Orban respinge Legea europeană privind libertatea presei

Premierul ungar Viktor Orban a criticat joi Legea europeană privind libertatea presei, votată marţi în Parlamentul European înaintea negocierii cu statele membre ale UE, el considerând că este o lege care creează o „lume orwelliană” în care Bruxellesul urmăreşte de fapt să „pună sub control” presa, relatează agenţia EFE.

„Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984”, a comentat Orban pe X (fosta Twitter), făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell. În realitate Bruxellesul „vrea să controleze mass-media prin #MediaFreedomAct”, crede premierul ungar, acuzat el însuşi în ţară şi străinătate că încearcă să reducă la tăcere presa critică faţă de guvernul său.

Opinia sa contrastează cu cea a negociatoarei principale a acestei legi din Parlamentul European, eurodeputata germană Sabine Verheyen, care consideră că, dimpotrivă, respectiva lege va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe”.

Dacă va fi în final adoptată în forma votată de Parlamentul European, Legea europeană privind libertatea presei (EFMA) va obliga toate societăţile din mass-media publice să dezvăluie identitatea proprietarilor lor, precum şi a celor din partea cărora primesc publicitate instituţională sau susţinere publică.

Printre altele, această lege limitează posibilitatea folosirii soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliştilor. Totuşi, jurnaliştii vor putea fi urmăriţi cu astfel de programe dacă o asemenea acţiune este validată de justiţie pentru investigarea unei „infracţiuni grave”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

19 Comentarii

  1. Pai are dreptate. Marea, uriasa majoritate a presei este aservita. Din pacate de Soros insusi sau de acolitii sai. Dupa razboi, al ii-lea razboi mond., khazarii au lucrat foarte profesionist pentru achizitia sistemului financiar si a presei dandu-si seama ca avand acestea doua conduc lumea cum vor ei. Si iata ca le-a iesit. Orban are dreptate dar sa vedem cat va rezista. Sunt foarte curios. La ei tot mai sunt 1-2 ziare si tv. cu un oarecate grad de independenta. La noi nu mai este asa ceva deja de cca.15-20 ani.

    • Bine Olah-ule,care e chichirezul daca presa e „aservita” lui Soros sau e aservita lui Orban ?
      Nu tot aservita este ?

  2. E caine batran Orban, stie si miroase prin anticipare pasi u.e.si nu accepta decat ce vrea el, ce e bun si bine pentru tara lor.

  3. Bravo dle Orban, sunteți singurul care v luați de imbecilii de la bruxelles…
    Păcat noi avem un om de nimica…

  4. Bine că este cotidianul să-l bage în seamă la fiecare două zile pe ungurul ăsta mistreț, în alte țări din Europa nu a auzit și nu vorbește nimeni de el, doar putin ce îl mai bagă în seamă. Ignorat de toți.

  5. …e atâta libertate pentru presă încât poate arunca în lume orice mizerie fără să dea socoteală-cel mai cunoscut exemplu:Mihai Cofar,bietul student maghiar bătut cu sălbăticie de bestii de români fiindcă voia școală maghiară…așa a făcut înconjurul lumii,așa a rămas…recent,am revăzut imaginea din 20 martie 1990,Târgu Mureș,pe genericul unui film american,”Experimentul”

  6. Vai tocmai „dictatorul” Orban să pună în obsaid democrații de la Bruxelles. Nu se poate e Fake News.

  7. Pate ca suntem prea departe cu comparația ce va urma , dar o reiteram dupa cum a decurs istoria : de ce SUA nu procedează si cu țările foste comuniste ca si cu Germania de Vest dupa proclamarea din 23 mai 1949 , lăsând presa liberă , normal sub atenția Autorității americane. Așa ca salutam aceasta Legea europeana privind libertatea presei, din care autoarea articolului a enumerat cate ceva, întrucât ,,influențele externe “ ascund multe .Aceasta Lege vine in continuarea noilor idei din Septembrie anul acesta când Franța si Germania propun o Europa in 4 cercuri si viteze. Dar esențiale sunt opțiunile privind legarea mai stricta a plăților UE de condițiile statului de drept si trecerea la votul majoritar si trecerea la votul majoritar in locul unanimității in Consiliul European. Suntem convinși ca dupa consultarea acestei Legi democratice de catre romanii interesați , comentariile vor fi numeroase.

  8. Nici o zi fara ciripiturile din tufis ale lui Orban. Asteptam si comentariile Marelui Urs -amandoua „personalitati” agreate de Cotidianul

  9. In principiu orice suna frumos Pina cind Este pusa in practica…democratia stimuleaza competitia de pareri si idei ..Pina cind vin jidanii si imping drepturile omului si libertatea.. nu pentru palestinieni….Controlul ue e bine stabilit si orice se propane urmareste acest scop…cum zic americani ..drumul spre iad e pavat cu bune intentii…

  10. Legea asta e de fapt o botnita..cum sa acceptam asa ceva? Marcele iar ești defazat de la interesul cetățenilor! Nu merge așa cu noi!

  11. De ce trebuie o lege a presei ??? Nu mai suntem liberi pe pamant ? Cum sa sa sune o lege despre Libertate ?

  12. singura” influienta externa”, este BANUL !! iar noi presa , vrem sa fim ” influientati ” cat mai des

  13. Asa e Orban,respingator..Asa s-a nascut,nu e vina lui

  14. Numaru de retardati care comenteaza pe articolu asta e ingrijorator. Din pacate in 89, niciunu din cei ce lucrau la scanteia, securitate, militie, guvern, tvr… nu a fost pus langa ceausescu

  15. Ieri, azi ,maine si la anul
    Orban si Cotodianul.
    Cum de ce ? La o adica
    Daca nu mai curge pica
    Mamaliga-i bune bre
    Cu malai UDMR
    Asortata pe parcurs
    Cu rahat de Mare Urs.

  16. Pai daca s-ar aplica si la noi libertate presei gen Orban , ce s-ar face Marele Urs bine suportat si promovat de Cotidianul ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.