Ordonanța care va salva Pilonul II

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care modifică prevederile OUG 114, zisă și a lăcomiei, prin care cei șapte administratori de fonduri de pensii private Pilon II ar fi trebuit să facă majorări de capital cumulat de 3,7 miliarde de lei.

Conform notei de fundamentare, se va propune schimbarea formulei de calcul în vederea stabilirii unui nivel minim de capitalizare a administratorului fondului privat de pensii, nivel care să fie, pe de-o parte corelat cu mărimea investițiilor în infrastructură ale fondului de administrare și pe de altă parte să fie sustenabil din punct de vedere al rentabilității activității de administrare. Astfel, capitalul social minim necesar la data de 31 decembrie a anului în curs al unui fond de pensii administrat privat este echivalentul 8% din baza de calcul. Asta este reprezentată de contribuțiile virate în anul calendaristic precedent din care se scade ponderea investițiilor în infrastructură (precum parteneriatul public-privat, fonduri de investiții specializate în infrastructură) în total active la sfârșitul anului precedent. Pentru administrarea unui fond de pensii este nevoie de un capital echivalent a 4 milioane de euro.

Numărul persoanelor care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii a depăşit 7,3 milioane de persoane, se arată în datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 51 miliarde de lei, la 31 martie 2019, în creştere cu 20,12% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4604 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Asa zisul pilon 2 e cea mai mare teapa data poporului dupa privatizarea economiei si resurselor pe 2 lei catre straini !
    E o hotie dedicata strainilor si trebuie desfiintat de urgenta !
    Adica niste privati fac afaceri ci statul, primesc moca de la stat prin logistica statului o suma uriasa din care trag un comision urias de la contribuabilul care e obligat de stat sa bage in buzunarul privatului suma uriasa ! in schimb el la pensie la 65 de ani la adanci batraneti daca o mai ajunge va primi cativa lei cu taraita o perioada limitata de 2-3 ani, dupa cd a muncit ca sclavul cate 12 ore pe zi tot la corporatiile si multinationalele occidentale care ne jejuiesc ! Asta e Adevarul !

  2. Dragnea are televizor in celula, se uita la TV, a spus-o Avocata lui, dupa ce l-a vizitat!
    Oare, ce-o zice el cand vede cum maretele lui Proiecte cad unul dupa altul, ca popicele: OUG 114, Fondul suveran(ii pute deja lui Tariceanu!), ce-o zice liderul suprem de la Rahova?
    Aviz amatorilor care se cred DEASUPRA Institutiilor Statului de DREPT la anul 2019!
    La cate dosare are si vor mai veni, cine stie cati ani grei de puscarie il asteapta pe Dragnea!!!
    Oare, Irinuca il va asteopta?

  3. Să dai lege că ești obligat să contribui la un fond privat străin este tipic noii gândiri a foștilor contabili, azi finanțiști și economiști români.

  4. Cind ai inflatie galopanta ce crezi ca mai salvezi.Oricum cotizam degeaba.

  5. Si cand te gandesti ca-n Romania am avut Caritas, Geralad, Columna, Bancorex, Banca Agricola, Albina, Turco-Romana, FNI si multe altele.Unde or fi ajuns banii aia si de ce DNA nu ancheteaza pe bune ce si cum dracu stie.

    @Mosulica

    Bre, fa o excursie in timp, ia meri matale in perioada 1996-2001, back to the future, sa vezi ce e aia inflatie galopanta.
    Poate descoperi cum gafaia lumea atunci de la galop.
    Sa speram ca da D-zeu si vom retrai vremurile alea, mai ales tu, nu de alta, dar trebuie sa vezi ce e aia inflatie galopanta.
    Vrei mai putina inflatie vorbeste cu multinationalii sa nu mai umfle preturile, ei controleaza tot si tot ei fac preturile.

    @lili

    Daca iti e asa drag de el trimite-i si un smartphone sa te vada cum cresti in sondaje.

  6. Fondul/banca te anunta ca ai investit 2133 lei intr-un an, ca randamentul a fost de 2,3%, iar la final mai ai in cont 2050 lei. Daca in fiecare an scade investitia cu 3,9%, cat reprezinta diferenta dintre 2133 si 2050, adica 83 de lei, atunci dupa 35 de ani cat se vor mai regasi, in conditiile ca randamentul nu scade, nu apar pierderi? Faceti economii la ”ciorap” caci la batranete s-ar putea sa aveti o surpriza greu de inteles.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.