatului IMM-urilor spune cu totul altceva. În ceea ce privește dificultățile întâmpinate de către respondenți în stabilirea/ negocierea/aplicarea trecerii contribuțiilor la salariat, 58,6% au răspuns că au întâmpinat probleme în trecerea contribuțiilor. Astfel, pentru trecerea contribuțiilor la salariat, respondenții au aplicat următoarele măsuri: 72,2% – Creșterea salariilor pentru compensarea în totalitate a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat; 13,3% – Acordare de prime lunare; 12,9% – Creșterea salariilor pentru compensarea parțială a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat; 1,6% – Alte măsuri. Întrebați câți salariați din societate sunt încadrați cu timp parțial, 93% au răspuns că între 1-5 salariați, 4,3% au între 5-10 salariați și 2,6% au peste 10 salariați. De asemenea, 81,2% din respondenți au menționat că punerea în aplicare a creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial la nivelul salariul de baza minim brut pe țară a creat dificultăţi întreprinderii lor.

Liderul Blocului Național Sindical, Dumitri Costin, a anunțat că aproape 50% dintre angajatorii din România au modificat contractele de muncă modificate în programul Revisal până la 5 februarie, iar peste 2 milioane de oameni vor avea salariile scăzute în mediul privat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Olguta traieste sub imperiul nemuritoarei povesti:Capra cu trei iezi”:T
    rei iezi cucuieți
    Ușa mamei descuieți !
    Că mama v-aduce vouă :
    Frunze-n buze,(Legea salarizarii unitare)
    Lapte-n țâțe,(legea pensiilor)
    Drob de sare(nema bonificatii)
    În spinare,
    Mălăieș
    În călcăieș(transferul contribuţiilor)
    Smoc de flori
    Pe subsuori.(nivelul salariului de baza)
    Auzit-ați ce-am spus eu ?

    – Da, mămucă, ziseră iezii(moderatorii de la Antena 3)

    – Pot să am nădejde în voi ?

    – Să n-ai nici o grijă, mămucă, apucară cu gura înainte cei mai mari. Noi suntem odată băieți, și ce-am vorbit odată vorbit rămân”Inchei ,un geniu, Ion Creanga !

  2. Ați putea zice despre doamna Olguța Vasilescu că muncește precum Ion Țiriac, dumneaiei la Ministerul Muncii ?
    Considerați că dumneaiei ar fi un ministru mai bun chiar și decât este domnul Ion Țiriac afacerist ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.