Ostaticii din Gaza și războiul informațional

Hamas susţine că s-a oferit să elibereze duminică alte două femei pe care le ţine captive, Nurit Yitzhak şi Yovheved Lifshitz, „urmând aceiaşi paşi ca şi în cazul celor două ostatice americane”, a transmis gruparea islamistă palestiniană într-un comunicat difuzat pe canalul său de Telegram, citat de EFE.

Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qasam, aripa înarmată a Hamas, a dat asigurări că a propus şi anterior eliberarea ambelor cetăţence israeliene „din motive umanitare imperioase şi fără a cere nimic în schimb”, dar, a susţinut el, „Israelul a refuzat să le primească”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat acuzaţia şi a numit-o „propagandă mincinoasă”.

„Israelul va continua să facă tot ce este necesar pentru a aduce acasă toţi captivii şi persoanele dispărute”, a adăugat premierul israelian.

Presupusa ofertă vine în momentul în care Israelul şi Hamas intră duminică în cea de-a 16-a zi de război în Gaza şi după ce autorităţile israeliene au informat sâmbătă că miliţiile palestiniene ţin ostatice în Fâşia Gaza 210 persoane.

Sechestrările continuă să stârnească proteste din partea familiilor şi israelienilor care cer eliberarea imediată a ostaticilor, printre care se numără femei, bătrâni şi aproximativ 30 de minori.

Potrivit Israelului, majoritatea ostaticilor sunt în viaţă.

Vineri, Hamas a eliberat două ostatice americane din „motive umanitare”, cu medierea Qatarului, care pare să rămână implicat în contactele indirecte dintre Israel şi Hamas.

Cele două femei sunt mamă şi fiică cu cetăţenie americană şi au fost eliberate „pentru a arăta poporului american şi lumii că afirmaţiile” făcute de administraţia preşedintelui Joe Biden împotriva Hamas „au fost false”, potrivit grupării islamiste.

Miercuri, grupul a oferit prima dovadă de viaţă a unui ostatic, o înregistrare video în care a putut fi văzută şi auzită o tânără franco-israeliană, Mia Schem, în vârstă de 21 de ani, care a spus că este bine şi că vrea să se întoarcă acasă, în timp ce cineva îi trata rana vizibilă pe unul dintre braţe.

La scurt timp după aceea, într-o altă înregistrare video, Abu Obeida s-a oferit să-i elibereze pe ostaticii cu paşapoarte străine – mulţi sunt israelieni cu o a doua naţionalitate – pe care a spus că îi consideră „oaspeţii” lor.

Cei peste două sute de ostatici care rămân în mâinile miliţiilor palestiniene din Gaza au fost răpiţi în atacul Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, care a declanşat un război ce a intrat deja în a treia săptămână.

Separat, guvernul Hamas a anunţat că cel puţin 55 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, după anunţul făcut de armata israeliană că îşi va intensifica bombardamentele, potrivit AFP.

Cel puţin 55 de persoane au fost ucise „în această noapte, până la ora 6 dimineaţa, şi peste 30 de case (au fost) distruse”, informează un comunicat al guvernului mişcării islamiste palestiniene, aflată la putere în micul teritoriu.

În ultimul său bilanţ difuzat sâmbătă, Hamas a raportat aproape 4.400 de morţi, majoritatea civili, în loviturile israeliene declanşate de atacul sângeros pe care gruparea islamistă l-a lansat la 7 octombrie împotriva Israelului şi care a provocat 1.400 de morţi, cei mai mulţi în prima zi a operaţiunii şi care erau în marea lor majoritate civili.

Israelul a anunţat sâmbătă seara intensificarea bombardamentelor în Fâşia Gaza, în pregătirea unei ofensive terestre asupra enclavei palestiniene.

„De astăzi, ne vom intensifica loviturile” în Fâşia Gaza, a avertizat sâmbătă generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, scopul fiind, potrivit acestuia, „reducerea riscurilor pentru forţele noastre în următoarele etape” ale conflictului.

De la atacul Hamas asupra teritoriului său, Israelul a promis să anihileze mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza din iunie 2007.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Teroristii s-au oferit … rau ati ajuns. Politica asta nu va pune pe ganduri ? Continuati, vad ca a inceput sa va placa !

  2. Operațiunea ostateci pentru pace.Cand se vor termina ostatecii sa vezi bombe în capul palestinienilor.Oricum operațiunea se v.a termina rau pentru unii.

  3. Media din Romania cu puține excepții e în război, adevărul istoric e simplu, israelienii i-au exterminat pe palestinieni, le-au ocupat teritoriul , i-au jefuit. Până și presa americană încearcă să găsească un echilibru, presa romana nu exista, e doar propaganda

  4. Gaza NU E ENCLAVĂ !
    Are ieșire la mare și frontieră cu Egiptul.
    Încetați cu clișeele propagandistice, măRog…🤮

  5. Adica cum s-au oferit? Pai daca vrei sa ii eliberezi le dai drumul si gata. Daca sunt liberi, ce poate sa faca Israelul, sa ii parasuteze in Gaza? Alahienii nu mai au nici o logica! La protestele telecomandate cu bani, cereau ca Israelul sa inceteze, dar Hamas ce sa faca? Daca ii intrebai ce sa faca si Hamas, se faceau ca nu au auzit de ei.

  6. ,,presa română,,???Nu,presa nu.i română,e a trusturilor filosioniste,conduse de cei care impun ideologia globală și manipulările lor care au terorizat sau dezinformat și in Pandemie.Iar jurnaliștii români în marea lor majoritate sânt fii și nepoții neocomuniștilor,toți evrei.Despre care presa românească vorbim?😁

  7. Ce vrajeala…pai daca e adevarat ca vor, sa le elibereze pe strada si gaseste Israelul cum sa le duca acasa…ce mincinosi ordinari si fara logica. Te pomenesti sa vor spune curand ca i-ar elibera pe toti dar n-are Israelul ce sa le dea sa manance asa ca ii mai tin… 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.