Ori şapte zile, ori o săptămână

Mai târziu, vom vedea că a avut şi Boris Johnson partea lui de dreptate. Cu sau fără măsuri antivirus, infecţia se duce către maxima ei expansiune dacă n-ai contracarat-o din faşă. Te izolezi individual în interior, dar îţi va veni în ţară din nou, din exterior, dacă nu închizi graniţele ermetic până la sfârşitul expansiunii.

Luăm măsuri tot mai draconice şi, iată, expansiunea accelerează, nu încetineşte.

Vedem tot mai clar că soluţia pentru stingerea focarelor ar fi putut fi doar una simultan aplicată în toate ţările.

Următoarea soluţie? Imunizarea generală trecând prin infecţie? Dacă izolarea individuală draconică nu încetineşte expansiunea, înseamnă că doar anticorpii ar putea-o încetini înainte de apariţia unui vaccin (care, oricum, nu va putea fi produs pentru toată populaţia globului în primele luni după crearea sa).

Faţă de un eventual SARS-Cov 3, ţările au a trece timpuriu, deodată şi direct, la măsurile drastice, în vreme ce graniţele lor au a sta închise. Altminteri, n-au decât să aştepte trecerea unei jumătăţi de omenire prin infecţie pentru ca expansiunea contagiunii să dea înapoi.

Să luăm spre înţelegere un model local. Închidem judeţul Suceava, dar nu le închidem şi pe celelalte. În Suceava nu va mai fi import de contagiune, dar expansiunea infecţiei în ţară va continua prin transmitere intracomunitară, încetinită sau nu de izolarea individuală. În celelalte judeţe va continua importul, încetinit sau nu de carantinizări, dar transmiterea virusului nu va fi zero.

Paradoxul final s-ar prea putea să fie ultracinic în mod obiectiv: am fi scăpat mai repede dacă n-am fi încetinit răspândirea contagiunii.

În Italia, într-o zi, mai rămăsese un singur loc liber la terapie intensivă şi erau de internat trei infectaţi grav. Au dat cu banul căruia dintre cei trei să i se ofere şansa salvării. Dacă expansiunea ar fi putut fi încetinită, această situaţie necruţătoare n-ar fi apărut. Dar iată că, după încetinire, în China s-a reaccelerat, pentru că acum China nu mai exportă virusul, ci îl importă, cea mai mare parte a chinezilor nefiind imunizaţi. În Italia, virusul a venit de la un chinez care s-a văzut cu un italian la München. În China, a revenit, desigur, tot printr-o persoană. Neajunsul soluţiei Wuhan, iată, este că restul ţării nu a avut parte de imunizare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.