ONU, Roubini: recesiunea este aici

ONU avertizează că lumea este în pragul recesiunii, iar țările în curs de dezvoltare vor suferi cel mai mult. Politicile monetare și fiscale ale celor mai dezvoltate economii, inclusiv majorarea constantă a dobânzilor în aceste state, vor împinge întreaga lume în recesiune și stagnare, a avertizat agenția ONU pentru comerț global (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare – UNCTAD).

În Raportul pentru Comerț și Dezvoltare pentru anul 2022, UNCTAD avertizează că recesiunea ce vine poate avea consecințe mai grave decât criza financiară din 2008 și șocul pandemiei din 2020. „Vor fi afectate toate regiunile, însă alarma sună cel mai tare în țările în curs de dezvoltare, multe dintre ele aflându-se aproape de incapacitatea de plată a datoriilor”.

UNCTAD le cere tuturor băncilor centrale să nu mai majoreze dobânzile ca măsură anti-inflație. În schimb, agenția ONU propune controlul prețurilor. ”Factorii de decizie par să spere că un șoc monetar puternic și scurt – precum cel aplicat prin creșterea dobânzilor în anii 1970 în SUA – va fi suficient pentru reducerea inflației, fără să ducă la recesiune. Însă aplicarea unor măsuri dintr-o epocă apusă nu pot da rezultate în condițiile actuale, cu modificări structurale și de comportament profunde, cu modificări generate de financiarizarea economiilor și de concentrarea piețelor”.

”Întreruperea lanțurilor de aprovizionare și lipsa forței de muncă fac necesare politici industriale care să acopere cererea de produse esențiale pe termen mediu. Aceste măsuri trebuie însoțite de o coordonare globală susținută și de sprijin prin lichidități pentru ca statele să poată finanța aplicarea acestor măsuri”, mai arată raportul UNCTAD.

Agenția ONU precizează că majorarea dobânzilor de către Federal Reserve din SUA a evaporat nu mai puțin de 360 de miliarde de dolari din veniturile țărilor in curs de dezvoltare (inclusiv China).

”Autoritățile de supraveghere a piețelor pot primi dreptul de a interveni direct în operațiunile bursiere, cumpărând sau vânzând produse financiare derivate, pentru a împiedica prăbușirea prețului acțiunilor”, mai arată raportul UNCTAD.

Măsurile propuse de ONU se aseamănă cu cele propuse recent de Comisia Europeană, care dorește să instituie așa-zisul Instrument de Urgență pentru Piața Unica. Criticii vorbesc despre introducerea planificării economice: politici industriale pentru suplimentarea producției unor bunuri esențiale, controlul burselor, accesul guvernelor la informații până acum confidențiale ale companiilor, ba chiar și posibilitatea de anula dreptul la grevă în perioade de criză.

Inflația va fi mult mai dură pentru țările din Sudul Global. Țările în curs de dezvoltare au deficit de cont curent, trebuie să plătească datorii, iar aceste datorii sunt în dolari. Majorarea dobânzilor în SUA duce la scumpirea dolarului, iar guvernele acestor state vor trebui să facă o alegere: reducerea importurilor de alimente și energie, spre exemplu, sau plata datoriilor? La fel ca în ultimele decenii, aici vor interveni instituțiile financiare internaționale, oferind linii de credit contra austerității și reformelor structurale, adică reducerea salariilor, pensiilor și a nivelului de trai. Acum, Rusia și China încearcă să coalizeze aceste state în curs de dezvoltare împotriva ordinii occidentale, iar momentul poate fi unul prielnic pentru un asemenea demers.

”Trebuie să avertizăm că ne aflăm pe muchia unei recesiuni globale provocată de politicile economice”, spune secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan. ”Încă mai avem timp să ne îndepărtăm de marginea prăpastiei. Încă nu este inevitabil. Trebuie să ne schimbăm direcția”. ”Facem apel la politici mai pragmatice, care să introducă control strategic al prețurilor, taxe pe profiturile foarte mari, măsuri antitrust și reglementarea mai dură a speculei cu materii prime. Repet, politici mai pragmatice în ce privește specula”.

Profesorul Nouriel Roubini nu este la fel de optimist precum economiștii de la Națiunile Unite. ”Criza este aici”, concluzionează Roubini într-un articol publicat de Project Syndicate. El estimează că criza ce urmează va fi agravată de îmbătrânirea populației, de decuplarea economică dintre SUA și China, de războiul din Ucraina, de noi variante de covid-19 și noi epidemii, de consecințele schimbărilor climatice, de războiul cibernetic.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

14 Comentarii

  1. Ce destept e,se vede si de pe luna ce urmeaza,asta e scenariul propus de stapanii triliardari.

  2. Exista un principiu universal de baza in care lumina este mai mare decat intunericul, adevarul este mai puternic decat minciuna, dragostea invinge ura si binele prevaleaza asupra raului. Dar ei ne-au pacalit sa fim niste consumatori lenesi ai produselor si serviciilor lor pervertite, centrati doar pe sinele nostru, dandu-le toata puterea noastra personala, in timp ce ne otravesc cu toxinele lor fizice si spirituale manipuland tehnologia, limbajul, ritualurile, constientizarea subliminala, frica, poftele, vulnerabilitatile umane si conflictul. Aceste manipulari sunt inselaciuni externe, care ajuta la acoperirea controlului mental bazat pe traume. Folosesc fictiunea, cele mai bune fronturi religioase, fronturi de divertisment, deviatiile, dialectica hegeliana, negarea si limbajul ezoteric. Cabalistii luciferieni au rafinat arta deceptiei cu mult peste ceea ce isi imagineaza omul obisnuit.

  3. Dar de când propune ONU? Cine a mandatat adunătură aia corupta sa reglementeze piețele? Cine a mandatat UE sa facă instrumente de control ale pieței unice?
    Eu nu mai vreau comunism și nici ONU făcut din „experți” cu pregătire jalnica, corupți de „spumele” globaliste. Și nici UE!
    ROEXIT!

  4. Pt. tot ce ne asteapta sa multumim americanilor si doamnei Ursula von Der Leyen .Doamne fereste sa nu ne arunce si intr-un razboi mondial impotriva Rusiei.

  5. Previzibil , din criza in criza
    toata lumea vede acum ca Capitalismul este un sistem social, politic, economic si financiar cu origini si tendinte criminale.

    Capitalismul , care cauta mereu piete si prosti noi , a ajuns la marginea gropii de gunoi in care-si va gasi moartea.

  6. ar fi culmea un premiu Mobel pentru Economie
    pentru predictionarea Apocalipsei,
    ar fi un premiu religios
    (cu valoare indoielnica)
    (roubinni nourielu nu d-asta pomeneste,
    e specializat)

  7. Pe modelul Imperiului Roman care si-a redresat finanțele falimentare jefuind aurul Daciei, Occidentul speră să se salveze jefuind Rusia.
    Vor da chix !?

  8. Acesti oameni vorbesc ca sa-si verifice auzul.Dupa o campanie nebuna de sanctiuni anti petrol
    ,dupa ce provoci micsorarea cantitatii de combustibil fosil in piata mondiala vii acum si propui controlul preturilor la producator-distribuitor.Adica stergi cu buretele toate actiunile trecute si propui ca lumea sa o ia de la inceput in pas vioi si cu speranta,dar nu te adresezi statelor care au provocat marsavia ci operatorilor economici care ar trebui sa suporte a doua oara aceeasi marsavie.Si astfel ONU se trezeste actionand ca si OMS in contra timp si degeaba.Nu ONU a batut din clanta ca trebuie sa luptam cu disperare impotriva incalzirii globale?Da.Si acum ce face?Se face ca nu mai e cald.Continua derbedoismul mondial cu seninatate.Acum ONU moare de grija tarilor in curs de dezvoltare.Dar cand au emis programe absurde nu i-a dus dovleacul sa analizeze perspectiva economica?Au dat cu oistea-n gard si incearca sa se disculpe punand pe cate unul sa traga semnale de alarma.Neghiobie mai mare nu se poate:Sa ceri producatorului sa vanda mai ieftin ca sa acoperi prostia guvernamentala.ONU vrea ca OPEC sa vanda petrolul mai ieftin.Dar de ce nu le cereti voi americanilor sa vanda europenilor gazul lichefiat mai ieftin decat cel rusesc?Si sa vezi ce bucurie va fi pe producatorul american.Parca asa suna legea concurentei:vrei sa cuceresti o piata lasi marfa mai ieftin.Sau asta e pentru uz scolar.

  9. Recesiunea e cauzata de sanctiunile impotriva Rusiei, hai sa nu ne ascundem dupa deget.

  10. Nouriel?! Hai că „m-am tăvălit de râs” ?✨✨?. Își mai amintește cineva ce „istorice predicții” avea?! Piaț doar Mistheaux! El are memorie bună și suficient umor?

  11. Uite asa vor fi convinse tarile din lumea libera sa renunte in graba la dolarul ale carui misculatii ii face sa piarda. Noua moneda a lor este pe drum.

  12. Deci „luăm măsuri în favoarea Dolarului ca să nu mai fiți în stare să plătiți datoriile, sărăntocilor muritori dă foame, apoi vă dăm împrumuturi ca să plătiți datoriile scadente și să faceți datorii noi, MAI MARI! …și astfel facem noi Dolarul MARE.”
    https://media.istockphoto.com/photos/money-as-toilet-paper-picture-id464573013?k=20&m=464573013&s=612×612&w=0&h=84s6SXEXVcLMpK6vhld3yyS84Up50CMiYGM0bV6oXrw=
    Cam asta e politica amerlocă, prin O.N.U., U.N.C.T.A.D., F.M.I., B.M., U.E. Apropo, „Dragă Stolo’ „, ce ‘la mea mai faci? Ai primit (pe lîngă postul de la Neviorc) un bonus suficient de mare de la B.M. că ai acceptat împrumutul pentru Rrromînika la maximul existent al dobînzii la ei, 6 la sută, fără să negociezi o valoare mai mică? Te-au lăudat koorvele amerloce de la conducerea Băncii Mondiale că ți-ai băgat țara, ce cu onor o conduceai ca prim-menestrelu’ ‘lii, în că’t? Javră! LA PUȘCĂRIE!

  13. FNI parca zicea ca lucreaza pentru tine sa dormi linistit pe orice fus orar ai fi. Asa zice si guvernul inca din 2020 guvernul meu, Orban, Cutzu, Ciuca lucreaza pana nu mai are si nu mai poate sa se imprumute urmeaza falimentul.

  14. Păi evident bre.. Cine altu știe mai bine.. Doar voi ați creat-o iarăși, ca și in 2008 frații Lehmann,. care au fost pe urmă premiați pentru inițiativă.. Deci acu după ce pui la podea europa și bagi in haos populația semi islamizată, cu apucături de lgbtq, mă intreb cine va fi premiatul american pentru isprava făcută.. Să acuzi rusul, sau războiul,, păi trebuie să fii bătut in cap rău de tot.. De altfel clar al cui interes este și războiul.. Măgarul ukran incă nu ascultă imnul românilor..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.